Earthmoving
Expert
Dule je matematičko-energetski ovo dobro objasnio. Mnogo je ekonomičnije imati male "ćelije" grada koje će imati poslovne i stambene komponente zajedno, jer se troši manje energenata do stizanja do posla, smanjuju gužve... nego ako 100.000 ljudi živi u jednom delu, a poslovi su im 10km u drugom delu. Podseti me na sistem koji su austrijanci posle proterivanja Turaka ovde pravili: kompaktna mesta (uglavnom u obliku kvadrata ili pravougaonika) sa atarima oko naselja. I mesta sa atarima okolo podjedano udaljena jedna od drugih, kako bi svako mesto imalo približno iste resurse za privređivanje (ili što bi se danas reklo -poslovanje). Sem spoljneg dela mesta gde su bili atari, i u samom naselju iza kuća ljudi su imali površine za hranu neophodnu za njihovu porodicu. A ono u ataru je moglo služiti višku iznad potrebnog za reprodukciju prodice u kući.
Mislim da se takva pravila iz malih mesta mogu primeniti i u velikim, samo je tu veća koncentracija, ali bitno je da mesta gde ljudi rade budu relativno blizu njihovim stanovima. To bi ljudima donelo više slobodnog vremena usled manjeg putovanja, manje gužve po gradu, kao i uštedu energenata usled manjeg putovanja. Ne kažem da to treba biti velika fabrika ali mora imati i neke poslovne-zanatske-komercijalne-sportske sadržaje pravilo geometrijski raspoređene unutar celine.
Mislim da se takva pravila iz malih mesta mogu primeniti i u velikim, samo je tu veća koncentracija, ali bitno je da mesta gde ljudi rade budu relativno blizu njihovim stanovima. To bi ljudima donelo više slobodnog vremena usled manjeg putovanja, manje gužve po gradu, kao i uštedu energenata usled manjeg putovanja. Ne kažem da to treba biti velika fabrika ali mora imati i neke poslovne-zanatske-komercijalne-sportske sadržaje pravilo geometrijski raspoređene unutar celine.