Šta je novo?

Izbori 2024

E, a opet kažu neki i ta EU, to je tek kolonijalizam... A i ja mislim da je to nemačka uprava (a je li to loše, hoće li Srbin iskreno da odgovori šta misli, hmmm?). Teško se je usaglasiti, u tom antikolonijalnom pokretu.

Eno, 27 drzava u EU, ne zna se koja je kolonijalizovanija, sa 513 miliona robova koji bi odmah krenuli u suverenu Srbiju, samo kada bi im njihovi robovlasnici to dozvolili.

Mislim da je ovaj poslednji post zamena teza.

Po čemu se ogleda kolonijalizam? Po kojim osnovama i parametrima, vi koji tvrdite da je Srbija kolonija, to i potkrepljujete? Čija smo kolonija?

Ja mogu da kažem iz svog iskustva života u Nemačkoj da ne mislim da su ovde prava gradjana zaštićena na nekom Bog zna kakvom nivou. Naprotiv, imam utisak da je ceo sistem napravljen da radi protiv malog čoveka, a probleme sa kojima sam se susretao u Srbiji postoje i u Nemačkoj.

Veliki broj ljudi i ovde radi u jako teškim uslovima za minimalne pare, pogotovo stranaca. I isto tako, veliki broj ljudi bih mogao da klasifikujem u grupu modernih robova.

EDIT: Da dodam, ja sam jedan od ljudi koji ozbiljno razmišlja o povratku u Srbiju (i ovakvu kakva jeste) jer sistem u kome živim ovde nije prirodan za moja podešavanja. Takodje, u poslednjih godinu dana, znam za 5-10 porodica koje su se vratile u svoje matične države iz različitih razloga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870608#p870608:3gwd7lqp je napisao(la):
milaki990 » Uto Avg 10, 2021 1:17 pm[/url]":3gwd7lqp]Mislim da je ovaj poslednji post zamena teza.

Po čemu se ogleda kolonijalizam? Po kojim osnovama i parametrima, vi koji tvrdite da je Srbija kolonija, to i potkrepljujete? Čija smo kolonija?

Ja mogu da kažem iz svog iskustva života u Nemačkoj da ne mislim da su ovde prava gradjana zaštićena na nekom Bog zna kakvom nivou. Naprotiv, imam utisak da je ceo sistem napravljen da radi protiv malog čoveka, a probleme sa kojima sam se susretao u Srbiji postoje i u Nemačkoj.

EDIT: Da dodam, ja sam jedan od ljudi koji ozbiljno razmišlja o povratku u Srbiju (i ovakvu kakva jeste) jer sistem u kome živim ovde nije prirodan za moja podešavanja. Takodje, u poslednjih godinu dana, znam za 5-10 porodica koje su se vratile u svoje matične države iz različitih razloga.

Potpuno si u pravu. I ja sam ziveo u Holandiji i dosao do slinih iskustava i zakljucaka.
medjutim, kakvo god bilo, u Nemackoj postoji nesto kao drustvo, zajednica Gesellschaft.
Mi nemamo drustvo. Sve moze da se kupi, nema principa, nema nicega.

Zakoni se ne postuju, moral se vise ne uci, empatiju nema svako.
Recimo, pripadnici vladajuce partije koji upravljaju bolnicama, spustice higijenski nivo u istima zbog zarade. Sada ljudi umiru zbog sekundarnih bolnickih infekicja (klostridija). Juce je umro rodjak jednog mog druga, bas zbog toga.

U Srbiji, kolonizator upravlja svim aspektima zivota. Od skolskih udzbenika koje drze bas nemacke (i hrvatske) firme, do policije, prava (hapsenje Belivuka jepod pritiskom stranaca).
Za racun stranca i da bi uprava bila jeftinija, oformljena je lopovska elita. Ona na nizemnivou upravlja eksploatacijom nasih resursa (ljudi, voda, vazduh, rude...)
Kod nas isto eksploatisu Kinezi, Amerikanci, Rusi, Nemci ....

