Šta je novo?

Izbori 2024

Ali mi ovde pričamo o UN definiciji, jedinoj po kojoj je sud mogao da odlučuje.

Da li je dobra ili nije, da li treba da se menja manje je važno. Jer o tome mi ne odlučujemo.
 
Ti si rekao da je Oluja genocid po tim pravilima, osim sto...

,,Sud je utvrdio je da nad Srbima u Kninskoj krajini, tokom operacije Oluja u leto 1995, nije bio počinjen genocid".


Oki, nek donesu nasi sudovi i skupstina po UN definiciji i uradimo bar ono sto je do nas, tj. kako ce te stvari da se tretiraju u nasoj drzavi, nasim skolama...

Nek u nasim udzbenicima pise genocid u Kragujevcu i genocid u Srebrenici.

Ne znam kako su ti slucajevi odvojeni i nemaju veze jedni sa drugim?

Ja ne poricem Srebrenicu ni na jedan nacin, ne pricam da je namesteno, da je broj zrtava laziran... zlocin kao zlocin je uzasan i treba da se uci ovde da se nikad ne bi ponovilo.

Radi se samo o definiciji sta je genocid.

Rec autosovinizam se lako koristi i ne znam da li sam je ikad upotrebio, ali evo sad cu.

Jeste autosovinizam vikati da je Srebrenica genocid cisto tako, bez da se drzis definicije u potpunosti za svaki slucaj.

Moze li ovde izaci stranka sa programom u kome ce pisati da ce se drzati definicije i da ce se Srebrenica voditi kao genocid, jednako kao i Kragujevac.

Zato su povezani i zato moraju ici jedno sa drugim.

Jel normalno da priznamo kao drzava genocid u Srebrenici, a u udzbenicima da pise racija u juznoj Backoj?

Isto kao sto ne bi smelo da pise racija u Srebrenici i genocid u juznoj Backoj.
 
Ne znam kako su ti slucajevi odvojeni i nemaju veze jedni sa drugim?
Lepo, tako što se genocid u Srebrenici desio nevezano sa tim slučajevima. I da postoje i da ne postoje Srebrenica bi se opet desila. To prilično znači da nemaju veze jedni sa drugima.

Radi se samo o definiciji sta je genocid.
Definicija postoji. Po njoj je i doneta presuda.

Nema potrebe da raspravljamo o definiciji. Možemo samo da se ispišemo iz UN ako nam ne odgovara.

Kad bude tema Kragujevac, hajde da pričamo o Kragujevcu. Sad pričamo o Srebrenici.
 
Шведској вишедеценијској кампањи принудног стерилизовања 60 000 Ромкиња како би се "очистило" шведско друштво од њих.

Pa evo ti si skrenuo pažnju na to i na odsustvo međunarodne zajednice da reaguje i procesuira a pre svega im je trebalo veoma dugo vremena da zabrane vršenje takvih dela što je strašno samo po sebi... Kakva bi tu bila kvalifikacija dela i da li bi dokazali genocidnu nameru, možda bi, ja bih kao tužilac išao sa tom kvalifikacijom, da li bi bilo preambiciozno i da li bi u pogledu geopolitičkih ograničenja (sasvim relanih i postojećih, na koje sa pravom ukazuješ) takva kvalifikacija prošla i na kom sudu to ostaje otvoreno pitanje i globalni izazov kojim se treba baviti.

Romi jesu propatili i nad njima je izvršen genocid u 2. sv. ratu, to je nesporna istorijska činjenica a nekih restlova eugenističke politike je očigledno ostalo i posle završetka 2. sve rata što vidimo po grafiku prisilnih sterilizacija u Švedskoj u periodu posle svetskog rata...

Čitam, pišu o tome i Vasington post i Gardijan, Svedska je u nekom trenutku ponudila odštetu svim prisilno sterilisanim ljudima koji su u životu i koji su želeli da je prime, ali koliko vidim krivični postupci nisu vođeni...

Slična je priča i o nestalim bebama u Srbiji o kojoj takođe nema rezolucije Evropskog parlamenta, ali donete su presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima je republici Srbiji naloženo da isplati odštete ali i da donese zakone i sprovede mere, stvori mehanizme da podaci i saznanja koja država ima budu javno dostupni, olakšan pristup i da jednom rečju preuzme aktivnu ulogu u otkrivanju i procesuiranju ovih dela, što do sada nije učinjeno...

Deca su otimana od strane države Srbije i dodeljivana drugim porodicama u zemlji i inostranstvu, uz novčanu nadoknadu... Organizovan kriminal države koji je upornošću samih oštećenih jedva začet ali daleko od raskrinkan... Kao što rekoh dosuđivana je odšteta koju je koliko znam većina oštećenih porodica smatrala uvredljivim prokušajem da se priča stavi ad akta... Iako ih ta odšteta ne bi sprečila da se dalje vodi istraga o tim slučajevima i odgovorni procesuiraju, a za to je neophodna volja države koje ovde nema... Znači konstantne prepreke i ne samo otežan put, nego nedostižna istina, sistemski podržan put nasilja i zločina je nazalost nešto čemu svedočimo na raznim stranama... Naše je da se trudimo da rasvetlimo, nađemo dokaze i procesuiramo što je više slučajeva moguće, pogotovo u našem dvorištu kao i da ukazujemo na sve propuste drugih, nejadnako postupanje, nemogućnost procesuiranja, ne kako bi opravdali zločine koje je neko učinio u naše ime, nego kako bi ih rasvetlili što više...
 
