Упитно је само и даље да ли је Ратко наредио стрељање заробљеника из Сребренице, или су локални команданти из Дринског корпуса и МУПа РС самостално то одрадили.
Pa nije upitno zato što je mogao ili da naredi, ili da su samostalno odlučili da ih poubijaju. Ako je naredio kriv je, ako su samostalno odlučili, kao starešina morao je da ih kazni, odvede na vojni sud i slično, a ako ništa od toga nije uradio saučesnik je, i treba da odgovara. Na stranu što ima masa drugih dokaza, govorimo samo o tvom razmišljanju.
Koliko još poskupljenja struje smradovi planiraju posle onog u maju?
U maju, pa u oktobru/novembru, pa opet u maju, tri puta po 8 posto, tradicionalno se za novu godinu podižu cene cigareta, plate/penzije, i struja, i mogu da očekujem i tad, ali ovo što sam napisao na početku rečenice je potpisano u memorandumu sa mmf-om kad su bili pre 20 dana.
Na koniljov post ne želim da odgovaram jer i sam kaže da je iz familije vojnih službenika, njegova indoktrinacija je toliko jaka da nijedan moj post neće ni trunku pomeriti njegovo iskrivljeno ogledalo. Tako vojska funkcioniše, nevezano za njega. Bar da se dotaknem termina genocida koji pominje, bilo Jasenovac, ili Aušvic, ne mogu biti kvalifikovani kao genocid iz prostog razloga što je sama rezolucija vezana za genocid potpisana nakon ww2, i počela je da važi nakon tih zločina, i ne može se odnositi na njih. Iako su i ujedinjene nacije, i sama ta deklaracija usvojene kako bi sprečila nove zločine tog tipa.
Što se mog mišljenja oko svega toga tiče, nema mnogo razlike u onome što su hrvati radili srbima, odnosno srbi muslimanima, odnosno šiptari srbima. Da se pogrom na kosovu nije desio, pitanje je da l bi kosovo danas bilo nezavisno. Da nije bilo oluje, verovatno bi od rsk danas bila još jedna republika srpska, a da nije bilo srebrenice verovatno danas ne bi bilo republike srpske. Da li je vredno zbristati toliko naroda za neku teritoriju, pitanje je. Mislim da su svi izgubili tim ratom, idući od triglava do vardara od manjih ka većim gubicima. I da će za 50 godina od tih zločina svi oni opet biti zajedno, sastojci neke druge čorbe, u kojoj se neće previše pitati, pa će mrzeti četnika i baliju, ali u intimi svog doma. Onako kulturno, evropski, kao što se mnogi evropski narodi mrze, ali im ne pada na pamet da ratuju između sebe. To što smo mi bili toliko nezreli i navalili na kalašnjikove, naša je glupost.
Ono što je sigurno je da Mladić nije za svoju dušu i svoju korist komandovao po hrvatskoj, kasnije i po bosni. Neki drugi su donosili belu tehniku, otvarali poslastičarnice, on nije. Dobio je komandu da uradi i izvršio je. Država je trebala da mu se oduži na suđenju, isto kao što je radila hrvatska i bosna, kada su njihovi zapovednici bili na sudu. A mislim da svi znamo na šta sve mislim. Kasnije njegovoj familiji, i slično. Ali reći kako nije on to ništa, samo donosi dalju raspravu o tome. Nemci su načinili 100x više zločina od srba, ali su priznali, i nastavili dalje. Mi ne idemo dalje, jer nam je važnije da branimo neodbranjivo. Kad kažem mi, mislim na sve narode na balkanu, isto kao što mi pričamo nije to tako bilo, tako i albanci za žutu kuću, hrvati za oluju, bosanci za dobrovoljačku.
Valjda jos uvek mozemo da imamo sopstveno misljenje o necemu?
Dobro, ja uhvatim i išamaram nekog. On ide da prijavi u policiji, i tamo inspektor kaže ja mislim da nije nalupao šamare. A ima sto dokaza, i pokazuje, i on ti kaže "pa valjda mogu ja da imam sopstveno mišljenje". Za nekog kome smeta kad vučić ne poštuje institucije, prilično si fleksibilan da ih ti poštuješ.