Postavljam i jutrošnju razmenu mišljenja moje generacije (1960-70), ovo je jedan thread.
Darko:
Mnogo mojih Fb prijatelja je nešto antiprotivno spram ovih protesta, nešto im se ne sviđa što su i nasilni i koješta. Pa da ih podsetim: to kad hiljade ljudi mirno i dostojanstveno šetaju gradom nedeljama smo već imalli i znamo kako se to završilo - tako što je gurnulo još jedan veliki broj ljudi u apatiju.
I jeste, ima ovde gomila ubačenih pandura u civilu, DB-ovaca i svega, ali ipak većinu čine današnji mladi, vaspitavani od 2000-te u opštem srozavanju i nipodaštavanju civilizacijskih i društvenih vrednosti od strane apsolutno svih stranaka u Srbiji. Dakle, razmaženi autsajderi, naučeni da sve može i ništa ne mora, željni svega sad i odmah i svesni da se to u ovoj i ovakvoj Srbiji postiže jedino silom. I da se razumemo, ne čini ih to lošim, oni su prosto direktan proizvod svih televizija pink i svih kurira kombinovanih sa polu-kriminalcima i polu-političarima koji vladaju ovom zemljom već nekoliko decenija, a za koje smo opet krivi mi, a ne oni.
Nema nikakvog mesta čuđenju, svi smo dobro znali kakve generacije izrastaju u društvu i državi bez ikakvih moralnih i ljudskih normi. E sad je taj čir izgleda pukao i klinci traže svoj deo moći na jedini način koji znaju - silom. Ko će od političkih činilaca i kako uspeti da taj bes kanališe u svoju korist je pitanje od milion dolara. Ja nisam optimista.
Vladan:
Meni ne smeta šorka. Smeta mi skoro očigledna upotreba krajnje desnice kao predvodnika šorke. Teško će ih zauzdati bilo ko kada ovo prođe.
Darko:
Druže, a jel’ ti smetalo 2000-te kad su se vođe navijača tukle za nas? Veljini čačani, sve fini momci? Plus, ovo što radi Vnogo i ekipica oko njega, malobrojna, ili oni koji prvo bacaju kamenice na pandure, pa kad ovi krenu zajedno s njima tuku demonstrante, to je direktno služba, specijalne jedinice. Nikako ih ne treba poistovetiti sa nekoliko hiljada klinaca koje potisnu niz bulevar, a oni se posle petnaest minuta vrate i tako celu noć. Njih ne vodi niko osim njihovog unutrašnjeg besa.
Vladan > Darko: da ti kažem: Velja Kiwi mi je smetao oduvek. Nisam veverica pa da ne znam da se u svakim protestima instrumentalizuju “navijači”, a ovo za besne klince si možda u pravu. S tim što se bojim da im ne dođe neki “ideolog” da ih malo upregne.
Ivan > Darko: Bio sam tamo i nisam video mnogo toga koherentnog. Naprotiv.
Darko: Ja i pričam da tu nema nikakve ideje. Jesi li čuo neke zahteve ovih demonstranata možda negde? Nema i neće ih ni biti, ovo je čista eksplozija besa jedne sje*******ane generacije. Ma šta jedne, nekoliko... vama možda još nije jasno, ali njima savršeno jeste, neuporedivo su brži od nas - korona je bitno promenila stvari, nema više poslova na kruzerima, uskoro više neće moći ni da dođu u Nemačku da peru dupeta babama i dedama, jedino što im ostaje su pelene u juri za sto evara ako imaju sreće ili da diluju dop.
Peđa > Darko: Ta desnica je za današnju luk i voda. Ovo su fašisti.
Darko > Peđa: Ajd se ne gađamo velikim rečima. taj vnogo, levijatanci, milica zavetnica... svi bi oni bili i levičari, komunisti, trockisti, građanisti, ma i soroševci - samo da im se tako naredilo. oni prosto rade svoj posao. ta desnica tad je zaista bila desnica, jedan kosta čavoški je bio iskreniji desničar od svih ovih. ovi sad samo služe da ima neko desniji od SNS, pošto plašenje radikalima više ne radi.