Sto se tice licne price, danas me sopstvena deca optuzuju sto sam se vratio u Srbiju.
A smtrao sam da je zivot na zapadu nehuman u nekim aspektima, hteo sam da imaju kontalkt sa babama i dedama i govore svoj jezik.
Poverovao sam sopstvenom pokojnom ocu koji mi je rekao negde 2006. kako se "situacija popravlja".

Bio sam glup. Ko moze da veruje da situacija koja se kvari 40 godina moze da se popravi?
Situacija u Srbiji ne moze da se popravi za sledecih 50 godina.

Na nivou emocija, voleo bih da gresim.
Medjutim, razum mi govori drugacije.

Чега се нећу наслушати на овом форуму :lol:

1. Израел је по величини и економској / војној снази упоредив са Србијом (???)

2. Странци су криви што Србија има прљаве болнице

3. Србија је колонија јер мора да слуша наредбе из Брисела

4. Не би била колонија да је у ЕУ

Свега ми, све што би било потребно да неко у Србији буде изабран на следећим изборима је да понавља говоре Ким Ил Сунга, великог севернокорејског сина и борца за праву демократију

MC би први гласао за њега, то је отприлике тај менталитет

Mislim, Kalian da se prosipas maglu ovde.
Niko nije napisao tvoje teze.
Istina te boli?

Kolonijalni status garantuje losu upravu.
Pitaj Indijce.

Izlazak iz kolonijalnog statusa je preduslov za popravku stanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870608#p870608:2qxc0szy je napisao(la):
milaki990 » 10 Avg 2021 01:17 pm[/url]":2qxc0szy]Mislim da je ovaj poslednji post zamena teza.

Veliki broj ljudi i ovde radi u jako teškim uslovima za minimalne pare, pogotovo stranaca. I isto tako, veliki broj ljudi bih mogao da klasifikujem u grupu modernih robova.

Izrabrljavanje radnika za malu platu od strane stranih korporacije, koje su dealu sa lokalnim vlastima, sve na stetu prirodne okoline, zdravlja ljudi i generalno kvaliteta zivota. Pritom, radnici nemaju gotovo nikakva prava, jer jos gore od ovakvog robovanja je biti bez bilo kavih mesecnih primanja. Onda uzurpiranje fabrika, zemljista, firmi, gde za sobom ostavljaju pustos, cesto u kombinaciji sa gomilom pokradenih para ili lokalnom ekoloskom katastrofom. Mafija u drzavnoj hijerarhiji. I da ne nabrajam sve simptome koji su tipicni za marginalne africke i juzno-americke zemlje, kao i za Srbiju.
Kolonizatori nisu samo stranci, vec je to sistem eksploatacije koji nemilosrdno kopiraju i domaci vlasnici.

Od EU u ovom zivotu ne trazim nista vise od podizanja drzave Srbije za barem jedan nivo ka uredjenoj drzavi. Pritisci protiv toga su abnormalni.
Ako neko na domacoj politickoj sceni ima da ponudi nesto bolje od clanstva u EU - prihvaticu to odmah i oberucke, ali do sada niko nije uspeo da me ubedi.

U Beloj Crkvi postoji npr fabrika obuce. Vlasnik je neki Italijan. Ima dva pogona.
Radnici rade za minimalac.
Plate u potpunosti dotira tzv Republika Srbija, tj njeni gradjani. (mogli su i direktno da daju pare tim ljudima)
Belocrkvanski glavni tajkun navodno lobira za sto nize plate da bi Bela Crkva bila nerazvijena opstina i dobijala novac od Republike.
Taj novac opet ide u privatne dzepove.

To vam je opis sistema. Kratka prica o tome kako su kolonizatori i domace gazde podelili plen na racun gardjana.

Razgovarao sam s jednim Hrvatom.
On mi se zali na to kako EU ima sopstvene nadzorne organe za neke investicije.

Kaze: "Da toga nema, mi bi pare lako pokrali".

Priklucenje EU se unekoliko razlikuje od kolonijalnog statusa.
Kolonizator u Srbiji nema nikakve obaveze, dok EU kolonizatori u CRO moraju da pravdaju utrosak novca jer je CRO u EU i jer je novac iz EU.
Iz tog sopstvenog razloga oni deluju pozitivno na smanjenje kriminala.

