Šta je novo?

Izbori 2024

Pa nema tu demografskog pada, svi smo deo EU.
Kad je po tebi Srbija imala izlaz na more, pa ga izgubila?

Ja moram da se požalim da mi, Opozicija uopšte nemamo pravo slobode govora da iznesemo svoj program, da se usvoji pa da ga Narod Demokratski izglasa. Šta god se iznese odmah se briše, cenzuriše ili sudovi kažnjavaju izlaganje naših opozicionih ideja. Ali ja ih pitam: kako da izmenimo zakon ako je sam njegov predlog kažnjiv? Evo da uzmemo na primer njihov Zakon zabrane diskriminacije, kako da mi Opozicija donesemo naš suprotni Zakon o promociji diskriminacije ako režim kažnjava i sam predlog zakona? Gde je tu onda mesto Opoziciji sadašnjeg sistema? Nema je, sadašnja Demokratija je privid, a zapravo vlada Tiranija

Earth, otkad si ti to za demokratiju? :laugh:

Stav vecine vrlo cesto moze biti - nedemokratski. Referendumi su vodili nacije u propast i tu treba biti vrlo oprezan sta se pita.
Meni je zanimljiva Grcka posleratna istorija, jer je to jedina balkanska zemlja koja je imala visepartijski sistem pre pada berlinskog zida.
Dok je kod nas Tito jos bio ziv, oni su gotovo na silu uveli liebralizaciju trzista i demokratizaciju drustva, i to od strane centralne desnice, koja je vremenom sve vise bila na strani levih partija. Ima dosta paralela sa ovim kroz sta Srbija prolazi, samo skoro pola veka ranije. Faktor ulaska u tadasnju Evropsku Zajednicu je bio odlucujuci faktor.

Danas u Grckoj ne cveta cvece, ali u poredjenju sa Srbijom su nekoliko stepenika iznad u svakom pogledu.

Otkud brate da ja nisam za Demokratiju, jel ima ijedan primer do sada za to? Ja sam 100% za Demokratiju i to za direktnu da ljudi o svemu odlučuju, a ne posredničku preko poslanika jer oni korumpiraju volju Naroda i kada se izaberu često glasaju u Skupštini stvari suprotno volji onih koji su im dali svoja ovlašćenja. Evo da uzmem primer poskupljenja registracija, putarine, visina pdv-a, zaduženja itd. koje Narod nikad nije izglasao, a stavljaju se u zakon.
Čak i da stav većine bude nedemokratski, to je i dalje pravednije nego da stav manjine odlučuje, tj tiranija, tehnokratija i sl. Bog govori kroz većinu : Vox populi - vox dei. A upravo kada manjina vlada se većini uskraćuju pune indormacije i obrazovanje i Narod zaglupljuje da donosi odluke u interesu manjine manipulatora. Dok Pink ima nac frekvenciju, Tabloidu se zabranjuje štampanje u Srb, oduzimaju se licence lekarima koji ne pričaju po volji manjine itd. A ako čovek nije slobodan, ako zavisi od prihoda države, gazde itd, onda je pitanje dal on slobodno glasa, tj da li kao neslobodan i ucenjen čovek može imati pravo glasa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870817#p870817:ajsksd81 je napisao(la):
TheGray » Уто Авг 10, 2021 10:40 pm[/url]":ajsksd81]Pa nema tu demografskog pada, svi smo deo EU.

ЕУ није нација него савез, један од разних каквих се овај континент нагледао кроз историју. Не видим зашто бих се одрицао свог националног идентитета и бриге за свој народ до те мере да ме није брига за масивни демографски слом истог кријући се иза неког имагинарног "наднационалног" ЕУ идентитета који не постоји ни у чланицама које су ту од почетка (Француска). То више смрди на асимилизацију него било шта друго.

Сваки аргумент о уласку у ЕУ у 2021. години који сам до сада чуо је или таутолошки бесмислен (морамо да се унапредимо да би ушли у ЕУ што нам је неопходно јер нема унапређења без уласка у ЕУ) или се своди на паре (чувени ЕУ фондови)

Други бар могу да поштујем са логичког аспекта иако нисам сигуран да је вредан, бар не док се ЕУ не среди сама са собом и одлучи да ли жели да буде федерација, конфедерација или економски савез који тврди да јесте јер је ово крајње дисфункционално. Да је ово 1981. и ЕУ изгледа како је тада изгледала први бих био за чланство у њој

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870817#p870817:ajsksd81 je napisao(la):
TheGray » Уто Авг 10, 2021 10:40 pm[/url]":ajsksd81]
Kad je po tebi Srbija imala izlaz na more, pa ga izgubila?