Peđa > Darko: Jasno je to samo jedna je Milica, a mnogo je sledbnika koji nisu na spisku DB-a. Sećam se desničara, skinhedsa i sl. od 1990. naovamo. Ovi s početka priče ne bi mogli da se kvalifikuju za nacionalistu, ako me razumeš. Decenije rada na više generacija. Otišlo je to duboko. Klinci su konzervativniji i skloniji mržnji od nas starijih.
Darko > Peđa: Ne slažem se. Sledbenici nisu krivi što je nas usmeravala DS, GSS pa na kraju i taj SPO u koje oni danas više, opravdano, nemaju poverenja. Okreću se nekim novima, a jedini novi su Milice i Levijatani.
…
Vesna: Slažem se, ipak nipošto ne zaboraviti vrlo očigledne debeove paramilitarne snage za preusmeravanje pažnje i ciljeva, a gledajući (uz mnogo replay-a) snimke i uz iskustvo koje imam, ovih janičara ima nezanemarljiv broj. nisu svi ni svesni da su instrument, oni izbacuju gnev koji ih davi 24/7, ali vođe huligana znaju za koga i šta rade. tako da... ne znam. začaran krug - ko smisli kako ga pokidati ima od mene 7 dana roštiljanja.
Dok niži rangovi državnih narko-huligana napadaju policiju, vođe tuku građanski orijentisane demonstrante.
Darko > Vesna: Jesi videla ono sinoć, 15-tak likova se pola sata zaleće na kordon, razvaljuje zaštitnu ogradu, baca flaše, kamenice, baklje... i nikom ništa, a onda policija kreće da ispaljuje suzavac preko glava tih 15-tak u masu.Kapiram da su posle seli negde zajedno na pivo.
Vesna: To je najočigledniji primer, a ima ih mnogo.
…
Tanja: Gospodine, naša deca su divna u kakvom svetu ih vaspitavamo. A taj svet nisu kreirala naša deca, nego mi. I treba da se stidimo. Sebe, ne svoje dece. Svakog rijalitija. Svakog Kristijana na TV ekranima, dok za poštene lekare, inžinjere, prosvetne radnike nema mesta. Svake starlete na naslovnim stranama. Deca su razmaženi autsajderi? Meni kroz kuću redovno prolaze i odmah da vam kažem, kakvo smo im društvo napravili, deca su nam više nego odlična! Ovi huligani poslati da daju izgovor za batinanje i suzavac nisu slika naše dece. I nikada neće biti. Svakom ko iole uključi je vijuge je jasno i ko su i otkud tu. Ili ćete da se čudite? Isto kao i vraćanju korone posle izbora? Iako se o tome pričalo već kad je ukinuto vanredno stanje. Gde Vi živite, pobogu?
Darko > Tanja: Gospođo, molim vas da malo pažljivije pročitate moj post, čini mi se da sam sve isto rekao što i vi... jedino ako vam baš toliko smeta ta formulacija “razmaženi autsajderi”, ali stojim iza nje. A opet, razmazili smo ih mi, a svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem doveli u položaj autsajdera opet mi. Ja zaista mislim da su današnja deca bolja od nas u mnogo čemu.
Tanja > Darko: Moram priznati da mi smeta. I smeta što kažete da klinci hoće stvari da preuzmu na jedini način koji poznaju - silom. Na taj način se grupa "huligana po nalogu" poistovećuje sa demonstrantima. Izvinjavam se ukoliko mi je komentar bio preoštar. Nekada sam na ulicama mislila da će to što sam tu značiti da moja deca neće morati na ulicu. I mnogo sam ljuta na sebe i sve nas što nisam bila u pravu.
