Шта значи сувереност? И Северна Кореја је суверена па не би пожелео ни непријатељу да живи тамо. Русија је суверена па опет је тешка дистопија за живот. Белорусија није суверена јер је руска колонија.
Шта је колонијализам?
Да ли је колонијализам када ти нека већа држава, или нека група држава узима под своје руднике, пољопривредно земљиште, аеродроме, железничку станицу. Истовремено, гаси ти домаће фабрике, а грађани моћније централне државе не знају ни један твој брендирани производ. У мањој слабијој држави је у најбољем случају шрафцигер индустрија страних брендова, или производња полупроизвода, где кајмак остаје моћнијој држави. Већа држава ти забрањује твоје банке, тако да немаш скоро никакве или никакве могућности да кредитираш у мањој држави оно што ти сматраш стратешким, и да у тим пословима већински или чак 100% укључиш домаћу оперативу. Када су у питању брендирани производи из моћније државе, тада не само да не можеш самостално забранити неки производ из моћније државе на основу негативних резултата тестова твојих института, него ти уваљују горе производе истог бренда од оних који се продају у моћнијој држави. Већа држава у мањој држави евентуално подржава вишепартијство, али са категоричким непријатељством ка било којој економској концепцији заснованој на државном власништву.
Ако је твој одговор да, онда је Белорусија једина неколонизована мања држава у зони Балкана и бившег Варшавског пакта. Неке су полуколонизоване као Пољска и Мађарска, али Русија апсолутно ништа од доле поменутог не ради Белорусији. Однос је у стилу "заједно смо јачи", обострано корисног савезништва, први круг савезништва као САД и Холандија.
Nista ne govori suverenost kao kada jedan komsija sa tvoje teritorije vrsi invaziju na drugog. I kada rasporedjuje svoje nuklearne glave, i kampove za obuku privatnih vojski.
САД има око 800 војних база по свету, многе у државама које немају везе са НАТО. Рачунајући на далеко већу злонамерност глобалног Запада ка сва три источнословенска народа него према народима Балкана, јасно је да треба имати неку врсту равничарске линије одбране. Белорусија за разлику од Србије нема ни велике висинске разлике за хидроелектране, ни огромне резерве лигнита, тако да је градња нуклеарке на равничарској граници са НАТО вин-вин посао за оба партнера у том послу. САД те за војну базу избомбардује, колонизује, па онда постави базу. Кина ти да кредите које не можеш да вратиш, уцени те, па јој даш базу тамо где они хоће. Русија ти за своју војну базу да ренту за закуп на Криму, најгори од сву децу, пу пу, неваља. А ти их онда прогласиш "поробљивачима", и увућеш свој народ у рат дубоко против својих интереса, да уђеш у Европу у којој од политички кључних нико нема добре намере према теби.
Vidim red se napravio da svi sa zapada odu da žive u Beolorusiji
Ево, ја сам прешао. За породичног човека, ја не знам бољу земљу у Европи. Годину ипо дана до мог пресељења, као и ти сада, као и највећи део Европе, ништа нисам знао о Белорусији. То је и најважнији разлог зашто се ретко људи из Србије селе у Белорусију, Индокину, Аргентину и другују Ину.
Ту је један пост о ЏиДиПи, који нема везе са везом. Реците ми колико је бивших и садашњих физикалаца из фабрике картона Авала Ада дошло до стана у новоградњи у свом власништву без пада у дугове и без помоћи родитеља, а после тога 5500 евра годишње трошило на нови намештај? Неки од мојих вршњака су чак и дошли до посла у струци, али тврде да у економски најјачем Београду живе у стану/кући од родитеља и за храну троше 70% примања. А економски тигар гриц гриц грррр.
Закључно: Србија у овом геополитичком тренутку најбоље што може да добије је прелаз из потпуног колонијализма у неки мађарски полуколонијални модел. Иза Белорусије и Холандије ће дуго, дуго бити далеко.