Šta je novo?

Izbori 2024

Politiku pratim 20 godina i mogu vam reći da mi ovo oko Beograda ništa nije jasno i da me zamara. Najradije bi napravio vlast svih koji su presli cenzus i dao im rok od 6,7 meseci da probaju da rade zajedno pa ako ide ide ako ne izbori pa kud koji mili moji. Svaka lista po par preduzeca i taman se napravi takmicarski duh ko ce bolje da vodi svoj deo u Beogradu.

A da se podsetimo kako . .
Kako bi bilo na eventualnim ponovljenim izborima što se tiče izbornih lista, tj. da li bi morale da učestvuju pod ovim nazivom ili je moguće da se pojave sasvim nove koalicije sa novim imenima i sloganima, pa i kandidatima za Gradonačelnika?

Vučko, priupitaj vaš pravni tim što zakon kaže kod "ponovljenih izbora".

@Posejdon

Ja mislim da ono sto se u sustini desilo je da ste pokrali izbore i pukli u Beogradu i jos generalno dobili manje od ocekivanog i sad gleda da se napravi dil sa opozicijom, oni ce cutati oko kradje, a dobice vise nego sto bi mogli samim izbornim rezultatom koji su ostvarili.

Ne postoji ponavljanje izbora već raspisivanje novih o čemu pregovaraju SNS i SSP mimo volje građana i ostalih partija. A sve sa ciljem da počiste Moramo, otud i konstantni napadi na nas. To lako mogu znati prema Tviteru, a sada me samo napadaju vatreni opozicionari dok su SNS-ovci otišli na Mauricijus da traže Đilasove milione.

Da. Podvlačim da Moramo neće nikada ući u koaliciju sa SNS i SPS-om, to nam je crvena linija. Koliko god se sada spinovala na mrežama i od strane simpatizera SNS-a kako mi ulazimo u koaliciju a za to vreme Đilas divani sa Vučićem.

Vucko niko vas nije ni zvao, vi umisljate da ste pobedili ustvari posle 8 godina vlasti u Beogradu sns je dobila 40% tj 4x vise nego vi.

Obratite paznju da Ambasadi nije palo na pamet da trazi slobodne medije u Srbiji, nego samo kontrlu vlasti tj izvrsenja zadataka.
Kontrola medija je nebitna ili cak zgodna za imperijalne projekte.

I mi sada upadamo u zadati narativ kao mladi majmuni. Neki su za Djilasa, neki protiv.

SNS takodje nije zadovoljan svojim izbornim rezultatom u Beogradu, kao i veći deo razne opozicije, pa možda se odluče da idu na nove izbore.

Pogotovu sada kada je očigledno da je rasulo u jednom delu opozicije i pitanje je kako će se uopšte dogovoriti za neke izbore nap. na jesen.

To je bas zanimljivo. Ides na izbore, pa ako resultati nisu dobri z atebe, ponavljas N puta, daok ti se rezultati ne svide.
Repeat
odrzi izbore
Untill( results OK)

Vračarac, od "opozicija nam ne može ništa, svi ste vi plaćenički ološi" do "hajde da svi budemo drugari" 😊😄

Kad se zaljulja foteljica, sve dolazi u obzir. ☺️
Ma upravu si Bender, ne treba se petljati sa smrdljivim autošovinistima, ne znam sta mi bi. Neka šef napravi vlast sa sps-om i uzmemo dva mandata od Zike Gojkovica i da zapecatimo sudbinu tri zuta praseta. ;)

Pa to ti kažem brale, za jednu sektu koja smatra da opozicija u državi ne treba da postoji, zaista mislim da nema šta da tražite sa opozicijom.
Vi ste elita i veličina, ne trebaju vam takvi otpadnici.

Ovo što priča MC je divan primer jedne struje tobože "političkog" razmišljanja u Srbiji koja se svodi na čisto fantaziranje. Izvinjavam se na opširnosti ali hajde da bar jednom pričamo detaljnije o osnovama nekih od niza naših podela.

Prvo: Pitanje slobode.

