[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870808#p870808:1bgawspt je napisao(la):
Kailan » Uto Avg 10, 2021 10:19 pm[/url]":1bgawspt]@Бендер
Није ми баш јасно како је земља колонија страних сила због пројекта да гради аутопут ка регији чију независност те исте силе форсирају али ајде, начуо сам се овде и мање логичних ствари што да не
Sa ostatkom posta se slažem i ok, sad mi je jasno šta si mislio za SFRJ. Drago mi je da sam pogrešio, jer neki tvoji postovi o SFRJ umeju da zvuče baš prepuni animoziteta i prezira prema njoj.
Elem, dakle s tim ostalim se slažem. A što se tiče ovog citiranog dela, pa ne znam kako drugačije da tumačim gradnju autoputa ka Evropskoj Čečeniji, koji niko u Srbiji ne želi (bio za povratak na Kosovo ili za zid oko njega). Vi ste se sad uhvatili semantike, pa merite da li kolonija znači ovo ili znači ono. Kao kad bismo sad precizirali razliku između diktatora i autokrate. Mislim ima je naravno, ali ono, u razgovoru nas običnih smrtnika često je irelevantna. Tako i za ovo, da li smo kolonija ili smo samo papazjanija pod šapom zapada. Ok, neka bude da nismo kolonija, ja nemam problem s time. Ali je očigledno da smo pod šapom zapada i da solidan procenat naše politike i državnih poteza, jedno 50%, zavise od njega.
Što se Evropske unije tiče, na skali od -50 protiv ulaska do +50 za ulazak, ja sam negde na +5, odnosno naginjem ka ulasku. Da je situacija takva da Evropa ima 50 država, i sad 25 je u EU, a 25 nije... onda bih bio na neutrali ili bih pak možda bio i malkice protiv ulaska. Ali sama činjenica da ta zajednica već nekoliko decenija ima većinu država na ovom kontinentu, i da osim šugavih pokvarenih Britanaca, niko iz te unije do sad nije izašao, meni ipak mnogo govori. Što opet, ne znači da sam Evrofanatik. Nego kao što rekoh, kad se sve sabere i oduzme, za sada, malkice naginjem ka tome da sam za ulazak u nju.
Da je Srbija u svemu na nivou jedne Švajcarske, Švedske, ili čak i Austrije ili Poljske... pa i da razmišljam o tome vredi li ulaziti u tu EU ili ne. Ali ovako, iz ove perspektive i s ovim uslovima, niti nas ko pita, niti imamo mogućnosti i luksuz da biramo i cenjkamo se.