0LgZT2xuL3FfmllBDTzuo9igYdtlD5eVMnXc9V6FXloUFtV33Ou--SAoitbmz3MeaaVKWsKDl5MfVkteEQ8NPNN8tzZY3DW-8floc8SCar43gmNflIjygYzh1CUOpONBxeI

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870768#p870768:2gxgtiz5 je napisao(la):
Пантограф » Uto Avg 10, 2021 7:05 pm[/url]":2gxgtiz5]Isto kao što je Hrvatsku koštalo završno parče autoputa do Srbije pre 15-ak godina, a ne treba joj - treba Srbiji. Ili Mađarsku. Kakva igra sofizama! Kakvo valjanje u blatu nebitnog.

Na jednako primitivan način još samo Grci razmišljaju (sofisti su Grci).

Hrvatskoj je to trebalo daleko vise.
Promet na toj deonici je daleko veci.
Sem toga njima opasnost od Srbije ne preti vise jer smo porazeni.
Nama opasnost preti od Albanije i Kosova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870808#p870808:t17003l8 je napisao(la):
Kailan » Uto Avg 10, 2021 9:19 pm[/url]":t17003l8]@Бендер

@МС

Јесу ли и Милошевића поставили странци? Јесу ли они цртали границе којим је Србија изгубила излаз на море? Јесу ли странци одвојили Војводину и Косово од Србије? Јесу ли они пребацивали српске фабрике и капитал у Хрватску и Словенију због најглупљег "безбедносног" изговора на свету?

Хвала онда странцима на овим "издајничким" властима које постављају задњих 20 година, какви год да су бар нису као наше "неиздајничке" владе из прошлости које су нас територијално, културно и економски осакатиле

Ne. Za Milosevica smo sami krivi.
Medjutim, ako pliticare iz drugih ex-yu drzava racunas u strance, onda su nasu vlast postavljali stranci.

Nisma ljubitelj Rankovica, ali evo jedne crtice. Kada je isti smenjen, Tito je bio za to da ga penzionisu i ostave na miru, kako je i bilo. Medjutim "Srpsko rukovodstvo" je trazilo da mu se sudi. Dakle, uvek u korist "stranca", uvek u korist svoje stete.
Danas smo napredovali, napredni smo i stranci direktno upravljaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870884#p870884:rbu6cgpn je napisao(la):
MC_ » Wed Aug 11, 2021 10:21 am[/url]":rbu6cgpn]
Hrvatskoj je to trebalo daleko vise.
Promet na toj deonici je daleko veci.
Sem toga njima opasnost od Srbije ne preti vise jer smo porazeni.
Nama opasnost preti od Albanije i Kosova.

Kakva opasnost nam preti od Kosova i Albanije?

Lično mislim da nam je potreban taj put, ali je na listi prioriteta verovatno izmedju 5-10 mesta.

Pa Kosovo je formalno nelegalan entitet na nasoj teritoriji.
Albanija ga podrzava.
Svaka druga drzava osim Srbije smatarla bi da se radi o opasnosti sa te strane.

A opasnost obično dolazi - autoputem.

Recimo, da je devedesetih bio autoput za Albaniju, oni bi uneli oružje na Kosovo i naoružali OVK.

I tako...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870854#p870854:1zv96bhy je napisao(la):
Earthmoving » 11 Avg 2021 07:49 am[/url]":1zv96bhy]Otkud brate da ja nisam za Demokratiju, jel ima ijedan primer do sada za to? Ja sam 100% za Demokratiju i to za direktnu da ljudi o svemu odlučuju, a ne posredničku preko poslanika jer oni korumpiraju volju Naroda i kada se izaberu često glasaju u Skupštini stvari suprotno volji onih koji su im dali svoja ovlašćenja. Evo da uzmem primer poskupljenja registracija, putarine, visina pdv-a, zaduženja itd. koje Narod nikad nije izglasao, a stavljaju se u zakon.
Čak i da stav većine bude nedemokratski, to je i dalje pravednije nego da stav manjine odlučuje, tj tiranija, tehnokratija i sl. Bog govori kroz većinu : Vox populi - vox dei. A upravo kada manjina vlada se većini uskraćuju pune indormacije i obrazovanje i Narod zaglupljuje da donosi odluke u interesu manjine manipulatora. Dok Pink ima nac frekvenciju, Tabloidu se zabranjuje štampanje u Srb, oduzimaju se licence lekarima koji ne pričaju po volji manjine itd. A ako čovek nije slobodan, ako zavisi od prihoda države, gazde itd, onda je pitanje dal on slobodno glasa, tj da li kao neslobodan i ucenjen čovek može imati pravo glasa.

