[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904351#p904351:27668j80 je napisao(la):
Earthmoving » Чет Дец 02, 2021 2:23 am[/url]":27668j80]Dobro si krenuo Kalian, ako bude manje radnika, uplata, biće manje penzija, ali to što će nešto biti manje ne znači da će propasti, već se menja prema činiocima formule, a nije ponzi jer ponzi mora propasti. Hipotetički, država može podigne granicu odlaska u penziju na 75 godina, a ako je prosečna verovatnoća života 76 god, ti sam prosudi dal će propasti. Inače, i penzije se kao i svako osiguranje zasnivaju na verovatnoći, na tablicama smrtnosti.
Хипотетички, ни понзи не мора да пропадне.
Сваки државни програм теоретски може да се одржава у животу ако држава неконтролисано диже порезе да би покрпила рупе на броду који незаустављиво тоне, ако ти је то поента онда се слажем.
Но, поента пензионог система је да буде сигурност под старе дане што већ сада и није, узимајући да већ сада људи плаћају цео живот да би опет радили стари и тек можда извуку пар година пред смрт ако успеју. И то ће бити још горе.
Тренутно 3 (скоро 4) радника издржавају једног пензионера а за пар деценија ће бити више пензионера него радника. Теби је спас у томе да се услов за пензију подигне толико високо да пола становништва не може да га досегне иако су цео живот давали десетину зараде за пензије. Теби ако је то неки "тријумф" пензионог система који "није пропао" је твоја ствар.
@Бендер (да не копирам све)
Ти си у мојој изјави да је пензиони систем какав имамо неодржив видео напад на социјализам па си се нашао увређеним и узео да ме убеђујеш како сам ја опседнут социјализмом. Ја сам рекао да овај идиотски пензиони систем потиче из Краљевине а да су комунисти махом проширили већ постојеће лоше структуре попут њега а које су постојале и пре ти закључио како ја сматрам да пре комуниста ништа није било лоше. Или озбиљно имаш проблема са разумевањем прочитаног или ме тролујеш.
На тему СФРЈ, лично не видим зашто би ико ко поштује себе оправдавао или релативизовао оно што се десило његовом народу који је у процесу евидентно територијално, културно и економски осакаћен али то је твоје право. Ја бар не могу да поштујем некога ко брани пљачкаше својих предака.
Како никад нисмо имали рушење постојећег система СФРЈ већ се он само благо модификовао врло ћу да наставим да критикујем све његове аспекте у историјском контексту из ког је настао и који га је обликовао. Ако то теби смета то је твој проблем, свакако не намеравам да престанем.
Што се тиче протеста, могу да разумем твоју логику али се просто не слажем, као што се ни не слажем да би "рушење Вучића" довело до демократизације земље. Јер не мислим да је узрок аутократије Вучић већ одсуство жеље за демократијом у народу коме највише одговара да има аутократу на власти, било да га хвали или криви за све. Вучић то капира и игра улогу за обе стране а ниједна од њих не жели да заиста ишта промени. Демократизација иде од дна ка врху и то кроз инсистирање на систематским променама и већу партиципацију у политици. Више би ефекта за демократизацију земље имала измена по којој људи директно гласају за посланике него рушење икакве власти а та измена је дошла као предлог од владајуће коалиције и изигнорисана од стране самопроглашених демократа.
Нећу да се ја борим да на власт доведем некога ко ничим не показује да намерава сам себи да веже руке кад дође на власт или се ограничи тако да не буде аутократа.
Опет, то не значи да се нећу борити и протествовати за конкретне ствари које ми сметају. То хоћу и радим.