Treba li stalno potsećati da se u svakoj vrsti izbora može birati samo imeđu opcije koje postoje, dakle da izmaštane mogućnosti nisu realne jer prosto ne postoje nigde sem u previše podgrejanoj fantaziji.

Manje zemlje u Evropskoj Uniji nisu kolonije. One jesu delimično ograničene u svojim izborima ali su ta ograničenja bitno manje nego u drugim geopolitičkim savezima, dok su standardi ljudskih i nacionalnih prava, iako daleko od idealnih, ipak najviši na svetu. Jedni izbor koji se nudi u sve više podeljenom svetu je imati dominantnu vezu sa JEDNIM od nekoliko globalnih cenatra moći: Amerika, EU, Rusija, Kina. Pa je pitanje gde je bolje (od onoga što je u ponudi), a NE da li neko u svojoj sobi može da izmašta svet utopije gde mogućnosti nisu proporcionalne snazi i sposobnostima raznih država, nego su i slabi jednako jaki kao i jaki. Priroda ima svoja nezobilazna pravila i ona su takva sa razlogom. Čak i sam svet, a kamoli život, ne bi ni postojali da ne postoje Darvinistički selekcioni principi evolucije, i to ne samo u prirodi nego i društvu koje takođe podleže ISTIM zakonitostima. Kome se ta apsolutno nužna pravila Prirode ne dopadaju, svuda ima puno crkava raznih konfesija, kao i raznih političkih populista, i njihov je zadatak da narodu ponude izmaštan ali za mnoge ipak dovoljno uverljiv svet beskonačne slobode i sreće sa jedne strane i apokaliptičkih mučenja sa druge. U stvarnosti, tamo gde ne vlada klasična dikatura, a EU je za sada takva, ipak postoji izvestan prostor da se zauzme donekle nezavisnija pozicija u odnosu na politiku Brisela. Da li je taj prostor slobode veliki? Nije. Ali JESTE veći nego sa Amerikom, Kinom ili Rusijom. A priče o tome da nas bilo ko od njih ne uslovljava zaboravite, to su čiste gluposti.

Drugo: Temeljni teorijski princip političke podele na leve i desne. Šta je to levica i desnica?

Temeljno pitanje koje razlikuje desno i levo političko razmišljanje je ovo: Koliko ravnomerno treba da budu raspoređene mogućnosti odlučivanja i društveno bogatstvo?

Desnica polazi od ideje meritokratije (zasluge). Oni kažu da društvu najviše doprinose oni kreativni, sposobni i jaki. Zbog toga podela uticaja na odlučivanje i raspodela društvenog bogatstva po njima treba strogo da sledi doprinos društvu. Pošto je novac po njima najbolja mera stvorene vrednosti, oni koji su po kriterijumu tržišnog uspeha dovoljno dobri, treba da imaju najviše novca i najviše koristi od novostvorene vrednosti, ali i da se najviše pitaju u upravljaju državom. Oni dakle zagovaraju društvo velikih nejednakosti, ali zato produktivno. Da bi ipak bili privlačni masama kojima ustvari pripremaju podređen položaj u odnosu na elitu, njihova propaganda je uvek bazirana na apstrakcijama: patrioizam, nacija, sloboda, porodične vrednosti, religija, moral, itd. Iako to zaista jesu važne vrednosti, problem je što su tako izabrane da im uvek treba ovlašćeni tumač. Ko je taj ko će manje obrazovanima da kaže šta je u nekoj konkretnoj situaciji više patriotski? Takođe, baš zato obično vode rat protiv obrazovanog sloja društva jer oni imaju tendenciju da ukazuju na preveliku dominaciju jedne političke strane, ili da razgolite apsurde zaklinjanja na praktičnu upotrebnu vrednost raznih apstakcija, ako su takve da neki vođa, ajatolah ili cetralni komitet uvek prvo mora da odluči šta to tačno znači u svakoj konkretnoj situaciji.

