Nema rešenja za Kosovo. To je trebalo davno podeli, još za vreme komunista. Kada kažem podela, mislim da Srbija dobije približno polovinu teritorije. Razmeni se stanovništvo, zaštite crkve i manastiri koji ostaju u Albaniji itd... možda neka podela gde bi K. Mitrovica i Priština bili u Srbiji, a južne teritorije u Albaniji. Dečani i Pećka patrijaršija da imaju status Hilandara. Lakše je pregovarati sa Tiranom nego sa Prištinom. Znam da se mnogima neće svideti, ali podela bi bila jedino trajno rešenje. Imam neku podelu u glavi, ali je bezveze pričati o čemu čemu je prošao voz. Kosovo polje u Srbiji, Gračanica u Srbiji... Neka Albaniji priključe i Tetovo, to je njihova stvar. Sve to pod uslovom da je Albanija deo Jugoslavije što bi i bila da nije došlo do problema sa SSSR-om.
U "multietničku" državu Kosova ne veruje niko. To je albanska fašistička tvorevina koja ne može opstati bez donacija iz Evrope i SAD-a.
o ovome se da diskutovati.
1. razmena stanovnistva je nemoguca. moguce da gresim (intuitativno sam napisao nemoguce), ali mislim da to nije dozvoljeno medjunarodnim pravom. uostalom, ovde (u srbiji, generalno) se vise vrednuje teritorija nego covek. ovde se ne slazem, recimo, za juzni deo KiM. tamo intergracija radi. moje misljenje je, da ce to biti neki sandzak na kosovu, a ja bih vise voleo da je bude vojvodina.
2. slazem se za crkve. eksteritorijalni status i ogromna kampanja u UN i njenim kcerima organizacijama o zastiti. UNESCO i sve kako sleduje. mislim da je ovo moguce, da izbegnemo opstrukcije u medjunardnoj zajednici (ovo me vraca u 80te)
3. podela - mislim da da, i slazem se da je prosao voz za to.vidim da se u poslednje vreme citira djindjic. ja nisam imao neko preveliko misljenje o njemu, ali sa ove distance, mislim da mu je podela bila linija na koju bi pristao, jer je shvatao stanje na kosovu. ne odmah, ali rad na terenu da objasni narodu da je to jedino moguce. druga opcija je velika trgovina, i to je bukvalno ono sto mislim da je pre vucica, iole na pocetku vucica, tj, kraj 2000ih., i kraj demokrata. bilo moguce.
dakle, ahtisari+ plan, ali ucena sa nase strane> samo pare. i navedemo ipolozaj crkve, kao ljude koji su ostali tamo. da li je to prodaja, verovatno jeste? poznavajuci neke ljude sa juzne strane ibra, mogu reci da ne vole albance, ali opet sa prvim komsijama nemaju nikakve probleme.
da li je to dobar stav ili ne, nisam pametan.
ono sto znam, kad je nato zavrsio bombardovanje, bio sam u fazonu da su srbija i crna gora ostali u toj nekoj zajednici, a da ce se to svesti na srbiju (nemam utisak da su zeleli da nas uniste, rasparcaju, ili sta vec. ja sam iskreno vise zalio za svim zrtvama ) .
nisam pametan.
ne mislim da prosecan albanac i srbin previse razmisljaju o modalitetima. on je dat, na nama je da izvucemo nesto dobro, na njima je da tretiraju ljude srpske nacionalnosti kao komsije, ali ovo sranje se nece zavrsiti za nasih zivota.
ostaju nam grafiti, mrznja, hapsenja, instruisana srpska lista, paljenje kuca povratnika, ubistvo olivera ivanovica, vucica i njegova saznanja o ubistvima u kaficu panda.
mozda je bolje da svi ovi slepci od politicara ostave status quo - nekim novim narastajima, koji ce mozda biti gori od ovih slepaca. i bice, verovatno.
nasa i starija generacija su ih ucili tome.
jbg.