[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625666#p625666:wkxg7v8e je napisao(la):Дошљак » 28 May 2019 07:27 pm[/url]":wkxg7v8e]Ja док сам становао на НБГ никад нисам имао осећај несигурности. Друг који цео живот станује у Деспота Стефана је доживео да га пребију у близини стана. Брат другог друга је доживео да га опљачкају на Зеленом венцу недалеко од његовог стана.
Празан простор је некад безбеднији од испуњеног.
Naravno, postoji faktor koji je subjektivan u svemu tome, ali postoji i objektivan. U urbanizmu postoje jasne smernice kako kreirati prostor koji pruža osećaj bezbednosti, kao i kako izgleda prostor koji ne poštuje te smernice. Eto, nisam stručnjak ali bar toliko znam.
Moja drugarica koja ceo život živi u blokovima kaže da se nikada nije osećala skroz bezbedno kad se vraćala do svog ulaza noću (a to zimi zna da bude i relativno rano). Godinama unazad nosi biber sprej upravo zbog tog poteza od kola ili stanice do ulaza. Ja je razumem. Neke situacije u kojima se ja potpuno lagodno osećam ženama prouzrokuju osećaj nebezbednosti. Da bih bolje razumeo stvari iz tog drugog ugla, uglavnom pitam sebe kako bi se osećao da mi žena, sestra ili ćerka kasno noću sama prolazi kroz neke mračne prolaze do nekog mračnog ulaza.
EDIT: Inače, skrenuli smo malo sa teme - za šta rado prihvatam svoj deo odgovornosti. Ne dolaze ljudi na ovu temu da čitaju naše prepiske o osećaju bezbednosti, a nije bezbednost ni glavni deo moje kritike ranije postavljenog plana za IMT.