Šta je novo?

Izbori 2024

Voða uskoro objavljuje skup mera za rešavanje krize...pravi momentum za tako nešto i siguran sam da sa tim dobija izbore glat opet. Opet će opozicija ispasti smešna.

Znam da verovatno džaba pišem, al ajd... da prenesem misli na ''papir''...

Na stranu ko je više zapadnjački a ko više istočnjački nastrojen, ima jedna bitna stvar kod Rusije koja se ne sme izostaviti iz vida.
Ona je u poslednjih godinu i po dana na ovoj planeti uništila između 150 i 200 milijardi dolara raznih materijalnih stvari i preko 300.000 ljudskih života.
Dakle, ova planeta je danas siromašnija za preko 150-200 milijardi dolara vrednosti u raznim oblicima materijalnih stvari. Toliko njih je nestalo od 24.2.2022. do danas. I sve se to prenosi i odražava, ne samo na Ukrajinu, koja je osakaćena samo tako, nego i na sve nas ostale na ovom istom kamenu u svemiru. Samim tim, svako kome je život na bilo koji način postao teži od 24.2.2022. do danas, ima puno pravo da se ljuti na Rusiju i njenu vlast, i da ih mrzi.

Dakle može ovde da se priča o toj Rusiji ovo i ono, ali ništa od toga neće promeniti činjenicu da su oni za ovih godinu i po dana osiromašili ovu planetu za 200 milijardi dolara, a pride napravili dodatnu prateću indirektnu štetu koja će se tek manifestovati u narednim godinama. Ko ne razume sve to, zaista ne znam šta da mu kažem.

Znam šta sad sledi - odgovor ''pa i Amerika je pre toga uništila mnogo toga, i nastavlja da uništava i dalje''.
Da, uništila je i nastavlja da uništava. Ali Amerika je već dobila svoju dozu mržnje i ljutnje za to, od praktično celog sveta. Ko je ne mrzi i ne pljuje danas, 7.9.2023., mrzeo ju je i pljuvao ne tako davno, u prethodnim decenijama. I većina ljudi, skoro svi sem onih najzadrtijih ili najdrčnijih, nikada ne spori da je Amerika nanela strašno mnogo zla svetu. Dok kod Rusofila toga najčešće nema, ne postoji scenario u kome Rusofil ima herca i cojones da istupi i javno kaže ''da, s''bali su me/nas na ovaj i onaj način, i da, u redu je kritikovati ih i mrzeti ih zbog toga''. Ne. Sa Rusofilima je uvek ista priča - Rusija je Nebesko carstvo koje ništa od ovoga nije želela, ali su je satanske sile uvukle, i ona se sad samo brani, i pritom se ''suzdržava'' sa gađanjem i uništavanjem, a i politički i diplomatski pokazuje više morala i poštenja nego bilo ko u istoriji. I ovo što se dešava, to se nikada pre nije desilo, ovo je izuzetak i vanredna okolnost, Rusija ovako nešto nikada nije radila, i ovo je poseban izuzetak koji je morala sada da napravi. Ali ispraviće i ovo otom potom, i kada pobedi, biće bolja sila i imperija nego bilo koja druga koja je ikada postojala na svetu.

Kao što sam isto tako video i kod odvratnih sinofila ovde da nikada nemaju herca da priznaju da je i jedna Kina leglo licemerja i podmuklosti, da je nanela strašno puno zla i štete nekim regionima i narodima i pre 2020, a tek od 2020. naovamo nas sve uvukla u socio-ekonomsko živo blato iz koga ćemo da izlazimo cele ove decenije, plus ćemo trajno živeti sa veštački stvorenom žgadijom koja će uvek pretiti da mutira i napravi nam novi dar mar. I džaba, kao što rusofili uvek bespogovorno brane Rusiju, tako i sinofili bespogovorno brane tu Kinu. I šta god im čovek kaže, oni sve to odbiju i izignorišu, jer prosto nemaju herca i kapaciteta da se suoče sa istinom i da promene sinapse u svojim glavama.

I tako...

Poslednja izmena:
Ona je u poslednjih godinu i po dana na ovoj planeti uništila između 150 i 200 milijardi dolara raznih materijalnih stvari i preko 300.000 ljudskih života.
Dakle, ova planeta je danas siromašnija za preko 150-200 milijardi dolara vrednosti u raznim oblicima materijalnih stvari. Toliko njih je nestalo od 24.2.2022. do danas. I sve se to prenosi i odražava, ne samo na Ukrajinu, koja je osakaćena samo tako, nego i na sve nas ostale na ovom istom kamenu u svemiru
Zivoti su jedna stvar ali materijalna vrednost ne moze da se gleda tako.

