Ja sam istraživao i neke sam i popisao ali je i taj projekat pao u zaborav kao svaki koji sam do sad započeo. Glava s druge strane nije zarđala tako da pitaj ako te nešto interesujePostoji li neko mesto gde se može pogledati istorija i detalji svih linija, pa i autobuslih. Kada sa uvođene, ukidane, kada su menjale trase, kada su bile GSP-ove, kada kod privatnika ili su to izgubljeni podaci i ostaju samo sećanja ljudi?
Hvala, pa ništa konkretno, na to me je navela jedna replika gde se kaže da su samo 38, 76 i ne sećam se koja još linija jedine linije koje su uvek bile u GSP-u pa sam samo hteo da proverim da li je to moguće jer su mi neke današnje linije bukvalno sinonim za GSP.Ja sam istraživao i neke sam i popisao ali je i taj projekat pao u zaborav kao svaki koji sam do sad započeo. Glava s druge strane nije zarđala tako da pitaj ako te nešto interesuje![]()
ja mislim da je 2006. Tada je i Lasta ušla u gradski saobraćaj.uz ogradu da nisam siguran za godinu uvođenja ITS-a.
možda 2005? Ja mislim da je Lasta ušla 2006. Nisam siguran.Mislim da je nešto ranije. Lasta je ušla par godina pre toga.
Produžena jer Mirijevce mrzi da presedaju i time su je upropastili. Uostalom neka je, ali mora obavezno da je drži prevoznik ili pogon GSP-a koji će da obezbedi zglobove. I 58 je predviđena za solo, pa je sad 100% zglob.74 je produžena, zvanično zato što je gomila ljudi presefala sa 25P na 74 kod Omladinskog stadiona.
Prve zglobne trole su ZiU koje su stigle 2003.i one austrijske trole,posle su stigle bundeve ,ako me pamcenje dobro sluzi. Do tad nije bilo zglobnih trola u Bg,samo oni troosovinci Alfa Romeo.Kada su se u Beogradu prvi put pojavili zglobni trolejbusi? Kad god gledam ove stare fotografije od pre 40+ godina, sa motkama se vide samo solaći bez harmonike, doduše i danas je veća verovatnoća ubrati detelinu sa 4 lista nego ući u zglobnu trolu.
S tim što je BusPlus uveden 2011. godine, a te nove niže cene su uvedene tek 2015. godine kada su spojeni ITS1 (GSP+privatnici) i ITS2 (Lasta+Lastra+Banbus) u ITS pa su umesto dve zone u ITS1 i deset zona za pojedinačne (tri za pretplatne) u ITS2 uvedene četiri zone za ceo Beograd koje su odgovarale granicama opština. Tako je ostalo do reforme sistema naplate gde je izbačen BusPlus a uvedene su zone A i B (koje zajedno čine C), a koju je uveo Šapić 2023. godine.linije za beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac, Barajevo, Sopot i Grocka postaju ITS2 (bez ikakve izmene cenovnika, paprene po komercijalnim cenama, sve do uvođenja Busplus sistema naplate, kada se tek nešto neznatno pojeftinile kada se koriste busplus karte - npr. do Lazarevca cena više nije bila 410 dinara, nego 300).
Ne, ovo što si ti rekao je dovelo do još nižih cena, a to su 90 minuta u zoni 1 i 2 89 dinara, u zonama 1,2 i 3 179 dinara i u zonama 1,2,3 i 4 269 dinara (2015.) godina. Uvođenjem busplusa 2011. koje sam spomenuo, cene nisu menjane, ali su karte pojeftinile kada se kucaju na busplus aparatu (zona 5, 212 dinara umesto 300 kod vozača, zona 8 300 dinara umesto 410 kod vozača).S tim što je BusPlus uveden 2011. godine, a te nove niže cene su uvedene tek 2015. godine kada su spojeni ITS1 (GSP+privatnici) i ITS2 (Lasta+Lastra+Banbus) u ITS pa su umesto dve zone u ITS1 i deset zona za pojedinačne (tri za pretplatne) u ITS2 uvedene četiri zone za ceo Beograd koje su odgovarale granicama opština. Tako je ostalo do reforme sistema naplate gde je izbačen BusPlus a uvedene su zone A i B (koje zajedno čine C), a koju je uveo Šapić 2023. godine.
Ono što je interesantno je da se pre uvođenja BusPlus-a nigde nije mogao naći na internetu važeći spisak prigradskih i lokalnih linija kao ni redovi vožnje. Bilo je nešto nepouzdano i nepotpuno na Lastinom sajtu ali bez brojeva linija. Takođe, do 2015. nije se mogao koristiti Lastin prigradski autobus za kretanja po gradu i bližim prigradskim naseljima osim ako ne platite njihovu kartu.