Šta je novo?

Izbori 2024

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=438407#p438407:20f1x58r je napisao(la):
GOJE » 08 Mar 2017, 12:06[/url]":20f1x58r]Ja ne sumnjam da će Beli i ekipa sakupiti potpise, i imati zvanično proglašenu kandidaturu, a i preći 1% podrške na izborima (što je važno zbog finansiranja). Čak smatram da zbog aktuelnih društvenih trendova ima i realne šanse da napravi veliko iznenađenje. Ima tu i velike simbolike u nazivu "Beli", jer sve druge opcije su crvene, plave, žute, crne, do sada nismo imali bele.

Međutim, dobijanjem na popularnosti i ulaskom u prljavu rabotu politike, nije više dovoljno biti banalan i antiprotivan. Ideje se moraju jasno profilisati, a tu onda dobijamo puno potencijalnih problema, slično kao u pokretima "Dosta je bilo" i "Ne davimo Beograd", koji su krenuli od neke idealne pozicije, sa širokom podrškom, da bi kasnijom profilizacijom stekli i puno neprijatelja. Zato je u startu važno znati i precizno ŠTA i KAKO neka politička opcija želi da uradi.
To je tačno, no problem je što ukoliko to bude postavljeno kao uslov suprotstavljanju Vučiću (obavezna razrada programa), to može da dovede do velike apstinencije. Bojim se da bi na ovim izborima motiv morao da bude upravo suprotstavljanje Vučićevoj diktaturi, koja je u suštini ukinula prav(n)u državu.

Ovo je vise sprdnja, a za finansije mislim da nece uzimati jer nemaju para za garancije. Oni ce da razvale BGD izbore sl godine, imaju cenzus 100%

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=438405#p438405:3kdbadra je napisao(la):
DzonTravolta » 08 Mar 2017 12:02 pm[/url]":3kdbadra]...Ti ljudi o kojima pričaš spadaju u kategoriju tzv. prekarijata, ili bolje rečeno "prosvećenog prekarijata", a ta kategorija kada bude počela da čini određenu kritičnu masu će postati opasnija po establišment od bilo kog proleterijata. Trenutni globalni establišment je uglavnom neprosvećen i poluobavešten (ja to zovem "sindromom Federike Mogerini"), i neće imati dobar način da se suprotstavi takvoj masi mladih, pa čak ne toliko mladih ljudi.
Posmatram ove klince rođene sredinom i krajem 90ih i uočavam jedan interesantan model: međusobno su daleko solidarniji od moje generacije (rođene desetak godina ranije).
Hvala ti što si pomenuo prekarnost kao fenomen našeg doba. Genocid bez krvi. Proleteri, oni iz Marksovog i potom Lenjinovog vremena su imali poslove i loše uslove rada. Prekarni nemaju ni to. Nažalost političari ih (nas) se neće setiti kao takvih. Ko god to pomene ima moj glas, pod uslovom da nije vučić ni šešelj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=438407#p438407:zp7j0c8y je napisao(la):
GOJE » 08 Mar 2017 12:06 pm[/url]":zp7j0c8y]Ja ne sumnjam da će Beli i ekipa sakupiti potpise, i imati zvanično proglašenu kandidaturu, a i preći 1% podrške na izborima (što je važno zbog finansiranja). Čak smatram da zbog aktuelnih društvenih trendova ima i realne šanse da napravi veliko iznenađenje. Ima tu i velike simbolike u nazivu "Beli", jer sve druge opcije su crvene, plave, žute, crne, do sada nismo imali bele.

Međutim, dobijanjem na popularnosti i ulaskom u prljavu rabotu politike, nije više dovoljno biti banalan i antiprotivan. Ideje se moraju jasno profilisati, a tu onda dobijamo puno potencijalnih problema, slično kao u pokretima "Dosta je bilo" i "Ne davimo Beograd", koji su krenuli od neke idealne pozicije, sa širokom podrškom, da bi kasnijom profilizacijom stekli i puno neprijatelja. Zato je u startu važno znati i precizno ŠTA i KAKO neka politička opcija želi da uradi.

Beli je nesto puput nastavka tradicije satire kao sto imamo u knjizevnosti (Domanovic, Nusic...) i u novinarstvu, samo sto je ovo jedan korak dalje - stranka i kandidatura za predsednika. Svojevrsni fenomen, a istorijska distanca ce pokazati sto je Beli znacio u kontekstu ovog vremena.

Imali smo slicno 90ih, tipa Secerovski i one "svemirske" stranke itd. ali oni su bili u sluzbi slobinog rezima, tako da se ne racuna kao satira, vec kao tragikomedija.

