Šta je novo?

IT kompanije i Frilenseri (Freelance) - porezi, propisi

Iskreno meni nije jasno da ljudi i dalje koriste Payoneer i misle da ce tako moci doveka. Vecina ljudi koje znam a koji su ga koristili (ukljucujuci i sebe) to sada vise ne koriste. Dovoljno je samo da zatraze spisak rezidenata koji imaju racun tamo, pozovu i onda je svako duzan da im da uvid u transakcije. To je misljenje pravnika, kjnigovodja, poreskih savetnika itd.
Naplata retroaktivno ljudima je nebuloza i to je realno nenaplativo. Ono sto ostaje kao veliki problem je kako ljudi koji zaradjuju 500eur ili manje da rade legalno. Sada je svima receno da PID mora da se placa, i drzava ce tako postupati. Takodje mislim da nema sanse da rad na internetu bude izuzet od placanja doprinosa, prosto nije realno jer bi onda pola drzave preslo na taj model. Prvi ja kao preduzetnik bih zatvorio agenciju i placao manje kao 'frilenser'. Sustina je sto je najvece opterecenje PIO - 26%, i kada bi se tako nesto dozvolilo prakticno bi drzava omogucila ljudima da biraju fond ili da uopste ne placaju. Nema sanse, na zalost svih nas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840899#p840899:1y39lj92 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Mon Apr 12, 2021 1:36 pm[/url]":1y39lj92]

Šta je meni do sada za nekoliko godina frilensinga država obezbedila i pružila pa da mi sada traži nešto zauzvrat?

Internet konekciju - sam uveo i sam plaćam
Računar i opremu - sam kupio i sam održavam
Poslodavce - sam nalazio i održavao kontakt
Naplatu za urađeni posao - sam sprovodio
Intelektualni rad - sam ulagao u njega
Električnu energiju - sam plaćam
Prostor za rad - sam obezbedio i sam plaćam
Za sve greške ili propuste odgovarao i ispravljao ih - SAM!

Staž - nema
Penzija - nema
Status - nema (u Srbiji te sistem kažnjava i j**e dokle god se vodiš kao nezaposlen, to ih žulja gore nego da si član opozicione stranke)
Osiguranje - nema

Iskreno nisam skroz u toku sa ponudama Vlade i zahtevima frilensera. Ali mi svejedno ovo nije jasno, jer ovo može da kaže bilo koji privatnik, zar ne?

Nije da napadam frilensere, samo logički razmišljam.

Sa druge strane, potpuno je normalno da se frilens poslovi oporezuju po nekoj stopi, to bi bilo normalno u svakoj iole uredjenoj zemlji.

Pa i nije. Ostale privatnicke delatnosti i preduzetnistva uzivaju odredjene protekcije i podrske od drzave.

Frilenseri ne.

Ovde pišu ljudi koji ne žele plaćati poreze, a istovremeno se žale da je država neefikasna i bedna, srpski oksimoron.

@bender
Naravno da ne dobivaju sve delatnosti osim frilensera (šta god to značilo) podršku države, zapravo dobiva je tek manji broj.

@vučko
Bravo za video, hteo sam i ja postaviti Kostićevo gostovanje. Stvarno je bilo komično za gledati Goluba koliko je ofsajda imao, a verujem da je upućen u poreski sistem kao i prosečan frilenser.

Ne pravi se pametan.

Ne zelim da placam porez drzavi koja za mene, i za moj prihod, nikada NIJE i nikada NECE nista uciniti.

Jel ti sada jasnije? Ili da pocnem da crtam?
Naravno da ne dobivaju sve delatnosti osim frilensera (šta god to značilo) podršku države, zapravo dobiva je tek manji broj.
Netacno. Kada neki privatnik ostane uskracen ili ostecen za neku naplatu svog rada, on ima zakone i mehanizme koji ga stite. I omogucavaju mu da se izbori za svoja prava. Frilenseri to nemaju. I nece imati ni kada plate porez, jer ih zakoni ne prepoznaju. A drzavu ne zanima da ih stiti. Samo da ih peljesi.

I cak ni kada frilenseri pocnu da placaju poreze, oni od drzave nece dobiti apsolutno nista. Nadam se da sam sad otklonio sve nedoumice.

