[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904274#p904274:2asczgi7 je napisao(la):
Kailan » Sre Dec 01, 2021 9:41 pm[/url]":2asczgi7]
Пензиони и социјални системи у Србији постоје од Краљевине а корене вуку од 19. века http://www.zso.gov.rs/istorijat.htm. То што ви мислите да су социјалисти ишта спектакуларно урадили осим што су проширили постојеће државне структуре ван сваке смислене носивости је последица вашег незнања.
Понцијева шема је врста преваре где сваки учесник добија паре од оног што је дошао касније и пензиони систем управо тако функционише. Другим речима, пензија коју човек добија нису "његове" уштеђене паре јер је он цео живот уплаћивао старијим генерацијама. Он добија паре од садашњих радника. Прве пензије су исплаћиване од тадашњих радника, а не након 50 година уплата доприноса првих пензионера. Да је ово друго био случај прве пензије у Југославији би кренуле да се исплаћују 80их година јер је требало 50 година радног века да се напуне фондови.
Што је мање младих а више старих тај систем је угроженији и урушава се. А ниједан раст не може да буде неограничен, па ни демографски. A пензиони системи су допринели демографском слому јер су људи раније рађали и улагали у децу да би имао ко да их издржава кад остаре, уместо да се то учини безличним од стране потпуно непознатих младих радника који то морају да раде путем државе. Сада више не морају јер рачунају да ће их под старост издржавати потпуно непознати млади радници или ће да заврше у затвору.
Нагласио сам да ћу се борити и борим се против свих конкретних ствари које ми сметају; без обзира да ли ћу томе да се хвалим на овом форуму као да је ишта спектакуларно. До сада нисам помињао ни један протест на коме сам био нити видим зашто бих радио тако нешто на грађевинарском форуму. Рекао сам једино да "рушење" власти ради рушења власти не може да донесе бољитак ако алтернатива није супериорна, уједињенија и способнија од актуелне и иза тога стојим. Управо узимајући у обзир да је свако наше историјско сарађивање са разним сепаратистима и левичарима "ради рушења" власти довело до новог цепања земље и друштвених превирања без да се ишта структурално промени испод хаубе. Једино што заиста може да унапреди ситуацију у земљи јесте тврда власт која се неће приклањати ни радикалштини ни југословенштини већ градити стабилан пут, заокруживши национални идентитет овог напаћеног народа излуђеног ратовима и субверзивним елементима.
I ja sam rekao da me interesuje ukidanje monopola vlasti i vladavina kaubojštine.
A tvoja operećenost socijalizmom mislim da raste iz dana u dan.
Mojoj porodici je uzeta izvesna imovina tokom Nacionalizacije i dan danas vodimo bitke sa gangrenoznom državom. Pa starije članove moje porodice nikad nisam čuo da su ikad pričali upola opterećeni i puni mržnje prema SFRJ kao ti. Mrzeli su neke aspekte toga, to jest proklinjali su kad bismo se našli u kontekstu nacionalizacija i otimačina, prekrajanja istorije, rušenja ili menjanja nekih zdanja i menjanja naziva ulica, gradova i slično. Ne sećam se drugih kritika mimo toga. A da su se vodili emocijama, mogli su da ih nađu još milion. Isticali su šta je bilo loše, isticali šta je bilo dobro.
A ti tad nisi bio ni rođen a ubedio si sebe da znaš bolje nego oni koji su tada stasavali i radili. I ubeđen si da sve loše što se dešava, da potiče od njih. Pertla bre da ti se odveže, to je zbog njih. A na drugim temama kada ponavljam ko papagaj, da Arčibald Rajs nije pisao opomenu ''Čujte Srbi'' ni 2000, ni 1990, ni 1945... već 1928... ti to iskuliraš. Bole tebe. Ne uklapa se u tvoj program i u tvoju zadrtu a usku sliku salgedavanja srprskog društva i istorije i iluzije da je pre SFRJ sve bilo divno i bajno. I ništa, teraš ti dalje na sledeću temu, tražeći sledeću priliku da daš svoje empirijsko znanje o (groznom) životu i radu u SFRJ.
Što se tiče protesta, tvoje je potpuno pravo da misliš i govoriš o njima šta želiš. Ali je isto tako i moje pravo da na to odreagujem. Pogotovu kada vidim da se prelazi granica i ide u krajnost, da ne kažem bezobrazluk. Probaj da zamisliš kakav je osećaj kada godinama sa ljudima ovde na forumu, sa ukućanima, sa prijteljima, sa širim krugom poznanika... sa 80% ljudi u svom okruženju razgovaraš o tome kako bi neke stvari trebalo da se promene (čitaj - da.ne.bude.faking.monopol.nad.vlasti.i.mišljenjem) ali uvek bude ćorak. I samo slušaš pojedine gliste kako se vade ''ma glasao bih ja, al nemam za koga, nema Isusa na listi''. I ''išao bih ja na proteste, nego jbg, neću uz ovu opoziciju''. I onda se javi jedna, možda poslednja prava prilika da se ta promena ostvari. I ti kao pojedinac odeš na lice mesta, odeš da daš svoj doprinos. Ništa posebno, ništa herojski, ali odvojio si svoje vreme i trud pa i malo hrabrosti (jer ovde nikad ne znaš ko te gleda i beleži). A ako si ispred BIPa bio u grupi naspram Majora Krstića u prvih 10 minuta gurana, bojiš se da možda fasuješ i privođenje... Jer to je onaj što se video u nekoliko snimaka na nekoliko lokacija, i to je
isti onaj koji je snimljen kako prebacuje devojku preko ograde na travu. On je Major Aleksandar Krstić, i lik je na visokom položaju, komandir SUP Savski venac. On je, u 14:10, rukovodio operacijom guranja ljudi sa kolovoza na strani kod BIP, u kojoj sam bio i ja. Da napomenem da je bilo čisto guranje, rukama, bez štitova i pendreka. Ali pobesneo je na devojku jer se otrgla i kidnula sa strane pa sa još jednim momkom opet zablokirala vozila koja su taman bili pustili. No dobro, to je druga tema. Samo kažem da se sećam svega.
Elem... zamisli sad sebe u toj situaciji, i sve se to odigra, par minuta kasnije dok stojiš u mirnoj blokadi, šalješ informacije ljudima i poziv da dođu i oni da podrže, a za to vreme na forumu čitaš Vesićevsku kolumnu na temu ''zašto neću da podržim '''''''''rušenje Vučića''''''''. Pa kako bi se ti tada osećao i kako bi reagovao na to?
Još znajući da to piše osoba ekonomista ili iz neke sfere vezane za ekonomiju, i koja stalno priča o ekonomskim temama a još više o grozoti državnog upravljanja i jednoumlja... a sama nije u stanju da uvidi da niko od ljudi koji su izašli ne očekuje novog Isusa ili Ajnštajna (takvi sede kod kuće i lade Vesiće), već samo da se okočna monopol nad vlašću i mišljenjem, i da se spreči korporatokratija, kao što se trude i drugi po svetu, u mnogo boljim i jačim državama. To mi je fascinantno zaista, toliko vreme, trud i emocije uložene u mržnju prema svemu oko SFRJ i toliko priča o ekonomiji i društvu... a ovde i sada se dešavaju slične grozote, samo druge vrste i drukčije upakovane... i kad dođe prilika da se to menja, i da monopol pređe u oligopol, da centralizovano autokratsko upravljanje pređe u parlamentarno odlučivanje i višestranačje... reakcija je ''naaaah, neću ja sad time da se bavim, sačekaću Isusa i idealnu priliku, idealni povod i idealne metode''. Ok. Super. Tvoje pravo. Čekaj sve idealno, potroši svoj život na to i na gajenje i negovanje mržnje prema stvarima i ljudima kojih nema već 30 godina.