Stava sam da vokabular, ekipu i nastup treba prilagoditi sistemu vrednosti koji dominira u Srbiji. Umesto metiljavih likova i narativ koji prolazi u Utisku nedelje, treba imati ljude i način obraćanja kakav vidimo i kod SNS likova. Ne može na note. Ne može Bečka škola stav. Jednostavno to većina ne razume, niti može da se identifikuje sa takvim nastupom.ali i ti to prilazenje apstinentima i SNS glasacima banalizujes. Kako to uraditi?
Pored toga, kolika god da je ostrašćenost u jednom delu opozicije i koliko god da se kampanja do sada zasnivala na "samo da srušimo radikale" to jednostavno prolazi samo kod core glasača. Nas druge takav stav često iritira i razlog je (između ostalog) zašto ne izlazimo na izbore.
Umesto toga kampanja i narativ bi trebali da budu umereni, ali jasni i nedvosmisleni. To bi bilo ovako nešto:
"SNS/Vučić je uradio to i to, i to je dobro, ali mi ćemo uraditi 10x bolje."
Konkretan primer:
SNS/Vuĉić je izgradio X km autoputeva u prethodnih 10 godina. A mi ćemo za naredne 4 godine izgraditi 3x više nego on za 10 zbog toga i toga (npr. uradićemo brzo eksproprijaciju, plaćaćemo fer cene, uradićemo kvalitetno geo istraživanja i autoput ćemo izgraditi brzo)
Ili Kupovna moć je porasla za toliko i toliko u prethodnih 5 godina, i na tome svaka čast aktuelnoj vlasti, ali mi imamo rešenje kako da u naredne 4 godine kupovna moć bude duplo ili troduplo veća...
Ili SNS/Vučić kažu da za x godina prestižemo Hrvatsku u razvoju, to je dobar pokazatelj razvoja, ali ako izaberete nas, mi ćemo taj nivo stići i prestići Hrvatsku za duplo manje vremena.
Ili SNS/Vučić je doveo EXPO, a mi ćemo dovesti Svetsko prvenstvo u fudbalu/olimpijadu u Srbiju.
Ili SNS/Vučić je penzije povećao za toliko i toliko % u prethodne 4 godine. A mi ćemo izjednačiti penziju srpskog i nemačkog penzionera. Šta više mi ćemo izjednačiti životni standard srpskog i nemačkog penzionera. Glasajte za nas i živećete identičnim standardom kao vaši ispisnici u Nemačkoj.
Kontaš poentu? Umesto hejta, pozitivna kampanja. Jednostavno nema drugog načina. U suprotnom opozicija ostaje dvojka, a SNS dobija bez problema, jer opoziciona kampanja (narativ pre svega, pa onda i metiljavost prve postave) prosto ne paše ljudima koji mogu da naprave razliku (apstinenti i razočarani sns-ovci).
Na core ekipu se ne treba uopšte fokusirati. Jedan deo njih je skroz ok i da otpadne, jer fokus treba da bude na privlačenju apstinenata i nezadovoljnih sns-ovaca kojih svakako ima mnogostruko više. Jer svaki glas isto vredi, i tvoj glas, i moj glas, i glas nekog krezubog sa Golije, i nekog zaposlenih u opštini/državnoj upravu, i glas nekog penzionera.. Tako treba gledati i taj pristup primeniti. Sve drugo je borba sa vetrenjačama.
Poslednja izmena: