jovanovm":2u7cx2d6 je napisao(la):
Unajmljen je kao urbanista 1836, obuhvatio je glavne ulice tadasnje (Kneza Milosa,Nemanjinu, Bulevar Aleksandra, Bara Venecija, Topcider ...)
Pod 2. - nije to bio trend samo kod nas, vec u celom svetu... bese i neki kongres o tome koliko se ja secam
A koliko sam ja mrzeo Korbizijea sad mi je bas interesantan... zbog potencijala koji stvara, i koji se sam vidi sad u Beogradu ...
Trend u celom svetu je bio u toj meri da se masovno naseljavanje grada finansijski izvede. Srbija je isto imala taj problem, ali nije morala da ga resava u gusto naseljenim delovima Beograda (Vracar,Dorcol,savski Venac...). Novi Beograd ne verujem da bi mnogo drugacije izgledao ( verovatno bi imao visu estetsku vrednost u smislu kvaliteta materijala,fasada,unutrasnjih zidova) nego sto je to "socijalno odgovorna radnicima naklonjena" vlast (rezim) radila.
Verovatno bi se i potencijal priobalja i reka iskoristio potpuno drugacije i mnogo ranije. Ne bi morali da cekamo peti oktobar (50 godina) da bi se konacno poceo graditi potez iza i oko Sava Centra. Tradicija zidanja u secesiji,romantizmu,klasicizmu i "predratnim stilovima" bi dozivela svoj vrhunac u momentu kada se zidao Novi Beograd. Takav spoj bi doneo Beogradu neopisivu lepotu.
Pod 3. - po meni, veliki je problem sto je unisten srednjevekovni Beograd pod Austrijancima i sto je unisten Beograd 17-tog veka pod Josimovicevim planom... ali onda ovaj grad ne bi bio ovo sto jeste vec nesto drugo... ironicno je, ali komunisti su nastavili tu tradiciju arbitrarnog unistenja koja obelezava ovaj grad... sad je na nama da to prekinemo... i da sledimo sadasnje svetske trendove (postmodernizam, procitaj malo o tome
)
A inace, u Beogradu ima retko kojih zgrada koje su posebno lepe ili vazne, cak ne mogu da se setim nekih koje su bas vazne za svetsko arh/kulturne nasledje... (osim socijalistickih, koje su realno bile ispred svog vremena)... Mozda zgrada SANU, kap. Misino zdanje... Konak kneginje Ljubice (mada nije nista posebno, ali je relativno inovativna i lepa zgrada)... Hram Sv. Save (bez krsta od 7 m)... mozda sam nesto propustio, ali mislim da shvatate poentu...
lepota i posebnost Beograda je upravo u njegovom arhitekturalnom haosu i u celini koja iz njega izdise... toga stvarno nema nigde drugde na svetu... vidi ono gore o postmodernizmu
Nije ni Nju Jork prepun autenticnih zgrada a ni Amsterdam pa ni sam London. Sigurno da ih ima vise nego Beograd, ali ne predstavlja svaka zgrada ni tamo velike revolucionarne ideje i pokrete u umetnosti zidanja. Nije to ni poenta. Ako bih sada krenuo koje zgrade nose kvalitet (po svim kriterijumima) verujem da bi to bio dugacak red. Od Karadjordjeve ulice, preko Gavrila Principa, Kneza Milosa,Kralja Milutina,Kralja Petra,Cara Dusana,Dzordza Vasingtona, Budimske,Bulevara Kr Aleksandra,Krunske,Slavije,Svetog Save, celog Vracara, svaki kvart nosi vrednost (zbog lepih zgrada). Urbanizam nije najsjanije resen na starom delu Beograda ali nije ni Atina pa ni Budimpesta. Taj haos je postojao i pre rata, samo se haos ogledao u raznoraznim estetski prikladnim stilovima. Nije bilo FUSH gradnje. Bilo je ali je ona ostala iz doba ustanaka i okupacije pod Turcima. Nije se pre rata sistematski gradilo NE KVALITETNO onako kako je to radjeno posle rata. Opet nije ni tada bilo idealno, ali se ipak vodilo racuna.
shabanajzer":2u7cx2d6 je napisao(la):
rekonstruisanje starih fasada na novim zgradama, koliko god da bilo spoljasnje privlacno resenje, pokazuje apsolutnu neinventivnost projektanta. ne svodi se sve na stukaturu. treba sagraditi nesto da proporcijama itd ne odudara od suseda. ali kod nas je to lepljenje fasada 'easy fix', evo ga na terazijama, u uskockoj, sad i u rajicevoj...
sto se tice krsmanoviceve kuce/protokola: da, srusio bih je, i nju i ono ruglo preko puta nje gde je prodavnica posudja, kao i jovanovicev fotografski atelje pored. isto tako bih srusio sve one catrlje od jdp-a do slavije sa obe strane ulice. tim zgradama (a svaka cast njihovoj slavnoj proslosti i jugoslavenskom odboru, stagod) nije mesto na glavnoj ulici. nijedna varos u srbiji nema tako kompletnu anahronu glavnu carsiju - a beograd posebno ne bi smeo.
gradnja u 'starijim' stilovima nije 'unazadjujuca', ali jeste znak odsustva vizije i smelosti. ako je beograd celu svoju noviju istoriju sledio neke strane predloske, hajde bar sad da uradimo nesto novo i bolje, kad vec imamo priliku.
