Мислим да је број људи у Митровици (21,000-23,000, по Губашу) потцењен. Али, много важније, мислим да је тај број потпуно небитан. Не видим апсолутно никакву важност у бројности тих путујућих пишача.
Верујем да све зависи од тога колико квалитетна ће бити подршка реалног сектора студентима и наставном кадру у блокади, након 15.3. када крене трећа фаза протеста.
Arhiv javnih skupova je pod jedan precenio prostor. Skup se odvijao na prostoru manjem od .12.500 kvm, odnosno bruto prostor ispred Hale u Sremskoj Mitrovici je oko 9000 kvm.
Pretpostavljam da su računali dvoje ljudi po kvm. i da su uzeli u obzir da je ista gustina bila i ispred bine i na ulici sv. Dimitrija i Zmaj Jovinoj. Ovo nije prazan prostor, na njemu ima drveća, a
uzimao sam u obzir da su na nekoliko mesta postavljene stalaže za kamere, samim tim tu nije bilo ljudi.
Ja sam procenjivao broj prisutnih na osnovu video snimka u trajanju od 1.06 H na tv Novosi
gde je većina snimka načinjena dronom i kamerama postavljenim na kran. Na osnovu ovih snimaka jasno se vidi da postoje određene pozicije na kojima je zaista gužva, dok postoje delovi prostora gde je veoma slaba gustina ( 1 čovek na kvm ili manje).
Trik kojim se postiže utisak o većem broju prisutnih. Kamere snimaju širokougaonim objektivima neposredno iznad mase tako da se utisak o maloj popunjenosti gubi kada se posmatra deo slike prema horizontu.
Kada sve sumiram došao sam do zaključka da ispred bine u centralnom delu skupa nije bilo više od 13.000 ljudi, možda se još 2000 šetkalo van skupa oko Ideje, u Starom šoru. itd.
Ukoliko je bilo 15000 ljudi to je 500 autobusa po 30 ljudi, što je veoma optimistična procena.
Ko ima živaca neka pogleda snimak tv Novosti, sve će vam biti jasno.
MapChecking helps you estimate the number of people standing in a given area. Fact check and debunk political claims during gatherings, march, and protests. #OSINT
www.mapchecking.com