[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840895#p840895:ij2nfrsb je napisao(la):
Smederevac » Pon Apr 12, 2021 1:22 pm[/url]":ij2nfrsb]
U prevodu - propisi su tako uređeni da se srednjoj klasi slomi kičma čim se drzne da promoli glavu iznad vode. Država koja tako funkcioniše treba da propadne.
A propo "dugovanja" frilensera - država želi da naplati sve doprinose za prethodnih pet godina, a ne želi da pruži prava koja proističu iz tih obaveza. Dakle - staž neće upisati, a zdravstveno koje svakako nisi mogao da ostvariš kao suštinski nezaposleno lice sa neoverenom knjižicom - pojela maca. Dakle: država te vidi kad treba da ti uzme pare, a kad treba da ti pruži prava i usluge na koje je obavezna, pravi se mutava.
Upravo tako.
Šta je meni do sada za nekoliko godina frilensinga država obezbedila i pružila pa da mi sada traži nešto zauzvrat?
Internet konekciju - sam uveo i sam plaćam
Računar i opremu - sam kupio i sam održavam
Poslodavce - sam nalazio i održavao kontakt
Naplatu za urađeni posao - sam sprovodio
Intelektualni rad - sam ulagao u njega
Električnu energiju - sam plaćam
Prostor za rad - sam obezbedio i sam plaćam
Za sve greške ili propuste odgovarao i ispravljao ih - SAM!
Staž - nema
Penzija - nema
Status - nema (u Srbiji te sistem kažnjava i j**e dokle god se vodiš kao nezaposlen, to ih žulja gore nego da si član opozicione stranke)
Osiguranje - nema
Šta je korišćeno od državnih resursa za taj rad? Putevi? Ne. Međunarodni sporazumi? Ne. Carinski terminali? Ne. Fitopatološka kontrola uvezenih deviza? Ne. Kontrola kvaliteta uvezenog novca? Ne. Jedino je korišćena žica internet provajdera koju, opet, svi uredno plaćamo za korišćenje. I to je sve.
A da ne pričamo tek o tome koliko je frilensing i rad preko interneta zahvalniji i bolji za društvo i zemlju, jer za razliku od raznih Fiata, Rio Tintara, Kenjazija u Boru i ostalih korporativnih papazjanija koji koriste i habaju puteve, zagađuju, prave gužve, iziskuju razne propise i kontrole... frilensing ne uzima ništa a unosi čiste devize u Srbiju i time donosi kapital a jača Dinar. I zadržava ljude ovde, umesto da beže napolje.
I nema država šta tu da mi traži i uzima kada mi nikad ništa nije ni dala. Ništa osim glavobolja, demonizacije, osuda i opanjkavanja!
Pri čemu sama poreska uprava pojma nema pod kojom delatnosti da frilensere uopšte i vodi - zašto bi se onda kola celog problema slomila preko leđa građana?! Uvedite brate red i reformišite sopstvenu službu i pravila, pa će onda svi po tim pravilima da igraju.
Baš tako.
Ja da sada odem u Ministarstvo finansija, NBS, Poresku upravu, ma gde god... i da im kažem ''ljudi, hoću da vam dam mrvicu zarade da mi se skinete više s kurble, šta i gde treba da uradim?'' Oni pajseri ne bi znali da mi odgovore. Ne bi znali uopšte ko je tu za šta nadležan.
A da ne pričam šta bi tek bilo da ih pitam za zarađivanje preko Patreona. Pa tu bi im tek lobanje eksplodirale. Bilo bi ''čekaj, ti bi kao da praviš nešto... intelektualnim radom... i onda to šalješ negde van... putem žice.... i onda kome se to dopadne, on može da te podrži... tako što će da ti donira novac... a ti to treba da podigneš ovde? '' Pa pogubili bi se već kod onoga ''praviš nešto intelektualnim radom''. :lol: :kafa: