Šta je novo?

Hram Svetog Save

Meni se svidjaju ove ploče koje su zamenile rombove. Lepo uzgledaju uzivo,i povezuju tonski beli ikonostas sa horskom galerijom. Na ovim delovima gde je još uvek malter primetio sam male metalne šipopve koji vire, tako da mislim da će definitivno nešto na njih kačiti u tom delu. Ja samo molim Boga da ne vrate one orlove koji su pre bili. Mada mislim da je to slučaj jer ne verujem da su ih bacili u smeće...Al ostaje da vidimo, mada iskreno mislim da će tu nešto biti okačeno

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    629,5 KB · Pregleda: 5.547
Elnamor":13hxfb0w je napisao(la):
Meni se svidjaju ove ploče koje su zamenile rombove. Lepo uzgledaju uzivo,i povezuju tonski beli ikonostas sa horskom galerijom. Na ovim delovima gde je još uvek malter primetio sam male metalne šipopve koji vire, tako da mislim da će definitivno nešto na njih kačiti u tom delu. Ja samo molim Boga da ne vrate one orlove koji su pre bili. Mada mislim da je to slučaj jer ne verujem da su ih bacili u smeće...Al ostaje da vidimo, mada iskreno mislim da će tu nešto biti okačeno
Pa kače se te bele mermerne ploče.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Kako su Rusi otišli ne zna se ko pije ko placa... zlatne barokne ogradice... ove ploce bez reljefa koje nemaju nikakvog odnosa sa ostatkom hrama, kao da su za kupatilo...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=853933#p853933:39q9jjzx je napisao(la):
vranac » Pet Maj 28, 2021 3:04 pm[/url]":39q9jjzx]Kako su Rusi otišli ne zna se ko pije ko placa... zlatne barokne ogradice... ove ploce bez reljefa koje nemaju nikakvog odnosa sa ostatkom hrama, kao da su za kupatilo...
Otišli Rusi pa sad seremo po našima? Kolega koji su Vaši radovi na koje se možemo pozvati? Što ste Vi napravili u životu osim ove gorčine koju prosipate na internetu?

Uostalom youtube ne laže. Pogledaj kako stranci razmišljaju o Hramu. Ti si valjda jedan od onih koji je pametniji od svih a ne može si ni sobu u stanu urediti kako valja

Ne znam od kada smo mi nasi. Ti strani klipici na youtube gde likovi sa rancima za besplatni smestaj i par ruckova imaju izlive odusevljenja na svakom mestu na svetu me ne interesuju. Dovoljna je ova slika iznad da ti bude jasno kako se to nikako ne uklapa sa ostatkom hrama. Osim ako ovo nije finalni izgled nego tek priprema za dalje radove.

P.S. ne znam da li si rranije pisao na forumima ali nema potrebe da za svaku recenicu pokreces novi post.

Činjenica je da u zadnje vreme Hram gubi na svojoj umetničkoj vrednosti zbog mešanja stilova i dodavanja elemenata kojima tu nije mesto. Da li će taj gubitak zaseniti ono što je na Hramu dobro, naravno da ne. Ali ipak treba kritikovati ono što je za kritiku. Razumem da se Hram ne ppravi da bude umetničko delo, već mesto molitve, ali jedno ne mora da isključuje drugo... I ako neko ovde kritikuje neke postupke graditelja Hrama, verujem da to čini iz velike ljubavi, jer nam je svima stalo da Hram u SVAKOM pogledu bude savršen.
Pozdrav, i lakše malo

Ta barokna ogradica koja se pominje kao loše rešenje je zapravo u početku bila ikonostas - simbolična pregrada koja je odvajala oltarski deo od ostatka naosa.

Kasnije se na takvu ogradicu stavljaju i ikone. Kao npr. na polijeleje što se stavljaju (kao i svuda uostalom što stavljamo - slavske sveće, vaskršnja jaja i sl). E vremenom jedan red ikona koji imamo u našim srednjovekovnim manastirima, što je lepa i korektna praksa, dakle vremenom dekadentna teologija dovodi do toga da oltarska pregrada postaje pravi zid od ikona. Teolozi ne kritikuju npr. barokne ikonostase toliko zbog njihove umetnosti, već zbog toga što su teološki i liturgijski teže prihvatljivi. Jednostavno su višak. Nepotrebni su jer je taj jaz, odnosno tolika prepreka, između klira i naroda nepotreban. A svakako i zbog toga što se sve predstave sa ikonostasa ponavljaju na zidnom slikarstvu crkve.

Moram da kažem i da je ta dekadentna teologija delimično bila opravdana zbog turskog ropstva. Dakle u cilju zaštite liturgijskog poretka, svetih darova i svetinje generalno, sveštenstvo je gradilo zid oko sebe. Ali ovo samo delimično. U Vojvodini nema Turaka a ikonostasi do neba. Znači da je bilo i one svesti kako je sveštenstvo "svetije" od naroda, te da narod ne treba da ima previše pristupa oltaru i onome što se u njemu radi...

Daleko mi je logičnije da su ploče imale reljef, kao delovi iznad stubova na galerijama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=854933#p854933:3anojw0h je napisao(la):
Uroš985 » Sre Jun 02, 2021 8:16 am[/url]":3anojw0h]...Teolozi ne kritikuju npr. barokne ikonostase toliko zbog njihove umetnosti, već zbog toga što su teološki i liturgijski teže prihvatljivi. Jednostavno su višak. Nepotrebni su jer je taj jaz, odnosno tolika prepreka, između klira i naroda nepotreban. ...

ma sve cemo mi to sikiricom za potpalu iscepukati

vranac":2x7a1mgw je napisao(la):
Daleko mi je logičnije da su ploče imale reljef, kao delovi iznad stubova na galerijama.
Mislim da bi to baš previše. Ovako je cool, ne znam da li si bio u Hramu, ali uživo deluje lepše nego na slikama.