Levica, iako se u principu slaže sa teorijskom idejom da najsposobniji treba da uživaju plodove svog većeg doprinosa, ipak kritikuje političku teoriju desnice tvrdeći da u praksi ona ne proizvodi ono što bi trebalo i bilo pravedno. Prvo zato što tržište nikada nije slobodno već ga najuticajniji uobličavaju tako da više odgovara njima, a manje drugima, pa ne može ni biti jedini, a pogotovo ne objektivan kriterijum nečijeg društvenog doprinosa. Zatim da se "vrednost" ne može svesti samo na novac kao njegovu jedinu meru. Zatim da velika koncentracija moći vremenom NUŽNO proizvodi još veću koncentraciju moći, pa sistem nije stabilan, tj nema ugrađenu samokorekciju i ubrzo prestaje da odslikava realni doprinos društvu. Dakle, deo društvenog doprinosa nije plaćen već ga najbogatiji zahvaljujući institucionalizovano većem uticaju na odlučivanje prisvajaju za sebe, odnosno radnicima se plaća manje nego što njihov rad vredi, a uopšte se ne plaća ono što nekoj uspešnoj firmi daje kompletno društvo na indirektan način (nauka, kultura, fond raznih veština i tradicija, zdravstvo i razni opšti servisi). Drugim rečima, vlasnici kapitala za sebe prisvajaju deo direktno i indirektno uloženog rada bez plaćanja. To zatim nužno proizvodi velika i nepravedna raslojavanja i prvo uništva koheziju, a kasnije i produktivnost i održivost takvog društva. Po levici, lek je ograničiti stepen nejednakosti i u raspodeli i u odlučivanju, pa većim porezima društvu vratiti nepravedno otet i neplaćen deo uložene vrednosti.

Ukratko, osnovna podela je da je desnica UVEK za vlast elite, a levica za to da se društvena nejednakost ograniči. Prvi pristup, desnice, u početku ganantuje veću produktivnost, ali po cenu surovog i izrazito podeljenog društva. Kasnije, ovo drugo počinje da koči dalji razvoj.

Drugi pristup, levice, omogućuje harmoničnije i stabilnije društvo, ali po cenu manje produktivnosti. Vremenom, međutim i ovde se pojavljuje problem, jer nužnost stalnih i često arbitarnih intervenicja daje preveliku moć nekom centru koji odlučuje o tome van tržišta, dajući tom centru preveliku moć, slično onoj koji imaju veliki kapitalisti u desnom modelu društva.

Iz ovog kratkog pregleda je jasno da zdravo društvo proizvodi JEDINO ravnoteža levog i desnog pristupa. Oba su neophodna da ograniče rast i vremenom neopravdanu dominaciju one druge opcije, jer se to NUŽNO dešava. Dakle UVEK. Bez prisutnosti jake političke struje koja će da udari kočnicu rastu one druge, društvo ubrzo odlazi u haos i diktaturu.

Naš trenutni problem u rastu desnice je što je i SNS krajnje desna stranka, pa se gubi ravnoteža. Nemojte da mešate uništavanje institucija, abitrarnost u odlučivanju, autoritarnost i nedostatak zakonitosti. Pričam o čisto političkoj i ekonomskoj suštini odnosa u sferi odlučivanja i raspodele, a to je sada klasična desna vlast neke elite i njena sloboda radi šta hoće. U želji da zapadu izgleda kao da je on u političkom centru i mirno, razumno središte između radikalnih opcija, Vučić je previše u medijima i tabloidima podsticao razne kranje desne tendencije. Iako je desnica apsolutno potrebna, pogotovo uzevši u obzir našu komunističku istoriju, sad imamo drastičnu neravnotežu i to je veoma loše. Ako se nekome ne dopada trenutna vlast, i traži, ne druge ljude nego drugu politiku, a ima samo desnicu na raspolaganju kao dovoljno aktivnu političku snagu, gde će drugde da ode nego tamo? Ako je to jedina dovoljno aktivna alternativa trenutnoj vlasti, rezultat je jasan. Taj narativ i pogled na svet počinje da dominira i onda sve drugo ide samo po sebi.

