Šta je novo?

Izbori 2024

IDJ настао је као видео продукција, продукција видео спотова.
Ако не грешим, то су двојица ликова који су први препознали прилику коју пружа Јутјуб и тако направили бум.
У почетку је то била видео продукција, проширили су се касније, непосредно пре или након што их је Јунајтед група купила.

United ih je bio kupio i uzeo pod svoje kao pokušaj da naprave svoje tržište i uticaj kao pandan Grandu i generacijama okupljenim oko njega.

Mislim ima šta da se zamera i Unitedu. Samo je sve to ništa naspram onoga što Srbiji decenijama rade RTS i Pink, i nešto kraće od toga - svi SNS mediji.

Постоји турбо фолк од краја 70их, Рокери с Мораву су први из тог жанра, који се само код нас назива турбо фолк, а другде у свету поп фолк. Мада су РсМ били спрдња, комбинација диска са народном музиком. Онда долази Јужни ветар 80их који стилски дефинише додатно тај правац са синтисајзерима, рок елементима и оријенталним мелосом.
А 90их са слободним тржиштем просто преовладава оно што је народ више хтео. На том тржишту се рађа прво ЗаМ а онда из њега Гранд. А распадом СФРЈ распада се певачка постава Јужног ветра и они постају маргинализован музички састав.
2000их доминира Гранд, и поред народњака, и тзв. поп је пун фолкастих елемената и мелоса - Жељко Јоксимовић, разни бенд бендови (Ок, Амадеус, Прслук, итд), Саша Ковачевић, Наташа Беквалац, Ђогани фамилија у пост-90 фази, скоро цео Сити рекордс.
ИДЈ је нова генерација која намеће нове трендове - денс, треп, регетон и сл.
Сад имамо тренд нео-90их, брдо младих певачица које копирају стил Цеца-Мира Шкорић.

Oni autotune jadnici. Džihad brat, Buba Smoreli, Senida, i sve ostalo što se izrodilo iz njih posle.
Au jbt pa to ono sto svremena na vreme guraju na radio s i hit fm?
znači to kad krene ne gasim nego čupam radio iz kola!
Znaci lakse mi je da slušam radeta lackovića nego to robotizovano sranje...

Moj komentar na United grupu je nepoštena politika prema korisnicima, gde uvode geoblokadu za dva kanala N1 i Nova, dok npr N1 Hrvatska i N1 Bih nisu blokirane. Pri tome plaćam 4000 din. Znači blokiraju samo opoziciono nastrojene gledaoce iz Beograda, koji nemaju internet pristup preko sbb-a.
To ja definišem kao ucenu.

Dap....

Taman kad sam početkom 2010ih mislio se i nadao da šta god da postane novi "mejnstrim" u Srbiji, pojaviše se oni kao još dalja i gora degeneracija (nekadašnjeg) turbo-folka. 🤣

Moj komentar na United grupu je nepoštena politika prema korisnicima, gde uvode geoblokadu za dva kanala N1 i Nova, dok npr N1 Hrvatska i N1 Bih nisu blokirane. Pri tome plaćam 4000 din. Znači blokiraju samo opoziciono nastrojene gledaoce iz Beograda, koji nemaju internet pristup preko sbb-a.
Rekoh ti već, to je reciprocitet.
Treba da se žališ Lelekomu, RATELu i pratećim govnima što su uopšte započeli taj rat.

Ja sam do pre tacno godinu dana gledao n1 na eon aplikaciji na telefonu preko mts interneta bez problema,
Uparim fon sa tv-om i nije bilo problema, slika nije fullhd jbg al moze da se gleda..

Бајо мој, на радиу или Рок кад се хвата, 202 некад или неки локални сеоски са жељама и честиткама. Остало ти је све једно те исто испирање мозга.

Dap....