Ukupno bogatstvo planete nije zero sum game, i stalno se stvara novo. Sve oko nas sto koristimo i u cemu zivimo je nekada bio pesak, kamen i zemlja pa je neverovatno komplikovanim lancem ulozenog rada pretvoreno u civilizaciju koja nas okruzuje i stvari daleko vece vrednosti.

Rusija je unistila 200-300 milijardi stvari ali je i stvorila trilion novih za to vreme. Ostatak planete je stvorio jos ihahaj vise tako da sigurno nismo ukupno siromasniji sad nego pre rata.

To razmisljanje uvek vodi i do one logicke greske gde valjda ako raste broj bogatasa da se siromasnima obavezno nesto oduzima. Zaostaci feudalnog razmisljanja, gde je osnova bogatstva stvarno bio ograniceni resurs, odnosno obradiva zemlja.

svako kome je život na bilo koji način postao teži od 24.2.2022. do danas, ima puno pravo da se ljuti na Rusiju i njenu vlast, i da ih mrzi.
Sve što si napisao je tačno ali izgleda da ne razumeš šta je dovelo do rata a to je USA.. Nije Putin ustao 24.2.2022. i rekao: dosadno mi je u životu, aj da napadnemo Ukrajinu. 2014. su nelegalno postavili pro-USA ljude na vlast (nisam zalazio u detalje kako je došlo tačno do toga ali znam da je bilo spaljivanja živih Rusa u Odesi). Ukrajincima su isprali mozak da mrze Ruse više nego što vole sebe a bratski narod što je tužno, forsiranje Ukr jezika da se razlikuje od Ruskog, tretiranje Rusa u Ukr kao građane drugog reda, sve isto kao i kod nas što se dešavalo između Hrvata i Srba. Za to vreme su ulagali puno u Ukr vojsku kao da su unapred znali da će biti rata (a možda i planirali). Koliko se sećam planirali su i neko ozbiljno oružje da postave u Ukr a to je skoro kao objava rata, praktično teraš Rusiju da reaguje. Slično se desilo i njima (Kubanska kriza 1962).
Uglavnom USA je uradila sve da dođe do rata i zbog tog sam na strani Rusije pod uslovom da nije dogovoren između USA i Rusije jer u tom slučaju su mi isti.

šta je dovelo do rata a to je USA
Koliko se sećam planirali su i neko ozbiljno oružje da postave u Ukr a to je skoro kao objava rata, praktično teraš Rusiju da reaguje. Slično se desilo i njima (Kubanska kriza 1962).
Uglavnom USA je uradila sve da dođe do rata
To je donekle tačno, da. I ja mrzim i SAD zbog toga. Pisao sam o tome u par navrata na forumu. Ističem to da ne bude da neke volim više.
Ali moj je stav da je i Rusija - biću blag na rečima - daleko, daleeeeko od bezgrešne i nevine.

Poenta je bila da kao što običan, prosečan čovek Srbije ili sveta ima pravo i osnov da kaže "fak ju, Ameriko, mrzim te zbog toga i toga" tako isto nakon svega ovoga ima pravo da kaže i "fak ju, Rusijo, mrzim i tebe zbog toga i toga". Nisam pravio komparativnu ili kvantitativnu analizu krivice (Rusija vs SAD) već rekao da je ljudima širom sveta, posle Američke države, Evropske unije, pa i Kenjaske država, i Ruska država zagorčala i otežala život u zadnjih godinu i po dana. Te da su time, po mom mišljenju, definitivno ispali iz kluba u kojem im se može praštati i prelaziti preko bilo čega.

Uostalom jesam na ovoj temi pisao više puta da podjednako mrzim sve aktuelne najjače svetske lidere i centre moći, kako u Moskvi, tako i u Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Rijadu, Pekingu... I da ih sve smatram gadovima i/ili bolesnicima, (koliko god to prepotentno zvučalo, ali je istina, jer su oni mentalno odavno drukčiji od nas ostalih ljudi, i više nas ni ne poznaju). Samo što je ovde i sada bila tema o Rusiji, pa sam prokomentarisao taj deo vezan za Rusiju. Jer ova tema, kada se ne bavi šezdesetsedmom destilacijom debate o Partizanima i Četnicima, ili o Kosovu, onda se bavi Rusijom. Ko oni paćenici na Krepiju što već 500 i kusur dana se okupe za stolom, puštaju klipove, govore svake večeri jedno te isto i prave eho komoru u kojoj čuju samo jedni druge i nikoga više. I naravno da im onda i najmanje odstupanje deluje kao jeres i bogohuljenje.