Treće: Đilas i njegova "izdaja"

Tu je dovoljno samo ponoviti ono što sam već rekao, a posle je potvrdio i Đilas. Deo partija takozvane opozicije nije stvarno opozicija nego veštačka konstrukcija vlasti, a deo jesu prave partije ali su birače privukle Kosovom i sličnim nacionalnim temama pa apsolutno nemaju nameru da gube one koji su im zbog toga dali glas da bi pomagali partije za koje ih je Vučuć ubedio da u su manje od njega spremne da ga brane. To znači da je prava opozicija već izgubila Beograd, i da pri ovako bliskom rezultatu nema čak ni teorijske šanse za pobedu, pa čak ni za nerešen razultat koji bi po sili zakona iznudio nove izbore, a ne po dogovoru sa Vučićem. Dalje, odbrana narodne volje na ulicama nema šanse za uspeh pri ovako bliskom rezultatu glasanja i kontroli medija jer ipak delimično odslikava pravo raspoloženje naroda. Iz prakse je poznato da narod može da nadjača državnu prinudu samo ako je pravo raspoloženje naroda DRASTIČNO u korist opozicije. Isto važi i za uspeh izbora ako je vlast spremna da manipuliše rezultatima. Samo velika većina za opoziciju može kompenzovati gubitak glasova zbog manipulacije. Ako su glasovi ovako izjednačeni, to je unapred izgubljena bitka i za rad kroz institucije i za rad na ulici. Rešenje je samo dalji politički rad na pridobijanju novih ljudi.

Tako da se Đilas ne može optužiti je njegov izbor išta više nego jedino što je preostalo. Mada se može optužiti da traži da se na ovaj način istakne i predstavi kao inteligentno i razumno vođstvo. Bolje bi bilo da je bar obavestio ostale iz opozicije tako da tačno razumeju šta mu jesu namere, i šta sigurno nisu. Ali nisam za to da se u OVAKVOM sastavu "opozicije" na to previše gubi vreme, jer se tako gubi tempo da se Vučić uhvati nespreman i da mu se iznudi neki kompromis dok još nikome nije do kraja jasno kakva će konačna izborna matematika biti moguća i kako će inostanstvo reagovati na razne mogućnosti koje ta buduća izborna matematika nudi.

Poslednja izmena:
Naravno da je ključ u politici, kao i u svemu drugom u univerzumu, balansiranje između dve krajnosti odnosno umerenost.

Na skali od ekstremne levice do ekstremne desnice, većina (zdravih) ljudi se drži i oscilira negde između umerene levice i umerene desnice. Upotrebiću skalu koju je svojevremeno LeninVaskrse napravio, pa ja doradio. Polje označeno crnom bojom označava zdravu priču i ono čemu većina ljudi teži. I što je jedino i održivo stanje. Sve levo ili desno od toga na kraju rezultira jo-jo efektom. I previše slobode i premalo slobode, na kraju rezultiraju bumerang putanjom i javno mnjenje munjevito počinje da srlja iz jedne krajnosti u drugu, i nikad se ne stabilizuje.

spektar-jpg.127805

Mada lično mislim da je podela na levo i desno fundamentalno pogrešna, jer pokušava da simplifikuje neke od najkompleksnijih stvari koje postoje. Kao što su ljudska ćud, javno mnjenje, sociološki problemi i fenomeni i slično. Po ovoj podeli, ispada da ako je neko protiv usiljenih mešanja nekompatibilnih naroda, on je desničar i istovetan sa Zavetnicima i Mišom Vacićem. A isto tako imamo i kontra primer - Moramo, odnosno NDMBG, koji su šatro levičari i slobodarci, a jedan od stubova kampanje im je bilo da će prisiljavati ljude da se vakcinišu. Ispada da je dovoljno da se čovek u nečemu ne slaže sa jednom strujom i automatski nije za nju ili je pripadnik suprotne struje. A u današnjem svetu u kome se levičarska isključivost širi kao požar, samo se čekaju prilike da se svako ko nije toliko ''otvorenog uma'' da mu mozak ispada... okarakteriše kao desničar i konzervativac. A u realnosti, taj neko može da ima mnogo slobodnije stavove o nekim stvarima nego neki levičari kojima su puna usta slobode a u stvari da se oni pitaju, svet bi bila jedna hegemona lopta jednoumlja i cenzure.

