Аполон":hwcfikp3 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787153#p787153 je napisao(la):
vlajko3005 » Нед Окт 25, 2020 2:24 pm[/url]":hwcfikp3]
Плусквамперфекат":hwcfikp3 je napisao(la):
Јесте, колико ја знам листићи злата у сендвичу од стакла
Nisu listići zlata u sendviču od stakla, već se prilikom pečenja stakla dodaju razni metali u vidu praha, pa i zlato, da bi se dobila odredjena boja,i struktura stakla.
Јесте право злато. Коцкице кобалтног стакла (смалта= су направљене од листића двадесетчетворокаратног злата у стакленом сендвичу.
Смалт са усендвиченим златним листићима доминира, али мозаици садрже и коцкице од обојеног смалта, као и комадиће природног камена.
Da, postoji tehnika kojom se tanak film zlata nanosi na staklo, ali ne mislim da ona preovladava hramom, jer prosto reč je o ogromnoj povrsini, a zlato znamo koliko vredi.
Negde sam pročitao da za tu tehniku treba 15kg zlata na tonu stakla!
Sad znamo da je u hram ugradjeno 320 tona mozaika, kojim dominira zlatna boja.
Koliki je udeo zlata na tu količinu stvarno je veliko pitanje.
Postoji reportaža o crkvi na Oplencu koja takodje ima mozaik, od murano stakla na 3500 kvadrata sa pozlatom od 14 i 24 karatnog zlata, i da je kilogram tog stakla znalo da vredi kao i kilogram zlata!
Koliko kosta ovaj mozaik sto su Rusi pravili, i koliko tu ima zlata, i koliko kosta, i da li je ceo hram uradjen u pozlati,ne znam.
Lično ne verujem da je sve zlato, odnosno pozlata, i da je sve u toj tehnici radjeno, jer nije neophodno u smislu boje, i sjaja, jer se to moze postići i drugim, mnogo jeftinijim metalima.
Sa druge strane ko će ga znati, jer ne znamo ukupno koliko je sve to kostalo,i koliko je crkva dala novca za sve ovo.
Mozda će se jednog dana saznati.
Послато са F3311 помоћу Тапатока