Uroš985":2x7a1mgw je napisao(la):
Moram da kažem i da je ta dekadentna teologija delimično bila opravdana zbog turskog ropstva. Dakle u cilju zaštite liturgijskog poretka, svetih darova i svetinje generalno, sveštenstvo je gradilo zid oko sebe. Ali ovo samo delimično. U Vojvodini nema Turaka a ikonostasi do neba. Znači da je bilo i one svesti kako je sveštenstvo "svetije" od naroda, te da narod ne treba da ima previše pristupa oltaru i onome što se u njemu radi...
Po meni ikonostas spaja narod i oltar, ali dobro, zavisi kako ko tumači. Nisam siguran da je na ikonostas uticalo tursko ropstvo. U Svetoj Sofiji je bio ikonostas veliki 15m, mnogo pre turaka. Imamo primere i u Moskvi i Novgorodu velikih i veoma ukrašenih ikonostasa iz vremena srednjeg veka. Probolem sa ogradom u Hramu nije što ona postoji, već što stilski veoma odudara od ostalih elemenata u hramu. Po meni bi možda mnogo lepše bila mermerna ograda u stilu neovizantije, slična recimo onoj u crkvi sv. Dimitrija u Solunu. Mislim da bi se ona mnogolepše uklopila.

Prilozi

• 11.jpg
    11.jpg
    224,8 KB · Pregleda: 3.961
@Урош
Много тога написаног о високом иконостасу важи, међутим нисам са свим сагласан.
Ако причамо о северу Србије која има богато наслеђе из барокног периода треба узети у обзир још неколико момената.
1. Огромна већина храмова су типски пројекти са незнатним одступањима у пропорцијама. У питању су једнобродне грађевине, које имају само два унутрашња зида.
2. Мода тог периода нису биле фреске тако да је осликавање рађено делимично у медаљонима или ограниченим (уоквиреним) површинама. Сцене које су приказане понекад и немају канонски приказ неког одломка из светог писма него или историјски догађај или су зидови просто украшени неком шаром.
3. У таквим условима иконостас је једино место где иконе могу да се ставе те због тога он расте у висину.

Да ли је свештенство тог времена сматрало себе кастом или је то данак унификацији храмова, тешко је рећи.

Данас се иконостас прави сагласно древнијој традицији тј ниже - у већини случајева. Опет, да ли је прагматизам јер је јефтиније, или пак због фрескописа који се често среће у већини нових храмова, било би интересантно да неко изучи и напише рад о томе.

Moja скривена поента је заправо била да да нам је у некком изворном смислу довољна та оградица коју коментаришемо, да нам (овакав) иконостас у суштини не треба. Онда би киворијум дошао да изражаја и добио би свој пуни смисао. Нешто као киворијум у катедрали Св. Петра у Ватикану... Али свестан сам да нисмо толико широке свести. Бар не још увек.

Na konkurentskom forumu objaviše fotke kamenih orlova koje će zalepiti na preostala mesta na kojima su bili romboidi.. i još neke kamene krinoline pride.. :roll:

Koliko vidim po slikama, pravi se lučna konstrukcija, vidi se metalni lučni ram. Možda će to biti tron za ikonu u mozaiku ili nešto slično. Ne verujem da će orlove ovoliko dodatno ukrašavati. Mislim da će tu ipak ići ikona većeg formata ili nešto slično... ne znam

Prilozi

• 6y6.png
    6y6.png
    545,8 KB · Pregleda: 2.885
  • 11.jpg
    11.jpg
    238,5 KB · Pregleda: 2.880
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856183#p856183:1pqaiqm7 je napisao(la):
Elnamor » Пон Јун 07, 2021 4:50 pm[/url]":1pqaiqm7]Koliko vidim po slikama, pravi se lučna konstrukcija, vidi se metalni lučni ram. Možda će to biti tron za ikonu u mozaiku ili nešto slično. Ne verujem da će orlove ovoliko dodatno ukrašavati. Mislim da će tu ipak ići ikona većeg formata ili nešto slično... ne znam
file.php

file.php
gde će se ovi korintski kapiteli i lukovi ugrađivati?

Ipak su rusi radili i ogradu.

Prilozi

• IMG_20210608_153633.jpg
    IMG_20210608_153633.jpg
    321,6 KB · Pregleda: 2.392
Elementi su identični onima na velikom ikonostasu. Verujem da su za neki odmanjih bočnih.

Sada sam bio u Hramu. Ovi delovi idu na metalni ram. Najverovatnije će tu staviti ikonu. Postoje čak i male stepenice ispod. Verujem da će baš lepo izgledati...

Koliko sam danas razumeo, na sve četiri strane će biti životopis Svetog Save

Elnamor":1wr20bpp je napisao(la):
Sada sam bio u Hramu. Ovi delovi idu na metalni ram. Najverovatnije će tu staviti ikonu. Postoje čak i male stepenice ispod. Verujem da će baš lepo izgledati...
A neka fotka ,ili nešto da vidimo kako izgleda ?

vlajko3005":2b2703bt je napisao(la):
Elnamor":2b2703bt je napisao(la):
A neka fotka ,ili nešto da vidimo kako izgleda ?

Ne nosim telefon kada idem u Crkvu :(

Nadam se samo da nećemo plakati za rombovima.. kad ovi završe sa "ukrašavanjem"..

Vrh