Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

jednostavan koncept, mi ne mozemo da regulisemo i da dovedemo da odgovaraju ljudi koji su radili na necemu pre godinu dve, a kamoli 10-15-20-30 godina koliko treba da dodje do mezotelioma, rak koji ima 100% smrtnosti... Mi smo tuzna zemlja bez ikakvih pravila, samo radimo za vladajuci sloj a oni nas gaze i ubijaju bez ikakve odgovornosti. A da azbesta ima tamo, ima... samo je tuzno koliko ljudi pojma nemaju sta je azbest i koliko je opasan, ovo je samo next level shit koji ce da im prodje

Znaci resena dilema, dosli smo konacno do saznanja da ima azbesta. Eto, uradi drustvenu odgovornu stvar prebaci dokumentaciju medijima i nadleznim institucijama.

Kada vec pominjem medije simptomaticno mi je to da danas portali N1 i Nove ni rec nisu rekli o azbestu i hotelu.

Poslednja izmena:
Polako, cekam da vidim sta ces da napises ako se pokaze da azbesta nikada nije ni bilo.

Ja jedva čekam da se pokaže da azbesta nije ni bilo. To je razlika između mene i tebe, ti ovo vidiš kao neku političku stvar da se doskoči ovoj mafiji koju podržavaš, a ja kao zdravstveni rizik za stanovništvo koji ne smemo da dozvolimo kao društvo.

Zato i pozivam da se pokaže da azbesta nema, da investitor dokaže, ili da državne institucije pokažu da nema azbesta.

...i smire javnost, koja je ozbiljno zabrinuta ovih dana....

Значи ми имамо живу дискусију о томе да ли ће 200.000-300.000 Београђана да буде у ризику од рака јер са једне стране имамо

• фирму која неће да пружи доказе у супротно нити има документацију на коју би се позвала да поступа у складу са законом

а са друге стране имамо

• човека који тврди да хоће иако не пружа доказе за то већ се аргументација своди на "па у то време се користио у градњи"?

Одакле подаци да ће баш тона азбеста да се дигне у ваздух? Како смо дошли до информације да је у питању тачно једна тона ако не можемо да дођемо да података о томе да је сигурно коришћено? Како знамо да је та количина азбеста искоришћена приликом градње те зграде? Шта Миленијум тим каже да је коришћено за термоизолацију ако не азбест? Где је била држава деценијама уназад да поруши тај здравствени ризик или бар га оголи скинувши слој азбеста ако је он постојао? Где су подаци о зградама из тог периода генерално?

Ово је све циркус на толико нивоа да се не може ни испратити

Значи ми имамо живу дискусију о томе да ли ће 200.000-300.000 Београђана да буде у ризику од рака јер са једне стране имамо

• фирму која неће да пружи доказе у супротно нити има документацију на коју би се позвала да поступа у складу са законом

а са друге стране имамо

• човека који тврди да хоће иако не пружа доказе за то већ се аргументација своди на "па у то време се користио у градњи"?

Одакле подаци да ће баш тона азбеста да се дигне у ваздух? Како смо дошли до информације да је у питању тачно једна тона ако не можемо да дођемо да података о томе да је сигурно коришћено? Како знамо да је та количина азбеста искоришћена приликом градње те зграде? Шта Миленијум тим каже да је коришћено за термоизолацију ако не азбест? Где је била држава деценијама уназад да поруши тај здравствени ризик или бар га оголи скинувши слој азбеста ако је он постојао? Где су подаци о зградама из тог периода генерално?

Rekoh vec.
Azbest u prostorima izmedju zidova nije opasan. Moze da ostane tamo i nije pretnja nikome.
Opasan je onaj azbest koji je izlozen secenju, mehanickim naprezanjima, koji stvara prasinu koja odlazi u atmosferu itd.

а са друге стране имамо

Ne znam kakve dokaze da pruže i po kom osnovu? Postoji procedura da se dokumentacija dostavi i to mogu da urade u neobavezujućem postupku npr. mediji vrlo lako. Može i inspekcija po prijavi građana ili službenoj dužnosti.

Pitanje je ozbiljno, ali mu se neozbiljno pristupa, kao što si i sam primetio.

Untitmtled.jpg

Danas je u medijima priča da prašina može da se nanese daleko izvan Beograda (?!). Maltene, kao da imamo nuklerni reaktor u hotelu koji će, poput Černobila, da oslobodi u atmosferu veliku količini toksične prašine.

Takođe, pričalo se da je dovoljno da se udahne jedna čestica i da se oboli od raka pluća, što nije istina i to ne važi čak ni za radioaktivne čestice:

„On recimo nije toksičan sam po sebi, ali kada se kruti, kada se lomi, oslobađa tu azbestnu prašinu, koja je kancerogena i koja izaziva neke druge bolesti kao što je azbestoza“, kaže Bojan Simišić iz Eko straže.

Pulmolog Tatjana Radosavljević, međutim, objašnjava da azbest predstavlja rizik po zdravlje samo u slučajevima dugoročnog izlaganja, u kumulativnom toku.

