Šta je novo?

Izbori 2024

Prekomerna upotrebe sile (ne u samoj skupštini) i nepokazivanje legitimacije su prekršaji.

Imamo i onu budalu koja je uperila hekler ljude.

Naravno, policijske brutalnosti je uvek bilo, ali sada imamo mnogo više kamera.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755144#p755144:3gz0ytqj je napisao(la):
spatiotecte » Sre Jul 08, 2020 5:32 pm[/url]":3gz0ytqj]Ima veze zato sto je taj momak svojom izjavom imao odjek u javnosti jer je izjavio da mu je otac preminuo jer nije bilo slobodnih respiratora. Ta informacija je onda stvorila sliku da drzava nije obezbedila dovoljan broj resporatora i da je drzava kriva za smrt njegovog oca.
Ta informacija je posle okarakterisana kao laž od strane drzavnih organa povodom izjave Lončara da je bilo 70 respiratora u bolnici i da ih je u najkritičnijem momentu bilo 30 korišćenih ili 30 slobodnih ne secam se više.
E sada mozemo samo da nagadjamo ko je tu rekao istinu a ko nije.

Ono sto hocu da kazem je da jedna bezazlezna informacija pustena na drustvenim mrezama moze da stvori laznu sliku o nekom dogadjaju a da javnost to shvati pogrešno usled plasiranja takvih snimaka.

To isto vazi i za onaj snimak gde policija bije pendrekom dva mladića na klupi, mi ne znamo da li su pre toga mladici dobili upozorenje od policije da moraju da napuste tu zonu ili ih je policija napala bez razloga.

Ali ono sto je sigurno je da u početku policija nije primenjivala silu vec je u 4 naleta rulje samo branila poziciju oko skupstine.

Tek su posle počeli da koriste suzavac i pendreke ali to moze da zna samo neko ko je gledao ceo dogadjaj pa da izvuče zaključke da li je policija nasilna ili nije.

Ne mozes očekivati da provališ u skupstinu i da te dočeka policija sa crvenim tepihom i koktelima.
Ja sam bio tamo i idem uskoro opet, ti se informises iz Alo-a. Cao, pozz.

Lazna slika se stvara sto krvnicki biju ljude koji sede na klupi. Jaoo, bre, ajde jos pisi molim te, motivises me.

U skupstinu je poksavao da udje i na kraju upao onaj Obradovicev isprdak Nogo sa svojom ekipom koji su ocigledno bili provokatori i koji su bacanjem kamenja isprovocirali sukob i neprimerenu reakciju policije. Vecina demonstranata su bili apsolutno protiv nasilja za razliku od ekipe oko Noga.
Posto je sve snimljeno trebalo bi njega i ekipu uhapsiti.
Naravno procesuirati i sve iz policije i parapolicije koji su sinoc tukli ljude.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755162#p755162:2wejas8q je napisao(la):
Bender Rodriguez » 08 Jul 2020 06:45 pm[/url]":2wejas8q]Spatio želi savršene proteste.

Isto koliko i demonstranti koji zele da im policija deli kolače i koka kolu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755159#p755159:3abqbw8i je napisao(la):
Beki » 08 Jul 2020 06:36 pm[/url]":3abqbw8i]Lazna slika se stvara sto krvnicki biju ljude koji sede na klupi. Jaoo, bre, ajde jos pisi molim te, motivises me.

Upaliću N1 i navijaću za tebe!
Lepo se provedi na žurci ;)

Meni ni iz džepa ni u džep.
Totalno sam van tih sfera, ja to pratim kao fudbalsku utakmicu.
Ulogu "gradskih heroja" prepuštam onima kojima je potreban adrenalin.

Vidim.

Znaš kako, kad si rekao fudbalska utakmica... mene fudbal, pogotovu domaći, zanima koliko i kriket. A navijačke grupe, pa i uprave naših klubova, smatram pavijanima, sve do jednog. Ali znaš kako, za razliku od tebe, ja ne idem kod njih na teme odnosno forume, da im pričam kako su ovakvi ili onakvi očekivajući da postignem... šta god ti hteo da postigneš ovim ogorčenim pisanijama ovde...

Ja pisem na svim temama i moja uža specijalnost je kao što znaš arhitektura i uglacnom pišem o tome.
Ovo mi dodje kao relax tema malo za promenu.
Žao mi je ako te moji stavovi nerviraju.

Tvoje je pravo da pišeš, a i stoji činjenica da nisi ti došao na neki forum posvećen politici i ciljano počeo da pričaš o tim temama da bi dizao frku. Ovo je Beobuild, a ti jesi stari i cenjen član, a ovo je samo jedan delić foruma gde ne pričamo o Beogradu nego o politici. Tako da ne mogu ja tu ništa da ti zamerim, niti želim, niti bi bilo u redu. Nije kao da si otišao na neki forum i uleteo samo da bi ih drndao.