Darko > Tanja: Nimalo ih ne poistovećujem, huligani su tu za pare, mladi su tu jer su, opravdano, besni. I jer, zahvaljujući nama, sada dobro znaju da promena stranke na vlasti neće njima doneti ništa dobro...
…
Ranko: Gledam na to drugačije. Vučićeva vlast jedino silu razume. Oni na dobrotu i razum gledaju kao na slabost. Nema drugog načina da se obore, osim silom.
Darko: Pa ja ne vidim šta je tu bitno drugačije od ovoga što ja kažem?
S tim što uopšte nisam siguran da je ovim klincima cilj da sruše Vučića…
Aleksandra > Darko, Ranko: U SNS svetu vlada samo 1 pravilo, zakon jačeg. To nije civilizacija, jer u civilizaciji ljudi brinu jedni za druge, a u ovom košmarnom svetu se puštaju niz vodu. Elementarna ljudska potreba je izvesna verovatnoća egzistencije koja podrazumeva mogućnost planiranja i određena očekivanja. Toga u Srbiji nema. Jedino je izvesno da će jači da ti j*** mater, jer je tako u mogućnosti. Dakle, entropija live. A ona se zaustavlja i transformiše – informacijama.
Darko > Aleksandra: Kojim i čijim informacijama su ovi mladi ljudi spremni da poveruju? Mi nemamo skoro nijednu stranku u kojoj iko iole razume ove mlade, a kamoli da ima neki plan i program kako da ih privuče i usmeri. Tako da se bojim da je klizanje ka fašizmu ono što sledi...
Višnja > Darko: Verovao ili ne, imaju - roditelje. Upravo ova generacija koja je sada na ulici nije rasla devedesetih nego dvehiljaditih (što je nebo i zemlja), a roditelji smo im - mi. I deca međusobno pričaju o tome, pričali su i pre nego što se ovoliko zakuvalo. za otprilike polovinu roditelja Bozinih i Tijaninih drugara znam gde su bili devedesetih, iako nisam pitala - došli i sami mi rekli. To im jedna od potvrda identiteta, verovao ili ne.
…
- Mene ne brine njihov bes, bes ide uz mlade ali i mladi odrastaju pa uče sami da kanališu bes i ostale emocije. Btw, mislim takodje, ono što sam videla, da nisu samo desničari uključeni u šorku. Neke face koje sam videla više podsećaju na Z generaciju. Na kraju krajeva, ovakva vlast se ne menja mirnim gandi demonstracijama, uvek je bilo tako i biće. I malo mi je dosta tog plašenja krajnjom i umeronom desnicom. To traje od 90. i ne mogu da se otmem utisku da je to postala platforma za neke profitere u nekom ngo sektorima. (Biljana)
- Slažem se. Od ringe ringe raja sa praporcima oko Skupštine i performansa sa svećama i šetnjama nema više vajde. I nikad nije ni bilo. (Nađa)
- Sve što treba da se zna o ovim protestima je njih dvadeset koji dečka koji već prebijen leži na putu udaraju i šutiraju. To je slika i prilika našeg društva. (Zvezdana)
- Odlično zapažanje. Zanimljiva je istovremena kampanja drugosrbijanskih medija, njihovih voditelja, politikologa, sa istim kritikama. Njima smeta, oni bi mirne, građanske proteste. Samo što ne zaplaču što bi neko da skine diktatora. Druga strana istih nalogodavaca. Samo silom može da ode! (Miloš)
- Ovo je bunt, revolucija i mora borba. I šta ako ima ubačenog šljama, borba i protiv njih. (Danijela)
- Otkad smo postali tako ostrašćeni partizani...? Iju, krste se deca, sram ih bilo... 90ih smo na istoj gomili bili svi, a borili smo se protiv vlasti, a komunisti su bili sintagma za lošu i kriminalnu vlast, a bili su zajedno i oni koji su pizdeli što smo prsli u ratu i oni što su pizdeli što smo vodili rat… klinci sada takođe mrze vlast, policiju, znaju da nemaju budućnost...zar to nije isto?? (Predrag)