Lepo, tako što se genocid u Srebrenici desio nevezano sa tim slučajevima. I da postoje i da ne postoje Srebrenica bi se opet desila. To prilično znači da nemaju veze jedni sa drugima.


Definicija postoji. Po njoj je i doneta presuda.

Nema potrebe da raspravljamo o definiciji. Možemo samo da se ispišemo iz UN ako nam ne odgovara.

Kad bude tema Kragujevac, hajde da pričamo o Kragujevcu. Sad pričamo o Srebrenici.
Ajde da tema bude Oluja

Definiciju Medjunarodni sud ne postuje sto sam ti i dokazao jer si ti rekao da je Oluja po UN definiciji genocid, a sud je doneo da nije genocid.

Ti predlazes da nam drzavna politika bude da slepo postujemo odluke Medjunarodnog suda iako oni dokazano ne postuju pravila?
 
Najiskrenije Voxe ti si bolje objasnio vaše viđenje od citiranog članka... Bolje reči i argumente si pružio od ovoga što sam pročitao...
 
Ali sve rečeno nije dovoljno da obori presudu Međunarodnog suda pravde i tu smo gde smo, možemo imati različita mišljenja i praviti različite analize i revizije, ali presuda se neće menjati...

E sad ako mislite da je ICJ jedan politički sud i da tamo sede plaćenici a ne sam krem pravne struke, najistaknutije sudije koje su prošle toliko nivoa i dokazali se u sopstvenim državama da bi im jedan centarfor prigovorio stručnost i da bi svi kolektovno pali na ispitu objektivnosti i nepristrasnog odlučivanja na toj najvišoj instanci onda smo kao svet u debelom problemu... Ipak mi se čini da je ova uporna negacija više srpski problem, nego svetski...
 
Međunarodni sud pravde je jednom jedinom presudom BiH protiv SRJ oprao sve one presude Haškog tribunala kojima su presuđivali za genocid bosanskim Srbima.

Pa normalno je bilo da će to da urade, zar bi se očekivalo da će presuditi da nije bilo genocida i da tako ponište sve te presude Haškog tribunala? Da priznaju da taj politički sud nije radio dobro? Naravno da ne..
 
E, pa, to nam je svet u kojem živimo. Kao što neko napisa, možemo da se ispišemo iz Ukedinjenih nacija ako hoćemo.
 
Kada vas neko, pogotovo bošnjak, pita da li je bio genocid u Srebrenici, odgovor je samo "jeste".

Nećete mu pominjati Kragujevac, ni rome u Švedskoj.
 
Hehehe, slušaj ovog centarfora, ne okoliša sa pitanjima...

Nema razloga da se ispisujemo iz UN. Jednom smo bili izbačeni. Kad smo najviše insistirali na tome da smo nebeski narod i na zaveri celog sveta protiv nas... Sad je malo zavera, malo hoćemo u NATO... Ne kažem tebi Pantografe, nego generalno liberalima koji bi Srbiju u NATO a ne mogu da svare jednu presudu.

Šta nam je NATO radio, kako se to zove? Pa hoćete da Srbija bude punopravna članica, tu nema prepreka...
 
Morate morate morate morate...

....da shvatite da lojalnost državi Srbiji NIJE negiranje genocida. Po tom kriterijumu je i Šešelj lojalan Srbiji.
 
Сребреница и Сарајево су испровоцирани масакри. Није било некаквог плана да се истреби неко становништво. Муслимани су у оба града имали добро наоружану војску.
 
Omaklo im se da granatiraju grad duži vremenski period.
 
Сребреница и Сарајево су испровоцирани масакри.

Po toj logici je i Oluja isprovocirano etničko čišćenje. Nije bilo plana da se istrebi stanovništvo.

Ne možemo tako Došljak što bi se narodnim jezikom reklo tuk na luk... to nigde ne vodi...
 
Ja sam zanemeo sada. Neću više ni reč napisati na ovu temu. Perverzno je to što pišete.
 
Eh sad, ispade da smo svi đuture perverzni... Ja sam ukazao na krivu logiku podjednako besmislenim primerom, paušalne procene o nameri, ko je koliko doprineo, isprovocirao... Slažem se da je neprimereno, ali moja namera je jasna...
 
Gorane, Seselja ne mogu da podnesem.
Srbija bi bila mnogo lepse mesto za zivot da je Seselj ostao u Bosni i nikad ne ulazio u Srbiju.

Zoran Djindjic... verovatno jedan od omiljenih Bosanaca. Nije idealan, ali lojalan i kompetentan za mnoge politicke stvari. Nemacka skola.

Od stranaca jako postujem Arna Gujona. Nije rodjen ovde, Francuz je, naucio jezik, postuje Srbe i promice ime nase zemlje.
 
Vrh