Tako da koliko ta skala levo - centar - desno u jednom aspektu dobro dođe da se vizuelizuje razlika između ekstremizma i umerenosti, toliko ispoljava svoje nedostatke i zastarelost u modernom dobu kompleksne ekonomije, kompleksne politike i kompleksnog sociološkog stanja u svetu. Na kraju krajeva, ona i jeste bila zamrla ili izbledela u većem delu sveta početkom ovog veka ali je prošle decenije na silu vaskrsnuta, kada je počeo da se grad, sistematski gradi i produbljuje, novi jaz između levog i desnog.

Poslednja izmena:
Slažem se da je podela na levo i desno krajnje usprošćenje, i da se ono što se stvarno dešava nikako ne može svesti samo na tu jednodimenzionalnu skalu. Međutim to jeste početak za učenje i razumevanje politike, a ipak previše malo ljudi zna o čemu se tu uopšte radi. Želim da kažem da se prvo moraju DOBRO naučiti osnove, pa tek onda možemo ići na to da usložnjavamo naš lični model pojava u društvu.

Може ли мени неко од самопроглашених суверениста да објасни зашто би мени требало да више буде стало да власт има моћ да одлучује како хоће него да ја имам слободу да живим свој живот без гажења од стране режима?

Ето, мање више ће се сви сложити да Хрвати немају неки реалан национални суверенитет у ЕУ, раде како је воља Немачкој по свим геополитичким питањима. Опет, просечан Хрват је слободнији од мене и има већу контролу над својим животом. Може да каже шта мисли без страха да ће му неко спалити кућу, да отвори предузеће без рекета, да пије чисту воду и удише здрав ваздух, пише својим писмом без поруге, креће се по континенту и још много тога. Зашто би мени од тога било важније да режим под којим сам води своју политику која не одговара Немачкој?

Зато што ће та политика нужно бити боља по мене или моје суграђане? Историја показује да није тако. "Суверено" су наши политичари дали цео енергетски систем Русима у замену за обећање за изградњу тока који није изграђен (а алтернативу смо морали сами да платимо). "Суверено" су нас опљачкали за Савски амфитеатар и дали га Арапима на начин који никад не би могао да прође у ЕУ. "Суверено" држе људе као робове у мојој земљи зарад неговања добрих односа са Кином. "Суверено" су одбили да задрже и Војводину и Косово + аутономију у региону, започели ратове, редом их изгубили и сад моле за делић плана који је оригинално понуђен а који је Запад хтео за Србију.

Ја као грађанин се не питам ништа више у томе шта ће моја власт да ради ишта више него што се то пита Хрват. Заправо, он има много већу контролу и може да штити своје ресурсе, земљу итд. Ја не могу. А не могу ни грађани из "суверених" земаља попут Венецуеле, Северне Кореје, Белорусије, Русије, Кине итд.

Последњи пут када је наша власт могла да потпуно сама доноси одлуке се завршило крвљу до колена и потпуним сломом друштва. Зашто би мени то било важније од онога што имају остале земље у ЕУ? Зашто бих ја више марио да актуелна власт има потпуно одрешене руке у политици него да мој народ живи добро и просперира?

Za mnoge je teško da nauče i te osnove, zato što se ljudski rod već decenijama iz petnih žila trudi da svoju politiku, ekonomiju, pravo, pa i tehnologiju... zakomplikuje preko svake mere i potrebe. Ja imam sreću da sam kao mali odrastao u eri pre kompjutera, u eri kad sam svaki dan slušao o nekom tamo: Dejtonu, Moskvi, Demokratiji, protestima, Vladi... pa sam još kao mali hteo ne hteo bio upoznat sa svim tim. Sećam se protesta u centru Beograda 97', sećam se bombardovanja 99' i sećam se naravno i 5. oktobra gde sam prvi put osetio suzavac, kad je plava gamad ispaljivala kanistere čak i ka nama ispred Doma Sindikata, gde nije bilo nikakvih incidenata. Pa sam posle narednih godina nastavio da sporadično, usput, pratim taj svet politike i informišem se. Pogotovu sam zavoleo geopolitiku, da bih odgovorio sebi na neka pitanja. Npr kako jedna zemlja koja ima sve, može da bude bedna. A i u porodici imam ljude koji su politički dobro informisani i imaju mnoga poznanstva i uvide u stanje domaće politike.