Pa i nije Galebov posao da zna mnogo o porezu, to je posao PORESKE UPRAVE. Poreska uprava je dužna da svakom ponaosob, kada dođe da pita, objasni koliko poreza treba da plati i zbog čega - a ovde imamo situaciju da ni sami poreznici pojma nemaju kako da zavedu frilensere i koliko ko poreza i po kom osnovu treba da plati. Ili ne znaju svoj posao, ili indirektno priznaju da se radi o nečemu što nije adekvatno uređeno zakonom. Treće ne postoji.

Ali zato znaju da traže pare, u to se odlično razumeju!

Samo u ovoj zemlji je građanin dužan da zna 1001 zakon, uredbu, pravilo i propis, zato što u državnim institucijama sede ljudi koje on plaća da to znaju i rade umesto njega - a ne znaju i ne žele da rade svoj posao kako valja. Zato frilenseri i imaju puno pravo da se bune i da ne žele da plate porez dok se ta oblast tačno ne uredi.

A ako privatnici nisu zadovoljni kako ih država tretira - na ulicu brale pa protestuj i ti i izbori se za svoja prava. Ovde kao da niko ne shvata da država kao institucija treba da postoji zbog građana, a ne da građani svoj život podrede namirivanju države. Pa ovi što im je jasno kako će da je namire - i mire se s tim bednim stanjem stvari - sapliću ove što im nije baš jasno kako i ZAŠTO bi je namirivali tek namirivanja radi.

Svako od nas ima pravo da zna kuda ide svaki njegov krvavo zarađeni dinar. Ovde na delu bukvalno imamo pljačku, u kojoj država traži od 40 do 70 posto nečijih prihoda, pet godina unazad, a zauzvrat daje, ne premalo, nego NIŠTA.

Ne moze se koristiti termin frilenser u ovom slucaju. Vecina IT preduzetnika su frilenseri,koji sami traze klijente i krvavo zaradjuju svaki dinar. Isto tako placaju oko 40k dinara mesecno poreze i doprinose. Bilo je dana kada nisam mogao da sastavim kraj s krajem. Ali sam morao da platim dazbine. Ako kasnis ide kamata. Drzava mi isto tako nije nista omogucila.
Ovde je u pitanju rad preko interneta na crno. Drzava je stavila sapu posto ima listinge banaka. I svi treba da shvate da rad kao fizicko lice nije povoljan. Da li neko zeli da placa nije pitanje. Opcije su dve, legalizovati posao ili se seliti.

Pa čekaj, da li su Seka, Ceca, Djani i ostali, fizička lica ili preduzetnici? To što njihov promet ne ide preko računa, na znači da ne postoji. Mislim da je ovde, kao i kod političara, potrebno uraditi unakrsnu kontrolu prometa po računu i lične imovine. Zakon je u tom kontekstu veoma jasan, do nekog iznosa si paušalac, a preko toga si pravno lice i obveznik PDV-a. Biti frilenser ne znači da ne treba da plaćaš poreze i doprinose, da je tako, ne bi bilo zaposlenih, svi bi bili frilenseri. Frilenser je isto što i preduzetnik.

Ako zivis u Srbiji vise od 6 meseci smatras se rezidentom. Posteno je da ti drzava naplati porez jer koristis infrastrukturu, vojnu zastitu, policijsku zastitu a dobices i socijalnu zastitu kao i penziono a i zdravstveno.

Svako ko zivi u Srbiji 6 meseci godisnje i duze duzan je da plati porez. Prosto kao pasulj. Ja licno bi uveo imas drzavljanstvo Srbije a zivis u inostranstvu opet moras da platis porez ili se odrekni drzavljanstva. Naravno stavio bi ogranicenja da ako zaradjujes vise od 100k eura godisnje onda na to sto je preko placas porez ako ne postoji sporazum o dual tax treaty. Bas kao sto USA naplacuje svim svojim drzavljanima a cak i rezidentima WORLD WIDE INCOME.

Znaci ja ako zivim u Srbiji meni ce US svakako da naplati porez na preko 117k USD.

Tako treba i u Srbiji da se uradi a ne samo ako zivis u Srbiji. Drzavljanin si ili imas status rezidenta duzan si da platis porez.

Sadasnji predlog je po meni ok stim da nije u redu da se freelancerima manje zaracunava nego ostalima jer to dovodi do rupa u Zakonu.