Poslednja izmena:
Naravno da Rusija nije bezgrešna ali razumem zašto deo Srba obožava Rusiju. Mi ne možemo da uzvratimo USA nikako niti da im naplatimo za 90-te ali zato Rusija može pa se navija za njih i smatra se kao borba dobrog protiv zla i zato neki smatraju Rusiju bezgrešnom. USA jeste veliko zlo ali Rusija nije "dobro" sigurno.
A i "sistem" uvek napravi dualizam, forsira se u medijima da se ljudi raspravljaju o pogrešnim stvarima. Dok se raspravlja npr. oko Zapada i Istoka ili Rusije i Ukr uvek se dešava nešto treće: npr. deindustrijalizacija EU i sve što ide uz to (osiromašuje).

Руска агресија на Украјину је последица пропалих Минских споразума, што је на терет САД и ЕУ. Није Русија безгрешна, али мислим да ни нису имали за циљ толика разарања, материјалне губитке и најтрагичније, толике смрти, већ само брзу окупацију и смену власти. Наравно то им се изјаловило пошто Украјина није Авганистан. САД и НАТО другари (и они НАФО паћеници) само су допринели даљем страдању и разарању доливањем љуа на ватру донацијама разног наоружања и муниције. Отуд је одговорност на свима.

Da, postoje distrakcije koje*******omogucavaju da se inherentna represija kapitalizma skoro ne oseti. I kad se oseti da se pripise drugim faktorima.
Posmatram ljude... marketing ih melje, oni vise misu u stanju ni da primete manipulaciju. Umesto egzistencije bave se statusom. O kakvoj slobodi mogu da razmisljaju osobe kojima je odlazak u TC dnevni uspeh? Hipnoza je takva da im se cini da delujunpo sopstvenoj volji.
A osim toga, veoma mali broj vidi posledice naseg kolonijalnog polozaja, a nema ko da im onjasni jer elitu nemamo. Na ustaknutim funkcijama, na univerzitetima, u medijima je polusvet.
U najnovijem skandalu, vezanim za pokusaj podmicivanja inspektora Milenkovica, narod komentarise cifru od 100000 kojim je Hulja pokusao da podmiti inspektora. Sam cin podmicivanja im je normalan. Ali normalno je to iza US Embassy.

Ma ukrajina obukla kratku suknju, a sad viče silovanje silovanje. Kuja dok ne mrdne repom, ker ne laje.

Nije putin jedan dan ustao i kao ajde da napadnem ukrajinu nego jedan ukrajinac, koga su postavili amerikanci, pre deset godina već oteo krim rusiji, a ruski narod trpi li trpi, i kad je video nacifikaciju, tražio denacifikaciju specijalne operacije metodom nacističkih plaćenika, sistemom kolji sve, al ne bi on to nego amerikanci doterali neka kolica iz maksija, pa ko bi to lud trpeo, a kolica nova, sijaju ko mesečina, provociraju samo.

A po africi vojni pučevi, al nisu to "oni" vojni pučevi amerikanaca, koje samo demokratija interesuje, nego se narod udružio i sproveo pravoslavni katihizis, prosto atmosfera pozitivna, majstor će da uzme para samo kolko da bude na nuli, amer? Taj bi ih odro.

Daleko bolji prijem u odnosu na onu klupicu pored trampa

IMG_6236.jpeg

Zanimljiva konstrukcija. Imaš 20 ljudi koji nešto radi, i onda izvadiš zaključak za 350 miliona ljudi. Pa onda na osnovu toga da l je neko za EU, ili NATO izvlačiš zaključak da plače kad čuje američku, a pljuje kad čuje srpsku himnu.

Ja bih sutra potpisao članstvo u NATO,, jer to znači da sutra naša deca neće doživeti ono što smo doživeli mi. Ne pljujem po mrtvima iz bombardovanja ulaskom u NATO, pljujem dolaskom na vlast onih koji su nas u to bombardovanje uveli. Oni koji su pili viski i grejali bazen za sina, i smirivali savest poštapalicama da ameri opet blefiraju, dok se nije desilo da su jednom ozbiljni.

Sutra bih potpisao članstvo u EU, jer to znači da će mom narodu postati normalno da ode da se pregleda, a da ne čeka 6 meseci, da ne smrdi na granici svaki prokleti put kad hoće da iskulira 10 dana, zato što će seljak imati puta 10 zaradu za isti posao, zato što će kvalitet hrane biti isti kao za holanđanina, a ne da glođemo breskve koje ni hrvatima ne valjaju, a da je normalno da u nuteli za istočnu evropu ima manje lešnika jer "oni tako vole", i da se razvoj finansira iz EU fondova, sa našim učešćem od 20% umesto sumnjivim kreditima.