Ali mnogi ljudi nemaju tu sreću da imaju pristup takvim informacijama i uslovima. Pogotovu mladi odnosno mlađe generacije. Koje, paradoksalno, imaju veći pristup informacijama nego mi pre njih, ali ih to prosto ne zanima. A i mnogi ljudi iz ruralnih krajeva Srbije, koji prosto imaju nikakve do bedne izvore informisanja.

A i kažem, svi ti sistemi - politički, ekonomski, pravni... se iz godine u godinu redizajniraju tako da budu što kompleksniji i što nedostižniji za običnog čoveka. Da bi oni odabrani na vrhu mogli više i bolje da drpaju, da se bogate preko noći, da se izvuku iz zatvora...

Primera radi, kada obični ljudi prodaju stvari preko Kupujem prodajem ili naruče nešto iz Kine, eto odmah Karine i Poreske uprave da traže svoj deo. A kada korporacije godišnje utaje oko 200 milijardi dolara poreza na ostrvskim nacijama, za koje ceo svet i sve službe znaju, nikom ništa. Jer su zakoni i ekonomski sistemi krojeni sa tom svrhom. Da se gazi i cedi običan čovek.

Samo još jedan od razloga zašto u školama treba da se izbace beskorisno Građansko i Veronauka i da se više pažnje posveti praktičnim i primenjivim stvarima, među kojima bi bili i (još neki, novi) predmeti razumevanja društva, države i zakona. I manje bulažnjenja sa autističkim monotonim ljubavnim romanima a malo više knjiga koje razvijaju introspekciju, retrospekciju i gledanje šire slike. Životinjska farma, Vrli novi svet, Čujte Srbi i slično. I više Sociologije, više o preduzetništvu, o pravu... Da čovek sutra izađe u društvo sposoban da uradi nešto, ali i svestan svoje moći i potencijala, i sposoban da se izbori za sebe kad treba. I sposoban i još bitnije - VOLJAN da se izbori za sebe.

Imamo generacije i generacije mladih ljudi - ne samo u Srbiji nego i u svetu - koji izlaze iz srednjih škola a da ne umeju da popune uplatnicu, da razlikuju Vladu od Skupštine (ili u Murici Senat od Kongresa), da osnuju svoj biznis, da znaju svoja prava, da razumeju svoju moć kao kolektiv, koji nemaju pojma šta je bojkot, šta je sindikat, šta je štrajk... zato što je sve projektovano tako da se 99% ljudi gubi u tome i samo prepušta struji. Što onda naravno moćnici koriste da nameću svoju volju i interese.

Poslednja izmena:
Могу само да поновим да се појмом суверености разбацују они који нису свесни да земље величине и значаја Србије никад од Средњег века у пуној мери нису биле суверене.
То су невиђене глупости, проистекле из непознавања политичке историје.

Ovo što priča MC je divan primer jedne struje tobože "političkog" razmišljanja u Srbiji koja se svodi na čisto fantaziranje. Izvinjavam se na opširnosti ali hajde da bar jednom pričamo detaljnije o osnovama nekih od niza naših podela.

Hvala vam sto trosite toliko vremena na mene gospodo. Vec sam obavesten da je ZUMA zapravo grupa a ne pojedinac.

Vase teorijsko objasnjenje ima izuzetnu propagandnu vrednost. Narocito za one koj ne poznaju politicku teoriju.

>Naš trenutni problem u rastu desnice je što je i SNS krajnje desna stranka, pa se gubi ravnoteža.
Kakva glupost. SNS je centristicka stranka, zapravo SNS nema ideologiju, vec se priklanja najvecoj mogucnosti.

Nas problem uopste nije u usponu desnice kako vas ideoloski komitet tvrdi. Desnica se ne bi videla (kao ni Moramo) da je cenzus bio 5% kao ranije.

Vrh