Beli nije kandidat koji treba Srbiji, već kojeg smo zaslužili.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=b2NZFjKSk1k[/youtube]

Samo treba biti pažljiv, jer koliko kod da si BELI i koliko god ti kvalitetno bilo odelo, ulaskom u blato više ne možeš da ostaneš isti. U svakom slučaju, ima ogroman potencijal, i mislim da će biti među prvih 5 kandidata.

Ne dobijaju pare automatski nego samo ako izraze nameru da koriste sredstva iz budzeta za sta treba da ostave garanciju u istom iznosu, ako ne predju 1% od izaslih moraju da vrate pare ili im se oduzima garancija.
Sto se tice predsednickih izbora ove godine je oko 5 200 000evra, pola ide pobedniku, pola se deli na sve kandidate. Znaci ako bude 8 kandidata bice po 320-330 hiljada evra.

Ko glasa za Jankovića treba biti svestan da glasa i za DS lopove
Шутановац „пашњак“ добио на поклон
09.03.2017
Пише Соња Гочанин

Прво основно јавно тужилаштво тражи укидање пресуде Првог основног суда у Београду којом је Драган Шутановац ослобођен оптужбе за кривично дело непријављивање имовине и давање лажних података о имовини за које је запрећена казна затвора од шест месеци до пет година, открива Пиштаљка.

Колико су Драган Шутановац и његова супруга уложили у луксузни објекат на Врачару који је био предмет поступка пред Првим основним судом и на који начин су стекли новац, ни дан-данас није утврђено, судећи по одговорима институција. Шутановац је за Пиштаљку рекао да не зна тачно колико га је коштао стан на Врачару који сада има више од 300 квадрата, да је новац за градњу позајмио, али није желео да наведе од кога.

Тужилаштво за организовани криминал није одговорило на питања Пиштаљке о пореклу имовине Драгана Шутановца иако им је пре скоро четири године прослеђено да провере како су Шутановац и његова супруга стекли новац којим су суфинансирали градњу виле и тако постали власници стана код Храма Светог Саве. Ни из Агенције за борбу против корупције нису одговорили на питања колико новца су Драган Шутановац и његова супруга уложили у изградњу некретнине и како су обезбедили новац.

Пиштаљка је добила записнике са суђења Драгану Шутановцу који се водио због непријављивања имовине Агенцији за борбу против корупције, али се на основу тих докумената не може закључити колико су Драган Шутановац и његова супруга уложили средстава као инвеститори зграде, те у тој згради стекли стан који је првобитно имао 190 квадрата. Такође, Драган Шутановац и његова супруга су давали контрадикторне изјаве о томе на који начин су стекли новац како би постали суинвеститори на ексклузивној локацији у Београду. Шутановац је медијима рекао да градњу финансира делом из кредита, уштеђевине, а делом од продаје девојачког стана његове супруге. У том смислу није јасно шта је значила изјава његове супруге Марије Шутановац на суду да она и супруг нису имали „решено стамбено питање”. Ако је пре градње објекта, како је рекао Драган Шутановац, његова супруга поседовала стан који је продат, а Шутановац био власник трећине породичне куће од 157 квадрата и имања од 3,5 хектара, тешко се може рећи да је породица Шутановац имала нерешено стамбено питање.

Изглед зграде у Скерлићевој 20 у време изградње у октобру 2013. године (Google Street View)

Шутановац је за Пиштаљку изјавио да је градњу ипак делом финансирао од позајмице, а на питање ко му је позајмио новац, Шутановац је рекао да мисли да то не мора да каже и да све податке има Агенција за борбу против корупције. Медији су такође објавили да је Драган Шутановац новац за градњу позајмио од таста.

Суђење Драгану Шутановцу отворило је још низ проблематичних питања. Према речима Шутановца и сведока на суђењу, бивши министар је постао власник дела старе некретнине на земљишту на Врачару, које је према истраживању Пиштаљке коштало милион и по евра, а да земљиште није платио ни један једини динар. Прва обавеза бившег министра је – према његовим речима – била да уложи 90.000 евра у паркет и столарију за цео објекат, али тек кад је градња стигла до етаже на којој је његов стан.

На питање да ли је тих 90.000 евра све што је исплатио за стан од 190 квадрата на Врачару, Шутановац је рекао да мора да провери јер не зна тачно и да је део стана радио и са братом од тетке. „Тих 90.000 евра је, мислим, плаћено за стан у сивој фази, али смо и после морали да улажемо”, рекао је Шутановац.

