Bender Rodriguez » Uto Apr 13, 2021 1:00 pm[/url]":34ouiplc]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841148#p841148:34ouiplc je napisao(la):
sjcam » Uto Apr 13, 2021 6:58 am[/url]":34ouiplc]
Koje mehanizme? Da tužiš drugu stranu ili da mu pustiš eventualno menicu?
U porodici imamo DOO firmu - ne znam o kakvoj protekciji pričaš, eventualno što su dali ova davanja i to je OK, ali kao i ti i moji su sve kupili za firmu sami, neće država da mi kupi Navision i kompjutere valjda?
Sve je isto, ni mene niko ne bi štitio kada bih fakturisao nekome u Singapuru - teorijski da, ali u praksi kako bih se naplatio - isto kao i ti...
Nije ti realna priča - jedino što stoji da sve vreme niste imali zdravstveno, a sada valjda treba to da platite retroaktivno sve to. To bi se rešilo tako što bi država tražila samo doprinose za peziono i porez na zarade retroaktivno, bez doprinosa za zdravstveno i to je to.
Pa ako si ti nesposoban da naplaćuješ svoje usluge i rad, ili da se trudiš da isteraš pravdu, to je problem do tebe.
A kao što si i sam rekao, vi ste bar dobili ova davanja sad. Frilenseri nisu dobili ni to. Frilenseri nisu dobili ni dinar ni bilo kakvu podršku od države ikada. Niti su je ikada i tražili. Za razliku od brojnih drugih preduzetnika i firmi. Među kojima su i oni koji se na kvarne načine kače na državne jasle pa je cede za razne pomoći, subvencije, fondove i slično.
Frilenseri ne traže ništa ni od koga. Jedino što traže je da joj krpelji i otpad gangrenoznog državnog aparata sjašu s kućišta. To je sve.
P.S.
Ne razumem tu logiku u Srba ''a zašto biste vi nešto protestovali i zahtevali da se država bolje odnosi prema vama, kada se država odnosi podjednako loše i prema nama!?'' Pa odgovor je prost - BORITE SE I VI ZA SEBE. Ako je neko lenj, inertan ili uplašen da se bori za svoja prava i svoj opstanak, to mu ne daje pravo da sabotira i vuče dole druge koji ne žele tako da žive i koji se bore za svoje.
Nego to je taj balkanski mentalitet - radije će drugog da povuče na dole, uz sebe, nego da proba sebe da izdigne uz te druge.
Sličan fenomen gledam sada u ovoj situaciji sa epidemijom. Gde beli mantili radije biraju da se svađaju sa 6.900.000 ljudi nego da se obrate Vladi i državi i od njih zahtevaju bolje uslove rada, bolje plate, više zaštite i bolju obuku. Niko neće da se pokrene. Niko neće da se zamera. Niko neće da se pobuni. A kad neko to i uradi, onda bude ''vidi ove...'' E tako izgleda i drugi preduzetnici ovde. Ko veli - što bih ja išao da se borim za bolje uslove i manje harače, to zahteva neki trud i informisanje. Lakše sejati komentare i osude po ljudima koji su se za sve što su zaradili, sami postarali i sami izneli sve cene i udarce u tom procesu. Pa ne, najbolje onda da svi sedimo skrštenih ruku i da puštamo da nam gangrenozna država erodira živote i zdravlje iz godine u godinu.