Primer za Srbiju je neuspeo dogovor EBRD-a i Vesica oko spalionice u Vinci.
EBRD je kao uslov istakao da se pre spaljivanja djubreta vrsi separacija i reciklaza.
Vesic nije pristao na to, ap je nadjen drugi investitor koji nije pravio problem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870660#p870660:14kkp3y8 je napisao(la):
MC_ » Уто Авг 10, 2021 3:35 pm[/url]":14kkp3y8]Mislim, Kalian da se prosipas maglu ovde.
Niko nije napisao tvoje teze.
Istina te boli?

Kolonijalni status garantuje losu upravu.
Pitaj Indijce.

Izlazak iz kolonijalnog statusa je preduslov za popravku stanja.

Ево ако баш морам једно по једно није фрка

1. Питао сам, која је то земља економски / војно јака као Србија да има већи суверенитет, Пантограф рече:

Zemlja izrailjska, na primer?

2. Ти рече како код нас "колонизатор управља свим сферама живота" и како "pripadnici vladajuce partije koji upravljaju bolnicama, spustice higijenski nivo u istima zbog zarade."

Не знам због које зараде додуше у јавним болницама али ето тај паклени колонизатор који управља свим сферама наших живота и ПРИСИЉАВА јавни сектор да не одржава хигијену у Дому Здравља Чукарица нас уништи зарад свог ПРОФИТА

3. Да је Србија "колонија Брисела" сам више пута чуо и овде на теми и у животу да стварно не мислим да морам да понављам. Шири се пропаганда типа "слушајте народ а не Брисел" где ми зарад чланства у ЕУ морамо да слушамо та наређења из Брисела и губимо суверенитет

4. То ће како Дракче и пар њих изгледа да верују да се смањи када се правно обавежемо да радимо по наредбама Брисела и ЕП

Све у свему, те фразе о томе како је "Србија колонија" могу да се окаче мачку о реп. Еколошко загађење је нуспојава индустријског раста и повећавало се како у Југославији тако и сада са економским растом као потпуно предвидљива последица. Исти они који су сада поткупљиви да не раде свој посао су били поткупљиви и осамдесетих када су масивно крали из државних фирми, и исти они који су шверцовали деведесетих, исти они који су се богатили на приватизацијама две хиљадитих а потомци су истих оних који су "национализовали" и крали приватну својину четрдесетих и педесетих.

Ни екологија ни радничка права се неће побољшати ако људи не буду борили за свој интерес јер је управо то поента демократије - да се дешава оно за шта се народ конкретно бори и залаже. Ако хоћете да се ауторитарна власт бори за ваш интерес док ви седите скрштених руку онда идите у неку ауторитарну земљу и уживајте. Демократије су за храбре и предузимљиве слободарце.

Једини који Србији бране да потпуно буде суверена земља су исти они који шире пропаганду како то не може да буде, па није ни у стању да има нуклеарну електрану ни да одржава изборе ни да доноси законе, за све треба странци да се питају по њима јер је тако најбоље. Онда ће да кукају како смо жртве тих злих странаца који раде шта се од њих тражи.

Најпаметније и најбрже развијене земље су оне које су против Хрватске прихватиле своје место у глобалној хијерархији и потрудиле се да слушају и уче од развијених земаља попут Немачке. Искомплексиране земљице попут Србије и Северне Кореје сами себи пуцају у ногу већ деценијама уназад и онда кукају и криве странце за пасивност и исквареност сопственог народа

Dobro Kailane, a jel se ti slažeš da sa ulaskom ili približavanjem EU, pored benefita, dolaze i neke cene? Podvlačim ovo ''pored benefita''.

Lično mi se čini da ti gajiš toliki animozitet i prezir prema SFRJ i svemu što je bilo u njoj, da nekad previđaš određene dobre stvari koje je ona imala, a umanjuješ određene loše stvari koje su nastale i/ili došle kad je ona pukla.

