Не живим у Војводини већ у Кошутњаку и не залажем се искључиво за право Војвођана на самоопредељење - напротив, сматрам да оно што важи за једну групу грађана, треба да важи за све грађане генерално.
Дакле, ако Албанци са Косова имају право на опредељење, зашто остали грађани Републике Србије немају исто право?
Pravo
naroda na samoopredeljenje. Nije pravo grupe građana, skupštine stanara, nego naroda na samopredeljenje. Tako se naziva to pravo.
Teritorija na kojoj su većinski narod mora da bude znatna, daleko veća od Košutnjaka...
Ostale argumente u pogledu
većine i
volje za takvim referendumima koje predlažeš da se raspišu i održe su ti naveli drugi...
Nema potrebe da insistiraš iz posta u post. Nađi većinsku naciju na Košutnjaku koja želi van Srbije i raspišite referendum...
Srbija će želeti da vas zadrži u skladu sa principom suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti, a većinski narod Košutnjaka, Košutnjičani će se pozivati na (
međunarodno pravni princip istog ranga u međunarodnom pravu koji se zove) pravo naroda na samoopordeljenje.
I posle se neki čude što će interes velikih sila i to što smo izabrali pogrešnu stranu da odnesu prevagu kod 2 sukobljena načela istog ranga
Naravno to što mi ponavljamo samo jedan princip iz ugla države i državnika, ne znači da drugi princip ne postoji i da nije istog ranga. Tako da nemamo mi čistu situciju međunarodno-pravno, nego ni tamo ni vamo situaciju, gde je neophodno imati saveznike uz sebe ili da sam budeš velesila...
Što se tiče Kailanovih tvrdnji. Jedna stvar mi bode oči a to je
ukidanje autonomija, jednom kad budemo na pravoj strani...
Моја тврда је да сепаратизам не постоји као "право" и да једини разлог што Албанци могу своје самоопредељење на Косову да остваре је зато што имају активну војну базу највеће силе на свету која би опет сравнила Србију са земљом да Србија покуша да им то самоопредељење ускрати.
Škotska je sprovela referendum. Brexit je isto tako sproveden.
Pravo jačeg i neograničena volja moćnika, može i tako da se tumači realnost koja nas okružije, da ne odgovara uvek onom "na papiru"... Da li to znači da treba da odustanemo od prava u celosti? Ne možeš na unutrašnjem planu da tražiš brutalno sprovođenje zakona, kad je u pitanju investitorski urbanizam, tj. divlja gradnja, a da na međunarodnom planu samo odmahneš rukom i ne prepoznaješ prava... Sve što pričaš svodi se na - ja tu vidim samo interese i silu i s tim u vezi znamo koke treba da se priklonimo. Nađi vrednosti koje te vežu i opređeljuju. Ja ih i dalje više vidim na zapadu, svakako ne i isključivo. Te je to razlog zašto je Srbija bez Kosova zdrava Srbija i Srbija koja bi da je naš izbor i odluka, svim neprijateljima Srbije momentalno zapušila usta...
Kao što ja svakom Bošnjaku zapušim usta time što još od presude međunarodnog suda pravde prihvatam pravnu kvalifikaciju dela u Srebrenici kao genocid..
I više nema polemike... Prvo su zabezeknuti da ja kao Srbin to jasno i otvoreno izgovaram a onda bi valjda po inerciji da nastave da se svađaju al nemaju sa kim i pokazuju prstom, al nemaju u koga... Za mene je to davno završena tema. Genocid je. I ja sam krenuo dalje... To bi najviše mrzeli kod nas, kad bi naučili i umeli da krenemo dalje, a tako bi najpre sačuvali ono što imamo... Realno, faktički i suštinski, a to nisu granice nego ljudi unutar tih granica i vrednosti koje nas kao društvo opredeljuju. To je jedini način da se sačuvaju granice. Nije garancija al je jedini način za nas...
Ne znam da li me iko prati ovde, al nije ni važno... Pre ćeš u međunarodnoj areni naći saveznike i izlobirati i na kraju progurati šta ti treba (a da nije vraćanje rasnih zakona) nego u Srbiji osuditi lekara za grešku... Ali svi smo mi zabrinuti oko neprava na međunarodnom planu zlih moćnika prema Srbiji iako naša situacija sa Kosovom nije besprekorno čista i u našu korist čak ni po tom pravu... Naravno ne u čitanju i interpretaciji međunarodnih sporazuma po AV na pinku...
On nas je ugurao u sve ovo, on će potpisati i sporazum o priznanju...
Ako međunarodnog prava uopšte nema onda možemo da krenemo da vraćamo rasne zakone. Ako nema baš nikakvih prava i civilizacijskih tekovina nego je sve šta Amerika poželi i otuda potreba našeg priklanjanja jačima... Da bi gasili autonomije, naopako.
Onda se izbor čini jednostavnim nego da moramo da mozgamo na kojoj strani sveta je više onih vrednosti koje bi trebalo da nas opredeljuju pa da zato idemo tamo...
Bliže istini će biti da ima tih nekih prava al se selektivno sprovode uz neskrivena očekivanja velikih sila, da se eufrmistički izrazim, al neke crvene linije postoje kao i izuzeci od pravila... A mi smo taj izuzetak, fabrička greška u tkanju, za koji nas niko ne j... ni 5%... Zamenici savetnika ministara dolaze kao izaslanici a mi mislimo da će ceo pravni poredak da se ruši baš na nama...
Amerika će pobediti u ovom ratu. Ne bih voleo da nam to dođe kao iznenađenje...
Koliko god nas bolelo što je pravo kod nas prekršeno, na kraju će ga svet ispeglati i potvrditi postojanje međunarodnog prava a ne prava jačeg i sile, upravo time što ćemo potpisati sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum po kome ćemo pristati na otcepljenje Kosova. Tako da će primer velikog međunarodnog neprava ostati ruska agresija na Ukrajinu i aneksija njenih teritorija...