Тако се може закључити да је функционера Шутановца стан од 190 квадрата у сивој фази у центру Београда коштао мање од 500 евра по квадрату. На питање да ли се игде на Врачару може купити стан у сивој фази за тај новац, Шутановац је одговорио: „Нема да се купи, али ми нисмо купили, ми смо били инвеститори”.

Са друге стране, како је на суду рекао један од инвеститора објекта Драган Петрић, оквирна цена комплетно изграђеног објекта је око три милиона евра. Укупна цена, дакле – рачунајући и земљиште – је 4,5 милиона евра.

Питали смо како је могуће да су његови пословни партнери имали толико поверења у њега да су га уписали као власника непокретности иако у том тренутку није уложио ништа у градњу објекта. Шутановац је одговорио: „Више сам ја имао поверења у њих”. На захтев да образложи, Шутановац је рекао да није дао новац унапред јер „када се даје аванс, често се догоди да се зграда никад не заврши”.

На питање коју фирму је ангажовао како би уградио паркет и столарију, Шутановац каже да не зна. „Радио сам са пријатељем који је архитекта, па је он ангажовао”, каже Шутановац.

Стан брачног пара Шутановац сада има више од 300 квадрата, према писању медија. Према речима Драгана Шутановца, извршена је пренамена заједничких просторија. Он наводи да су његова супруга и он добили те заједничке просторије „јер смо се одрекли плаца испред и иза зграде”. Из овога се може закључити да су Драган Шутановац и његова супруга, осим стана од 190 квадрата, добили и два плаца иако нису платили земљиште.

Мање позната чињеница је и то да је Драган Шутановац, како је споменуто на суђењу, направио нагодбу о опортунитету, односно прихватио да плати 200.000 динара за одлагање кривичног гоњења због непријављивања имовине Агенцији за борбу корупције. Шутановац је на суду рекао да у почетку није желео да прави нагодбу о опортунитету са тужилаштвом јер није желео да прихвати одговорност за дело за које се терети, али је на крају прихватио како би престала „хајка на његову породицу”. Шутановац је за Пиштаљку рекао да на крају није платио 200.000 динара за опортунитет јер је тужилаштво изгледа одустало од нагодбе. „Они су мени то прво понудили, па сам ја одбио, онда сам ја потписао опортунитет, али никад нисам добио решење”, каже он.
Ostatak teksta i zapisnici sa suđenja:
https://pistaljka.rs/home/read/599

Meni se iskreno gadi što su DS i Živković iza Jankovića.

Hajde da nekako opravdam prisustvo DS-a zbog logistike (razgranata mreža opštinskih odbora i slične stvari), ali Živković? Pa koliki je njegov koalicioni potencijal? Vrv novac koji dotični ima, a koji je stekao preko vinograda i ko zna kako još...

Meni je najjaci Zivkovic koji ima rejting oko 0.5% a umislio je da je neki faktor i on je medju prvima poceo da trubi o Jankvicu.
Mada, mora mu se priznati da je pokrenuo nekoliko afera o bati velikog vodje...
U slucaju da se nadje Jankovic u drugom krugu sa ovim pederom, svakako cu glasati za Jankovica. NAjvise me nervira sto se kurta i murta okupili oko njega, kao javne licnosti a vise od pola njih sljam najgori.

Meni Živković nije toliko ogavan lik, makar se bavi čovek biznisom (mada mi nije poznato koliko se i kako nakrao da bi sa tim vinogradima krenuo...) Mnogo mi je odvratniji Šule koji je očigledno i nesposoban da se bavi nekim većim i ozbiljnijim biznisom, pa se zadovoljio onim najnižim i najklijentelističkijim oblikom korupcije, a to je grabljenje stambenih kvadrata na Vračaru (tu se zahteva daleko manji intelektualni napor nego u slučaju vinograda, aviona i kamiona).

Po tom kriterijumu veće poštovanje zaslužuje čak i Čedica koji je sa Fidelinkom pokušao da se igra Investitora Spasioca pa ga je realnost naučila da on, ljigavi studentski vođa koji je vremenom umislio da je žestok lik, jednostavno nije kapacitet za veliki i ozbiljan biznis. Makar je pokušao, u napadu ego tripa.

Šule je od one sorte "ja znam da nisam kapacitet, daj da uvalim svoju guzicu u tople luks kvadrate, ne trebaju mi avioni i kamioni". Dakle ljigavac nižeg ranga, manje opasan. Za razliku od Čede, Malog i ostalih preambicioznih psihopata (o Živkoviću ne poznajem dovoljno informacija da bih mogao da sudim).