Za istinsku demokratiju je potrebno plodno tlo da bi nesto dobro izraslo. Kod nas nema konsnzusa ni oko osnovne drzavne politike, vec su politicke ideje po partijama prilicno ekstremno razlicite. Ne samo ideoloski, vec i po pitanju toga sta je terotorija republike Srbije i oko ostalih najosnovnijih stvari. Ne mozemo ni relativnu slobodu medija da iznesemo kao konstantnu vrednost, da ne pricam o ostalom.

Ponekad dobra vlast mora da donosi nepopularne mere koje ce dugorocno da donesu neki boljitak, pogotovu u kriznim vremenima. Po meni je to jedan od parametara za bolju politicku opciju, ako vec moram da glasam. Ne, dakle, samo populizam i epska fantastika, to sam naucio da nanjusim iz aviona.

I ja sam za tu "direktnu demokratiju". Mislim da gradjani imaju mahom vrlo realne zahteve za svoje realne probleme, koji ne moraju da se resavaju sa samog vrha drzave. Medjutim, nije to uvek tako jednostavno, jer od volje gomile postoji jedan stvar koja je bitnija, a to je pravda.
Svrhu vlasti i ostalih najvisih drzavnih organa zamisljam kao regulatore protiv tog obespravljenja gradjana, bili oni u vecini ili u manjini.
To znaci da jedna lokalna zajednica ne moze da odluci da im np. zene vise ne nose pantalone ili da poseku sve okolne šume, jer bi imali veliku zaradu kroz takvu eksploataciju prirode.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870808#p870808:1bgawspt je napisao(la):
Kailan » Uto Avg 10, 2021 10:19 pm[/url]":1bgawspt]@Бендер
Није ми баш јасно како је земља колонија страних сила због пројекта да гради аутопут ка регији чију независност те исте силе форсирају али ајде, начуо сам се овде и мање логичних ствари што да не
Sa ostatkom posta se slažem i ok, sad mi je jasno šta si mislio za SFRJ. Drago mi je da sam pogrešio, jer neki tvoji postovi o SFRJ umeju da zvuče baš prepuni animoziteta i prezira prema njoj.

Elem, dakle s tim ostalim se slažem. A što se tiče ovog citiranog dela, pa ne znam kako drugačije da tumačim gradnju autoputa ka Evropskoj Čečeniji, koji niko u Srbiji ne želi (bio za povratak na Kosovo ili za zid oko njega). Vi ste se sad uhvatili semantike, pa merite da li kolonija znači ovo ili znači ono. Kao kad bismo sad precizirali razliku između diktatora i autokrate. Mislim ima je naravno, ali ono, u razgovoru nas običnih smrtnika često je irelevantna. Tako i za ovo, da li smo kolonija ili smo samo papazjanija pod šapom zapada. Ok, neka bude da nismo kolonija, ja nemam problem s time. Ali je očigledno da smo pod šapom zapada i da solidan procenat naše politike i državnih poteza, jedno 50%, zavise od njega.

Što se Evropske unije tiče, na skali od -50 protiv ulaska do +50 za ulazak, ja sam negde na +5, odnosno naginjem ka ulasku. Da je situacija takva da Evropa ima 50 država, i sad 25 je u EU, a 25 nije... onda bih bio na neutrali ili bih pak možda bio i malkice protiv ulaska. Ali sama činjenica da ta zajednica već nekoliko decenija ima većinu država na ovom kontinentu, i da osim šugavih pokvarenih Britanaca, niko iz te unije do sad nije izašao, meni ipak mnogo govori. Što opet, ne znači da sam Evrofanatik. Nego kao što rekoh, kad se sve sabere i oduzme, za sada, malkice naginjem ka tome da sam za ulazak u nju.

