Tada su bili PJP i JSO. A taj okršaj 98' se okončao tako kako je prvenstveno zbog politike i nameštenih ratova. Zbog čuvenih Slobinih dogovora i dvostrukih planova. Isto kao i na drugim frontovima, ono čuveno stani-kreni i ajde svi u povlačenje taman kad je cilj na dohvat ruke. Jovica Stanišić je takođe bio jako upleten u Kosovski čvor i izigrao sve.
Žandarmerija je vraćena u službu 2003. godine koristeći ljudstvo, resurse i tehniku upravo PJP i JSO. Skoro sve su preuzeli, od Woodland uniformi do Saksona i LAV-a. Izuzev Mi-24ki. Ali je bilo potrebno da se raskine sa starim imenom, komandom i doktrinom, pogotovu nakon brojnih tadašnjih događaja. Potreba za takvom formacijom je bila i ostala i pre i posle 2003. ne samo zbog političke stabilnosti (ili moći, kako ko želi) nego zato što su postojali ozbiljni strahovi da CG pokuša da iznutra sroza i oslabi VSCG. A Kosovo i dalje užareno, svega dve godine ranije (2001.) bila peglačina u Preševskoj dolini i Makedoniji. Zato je formirana Žandarmerija, između ostalog. Da ne mora za sve da se čekaju savezne VSCG i MO i da može na neke opasnosti da se odreaguje bez uplitanja vojske i brže boljeg histerisanja zapada (da ne bude ''Srbi šalju vojsku na goli kosovski narod kmeee aaaa užaaas'')
Izvor informacija je bivši pripadnik PJP s kojim sam lično pričao na tu temu uzduž i popreko (mnogo sam naučio tada od njega), a ovaj deo o bojazni od podrivanja oružanih snaga Srbije iznutra mislim da je svojevremeno opisivan i u nekom mediju, da li beše Nedeljnik ili Vreme ali ima tome jedno bar deset godina.
Naravno slažem se da je mnogim zemljama potrebna takva formacija, a pogotovu Srbiji sa svojim Kosovom i Kopnenom zonom bezbednosti. I na našem mestu bi 2003. isto uradile i mnoge druge zemlje, od autokratija pa sve do najistaknutijih Evropskih liberala i demokratija, koje takođe imaju svoje Žandarmerije. Neke pod ingerencijom Ministarstva Unutrašnjih poslova, neke pod ingerencijom Ministarstva odbrane, a neke koje odgovaraju direktno predsedniku i odboru za bezbednost. Ali svakako ih mnogi imaju i drže. Sa razlogom.