Izdvojio bih kao posebnu kategoriju i njuške poput Đilasa i Pajtića, koliko-toliko ostvarene u životu, tako da poseduju čak i neki obraz i integritet u tragovima. Valjda ih kao relativno normalne ljude u politici izdvaja to što su pristali da odstupe, za razliku od ljigavaca kojima samo politika može biti doživotni poziv.

Meni je Šutanovac jedan od najogavnijih likova koji su se pojavili na srpskoj sceni. Nije samo pašnjak u pitanju, već i razne druge afere i gafovi, koji tu i tamo isplivaju.
Ali, sa SNS-om je stvar što su bukvalno svi takvi, pa na kub.

Samo što je Šule jedna elokventna ljiga, svesna svojih limita i zadovoljna "kraduckanjem", dovoljno je pametan da se ne zaleti previše.
Za razliku od SNS nepismenih, bezmozgovnih ljiga, koje izazivaju sažaljenje (Šule bar nije za žaliti, savršeno zna čovek šta radi).

Što se tiče kraduckanja, toga je bilo, ima i biće. Ne samo kod nas.
Bilo je i više od toga u vreme vlasti Borisa Tadića.
Problem je što pripadnici aktuelnog SVI to čine i to rade krajnje bezočno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=438836#p438836:713kcoqj je napisao(la):
stanislaw » 10 Mar 2017 11:44 am[/url]":713kcoqj]Ave Beli! Nema druge.
Pomenuo sam ranije simboliku naziva "Beli", ali sam propustio da poentiram na dodatnoj simbolici, jer privlači i tzv "bele listiće". Dakle potencijal je zaista veliki. Ako su tačna istraživanja po kome je za drugi krug potrebno oko 14% izašlih, onda čak ni takvo iznenađenje nije nemoguće. A onda je SVE MOGUĆE! Ja bih na mestu AV već pripremao izlaznu strategiju. :grand:

DS se toliko nakrao da ga neće oprati ni Sava ni Dunav. Jankovića je izabrao DS na poziciju zaštitnika građana pa je morao da im se oduži time što im služi za pranje te kamarile.

@Goje: Misliš dodatnih 14% izašlih?
Vidiš, spadam u retke koji ne misle da je aktuelna strategija opozicije glupava, tj. mislim da strategija postoji.
Da su išli sa jednim kandidatom, Vučko bi se fokusirao na njega i sredio bi ga u jednom krugu.
Ovako, svako vuče po neki deo biračkog tela: Janković vuče neki centar, Jeremić umerenu desnicu, Beli cilja na klince, Radulović je morao da izađe iz prostog razloga što je dosta njegovih glasača reklo da ne bi podržali ni Jankovića ni Jeremića, Stamatović će da mobiliše ljude u Zapadnoj Srbiji.
Aleksandar Popović verovatno jedini izlazi izvan te strategije, ali ni ne može na mnogo toga da računa, a Šeki je, naravno, Vučkov čovek.

EDIT: Ne znam da li sam već pominjao, ali Vučko je napravio glupu strategiju time što je naterao sve svoje koalicione partnere da ga odmah podrže, jer ako on ne pobedi u prvom krugu... džabe je krečio. On više nema rezerve, osim eventualno Radikala, ali tu će Šeki verovatno teško da ucenjuje, a ni to ne garantuje da bi glasači SRS-a podržali Vučka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=438838#p438838:21abq9ox je napisao(la):
vucko » 10 Mar 2017 11:52 am[/url]":21abq9ox]DS se toliko nakrao da ga neće oprati ni Sava ni Dunav. Jankovića je izabrao DS na poziciju zaštitnika građana pa je morao da im se oduži time što im služi za pranje te kamarile.

Zar nije Saša Janković pre deset godina došao za zaštitnika građana kao kandidat DSS-a?

Kao član DSS-a, ali je njegovo proglašenje za zaštitnika morala da izglasa skupština gde je na vlasti bila DS.

Politika ds i sns je prilično ista, rasprodaj sve, uništi privredu, obrazovanje, zdravstvo, zaglupi naciju. Samo što ovog puta do sprovode nepismeni, bezobrazni, neobrazovani id*** na čelu sa šizofrenim psihopatom. Ne verujem da će nam neizbor Vučića za predsednika doneti bolji život, ali može biti mali korak ka tome. Sloba je pao na predsedničkim, Tadić takođe, mogao bi i ovaj, mada nisam optimista, čak ni Sloba nije imao ovakvu mašineriju za krađu izbora ako bude gusto.

Izađite glasajte za Belog ili Jankovića, pa čak i Jeremića, u drugom krugu za bilo koga ko nije vučić, osim ako je šešelj, ako u drugom krugu budu vučić i šešelj iselite se iz zemlje.

Vrh