Taman kad sam početkom 2010ih mislio se i nadao da šta god da postane novi "mejnstrim" u Srbiji, pojaviše se oni kao još dalja i gora degeneracija (nekadašnjeg) turbo-folka. 🤣
Пази, то је све реакција на стране трендове. Да није глобално завладао треп, регетон, латинос-гангстер фазон, тешко би и Јала и Буба копирали РАФ Камору из Аустрије. И Десингер исто копира неке британске фазоне са дозом наше сељане.

Поп фолк или турбо фолк се од настанка "прилагођава трендовима", у томе и јесте тајна његовог успеха.
Одјеци онога што је у неком тренутку мејнстрим на страним топ листама помешано са домаћим изразом и прилагођено домаћем сензибилитету, зачињено оријентом.

Пази, то је све реакција на стране трендове. Да није глобално завладао треп, регетон, латинос-гангстер фазон, тешко би и Јала и Буба копирали РАФ Камору из Аустрије. И Десингер исто копира неке британске фазоне са дозом наше сељане.
I to je tačno. Autotune krš je opseo veći deo sveta. Naši ovde su ga samo sparili sa turcizmima i napravili još goreg izroda.

Dupe i oko što bi rekli. Drži se i ti svoje kontre. Samo kontra bajo moj. 💪
Stav, ne kontra.

Inace, gledaj N1, niko te ne brani.

Nek kao privatna televizija postoje, pa cemo videti uskoro da li rade po zakonima. Mogu ici od toga da dobiju nacionalnu frekvenciju do toga da budu ugaseni. Kao i svi drugi.

Moj stav je da su sinoc bili sramotni, a ono je istorijski dogadjaj bio.

Samo nek institucije rade svoj posao. Naravno, nije problem N1 sto nisu pumpali dovoljno protest i nece im se zbog toga zamerati.

Ili hoce, ako to nije samo amaterizam nego i direktiva.

Dap....

-Samo pijan mogu da prebolim- je bukvalno -bohemian rhapsody- za ta robotska sranja...
nisam verovao da se muzicka produkcija i mainstream kod nas mogu toliko degenerisati da će mi turbofolk od pre 2010te čak i nedostajati...

Поп фолк или турбо фолк се од настанка "прилагођава трендовима", у томе и јесте тајна његовог успеха.
Одјеци онога што је у неком тренутку мејнстрим на страним топ листама помешано са домаћим изразом и прилагођено домаћем сензибилитету, зачињено оријентом.
A koji je to uspeh, osim sto ih guraju po kurtinim i murtinim medijima i sto imaju placene i lazne jutjub preglede?

Moze neki snimak koncerta nekog tog novog izvodjaca sa nekog stadiona? Hajducka cesma, Usce... stadionska turneja po Srbiji... Arena...?

,,Pevaju" po diskotekama u Svajcarskoj za 150 ljudi i tu uzimaju pare.

Evo Insajder tv ima specijal program do 19h o protestima u NS..sad upravo priča prof. Dajović sa Pravnog.. nadam se da Noki gleda..

A koji je to uspeh, osim sto ih guraju po kurtinim i murtinim medijima i sto imaju placene i lazne jutjub preglede?

Moze neki snimak koncerta nekog tog novog izvodjaca sa nekog stadiona? Hajducka cesma, Usce... stadionska turneja po Srbiji... Arena...?

,,Pevaju" po diskotekama u Svajcarskoj za 150 ljudi i tu uzimaju pare.
Брт...ваљда си свестан шта је мејнстрим у Србији.
Чак не више ни само у Србији него и у комшилуку.
Када је Пријовићка распродала не знам колико арена у Загребу или Лукас распродао сплитску арену за неке је то био шок, мене није изненадило ни најмање.
Феноменолошки изузетно занимљива тема.

Stav, ne kontra.
Hmmm... 🤔

Naaah, ipak je kontra. 🙂

Sinoć je iz tebe opet izbio kontraš kad si zabriljirao na temi o bojkotu. I danas opet, kad si pravio neumesno poređenje između Deleza i N1 u Srbiji. Ne vredi, izbija prgavi kontraš iz tebe, bilo je pitanje vremena.