Nadam se da sprovedu Zakon do kraja jer je bitno da Srbija namakne sto vise novca u budzet.

Frilenser je isto što i preduzetnik.
Nije.

Jer zakoni i pravni sistemi i mehanizmi ne prepoznaju frilensere. I samim tim ih ne stite.

A pljackaju ih itekako.

@vrdaovicu, pusti ti ove teme, nije ovo za tebe. Moli te brat, nemo' mi uporedjujes drzavljanstvo Amerike i drzavljanstvo Srbije. Jer kad Amera koji vozi pijan zaustavi murija u tudjoj zemlji, mogu samo da mu se izvine na smetnji i pozele prijatan ostatak veceri. Jer znaju da ce Stejt Department da im ispije krv ako ovi maltretiraju njihovog gradjanina. A jos ce gore biti ako Air Force odluci da malo... prevaspita u svom maniru.

A kada drzava Srbija treba da zastiti svog drzavljanina, ovome je bolje da se proda u belo roblje nego da ceka da ga ona spasava.

Tako da nemoj molim te, pusti me tih prica. Znam ja da ti iz Los Andjelesa imas fikseve i inovacije za svaki problem u Srbiji. Ali neka brate, pusti ti nas da ovaj put sami resimo stvar. Hvala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841098#p841098:3ekuad4h je napisao(la):
TheGray » Пон Апр 12, 2021 11:41 pm[/url]":3ekuad4h]Pa čekaj, da li su Seka, Ceca, Djani i ostali, fizička lica ili preduzetnici? To što njihov promet ne ide preko računa, na znači da ne postoji. Mislim da je ovde, kao i kod političara, potrebno uraditi unakrsnu kontrolu prometa po računu i lične imovine. Zakon je u tom kontekstu veoma jasan, do nekog iznosa si paušalac, a preko toga si pravno lice i obveznik PDV-a. Biti frilenser ne znači da ne treba da plaćaš poreze i doprinose, da je tako, ne bi bilo zaposlenih, svi bi bili frilenseri. Frilenser je isto što i preduzetnik.

Još samo da ispričaš da Ceca donese 100.000 evra sa tezge u Cirihu i plati 54.000 poreza pa da se svi nasmejemo :)

I ne, frilenser nije isto što i preduzetnik. Da je to tačno, onda bi preduzetnici bili i radnici na građevini i berači malina. Pa bi otvarali preduzeća za branje malina. Bože me sačuvaj.

Samo ime ti kaže, "free lance" - slobodno koplje, odnosno, u osnovnom značenju, ratnik plaćenik. Kad se poklopi ambicija vladara da ratuje i tvoja da zaradiš, ti pružiš uslugu i za to adekvatno budeš plaćen. U međuvremenu ne radiš ništa.

To i jeste cela poenta, odlika preduzetničkog rada je kontinuiranost, frilensovanje je te odlike lišeno. I to mora biti adekvatno prepoznato u zakonu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841099#p841099:n1vn4iu9 je napisao(la):
vradovic » Пон Апр 12, 2021 11:47 pm[/url]":n1vn4iu9]Ja licno bi uveo imas drzavljanstvo Srbije a zivis u inostranstvu opet moras da platis porez ili se odrekni drzavljanstva.

Kako se lako prepoznaju prijatelji vlasti, svi te manje ili više direktno teraju napolje :)

Svako ko štrči, na lomaču s njim! Ili da napusti ovu državu i da se odrekne državljanstva pa tamo negde preko da širi svoje izdajničke ideje. Ovde nam pametni i sposobni nisu potrebni.

Institicija izbegavanja dvostrukog oprezivanja već postoji. Ne može država naplaćivati porez na dohodak nekom, na osnovu državljanstva, ko prihode od svoje primarne delatnosti zarađuje van granica te države.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841104#p841104:10fjwddz je napisao(la):
Smederevac » Pon Apr 12, 2021 11:52 pm[/url]":10fjwddz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841098#p841098:10fjwddz je napisao(la):
TheGray » Пон Апр 12, 2021 11:41 pm[/url]":10fjwddz]Pa čekaj, da li su Seka, Ceca, Djani i ostali, fizička lica ili preduzetnici? To što njihov promet ne ide preko računa, na znači da ne postoji. Mislim da je ovde, kao i kod političara, potrebno uraditi unakrsnu kontrolu prometa po računu i lične imovine. Zakon je u tom kontekstu veoma jasan, do nekog iznosa si paušalac, a preko toga si pravno lice i obveznik PDV-a. Biti frilenser ne znači da ne treba da plaćaš poreze i doprinose, da je tako, ne bi bilo zaposlenih, svi bi bili frilenseri. Frilenser je isto što i preduzetnik.