Samo kažem da ne vidim čemu ulaženje u neke teme ili - neke rasprave za koje čovek zna da mu neće doneti ništa. Svađam se i ja svuda, ali za mnoge teme i stvari ostavljam mogućnost promene svog stava. Tako da nekad i kad se posvađam, ako vidim da grešim ili da ima i drugi ugao, menjam stav i naučim nešto iz toga. U drugim slučajeva ne ulazim ili uđem na kratko pa ne idem dalje.

Sve u svemu, tvoje potpuno pravo, samo ne vidim čemu to. Pogotovu sad kad sve ovo ni ne dopire do tebe, čak ni zvuk ni dim suzavca.

Da ne pričam što ja i dalje smatram ove proteste najiskrenijim i najčistijim u poslednjih 20 a možda i više godina. Kažem možda jer neću sad da ulazim u analize davno prošlih događaja, a nije ni poenta. Poenta je da je ovo jedan od retkih protesta sa minimalnim uplivom političkih figura. A dokaz za to su i činjenice da su večeras ili sinoć sa njega rasterani Sergej Trifunović, Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Borko Stefanović...

Ne moraš da podržavaš to, al ne moraš ni da pljuješ po tome. Mislim, ako si istinski neutralan i van toga.

Da ne pričam što ja i dalje smatram ove proteste najiskrenijim i najčistijim u poslednjih 20 a možda i više godina. Kažem možda jer neću sad da ulazim u analize davno prošlih događaja, a nije ni poenta. Poenta je da je ovo jedan od retkih protesta sa minimalnim uplivom političkih figura. A dokaz za to su i činjenice da su večeras ili sinoć sa njega rasterani Sergej Trifunović, Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Borko Stefanović...

Bio sam danas od 17:50 do 19:50.

Jednostavno, što neko reče, DB vodi ovo, u sadejstvu sa policijom i svim strankama.

Žao mi je običnih građana, mladih i divnih ljudi, koji su u velikoj većini bili tamo.
Žao mi je samog sebe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755114#p755114:1srubf1x je napisao(la):
spatiotecte » Sre Jul 08, 2020 4:51 pm[/url]":1srubf1x]
Ćitam uglavnom B92, N1 i Sputnik, istina je negde izmedju.
Ali Sputnjik, nisam nikada bio na njihovom sajtu, reko ajd da vidim sta je to cudo, kad ono "duboka drzava", Bil Gejts, Soros...
Jednom recju smece.
A i B92 je smece, clickbait sajt.

Jedini je N1 normalan, u smislu da imaju prelaznu ocenu, nema clickbaita i ravnozemljasa, ali daleko od toga da su nepristrasni.

Dokle smo mi dogurali u 21. veku, da se jedva mogu naci sajtovi koji zadovoljavaju elementarne kriterijume, da nema idiotskih naslova (NECTE VEROVATI DA...), i da ne spominju Sorosa i duboku drzavu na svakoj temi.

Btw, iznenadio sam se da je Politika isto normalan sajt i ima ubedljivo najbolje komentare na clanke, proverite...
Na N1 se cenzurisu, i ima gomila botova kako vlasti tako i opozicionih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755194#p755194:2wjc5t3j je napisao(la):
Vladivoje » Sre Jul 08, 2020 10:04 pm[/url]":2wjc5t3j]

Jednostavno, što neko reče, DB vodi ovo, u sadejstvu sa policijom i svim strankama.

Žao mi je običnih građana, mladih i divnih ljudi, koji su u velikoj većini bili tamo.
Žao mi je samog sebe.
Jel mogu neki detalji, kako si video da DB vodi proteste ?

Ja imam opet dva pitanja...Smatram da ovde ima mnogo pametnih ljudi, vise nego na bilo kom forumu, bez obzira na neistomisljenja koja sam imao sa nekima od vas na razne teme....

Da li mislite da je sve ovo sto se veceras u nasem gradu desava pokrenuto iz naroda i da je narod konacno resio da se buni?

I kako to da se ovako nesto nije desilo za vreme ,,Zutih" kada se (ruku na srce) zivelo losije nego sada? Ne kazem da se sada zivi mnogo bolje, ali onda je bilo gore.

Caleta su mi ispendrecili iz cista mira, covek 63 godine.

