Pa jeste bas.
Moratorijum na nove rudnike dok se postojeci ne dovedu u EU standarde.
Ovo iznad znaci godine i godine da bi se doslo do ovoga plus i da se ne lazemo, znaci i promenu vlasti jer ova niti je sposobna, niti ima ikakav interes da to ucini.
Tako da, u sustini - poruka je - neces kopati!
Ne znam ko moze da spori neke stvari, pa i da naprave cigarete koje nisu stetne ni po tebe, a ni po okolinu, i posle decenija istrazivanja se potvrdi da je stvarno tako, pa nek ih purnja vaspitacica pred mojom buducom decom u vrticu, slobodno. Ovako kako je sad - neces pusiti!
Nekome u 2024. godini objasnjavati ko i sta je Rio Tinto i sta je ova vlast i da samo u ovoj deceniji imaju istoriju ozbiljnih zlocina iza sebe, dakle, ne pricamo o nekoj dalekoj proslosti, pa kao, mozda su se promenili.
Jesi ti video sta je Rio Tinto uradio samo u ovoj deceniji? I to pravdas timr da nijedna rudarska kompanija nije idealna? Ne, ne, ovi su poseban olos. Kao i ovi na vlasti.
I to je sve vec jasno godinama. Utakmica je pocela, nisu ovo pripreme. Jesi ti video Karijev tajmaut na -24 protiv Australije? Kari kaze: Udari ga po ruci. Ili Zeljko kad se dere i kaze: Sta ti cekas ceo zivot da ti ja kazem sta da radis?
Jesi trenirao nekad neki sport? Ti kao klinac ucis osnove tog sporta, ne na utakmici. E, sad vise nismo klinci i utakmica je pocela i imamo tajm aut da kazemo sta da se radi.
A na tajmautu, posto vec sve osnove znamo, dovoljno je reci - NECES KOPATI.
Ne mozes naci moj post gde sam napisao da sam generalno protiv rudarenja, ne mozes naci moj post gde pricam o poljoprivredi i da svi treba da sadimo paradajz.
Nije ni bitno da li to mislim ili ne, poenta je da su se dve kriminalne organizacije udruzile i za obe je poznato da ih ne zanima nista nego profit i ne pitaju koga ce zgaziti na putu do istog.
I nemamo sta da idemo dalje. Neces kopati!
Debata moze da se vodi u normalnoj drzavi. Mada, moze, ali u sustini ne bi ni imalo potrebe. Da su strucni i moralni ljudi na vlasti, pa mene ova tema ne bi ni zanimala, verovao bih njima i oni bi najbolje znali sta da se radi.
Ovima da se veruje oko ovako skakljive stvari koja donosi smesan profit? Nema kopanja, tacka.
A tek da ne pricamo sta radi Rio Tinto po svetu.
Tako da, poenta je u jedinstvu, ko sta god ko mislio, bitno da je srce na pravoj strani i da se oseca smrad koji bazdi toliko da ne mozes da ga ne osetis. I smrad nekog jeftinog populizma od strane nekog iz opozicije je mali prdez u odnosu na vonj koji su radikali pustili i koji gusi citavu zemlju.
Dakle - Neces kopati!
Neces kopati dok svi postojeci rudnici ne budu radili po najvisim standardima, kazes ti. Ok, to je u dve reci i dalje - NECES KOPATI!
Tajmaut je, osnove smo naucili, sad se drzimo sustine.