Još samo da ispričaš da Ceca donese 100.000 evra sa tezge u Cirihu i plati 54.000 poreza pa da se svi nasmejemo :)

I ne, frilenser nije isto što i preduzetnik. Da je to tačno, onda bi preduzetnici bili i radnici na građevini i berači malina. Pa bi otvarali preduzeća za branje malina. Bože me sačuvaj.

Samo ime ti kaže, "free lance" - slobodno koplje, odnosno, u osnovnom značenju, ratnik plaćenik. Kad se poklopi ambicija vladara da ratuje i tvoja da zaradiš, ti pružiš uslugu i za to adekvatno budeš plaćen. U međuvremenu ne radiš ništa.

To i jeste cela poenta, odlika preduzetničkog rada je kontinuiranost, frilensovanje je te odlike lišeno. I to mora biti adekvatno prepoznato u zakonu.
Ma nemoj, otkud tebi ideja da preduzetnika karakteriše kontinuiranost? Nisam još upoznao berača malina preko interneta. Te primere koje ti navodiš je rad na crno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841110#p841110:31njb948 je napisao(la):
TheGray » Уто Апр 13, 2021 12:07 am[/url]":31njb948]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841104#p841104:31njb948 je napisao(la):
Smederevac » Pon Apr 12, 2021 11:52 pm[/url]":31njb948]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841098#p841098:31njb948 je napisao(la):
TheGray » Пон Апр 12, 2021 11:41 pm[/url]":31njb948]Pa čekaj, da li su Seka, Ceca, Djani i ostali, fizička lica ili preduzetnici? To što njihov promet ne ide preko računa, na znači da ne postoji. Mislim da je ovde, kao i kod političara, potrebno uraditi unakrsnu kontrolu prometa po računu i lične imovine. Zakon je u tom kontekstu veoma jasan, do nekog iznosa si paušalac, a preko toga si pravno lice i obveznik PDV-a. Biti frilenser ne znači da ne treba da plaćaš poreze i doprinose, da je tako, ne bi bilo zaposlenih, svi bi bili frilenseri. Frilenser je isto što i preduzetnik.

Ma nemoj, otkud tebi ideja da preduzetnika karakteriše kontinuiranost? Nisam još upoznao berača malina preko interneta. Te primere koje ti navodiš je rad na crno.

Preduzetnik preduzima - dakle samo od njega zavisi koliko će posla i zarade imati. Ukoliko je spretan i sposoban, zaradiće i imaće posla. Ako loše proceni neki faktor u lancu, propašće (ili će makar pretrpeti štetu). I to tako konstantno dok god ima svoje preduzeće.

Berač malina bere maline dok ima malina. Frilenser programira/prevodi/podučava engleski/dizajnira onda kada potražnja za takvom uslugom postoji. Traži po internetu i odrađuje gomilu sitnih poslića, srećniji nekad ulove neki veliki. I frilenser zavisi isključivo od toga da li nekome treba njegova usluga sada u ovom trenutku, isto kao što berač malina zavisi od toga jesu li rodile maline, i da li gazda ima malina za dan branja ili 20 dana branja. Obojica gledaju u nebo i mole Boga da padne kiša, ali ništa nije u njihovim rukama. Obojica rade za preduzetnike. Razumeš li sada?

To što su oba rad na crno je za neku drugu raspravu - i frilenseri koji protestuju ni ne žele da rade na crno, već upravo i traže da se oblast adekvatno uredi pa da se onda svi pridržavaju pravila. Jer je i slepcu očigledno da je u pitanju kategorija rada koja u postojećim zakonima nije prepoznata kako valja. Insistiranje da se prilagode postojećim zakonima i upoređivanje neuporedivog nije ništa drugo do lenjost, kako zakonodavaca tako i komentatora.

Mislim da ti ne razumeš.

