[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492112#p492112:3oegh1ex je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Nov 2017 12:47 am[/url]":3oegh1ex]Hoću da kažem da propast srpske privrede nije počela s raspadom Juge, nego još ranije. I da je niz faktora i loših odluka koji su se savršeno (loše) poklopili, doveo do ovog stanja u kome smo.
A prvi korak u tom procesu je bila težnja Juge da se iz jedne pretežno ruralne i zanemarljive zemlje preraste u industrijsku silu koja će da pravi sve. Da me ne shvatite pogrešno, ne mislim da je to nužno loše. Pa tenk M-84 ne bi bio napravljen 80ih da 48' Tito nije ''naložio'' fabriku Petar Drapšin u Mladenovcu da SFRJ može da napravi svoj tenk. Koji je bio loša kopija T-34ke. ALI je udario temelje za razvoj domaćih oklopnjaka koji su posle postali vrlo dobri. Dakle, taj optimizam i polet su imali svoje prednosti.
Međutim, mislim da se išlo previše u širinu i u tu ''nezavisnost u svemu''. Mislim da je umesto 50 ind. grana, trebalo forsirati 20. Da je trebalo imati meru i adaptirati se. A ne zacementirati jedan pravac i forsirati ga narednih 40 godina. I to se pokazalo 80ih, kad su mnoge fabrike podignute u vreme čekića i srpa (i bukvalno i figurativno) počele da zaostaju u novoj eri kompjutera, automatizacije, novih materijala, ergonomije, i ostalog.
Još nešto, mnoge te fabrike su bile ululjkane u ideji da dokle god postoji svet podeljen na blokove, i dokle god ima neki tamo Afrikanac koji će da kupi našeg Stojadina/M70/Magnohroma/šta god... nema potrebe da se nešto previše gura napred.
Dakle stagnacija je počela još tada, 80ih. A eksplodirala je prvo 1990. kad su počeli da padaju čitavi blokovi i ideologije širom sveta, a sa njima i tržišta. I drugi put je eksplodirala naredne godine kad je počeo raspad zemlje. Ali kažem, ono što je otvorilo vrata svemu tome je bila kombinacija te SFRJ težnje da budemo dobri i nezavisni u svemu. Što je bilo nerealno.