Razumem te posle ovog posta. Shvatam o cemu se radi.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771213#p771213:s4cxuk8y je napisao(la):
dzonihsv » Sre Sep 02, 2020 12:16 pm[/url]":s4cxuk8y]Pa sledeći put ti idi i zameni ženi/devojci, za 1500 din maks.
Lako je sad popovati, ali kad nešto nikad nisi radio, može da izgleda kao da pališ spejs šatl i naizgled mala stvar bude bauk. Nije svako vičan sa alatom, znanjem i posedovanjem alata itd. Majstori ne naplaćuju samo alat i delove, već i znanje gde upotrebiti to znanje. A ovo da neko "muško" odradi je mač sa dve oštrice.
Ja konkretno više takve stvari ne radim, tj. ne pomažem tek tako besplatno. Ogradim se kad god mogu (osim posla kojim se bavim), jer posle budem grbav kad nešto ne radi, pa dobijem "hvala" (taman to hvala namažem na 'leba posle), da ne pričam da za stvar koja je popravljana (i okolne) postaješ automatski support i mračiće te oko toga kad god treba.
Dooobar deo ljudi ne ceni tuđe vreme kad radiš nekome besplatno.
Što se cene tiče, da li je pravedna, ne znam, verovatno nije, ali pošto se ne bavim vodoinstalaterskim uslugama, ne mogu ni da kažem ništa dalje.
Ne popujem i razumem da nije svaki muskarac vican, ali mi je cudno da nije ni jedan. Licno, meni je cudno kada ima npr. tri muskarca u kuci i sva tri su operisana od svega, to mi iskreno, nije normalno. Ja znam svasta da radim i pomogao bi mnogima da imam vremena, nego ne mogu od svog posla, koga uvek imam preko glave. A kada naidje nesto sto bas ne znam, to mi naravno radi onaj ko zna i uvek mu platim. To kada mi je neko nesto radi besplatno, uvek me je najskuplje kostalo, pa poucen tim iskustvima, to vise ne dozvoljavam. Sa druge strane, ja sam mnogim drugarima, poznanicima, rodjacima,...uradio neke stvari za dzabe, kada sam mogao, nisam nikada naplatio, ali nikad nisam ni prebacivao, ni pricao o tome. Prosto, to sam uradio je sam mogao, hteo i posle toga nisam smatrao da mi oni nesto duguju i da moraju da mi vrate slicnu uslugu. A ja sam onima koji su mi nesto pomogli besplatno, uglavnom bio veciti duznik. Pa se sada vodim onim - plati, jeftinije je.
I sada, ono sto znam i mogu da uradim, naplaticu realno. Konkretno za ovo...Radni sat je 1500 dinara. Dolazak 500. Dva creva 1/2 cola za bojler su da kazemo 500 dinara komad, znaci 1000 dinara i virbla je 500. Znaci 3500 plafon, a delovi bi verovatno bili jeftiniji, tako da bi bilo manje, ja sam uzeo jace cene.
Pazi, 500 dinara za gorivo je ok. Idem, npr. na NBG, a zivim u Borci, za taj novac mogu da odem i vratim se. Ne idem u Mladenovac, pa da uzimam 1500 dinara za dolazak. Za delove musterija uredno dobije racun. Radni sat je 1500 dinara, ne branim da musterija stoji pored mene da gleda sta radim, to je njeno pravo.
To je moje, a drugi imaju pravo da cene svoj rad vise ili manje i njihovo je da li mogu isti i da naplate. U to se ne mesam.
Ima i dalje ljudi kojima cu uraditi za dzabe ono sto znam i koji ce isto tako meni uciniti, a prebaciti jedan drugom necemo nikad. Ali broj takvih je mali. A sa ostalima nema nikakvog posla.