Da te citiram:
“Preduzetnik preduzima - dakle samo od njega zavisi koliko će posla i zarade imati.
Berač malina bere maline dok ima malina. Frilenser programira/prevodi/podučava engleski/dizajnira onda kada potražnja za takvom uslugom postoji.”

Svi su oni preduzetnici.

Onda očekujem argument za takvu tvrdnju.

Kako je za tebe preduzetnik neko ko radi za nekog drugog, i ne bi imao šta da radi da taj drugi ne postoji?

Prilozi

• Opera Snapshot_2021-04-13_004408_prnt.sc.png
    Opera Snapshot_2021-04-13_004408_prnt.sc.png
    184,9 KB · Pregleda: 1.203
Tu dolazimo do suštine tvog i mog miomolaženja. Ako radiš za nekog drugog, onda si zaposlen. Taj Ugovor može biti na određeno ili neodređeneo vreme. Ako si frilenser (ili preduzetnik) onda ćeš morati da se registruješ kao preduzetnik ili privredno društvo da bih ti ja plaćao na osnovu fakture koju mi posalješ. Sve ostalo je rad na crno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841128#p841128:9npn4rdl je napisao(la):
TheGray » Уто Апр 13, 2021 12:52 am[/url]":9npn4rdl]Tu dolazimo do suštine tvog i mog miomolaženja. Ako radiš za nekog drugog, onda si zaposlen. Taj Ugovor može biti na određeno ili neodređeneo vreme. Ako si frilenser (ili preduzetnik) onda ćeš morati da se registruješ kao preduzetnik ili privredno društvo da bih ti ja plaćao na osnovu fakture koju mi posalješ. Sve ostalo je rad na crno.

Takav sistem je, po mom skromnom mišljenju, birokratski i zastareo.

Amerikanac koji otvara firmu u Švedskoj i treba mu logo za vebsajt - ja umem da mu napravim logo, uradim to za sat vremena, pošaljem mu, on me plati i nikada više se ne vidimo. Nikada. Nema nikakvih ugovora i bilo kakvih papira i dokumenata.

Znaš koliko briga i mene i njega da sastavljamo, pa potpisujemo ugovor i da mu ja šaljem fakturu pa da se on bakće plaćanjem? Ko ima vremena za te birokratske gluposti? Ja zbog toga insistiram na tome da zakon mora da se reformiše i prepozna ovakve oblike rada. Došla su nova vremena, samo je potrebno da se optimizuje način na koji radnik sebi zaradi svoje a država uzme sebi svoje.

Sve normalne države su ovo već uradile, između ostalih i jedna Makedonija, a mi ovde insistiramo na fakturama, ugovorima i toplim obrocima. Zvao je i Srećko Šojić i rekao da mu ne pipamo astal sa znojave ruke, će se ošteti politura. :bash:

I zaista ne razumem zašto toliko tvrdoglavo insistiraš na izjednačavanju frilensera i preduzetnika. Da je frilenser isto što i preduzetnik, mogao bi svoje usluge da ponudi negde na internetu (nekim veb-sajtom, instagram stranicom, reklamom), pa da ga potencijalni klijenti kontaktiraju, što zaista već i jeste preduzetništvo.

Frilensovanje o kom Bender i ja najžučnije diskutujemo po ovoj temi je stoprocentno zavisno od potražilaca usluga, i obavlja se na platformama gde pojedinci ostavljaju oglase tipa "treba mi dizajner da mi napravi logo za firmu". Ako si 100% u podređenom položaju, po svakoj logici i definiciji ne možeš biti preduzetnik nego samo radnik.

I ponavljam, niko ne želi na taj način da radi na crno, iako je po postojećem zakonu maltene prinuđen. Ono što se traži je da se zakorači u korak sa modernim vremenom i uspostave jasna pravila. Sve ostalo je mešetarenje od strane ove države i pljačka. Činjenica da Poreskoj upravi cela situacija nije baš najjasnija je neoboriv dokaz za to.

Taj tvoj poslodavac verovatno ima neke “birokrate” koje će opravdati plaćanje ka tebi. Pitanje je da li imaš ti? Nema optimizacije ako si u poreskom prekršaju.
To što je neko iz US preko SE došao do tebe je preduzetništvo, iako nemaš sajt.
Shvati, preduzetnik je i taxista, ne moraš biti vlasnik uspešnog biznisa da bi bio preduzetnik.

