Medjutim, koliko god se gadili sami sebe, na svetu ima jos primera slicnog mentaliteta.
Neko vreme, da ne bih zavisio samo od EU, saradjujem sa firmom iz Brazila. Zarada je nisa, ali oni nisu profesionalci kao Evropljani, pa je pritisak na mene nizi.
Mali broj ljudi zna dobro engleski, cak i koji su zavrsili fakultet, cak i u IT sektoru.
Rekao bih da je kvalitet ljudi tamo nizi nego u Srbiji.
Slicna verovanja, ali po podlosti i foliranju su mnogo, mnogo gori.
Pitao sam jednog naseg coveka koji zivi tamo, zasto je to tako. Rekao mi je da je to posledica ropstva i kolonijalizma. Kolonijalzam i ropstvo je takav stres da unisti socijalno tkivo. Mi smo bili sluge Turcima, lai nismo bili robovi. U Brazilu je ropstvo ukinuto tek 1881. (Procitajte knjigu "Rat za smak sveta") Sta znaci kad si rob. Osim sto radis za hranu i stan, vlasnik moze d auradi bilo sta sa tobom i to je legalno. Moze da te ubije, da te kastrira ili siluje. Moze da te proda, razdvoji od zene, ili da nju proda. Moze da proda nekome tvoju decu. Sve je to sasvim legalno. Ista situacija je bila i na americkom jugu, gde su cak i neki "ocevi nacije" i "andjeli deokratije", kao Tomas Dzeferson bili okrutni robovlasnici.
I taj stereotip o posledicama osmanske vlasti kod nas je izgleda tacan. Slicna je situacija medju crncima u USA, gde u vecini porrodica ne postoji otac, koji je ili pobegao kod druge zene ili je u zatvoru. Crnici u USA su neproporcionalno ukljucnei u tezak kriminal.
Sto se Brazila tice, oni imaju jednu pricu o tome. Kazu, kad je Bog stvarao svet, Brazilu je dao i rudna bogatstva i more i reke i sume i puno sunca... Video to Djavo i rekao Bogu: "je li, sto si sve ovo dao Brazilu, sto si im dao sve najbolje, nije pravedno, nisi im dao nista lose?" "A, jesi li video kakvi su ljudi?", upita Bog Djavola.