Da je Srbija u svemu na nivou jedne Švajcarske, Švedske, ili čak i Austrije ili Poljske... pa i da razmišljam o tome vredi li ulaziti u tu EU ili ne. Ali ovako, iz ove perspektive i s ovim uslovima, niti nas ko pita, niti imamo mogućnosti i luksuz da biramo i cenjkamo se.

Džaba se nadate, pobeđuje SNS. Penzioneri i prigradske opštine će Vučiću doneti pobedu. Ima da glasa 90% penzionera za SNS kada im bude dao 20.000 dinara pre izbora.

Ne možemo reći da SNS najviše odgovara mentalitetu prosečnog glasača sem ukoliko pod terminom glasač govorimo samo o onim ljudima koji izlaze na izbore.

SNS svakako ne odgovara prosečnoj osobi sa pravom glasa. Velika većina nije za SNS. I još jednom, nije problem toliki u SNSu, problem je što nema opozicije. Sami su se rastirili u više opcija a pravo da vam kažem ni ne znam koja je razlika izmedju njih.

SNS će sigurno da pobedi u Ritopeku, asfaltirali su ulice tamo i još pre nego što je počela predizborna kampanja. To što su nekim ljudima poslednji momenti u životu bila vožnja po tom asfaltu, neće imati nekog velikog uticaja na rezultat izbora.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Ja mislim da će Vučić da izgubi na izborima a da će pobediti Pavle Grbović, Valentina Reković i Dobrica Veselinović.

Uvek mi je bila fascinantna sposobnost naprednjackih kadrova da izvuku neka imena za koja niko nikad nije cuo samo da bi neuko pokusali da omalovaze opoziciju ili svakog ko ne misli kao oni.

Primera radi, za Solaka sam cuo od njih. Inace da me neko pre toga pita "os da glasas za Solaka?" rekao bih "ko je to???". Za onog hrvatskog novinara sto je rekao da je Beograd kasaba sam isto cuo samo od naprednjaka. Za Dobricu Veselinovica isto. I jos mnoge druge.

Naprednjaci nekad kao da sami sebi pucaju u nogu izvlaceci ta neka opskurna imena opozicije i pokusavajuci tako da budu vickasti ili pobede u raspravama. Van SNSa ne znam nikoga ko se bavi i interesuje za ta imena i te dogadjaje. Ali njika uvek treba po nekoliko dezurnih krivaca za sve, tako da sutra i Djilas i Solak i Veselinovic nestanu, onda bi nasli nekog petnaestog da ga provlace kroz medije i postove.

СНС на власти највише држи плашење пензионера тандемом Ђилас-Шолак, као што се Тадић држао плашењем грађанерије радикалима и повратком у 90те.

Ja razmišljam za Lutovc Zorana da glasam iz discipline kičme. Elem, želeo sam da ga častim pre neki dan u St Mark-u kolačem ali je ljubazno odbio. Pristojan čikica.

E da, i Lutovac, još jedno ime koje čujem samo kada se oglase naprednjaci i nigde drugde više.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871555#p871555:2u5md6yn je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Avg 13, 2021 4:52 pm[/url]":2u5md6yn]E da, i Lutovac, još jedno ime koje čujem samo kada se oglase naprednjaci i nigde drugde više.
Baš mi čudno za tebe da si toliko neobavešten. Za koga si, ako nije problem da kažeš, čuo?

Rekao sam da za Lutovca cujem samo kad se politicki optereceni ili angazovani naprednjaci oglase o njemu

Domacu politiku pratim sporadicno, kad je nesto bitno ili pred izbore. Inace me bas svrbi i za poziciju i za 'vakvu opoziciju. Nego mi smesni ovi sto zive za politiku a nemaju ni kikiriki od nje...

Сад је испливала тамдруга и трећа гарнитура кадрова бивше ДС у први план.

Razmislimo kako je SNS uopste dosao na vlast.
Sa jedne strane inzenjering Zapada, stvaranje pokreta koji ce im dati Kosovo na tacni, sa druge strane frustracije stanovnistva drugosrbijanskim lopovskim strankama.

Kako je MIlosevic dosao na vlast?
Frustracije stanovnistva stanjem na Kosovu.

U oba slucaja, oba problema nisu resena nego su postala daleko gora.
Kako je tako nesto uopste moguce?

Vrh