Pa Kaliane.
Tekucu iskvarenu, reklo bi se i umobolnu, vlast drze stranci. Drzali su i postavili i one lopove pre njih.
Drzavnu upravu u Srbiji drze stranci.
Trase autoputeva (recimo Pristina-Nis), odredjuju stranci cak i suprotno nasim interesima.
Obrazovni sistem, ukljucujuci sadrzaj udzbenika za osnovnu skolu odredjuju stranci.
Postoje cak i jedinice policije direktno odgovorne starncima (SAJ).

Sta je to ako ne kolonija?

Što jes jes, taj imbecilni autoput do Prištine i Tirane nije ništa drugo nego kolonijalistička glupost koju nam nameću gazde sa Zapada.

Evo sve verujem da i Vučić a i srpski narod crkavaju da se voze autoputem do Prištine i Tirane... Nego to je ono ''dobro ajde sad pošto ste se malo popeglali i napljuvali, ajde sad malo da glumite bratstvo i jedinstvo 2.0. I dozvolićemo vam da se još malo igrate i otežete priču s Kosovom, ali zato na drugom polju da nam pokažete da ćete ' budete dobri drugari. Milom ili silom. Hteli vi to ili ne.''

Zna se vrlo dobro - jedna polovina Srba bi na Kosovo išla samo u tenku i ne bi stala sve dok ne dođe do Prokletija. Druga polovina bi napravila zid oko Kosova i završila s tom pričom jednom za svagda. I to je to. Ili-ili. Hoću da kažem da nikome nije do nametnutog bratstva sa Evropskom Čečenijom, bili za povratak na Kosovo, bili za završetak te sage. Kakvi autoputevi, kakvi Šengeni sa Šiptarima... Nego gazde rekle da mora tako a naši slušaju da ih ovi ne bi zaljuljali opet.

Taj autoput će da nam smeta koliko i let Er Srbije za Tiranu, dakle neće uopšte. Šta fali da ima put, pa koristiće Kuršumlji i Prokuplju. A i do Zemlje Arnautske da se ode, što da ne, ne grizu ni tamo za debelo meso. Kalian je generalno u pravu - niko nas ne drži da ne možemo da se razvijemo - mada vidim da je shvatio neke stvari bukvalno, ko ono za Izrael (koji beše nimalo impresivno bogata zemlja, sa visokom inflacijom, pre samo koju deceniju, pa je ipak vodio neovisnu politiku, a najvažniji rat je dobio sa ukupno 70 Miraža - ja pritom ne tvrdim da smo mi Izrael).

Skrenuo bih vam pažnju na jedno. Ako je ikoja zemlja bila vođena po principu ekonomskog patriotizma, to je bila SFRJ. U okviru nje, samo Slovenija je bila uspešna, a Srbiju je sustigla BiH. Srbija je bila neuspešna, čak i u oblasti crne metalurgije, gde su socijalističke zemlje inače bile uspešne (s izuzetkom, dabome, Maovog Velikog skoka napred).

Manite se sanjarenja i opravdanja, radite na sebi i za sebe i tako ćete podići i zemlju.

Sa tim autoputem bi se lakše stizalo i do Peći i do Dečana, Gračanice... Znam ja dosta ljudi koji viču Kosovo je Srbija, protiv su ovog puta, a na KiM nikada nisu bili. A kunu se u srpstvo i pravoslavlje.

Obrazovni sistem, ukljucujuci sadrzaj udzbenika za osnovnu skolu odredjuju stranci.

Koji udžbenik će deca koristiti odlučuju profesori. Na kraju, i to što piše u njima nije najbitnije nego kako će se profesori i nastavnici odnositi prema tome. Hoću da kažem da bitka nije izgubljena tj da je stvar u našim rukama. Od kukanja kako smo kolonija nema ništa i nikada se ništa neće ni promeniti.

Izrabrljavanje radnika za malu platu od strane stranih korporacije, koje su dealu sa lokalnim vlastima, sve na stetu prirodne okoline, zdravlja ljudi i generalno kvaliteta zivota. Pritom, radnici nemaju gotovo nikakva prava, jer jos gore od ovakvog robovanja je biti bez bilo kavih mesecnih primanja. Onda uzurpiranje fabrika, zemljista, firmi, gde za sobom ostavljaju pustos, cesto u kombinaciji sa gomilom pokradenih para ili lokalnom ekoloskom katastrofom. Mafija u drzavnoj hijerarhiji. I da ne nabrajam sve simptome koji su tipicni za marginalne africke i juzno-americke zemlje, kao i za Srbiju.

