Šta je novo?

Hram Svetog Save

Evo ai render inspirisan akvarelom Bogdana nestorovića. Stavio sam da kamen bude malo manje žut, sklonio sam nepotrebne niše i kolonade u donjem delu i dodao sam snažne vertikalne elemente koji nose kupolu da malo liči na Aja Sofiju
Pogledajte prilog 250100
Bogdan Nestorovic.png

Svaka ti čast. Jako lepo.

To je taj kamen koji evocira tradiciju, drevnost, crkvogradnju.

Možeš li tako i Deroko fasadu? Ipak mi je solidna pročišćena, izbalansiran vizuelni ritam.

Poslednja izmena:
Кроз неколико десетина година и овај каме који јесад на фасади ће доћи до овог жућкастог стања.

Кроз неколико десетина година и овај каме који јесад на фасади ће доћи до овог жућкастог стања.
Овај сада камен је закачен на пптконструкцију као алубонд плоче. Како стари још више ће се уочавати размаци и све ће више личити на плочице за купатило.

Mene interesuje da li je ova fasadna plastika na ulazi a nekog većeg projekta rekonstrukcije fasade ili se radi o implovizaciji, štomse čini kada se gleda sa bočne strane gde su elementi fasade leteći.

Samo po sebi ovo i ne izgleda loše, ali se ne uklapa ni sa čim na fasadi.
IMG_0535.jpeg

Pogledajte prilog 250166

Svaka ti čast. Jako lepo.

To je taj kamen koji evocira tradiciju, drevnost, crkvogradnju.

Možeš li tako i Deroko fasadu? Ipak mi je solidna pročišćena, izbalansiran vizuelni ritam.
Ovaj Nestorovicev predlog je iz 1931 (levo na slici)- predvidao je mnogo manju crkvu od 2500 m2 - tek po intervencije Aleksandra Karadorde posle velikog javnog interesovanja o strucne rasprave se preslo na crkvu sa osnovom od 4500 m2 i precnikom kupole Sv. Sofije. Nestorovic je sam odustao od ovog i preradio je u monumentalniji harmonicniji nacrt. Nedostatke nacrta 1931 su ocigledne u malom precnikom kupole, nedostatkom lukova izmedu polukupola i kupole, nedostatkom horskih galerija, nedostatkom mermernih stupova izmedu narteksa i naosa, nedostatkom biofrija u naosu i vlo malom narteksu i nedostatkom kupolske unutrasnje i spoljne galerije prouzrokuvano mnogo manje izrazenog tambura. Sam nacrt iz 1931 je lep ali nije katedralne velicine. DPo unutrasnosti bi izgleadala kao neki replik hrama Alexandra Nevskog u Sofiji. Spolja lepa, unutri ne bas. Nestorovic nacrt 1931 ima mnogo nedostatka sto se samog nacrta tice i ne moze se karakterizirati kao uspesnom. Kasniji nacrt je izbalanciran. harmonican - vrhunski po osnovi i preseka. Ako posmatramo dole sve preseke vidimo da je stuktura nacrta iz 1935 jedini koji ima striktno piramidalnu strukturu. Tako da sam hram treba smatrati vrlo uspesnom.
Aufriss neu sicherung vergleich klein.jpg

Poslednja izmena:
Biblijski tačan Đurađ Kan 👌

Mali mutant klon Alek Sedmi se igra sa svojim hologramskim psom.

...
Nego daj mi bre stari Derokov projekat "u real tajmu" što reko Žeks.

Poslednja izmena:
Шумадија је срце Србије - омаж цепкању Србије до атома.
Evo ga Hram za 200 godina :D Fasada je napokon požutela i izgleda staro... i svi su srećni zbog toga :D
Апсолутно сви:
Ево портрет свих нас актуелних форумаша који су се сусрели за 200 година и са дивљењем посматрају како је храм пожутео.
1756761036147.png

Врло нелепо.
МИслим достојно Београда и његових сивих фасада и ршавих кровова, али није лепо.

У ствари не би било лоше да су камене плочице окруњене по крајевима тј да више изгледају као да је храм зидан таквим каменом.

Узгред, облик храма е толико препознатљив да било које понављање у било којој пропроцији било неумесно. Може бити само један!

To jes' baš, neka blaga rustikacija što se kaže.

Dobar je naš Hram nego kroz razmišanje o perfektnoj estetici treniram živce, svoje i tuđe 😁

Vrh