Bio sam dosta na selu prethodnih dana, selo isto spada pod Beograd.
Vremena su se promenila, ljudi su kao u gradu.
Ne trazi tamo niko vise da im dajes subvencije za poljoprivredu, delis sadnice...
Mislim treba i to, ima i takvih, treba i za to plan, ali vecina zivi sada kao mi u gradu.
I svima je dosta blata i kaljuga i siromastva. Nekome opravdano, nekome jer je iskompleksiran i ne moze se slikati blatnjav za instagram, ali i to je opravdano.
Grad i drzava debelo kasne za narodom. Ljudi imaju sve izrazeniju zelju za lepim zivotom, sve lepse i bolje odrzavaju kuce i dvoriste, lepse se i oblace, voze bolje automobile... i muka im je od okruzenja.
Niko nece da se kupa u lavoru, ide po blatnjovom putu i tako blatnjav ulazi u prepun i smrdljiv autobus i takav dolazi na posao u grad.
A mladi skoro svi putuju na posao u grad.
Dakle, putevi pod hitno svuda, asfalt fali svuda. Onda gradski prevoz, ulicna rasveta, bandere svuda, gradska voda, centralno grejanje...
Pa onda sadrzaj u svim selima i manjim mestima, neka centralna mesta lepo uradjena i sa normalnim pristupom, gde ima market za pocetak pa polako ici i ka domovima kulture i slicnim stvarima.
Gotovo nema vise nikog da se ne lozi na to i sve to moze da im ponudi gradjanska opozicija. Retki su oni koji su jos u fazonu, samo da je meni metar drva, moje ovce, draga i crkva. Mada ni crkve nemaju.
E, sad, za vreme Djilasa se bas nista nije napravilo. Nula. Radikali su nabacali kao neki put, mada nisu asfaltirali, za ulicnu rasvetu smo uspeli da ih iscimamo uz neke seme, mada smo platili, uvedene su kante za svaku kucu, dosla je gradska voda i prosle su cevi da mozes da se prikljucis na grejanje, uvedena su imena ulica i brojevi, postavljene table...
Sve to moze i mora bolje i ne valja kako je sada, ali mora se priznati da je bolje nego za vreme Djilasa.
Da li bi Djilas to sve isto uveo za sve ove godine, verovatno, ali moraju se razumeti ljudi kojima padne mrak na oci kad ga vide.
Jer bas nista nije uradjeno, ali bukvalno nista kad je on bio gradonacelnik.
I tim ljudima neka nova lica moraju da predstave plan i program i pokazu da moze bolje.