Nije svrha arhitekture u ispoljavanju inventivnosti kreatora (egocentrizam je bitan problem kod novije generacije umetnika) vec u uskladjivanju LEPOG, FUNKCIONALNOG i EKONOMSKI PRIHVATLJIVOG resenja! Nisu bitne arhitekte, bitno je sta oni naprave.Sto se tice Terazija taj potez oko JDP bi trebalo RENOVIRATI a ne rusiti! Nijedan Atinski bulevar nema zgradetine kao u njujorku. To je potez koji treba da kontrira recimo onoj zgradurini od Narodne Banke. Treba da obezbedi malo sunca prolaznicima. Od terazija ne treba praviti Tokijo. Priznajem rusenje jedino onog cjumeza gde je bio DZKC.
Ne kazem da treba graditi stare stilove. Kazem da ne treba graditi stilove koji su inspiracija sadasnjim arhitektama a to je onaj nakaradni deo novog Beograda koji apsolutno ne sme da se primenjuje na starom Gradu! Kao onaj FRIZIDER iznad Slavije. Oni pored jedne od najlepsih ulica na vracaru dizu Limenu Serpu. Nikako ne treba graditi starinske zgrade, ali inovativnost arhitekata treba da bude usmerena ka spoju ta dva. Neka neko kreativan napravi presek najboljih stvari iz starog Beograda i onoga sto bi trebalo da bude novo. Prodjite kroz Prag pa pogledajte da li i kako izgleda nova arhitektura kod njih. Nigde nisam video lim,jeftino staklo,jeftinu plastiku,jeftine alu prozore i vrata a da je u uzem pa i sirem centru grada. NIGDE!
Ne smeta mi ni Korbizje ni modernizam ni post modernizam ni moderna, samo da se gradi kvalitetno i u skladu sa okolinom,tradicijom,psihologijom okruzenja ...
shabanajzer":2u7cx2d6 je napisao(la):
ne znam sta podrazumevas pod 'antiburzujskom' arhitekturom. high-density stambene zgrade? pre II sv. rata preko 60% beogradjana nije imalo sopstveni stan, vec su iznajmljivali najcesce kompletno nehigijenske, depersonalizovane sobice i kucice. kao i u vecem delu evrope, nova vlast je posle rata imala hitan zadatak: da skuci sto vise ljudi sto pre. sto se mene tice, delovi starog beograda gde je to radjeno (npr. cvijiceva, delom dz. vasingtona itd) izgledaju mnogo bolje nego redovi kuca koje su zamenili. nesto ne vidim da su ti komunisti sistematski rusili tzv. palate (zidane namenski za izdavanje) oko kosovske, makedonske, palmoticeve, na citavom gornjem dorcolu, vracaru... celi kvartovi su bili sruseni - trebalo je sagraditi nesto da se to popuni. prosetaj se pimlikom u londonu, izgleda apsolutno isto kao cvijiceva - osim sto su zgrade fasadirane ciglom. isto tako i londonski barbikan. sumnjam da bi posleratna kraljevina jugoslavija, da je opstala, taj problem resila na bilo kakav drugi nacin. opet, ne znam sta je to 'prirodno za ovo podneblje'? kuce od naboja? tarabe?
Anti burzujska arhitektura (sami su je tako odredili) nisu gusto naseljene zgrade (haj densiti), nego gusto naseljene zgrade u delovima gde to nije predvidjeno da bude tako. NIje Beograd Njujork. Nema potreba u Beogradu praviti 50 Beogradjanki. Dosta je jedna dve pa da se obelezi momenat u umetnosti. Pre II sv rata Beograd je imao jedva 200 hiljada ljudi. Ta cifra ukljucuje i naselja pod avalom i okolinom. Centar Beograda je bio uglavnom namenjem trgovcima,usluznim delatnostima,bogatim porodicama ... Kuce koje su zidane pre rata najbolje pokazuje dobronamernost predratnih trgovaca koji su i svojim radnicima dizali kvartove (sarajevska ulica) gde su stanovi koliko god skromno zidani bili na nivou koji se posle rata nije mogao ni sanjati (depresivni blokovi). Ni da primaknu! Svaki radnik je imao svoj stan. Taj stan nije bio u soliterchini od 20 spratova sa tankim zidovima i ocajnom izolacijom vec su bili KVALITETNO zidani! Cvijiceva nije toliki problem jer se ne tretira kao strogi centar i taj deo je ionako ruiniran zbog industrijske zone.
Prirodno za ovo podneblje (centar Beograda) je :
1. ne dizati zgrade vise od 5 spratova
2. zgrade moraju imati blago iskoshen krov
3. zgrade u stambenim kvartovima moraju imati uredjene parkove ispred zgrada
4. svaka zgrada mora da ima ulaze osvetljene prirodnim svetlom (pa kad nestane struje da vidimo kako ce se neko popeti na 10 sprat) - pola vracara i s. venca je unakazeno po tom principu.
5. fasada zgrada mora nositi kvalitetne i prirodne materijale koji svojom estetikom ne narusavaju principe "zdrave" arhitekture
...