Vlasnik taksi preduzeća je preduzetnik, vozači taksija su radnici a ne preduzetnici. Ukoliko zaista ne možeš da shvatiš taj odnos, pomoći ti nema.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841083#p841083:2cqu2eez je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Apr 12, 2021 10:36 pm[/url]":2cqu2eez]Ne pravi se pametan.

Ne zelim da placam porez drzavi koja za mene, i za moj prihod, nikada NIJE i nikada NECE nista uciniti.

Jel ti sada jasnije? Ili da pocnem da crtam?
Netacno. Kada neki privatnik ostane uskracen ili ostecen za neku naplatu svog rada, on ima zakone i mehanizme koji ga stite. I omogucavaju mu da se izbori za svoja prava. Frilenseri to nemaju. I nece imati ni kada plate porez, jer ih zakoni ne prepoznaju. A drzavu ne zanima da ih stiti. Samo da ih peljesi.

I cak ni kada frilenseri pocnu da placaju poreze, oni od drzave nece dobiti apsolutno nista. Nadam se da sam sad otklonio sve nedoumice.

Koje mehanizme? Da tužiš drugu stranu ili da mu pustiš eventualno menicu?

U porodici imamo DOO firmu - ne znam o kakvoj protekciji pričaš, eventualno što su dali ova davanja i to je OK, ali kao i ti i moji su sve kupili za firmu sami, neće država da mi kupi Navision i kompjutere valjda?

Sve je isto, ni mene niko ne bi štitio kada bih fakturisao nekome u Singapuru - teorijski da, ali u praksi kako bih se naplatio - isto kao i ti...

Nije ti realna priča - jedino što stoji da sve vreme niste imali zdravstveno, a sada valjda treba to da platite retroaktivno sve to. To bi se rešilo tako što bi država tražila samo doprinose za peziono i porez na zarade retroaktivno, bez doprinosa za zdravstveno i to je to.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841085#p841085:2j860qfy je napisao(la):
Smederevac » Pon Apr 12, 2021 10:58 pm[/url]":2j860qfy]Pa i nije Galebov posao da zna mnogo o porezu, to je posao PORESKE UPRAVE. Poreska uprava je dužna da svakom ponaosob, kada dođe da pita, objasni koliko poreza treba da plati i zbog čega - a ovde imamo situaciju da ni sami poreznici pojma nemaju kako da zavedu frilensere i koliko ko poreza i po kom osnovu treba da plati. Ili ne znaju svoj posao, ili indirektno priznaju da se radi o nečemu što nije adekvatno uređeno zakonom. Treće ne postoji.

To je tačno - ranije nisu znali, sada su dobili tumačenje i postupaju po njemu. Glupo izgleda, ali to ne menja suštinu da sada imaju direktivu kako da naprave obračun i da traže te pare, niti to menja na bilo koji način zakonske obaveze.

Teško je to izbeći, ako su se navadili da to naplate.

Može da se govori da je dobro da taj novac ulazi u zemlju i troši se ovde, ali očigledno je ta faza prošla, pa sada više ni to nije dovoljno...

Da budem jasan - razumem kako je nekome ko sada mora da plati porez na pare koje je potrošio odavno i treba od budućeg prihoda da plaća i za to staro i za te buduće prihode x godina i to je osnovni problem ovde.

Malo sam u gužvi, idem da izveštavam o jednom protestu sada :)

Frilenseri nisu svi preduzetnici niti su svi radnici. Ima onih koji su zapravo u tim klasičnim odnosima ali je njima najsličniji odnos samostalnog radnika koji je definisan u zapadnom pravu.