Koja je cena za to? Da se odreknemo soliranja, nego da spoljna politika EU bude i naša. Da se odreknemo braće po kriminalu, rusije, i da poštujemo manjine. Ništa lakše. Onaj ko napiše da je uslov da se odreknemo kosova, da prestane da žmuri, nego da pogleda realnosti u oči. Ovim izlaskom iz institucija nestalo je bilo šta više srpsko na kosovu. Postoji narod koji će imati svoje gradonačelnike u opštinama u kojima imaju većinu, kao što je u bujanovcu albanac, i ništa više. A da, i par grafita na 400km od kosova, na vračaru.
Zar u Srbiji nacionalne manjine imaju nekih problema? Zar ih zakon diskriminiše?

Dok se bavite nebitnim stvarima kao što je dan Amerike kolonijalni upravnici rade posao.
Screenshot_2023-09-08-10-52-16-723-edit_com.android.chrome.jpg

Srbija neće ući u NATO uskoro jer je geopolitički interes NATO suprotan interesu Srbije.

Srbija, iako nekonzistentna u načinu na koji pristupa tome, ima snažnu tendenciju još od raspada Jugoslavije da da projektuje moć u regionu uticajem na političke aktere na Kosovu, BiH i Crnoj Gori. NATO ovo ponašanje vidi kao potencijalni izvor nestabilnosti, posebno zbog činjenice da su ove države ekonomski i vojno daleko ispod Srbije i da postoji istorijska etnička netrpeljivost između Srba i drugih naroda koji žive na ovom prostoru.

Cilj NATO ponašanja na Balkanu jeste naći način da ograniče srpski uticaj u ovim državama, ali i da paralelno ponude pravu kombinaciju štapa i šargarepe za političko rukovodstvo u Srbiji koje je spremno da im obeća "decoupling" od Rusije. Zadnjih par decenija gledamo tu igranku i gledaćemo još par.

Ovo je jedna pretpostavka sa kojom se duboko ne slažem.

Smatram da je lažna, podmetnuta i duboko štetna za srpske nacionalne interese.

U redu je ako se ne slažeš, ali bi bilo lepo i da ponudiš neki primer ili argument na osnovu kog zasnivaš svoju pretpostavku da su ovi interesi zapravo na istoj liniji :) Ne kažem da nisi u pravu, samo da nam istorija od raspada Jugoslavije to ne pokazuje.

U redu je ako se ne slažeš, ali bi bilo lepo i da ponudiš neki primer ili argument na osnovu kog zasnivaš svoju pretpostavku da su ovi interesi zapravo na istoj liniji :) Ne kažem da nisi u pravu, samo da nam istorija od raspada Jugoslavije to ne pokazuje.
Napisao sam već mnogo puta. Ukratko penetracija ruskih službi u državnu politiku Srbije je široka i duboka. Taj uticaj o kome pričaš nije autentično naš već ruski već 30 godina. Mi smo balkanski proxy ratnici za račun Rusije. Rusija je ovde zagazila u trenutku svog raspada i ne možemo da je se otresemo.

Napisao sam već mnogo puta. Ukratko penetracija ruskih službi u državnu politiku Srbije je široka i duboka. Taj uticaj o kome pričaš nije autentično naš već ruski već 30 godina. Mi smo balkanski proxy ratnici za račun Rusije. Rusija je ovde zagazila u trenutku svog raspada i ne možemo da je se otresemo.

Uopšte se ne slažem, mislim da je spoljna politika Srbije autentična i da je zasnovana na ideji balansiranja (tj. ideji da Srbija može da iskoristi svoju poziciju da bude pivot država na Balkanu). Ruski uticaj na politiku u Srbiji je konstantan, ali ograničen, i mnogo više liči na neku političku trgovinu nego na potčinjavanje.

Uopšte se ne slažem, mislim da je spoljna politika Srbije autentična i da je zasnovana na ideji balansiranja (tj. ideji da Srbija može da iskoristi svoju poziciju da bude pivot država na Balkanu). Ruski uticaj na politiku u Srbiji je konstantan, ali ograničen, i mnogo više liči na neku političku trgovinu nego na potčinjavanje.
Kakav pivot u središtu NATO? Pivot između NATO i NATO?

Cilj je koristiti napaćene Srbe da se što više zamuti čorba NATO savezu. Skrene fokus, oslabi. Idealno da krene rat pa da se deo vojnika i tehnike angažuje protiv Srbije.

Srbija je krenula u evro atlantske integracije, pa je morao biti ubijen premijer da bi se donela deklaracija o vojnoj neutralnosti, oduzeli ključni resursi i time posejalo seme nestabilnost koju živimo.

Svim penzionerima po 20 hiljada krajem novembra, početkom decembra = izbori u 15ak dana nakon toga, budući da se zakazuju nedeljom, to je 10, 17, ili 24. Verujem da će biti 17.12.

Vrh