Mislim da je toga uvek bilo i da će ga uvek biti. Ne samo kod nas nego i ne samo sada, nego kroz čitavu istoriju čovečanstva. U svakoj zemlji, najneobrazovaniji stručni kadar ima teže uslove rada od proseka. Tako je u Srbiji, tako je i u Nemačkoj, sa vrlo malim razlikama koje su finese. Suština je ista.

Priča kako se u EU ne krade i ne nameštaju tenderi je bajka. Samo izrazito naivan ili zaslepljen čovek može poverovati u takve stvari. Razlika u odnosu na nas je što to rade na sofisticiraniji i lucidniji način.

Ne znam, ja ne vidim nikakav opravdan priortet u gradnji autoputa ka Evropskoj Čečeniji. Kažem ''opravdan prioritet'', dakle imperativ da se to pravi sada kada imamo sijaset drugih bitnijih stvari. Kao što ne vidim smisao i logiku iza Vučićeve megalomanije da pravi aerodrome po Trebinjima, da plaća projekte RS, i da generalno glumi novog Tita na Balkanu. A sve to dok se svađa sa svima, a s druge strane kao pravi projekte s njima...

A što se tiče Izraela, često na srpskom internetu nalećem na poređenja Srbije i njega. Ili Srbije i Švajcarske. Samo ću reći da su neke stvari tu uporedive, a neke nisu i nikad neće biti. Al neću sad da ulazim u to iz više razloga, između ostalog i zato što nisam ispratio celu prepisku.

I iskreno, nervira me što kad se radi o SFRJ, mnogo ljudi obožava da zauzima jedan od dva suprotstavljena stava. Te tako po jednoj struji ispada da je to bilo mračno doba koje nas sve unazadi' a ništa nije izgrađeno (malo morgen)... a po drugoj struji ispada san snova koji bi se pretvorio u pravi raj, samo da je potrajao još koju deceniju, ili da Tito nije geknuo, ili da je imao dostojnog naslednika...

A istina je, kao i u 90% stvari u univerzumu, negde između ta dva. I koliko se grozim nekih stvari iz socijalizma, toliko se grozim i nekih stvari iz kapitalizma.
I iskreno, spadam među one koji to vide kao dve strane istog zla, samo s drugačijim manifestima. I jedni i drugi eksploatišu, i jedni i drugi imaju falinke, i jedni i drugi umeju da budu plodno tlo za razne pokvarenštine i ljudske otpade.

Srbija je bila vrlo uspesna u SFRJ.
Dobila je Djerdap, veliku masinsku industriju, preradjivacku industriju itd.
Svaki grad je imao po neku uspesnu firmu.
Mladenovac je imao 11 fabrika . Danas nijednu.
U Trsteniku, u Prvom proleteru izradjivala su se delovi za vrata za Boing 737 (ili tockovi, tako nesto).

Srbija je imala veliku promasenu investiciju - Zelezaru Smederevo.
Bez nje bi bila izuzetno uspesna.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870699#p870699:1kd42ivm je napisao(la):
milaki990 » Uto Avg 10, 2021 4:36 pm[/url]":1kd42ivm]Sa tim autoputem bi se lakše stizalo i do Peći i do Dečana, Gračanice... Znam ja dosta ljudi koji viču Kosovo je Srbija, protiv su ovog puta, a na KiM nikada nisu bili. A kunu se u srpstvo i pravoslavlje.

Koji udžbenik će deca koristiti odlučuju profesori. Na kraju, i to što piše u njima nije najbitnije nego kako će se profesori i nastavnici odnositi prema tome. Hoću da kažem da bitka nije izgubljena tj da je stvar u našim rukama. Od kukanja kako smo kolonija nema ništa i nikada se ništa neće ni promeniti.