Realno, tebe boli dupe za skupe cene, jer živiš bolje nego mnogi. I briga te što nisi bio informisan o bojkotu, pa je samim tim za tebe sve to bezveze, trivijalno, nedostojno tvoje pažnje i vremena. I još sam ti sinoć umanjio voljeni reddit, pa si sad malo butthurt zbog toga. Ok, budi. J..o bojkot, čekaćemo da mleko bude 500 dinara a kilo mesa 3.000 pa ćemo onda da se setimo da imamo problem. Ok. Samo brate nemoj molim te da porediš babe i žabe. Delez koji je bukvalno najveća strana korporacija u Srbiji koja je non stop ucenjuje i cedi, sa N1 koji drži fazon 10% 5% medijske scene u Srbiji. Da si bar rekao United, pa ajd, pošto tu spada još što šta... Nego si besan na njih što sinoć nisu sve izvestili onako kako bi ti hteo.

Ok, i? Šta ti predlažeš? Da na reddit Serbia skačem iz jednog u drugi thread, samo da bih ostao informisan? A pritom ni oni nemaju sve informacije i apdejte... A da ne pričam što je sam Reddit inače debilozno osmišljen i organizovan kao sajt. Ili da visim po Shitteru, koji je sporiji od nekadašnjeg Teletexta, i ima najdebilniji player koji koristim i delim samo kad moram i kad tog sadržaja nema nigde drugde?

A Youtubere si rekao da ne gledaš. Tebi je sve to bezveze. Tako da ne znam stvarno šta onda očekuješ od ljudi. Rekoh, jedino još ostaju Nova (koju verovatno isto bojkotuješ), RTS i Pink.

Када је Пријовићка распродала не знам колико арена у Загребу или Лукас распродао сплитску арену за неке је то био шок, мене није изненадило ни најмање.

vecina naroda u sustini zivi u kicu i sundu, po muzici se najvise vidi
ide na najprimitivnije emocije

Lukas ima fazon 35 godina karijere, a Prijovicka je neki miks, pravi neko poselo i peva tudje pesme, a u Zagrebu je to prakticno pank danas.

I oboje imaju neke pesme sa nekom strukturom, plus pevaju tudje hitove.

Ima li neki autotjunas da je negde svirao pred 5000 ljudi fazon? Da se placaju karte. Ozbiljno pitam, ne pratim. Znam da imaju na Uscu ono kad ih je 50 zajedno.

Tako da, ne znam da je bas mejnstrim, osim na Pinku i na iDJ-u, bratskoj televiziji od N1.

vecina naroda u sustini zivi u kicu i sundu, po muzici se najvise vidi
ide na najprimitivnije emocije
Било ми је занимљиво истраживати сензибилитет и оријентало наслеђе које код нас објективно постоји а које је кроз културну политику добар део времена било на неки начин потискивано.
Пре свега јер сам кренуо од себе.
Фолк као фолк у смислу израза, текстова, ми није посебно близак као ни "култура" која се уз ту музику често везује, међутим, за ту врсте музике сам се заинтересовао када сам почео да препознајем и откриван оријенталне елементе у њој који ме из неког разлога раде.
Јужни ветар је још осамдесетих негде ту жицу која код многих људи постоји први препознао и погодио и верујем да је то био једна од главних разлога феномена Јужни ветар.
Та линија може да се испрати све до данашњих дана.

Poslednja izmena:
Ima li neki autotjunas da je negde svirao pred 5000 ljudi fazon? Da se placaju karte. Ozbiljno pitam, ne pratim. Znam da imaju na Uscu ono kad ih je 50 zajedno.
Раста у Арени, Цоби на трговима.
Чини ми се, Нући и онај други клинац недавно у Луци Београд или тако нешто. Вероватно је било још.
Нисам испратио јер није баш мој фазон али чињеница је да је то уз поп-фолк двехиљадитих фазон данас то мејнстрим.
Послушаш шта се највише врти у већини клубова, бациш поглед на Спотифај... Јутјуб мање више јер постоје одређене манипулације бројем прегледа али објективно то јесте мејнстрим.

Poslednja izmena:
Vrh