Са друге стране тачно је да утицајне силе нису ништа учиниле да се спречи избијање рата, већ су неумитни распад искористиле за неке своје интересе.
Išlo je i dalje od toga. U tekstu koji je Vox91 okačio, jasno piše Bejkerov citat da su Austrija i Nemačka aktivno radile na tome da se rasturi Juga.
Ja sam i ranije naletao na te tvrdnje od običnih ljudi, uglavnm fanatika i evroskeptika, ali nisam im davao previše težine zbog tendencije takvih ljudi da budu isključivi, zadrti i militantni. Međutim, kada sam Bejker kaže da su drugi podrivali, i to kaže konkretno Austrija i Nemačka, to daje sasvim novu težinu celoj priči.
A da, tu su i oni CIA izveštaji i studije o mogućem raspadu, koji su bili napravljeni par godina pre samog raspada. Sad, neki misle da je to bilo samo teoretisanje, a neki misle da je to bio plan, ako ne zvaničnog Vašingtona, onda nekih struja unutar SAD. A možda nije ni jedno ni drugo nego su ovi na vreme uvideli da u Austriji i Nemačkoj postoje ljudi kojima bi odgovaralo da se Juga nasilno raspadne i da iz godine u godinu sve aktivnije rade na tome.
Ja ću se uvek složiti sa stavovima i tvrdnjama da ništa od toga ne bi bilo moguće da mi ovde, i narod i političmari, kao kolektiv, nismo ispali debili. Ali neću se nikad složiti sa stavovima i tvrdnjavama da je sve isključivo naša krivica, a svi ostali u svetu su samo nemo posmatrali. Naravno da nisu. Nije Juga ni prva ni poslednja zemlja koju su jajare sa zapada podelile i rasturile. U jednoj Ruandi su uspeli od jednog te istog naroda da naprave šatro dva, i međusobno ih zavade, dok se nisu poubijali u milionima.
I onda mi dođu raznorazni balavci pa mi pričaju kako smo mi sami uvek krivi za sve, a Evropa i SAD su bastioni poštenja, morala i pravde, koji nikad nikome ništa nisu uradili.
More marš bre. Da im kupim svima po lilihip i kartu za taj zapad, da odu malo da vide kako to izgleda uživo, mimo Holivudskih baljezgarija i libtardskih medija.
Inače, da ne bude zabune, ovaj zadnji pasus se ne odnosi na tebe. Samo komentarišem granične poremećaje nekih da vide grehove i mane svakog izvan zapadnjačkog sveta, a ove ignorišu ili guraju pod tepih. I još se raduju kad god se Srbiji desi nešto loše, samo da bi se dodvorili svojim gazdama, koji za njih ni ne znaju, niti ih briga.