Predlažem da pogledate ovaj prilog koji je zadnji presek stanja, a to je da država pokušava da privoli frilensere da se registruju kao preduzetnici.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CYS4BZIcXe4[/youtube]

Danas od 11h se održava onlajn tribina baš o frilenserima:

Epidemija kovida-19 drastično je ubrzala transformaciju radnih odnosa koja je i bez nje odavno već bila u povoju. Od dostavljača službi kao što su Wolt, Glovo i Donesi.com, preko vozača CarGo-a i frilensera koji svoje usluge pružaju inostranim klijentima preko interneta, pa sve do odavno prisutnih, ali donedavno zapostavljenih sezonskih radnika - heterogena grupa ljudi koji učestvuju na tržištu rada, ali ne uživaju punu pravnu zaštitu koju nudi tradicionalni ugovor o radu, postaje sve veća.Da li digitalna transformacija nudi više šansi ili više rizika? Da li bi čvršća zakonska zaštita zaposlenih u novim delatnostima suzbila inovacije i ugasila tek stvorena radna mesta ili bi sprečila eksploataciju ranjivih učesnika na tržištu rada? Da li su vozači preduzetnici ili zaposleni? Da li će porez uništiti frilense? I kakve su posledice elektronske prijave sezonaca?

Jelena Žarković Rakić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu

Dragan Todorović, predsednik saveza samostalnih sindikata Beograda

Violeta Jovanović, predstavik NALED-a

Moderator: Aleksandar Milošević, ekonomski urednik, dnevne novine DANAS

https://www.facebook.com/events/499497621418616/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841148#p841148:3rst3ye8 je napisao(la):
sjcam » Uto Apr 13, 2021 6:58 am[/url]":3rst3ye8]
Koje mehanizme? Da tužiš drugu stranu ili da mu pustiš eventualno menicu?

U porodici imamo DOO firmu - ne znam o kakvoj protekciji pričaš, eventualno što su dali ova davanja i to je OK, ali kao i ti i moji su sve kupili za firmu sami, neće država da mi kupi Navision i kompjutere valjda?

Sve je isto, ni mene niko ne bi štitio kada bih fakturisao nekome u Singapuru - teorijski da, ali u praksi kako bih se naplatio - isto kao i ti...

Nije ti realna priča - jedino što stoji da sve vreme niste imali zdravstveno, a sada valjda treba to da platite retroaktivno sve to. To bi se rešilo tako što bi država tražila samo doprinose za peziono i porez na zarade retroaktivno, bez doprinosa za zdravstveno i to je to.
Pa ako si ti nesposoban da naplaćuješ svoje usluge i rad, ili da se trudiš da isteraš pravdu, to je problem do tebe.

A kao što si i sam rekao, vi ste bar dobili ova davanja sad. Frilenseri nisu dobili ni to. Frilenseri nisu dobili ni dinar ni bilo kakvu podršku od države ikada. Niti su je ikada i tražili. Za razliku od brojnih drugih preduzetnika i firmi. Među kojima su i oni koji se na kvarne načine kače na državne jasle pa je cede za razne pomoći, subvencije, fondove i slično.

Frilenseri ne traže ništa ni od koga. Jedino što traže je da joj krpelji i otpad gangrenoznog državnog aparata sjašu s kućišta. To je sve.

P.S.
Ne razumem tu logiku u Srba ''a zašto biste vi nešto protestovali i zahtevali da se država bolje odnosi prema vama, kada se država odnosi podjednako loše i prema nama!?'' Pa odgovor je prost - BORITE SE I VI ZA SEBE. Ako je neko lenj, inertan ili uplašen da se bori za svoja prava i svoj opstanak, to mu ne daje pravo da sabotira i vuče dole druge koji ne žele tako da žive i koji se bore za svoje.

Nego to je taj balkanski mentalitet - radije će drugog da povuče na dole, uz sebe, nego da proba sebe da izdigne uz te druge.

Sličan fenomen gledam sada u ovoj situaciji sa epidemijom. Gde beli mantili radije biraju da se svađaju sa 6.900.000 ljudi nego da se obrate Vladi i državi i od njih zahtevaju bolje uslove rada, bolje plate, više zaštite i bolju obuku. Niko neće da se pokrene. Niko neće da se zamera. Niko neće da se pobuni. A kad neko to i uradi, onda bude ''vidi ove...'' E tako izgleda i drugi preduzetnici ovde. Ko veli - što bih ja išao da se borim za bolje uslove i manje harače, to zahteva neki trud i informisanje. Lakše sejati komentare i osude po ljudima koji su se za sve što su zaradili, sami postarali i sami izneli sve cene i udarce u tom procesu. Pa ne, najbolje onda da svi sedimo skrštenih ruku i da puštamo da nam gangrenozna država erodira živote i zdravlje iz godine u godinu.

Vrh