Iako BG verovatno nikad neće moći da se meri sa većim delom evropskih prestonica što se turističke ponude i posećenosti tiče, sreća je što smo bar na Dunavu. Jedan vodič mi je rekao da je prošle godine 700 kruzera u sezoni pristalo u BG, svaki sa do 200 putnika. Generalno, grad beleži rast posećenosti, ali ponuda ostaje relativno "tanka". Pogledah sad prvi put na istagramu kako stoje stvari što se tiče Hrama i utisaka stranaca, i zaista mogu reći da ima potencijala da Hram postane jedna od tri najvažnije turističke tačke grada, ako ga završimo (ispred njega će ostati Kališ sa Savom i Dunavom i generalno taj segment "gastronomija+provod+pristupačne cene"). Na tripadvisoru Hram uglavnom dobija 3 ili 4 od 5 zvezdica, uz komentar da je lep i impozantan, ali da je nezavršen (zapravo, većina stranaca u komentarima smatra da je reč o "restauraciji"). Međutim, od kako je Kripta skoro uvek otvorena, ocene su se blago popravile. Bilo bi odlično kad bi Crkva skupila novac i obložila mozaikom celu unutrašnjost, o čemu sam već smarao na ovoj temi. (znam da mi ovaj Hram gradimo "za i zbog sebe", da je to "zavatni hram" i sve to, ali važno je da se, kao sekularna država, osvrnemo na ovaj praktični deo i razmislimo kako Hram "iskoristiti" na pravi način). I sve ovo bezobzira šta mi mislili o umetničkim dometima kripte i Hrama u celosti, o Derokovom i Nestorovićevom rešenju, o Pešićevim izmenama, o betonu i ciglama, o kvalitetu radova, o Crkvi i plaćanju poreza i svemu ostalom što smo prežvakali u ovoj temi. Zato evo par komentara koje sam pokupio sa instagrama, svi iz poslednjih mesec-dva:
"Vau, kako sam ovo propustio prošli put"
"zlato svuda" "vogue-crkva" "remek delo"
"Putin je dao 60 miliona za kupolu" "kripta nije onakva kakvu sam očekivao, zlato je do plafona, ludilo"
"Ma kakva Sikstinska..."
"kripta je neverovatna"
"ostavlja bez daha"
"ostavlja bez daha" "navikli smo na protestantske crkve, ovo je za nas sasvim novo isustvo u estetskom smislu"