Obratiti pažnju na svaku reč koju pišem, jer pažljivo biram šta i kako fomulišem. Da ne bude posle zabune i misinterpretacija.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755213#p755213:2n17lnwg je napisao(la):
Blade » Sre Jul 08, 2020 11:17 pm[/url]":2n17lnwg]Da li mislite da je sve ovo sto se veceras u nasem gradu desava pokrenuto iz naroda i da je narod konacno resio da se buni?
Da, ja mislim da je ono sinoć u 20h bila spontana reakcija građanstva. Koja je u kasnijim satima (oko 23h), kada su stigla pojačanja policiji ali sa njima i navijačke horde, dobila elemente političkog delovanja kada su grupe navijača i huligana, koje su i novinari snimali a drugi građani ''odbacivali'' od sebe, počeli da provociraju i napadaju policiju. I u medijima, i po društvenim mrežama, i po ovakvim forumima, ljudi su javljali i pokazivali da veći deo tih što napadaju policiju rade to ili sa jasnim znanjem da se tako diže provokacija i tenzija, ili su to navijači koji slepo slušaju komande svojih vođa. Koji, gle čuda, takođe većinom pripadaju ili rade za snage DBa (namerno kažem DB a ne BIA, jer je DB u Srbiji isto što i KGB u Rusiji, to nikad ne isparava odavde)

Ali da, ono u 20h sinoć i ovo danas u 20-21h jeste bilo spontano, i pokrenuto iz naroda, od strane naroda.
I kako to da se ovako nesto nije desilo za vreme ,,Zutih" kada se (ruku na srce) zivelo losije nego sada? Ne kazem da se sada zivi mnogo bolje, ali onda je bilo gore.
Pa dešavali su se drugačiji incidenti. Za vreme vladavine D(O)Sa od 2000 do 2012. bilo je nekoliko nemira i nasilnih protesta.

Navešću čega se sećam iz glave i šta se može proveriti po arhivama novina:
2001. su bili nemiri zbog pokušaja održavanja prve gej parade u Jugoslaviji koja je prošla vrlo krvavo i gadno sa sve pucanjima u vazduh i gumenim mecima
2008. su bili nemiri u sklopu skupa protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, i taj protest je vodio Tomislav Nikolić a tad su spaljene ambasade Hrvatske i Amerike, kao i stambena zgrada pored Hrvatske ambasade. A porazbijani su lokali kod Albanije iz kojih su ukradene patike i odeća. To beše onaj incident ''Kosovo za patike'' kad su neke ženturače i huligani iznosili robu iz lokala pa ih snimili ljudi telefonima.
2010. je bila prva gej parada u Srbiji, u Beogradu, i. Itad smo imali one scene kad navijači zaleću trolejbus niz Makenzijevu na policiju i onaj čuveni snimak policajca koji urla na huligana ''Moj si Beograd došao da rušiš'', jer je policija znala i videla da ima jako puno ljudi koji nisu iz Beograda a ciljano su doveženi ovde da prave nerede.
2011. su bili manji nemiri u Beogradu i Novom Sadu zbog izručenja Ratka Mladića.
U godinama pre i posle toga je takođe bilo manjih sporadičnih i spontanih okršaja navijača i policije, neki zbog haških optuženika, neki zbog drugih gej parada, neki zbog Kosova, itd...

Izasao do trafike malopre. Na Dorćolu se osećao suzavac počele su oči da me peku, verujem da na trgu i kod skupstine mora da je bilo kao u gasnoj komori.
Užas!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755194#p755194:2b1c46fh je napisao(la):
Vladivoje » Sre Jul 08, 2020 10:04 pm[/url]":2b1c46fh]

Žao mi je samog sebe.
Na B92 neki profesor bezbednjak kaze da su ti provokatori u stvari strane obavestajne sluzbe (pomenu Ruske), koje hoce da destabilizuju Srbiju pre pregovora za Kosovo.

Iako lici na potez Vucicevih medijskih mahera da spinuju sa svojih huligana na strane, opet ne verujem da bi javno pominjali Ruske (i kacili se sa Putinom), da tu nema neke istine.

@Bender, ja sam to osetio pre 45 minuta, prvo sam mislio da sam se istripovao, posle sam cuo grupu momaka koja je isto to komentarisala a i pitao sam lika u trafici da li je osetio on i potvrdio mi je da je osetio. Upalio posle N1 na mobilnom i vidim da su se ljudi bukvalno umivali u fontani na Trgu republike, priča reporter da je gore nepodnošljivo.

Sve i da ima stranih agenata, sigurno ali sigurno nisu ni brojni ni uticajni na masu koliko ovi domaći udbaši.

Isti oni udbaši koji su 2001 mlatili gejeve, 2008 palili ambasade, 2010 gurali trolejbus... a u međuvremenu se majmunisali po stadionima, gurali baklje žandarmima u lice, itd itd...

Sve je to jedna ista udbaška škola koja traje i dan danas. Samo joj se akteri i vođe smenjuju. Ali metode i ciljevi su im i dalje isti.

Znam i iz svog iskustva jer sam pre nekoliko godina sticajem okolnosti imao kontakt sa jednim od njih. Koji mi je prišao na ulici izgledajući kao najveći propalitet od navijača, da bi se ispostavilo da radi za policiju. Mislio je da sam deo grupa huligana koji su se tad šetkali po gradu i pitao me čiji sam, pa kad je video da ga gledam belo i da ne razumem šta me pita samo je otišao dalje. Posle sam shvatio da je bio provokator odnosno doušnik policije. A spolja izgleda ko najgori navijački huligan.

Vrh