Mislim da je toga uvek bilo i da će ga uvek biti. Ne samo kod nas nego i ne samo sada, nego kroz čitavu istoriju čovečanstva. U svakoj zemlji, najneobrazovaniji stručni kadar ima teže uslove rada od proseka. Tako je u Srbiji, tako je i u Nemačkoj, sa vrlo malim razlikama koje su finese. Suština je ista.

Priča kako se u EU ne krade i ne nameštaju tenderi je bajka. Samo izrazito naivan ili zaslepljen čovek može poverovati u takve stvari. Razlika u odnosu na nas je što to rade na sofisticiraniji i lucidniji način.

Naravno da se krade. medjutim, na visem nivou i daleko od obicnog coveka.
Takodje, ne krade se frapantno i bezobrazno kao kod nas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870698#p870698:51qbm5ge je napisao(la):
Пантограф » Uto Avg 10, 2021 4:30 pm[/url]":51qbm5ge]Taj autoput će da nam smeta koliko i let Er Srbije za Tiranu, dakle neće uopšte. Šta fali da ima put, pa koristiće Kuršumlji i Prokuplju.

Taj auto put na skosta, a nije zbog nas.
To je vrhunac kolonijalizma.

Isto kao što je Hrvatsku koštalo završno parče autoputa do Srbije pre 15-ak godina, a ne treba joj - treba Srbiji. Ili Mađarsku. Kakva igra sofizama! Kakvo valjanje u blatu nebitnog.

Na jednako primitivan način još samo Grci razmišljaju (sofisti su Grci).

A evo vam i malo suverenizma-antikolonijalizma (samo kad se podgreva lonac za tu čorbu, ima ko će da koristi):

"Ali neću da prihvatim priču o zelenoj agendi kao novom džihadu, posle džihada vladavine prava, koje će pojedine sile da koriste za napad na suverene i nevisne zemlje da bi se odricale svojih resursa. Mi imamo lignit odnosno ugalj, nemamo gas i nafto, a da se odrekenmo toga nećemo. Recite vi ljudima u rudnicima da neće više da rade", poručio je Vučić.

@Бендер

Једино за шта сам ја уопште поменуо СФРЈ је била примедба да у сваком економском систему долази до раста загађења као последица економског раста / технолошког раста и да је потребно додатно улагати у заштиту животне средине да би се то смањило. Није то уопште критика саме СФРЈ већ је просто природна последица повећања обима штетних нуспојава трансформације природних ресурса и материјалних објеката.

Можда си мислио на други део где сам рекао да саможивост и кварљивост људи у систему није последица екстерних сила већ интерне трулежи која се различито манифестује деценијама? Могуће је да је то звучало као да је СФРЈ крива за то али то је постојало и пре, независно од социо-економског система и структуре власништва економије.

Што се тиче ЕУ, што више времена пролази то имам лошије мишљење о истој и делује ми као да се креће погрешним путем. Гледано земље из окружења колико и Србију, једини трајни и гарантовани ефекат који могу да потпишем да би чланство у ЕУ донело Србији јесте демографски пад. Апсолутно је јасно да ЕУ нит може нит жели да утиче на демократизацију својих чланица и кандидата за чланство. Све што би морали да урадимо да унапредимо земљу као услов за придруживање свеједно сами можемо да урадимо без икаквог губитка суверенитета или непотребног понижавања.

Пре бих подржао да се ради на неком "ЕФТА" компромису за Србију налик Швајцарском и Норвешком него чланство у ЕУ које би дошло са сијасет дипломатских и демографских проблема.

Није ми баш јасно како је земља колонија страних сила због пројекта да гради аутопут ка регији чију независност те исте силе форсирају али ајде, начуо сам се овде и мање логичних ствари што да не

@МС

Јесу ли и Милошевића поставили странци? Јесу ли они цртали границе којим је Србија изгубила излаз на море? Јесу ли странци одвојили Војводину и Косово од Србије? Јесу ли они пребацивали српске фабрике и капитал у Хрватску и Словенију због најглупљег "безбедносног" изговора на свету?

Хвала онда странцима на овим "издајничким" властима које постављају задњих 20 година, какви год да су бар нису као наше "неиздајничке" владе из прошлости које су нас територијално, културно и економски осакатиле

Vrh