„Od bolesti koje su izazvane azbestom obolevaju rudari koji rade u rudnicima azbesta, ukoliko nisu dobro zaštićeni i obolevaju ljudi koji žive u tim starim zgradama gde i udišu taj vazduh gde ima azbestnih vlakana više godina – 5 do 10 godina. Jedan događaj – a pod uslovom da ima azbesta – kad bi se to srušilo, azbest ne bi mogao da ostane da lebdi u vazduhu, on bi bio u šutu. Šta se dalje s tim i kako treba – verovatno postoje posebne procedure“, objašnjava Tatjana Radosavljević.

Ova priča je završena, jer aktivisti ne artikulišu ovo pitanje na ispravan način, već deluje da se priča dodatno eskalira i politizuje. Zbog toga bi trebalo da se to prenese na sudstvo i inspekcije ukoliko cilj nije politizacija.

Znaci resena dilema, dosli smo konacno do saznanja da ima azbesta. Eto, uradi drustvenu odgovornu stvar prebaci dokumentaciju medijima i nadleznim institucijama.

Kada vec pominjem medije simptomaticno mi je to da danas portali N1 i Nove ni rec nisu rekli o azbestu i hotelu.
Kontakt iz inzenjerske il gradjevinske komore, al proveravam i dalje... nit sam u struci nit znam dovoljno ljudi, al pokusavam da dodjem do informacija. Vi ko da ste drveni advokat za milenijum tim...

Ječe je bila proba topova ispred Palate Srbije, a i danas su pucali. Verovatno se to čulo, s obzirom da je blizu.
provericu tacno kad se to desilo. thx na informaciji!
Ja jedva čekam da se pokaže da azbesta nije ni bilo. To je razlika između mene i tebe, ti ovo vidiš kao neku političku stvar da se doskoči ovoj mafiji koju podržavaš, a ja kao zdravstveni rizik za stanovništvo koji ne smemo da dozvolimo kao društvo.

Zato i pozivam da se pokaže da azbesta nema, da investitor dokaže, ili da državne institucije pokažu da nema azbesta.
Upravo!
...i smire javnost, koja je ozbiljno zabrinuta ovih dana....
Ma, mediji pisu o zagadjenju u Indiji, kako je strasno... ko ce da dira ove realne teme, gde se razni interesi pitaju

а са друге стране имамо

mislim da je to i pentakna kraju, da se zbune ljudi da ne znamo sta je gore a sta dole i da sve prodje posle par dana

Al ceo ovaj cirkus nastaje jer nema institucija. Da se institucije oglase, ne bi bilo nagadjanja, prica, pozicije, opozicije, N1, aktivista... sve bi bilo na svom mestu.
Upravo tako. Ovde su institucije toliko razorene da više ne postoje ni autoritet, ni poverenje, niti bilo kakav prostor za dijalog. Realno, ljudi koji veruju da ima azbesta u hotelu verovali bi da ga ima i da Bošnjak i Vujko dođu i lično pred kamerama ližu prašinu od rušenja.

I baš je ova razvaljena država dovela do toga da kroz njene pukotine na površinu izbiju razni demagozi i populisti, razni Miketići, branitelji ovoga i onoga, anonimni inžinjeri nečega koji nešto tvrde i analitičari sa društvenih mreža.

Jaoj pa da naravno, jer ako ne delim tvoje misljenje onda sam za kriminalnce na vlasti. Pa kako se nisam ranije toga setio.

U nedostatku argumenata vodis se istom retorikom kao vrhovni komadant.

Nisi ti pitao nista, ti si sve vreme potpuno samouvereno prosipao ovde tvrdnje o azbestu kao da u nekoj fioci imas dokaze za to.

Evo ljudi strpite se jos malo @MiKasa ima kontakt iz inzenjerske gradjevinske komore. Uskoro ce biti resena enigma da li ima otrova ili ne.

Šta tebi tačno nije jasno u onome što ja govorim, da probam da ti razjasnim? Vidim da si se zapetljao kompletno u ovoj konverzaciji, možda sa tobom mora malo sporije, nikakav problem, samo reci.

Ne znam kakve dokaze da pruže i po kom osnovu? Postoji procedura da se dokumentacija dostavi i to mogu da urade u neobavezujućem postupku npr. mediji vrlo lako. Može i inspekcija po prijavi građana ili službenoj dužnosti.

Pogledajte prilog 220256

Danas je u medijima priča da prašina može da se nanese daleko izvan Beograda (?!). Maltene, kao da imamo nuklerni reaktor u hotelu koji će, poput Černobila, da oslobodi u atmosferu veliku količini toksične prašine.

Takođe, pričalo se da je dovoljno da se udahne jedna čestica i da se oboli od raka pluća, što nije istina i to ne važi čak ni za radioaktivne čestice:

Ova priča je završena, jer aktivisti ne artikulišu ovo pitanje na ispravan način, već deluje da se priča dodatno eskalira i politizuje. Zbog toga bi trebalo da se to prenese na sudstvo i inspekcije ukoliko cilj nije politizacija.

Па чекај, имамо ли ми неки конкретан извор да нема азбеста осим скриншота изјаве представника компаније? Ваљда постоји неки јавно доступан документ са информацијама о материјалима, планом одлагања отпада итд. Што компанија не укаже на њега? Или ако је већ прошло неопходну процедуру, обелодани документацију коришћену при добијању дозволе, да је безбедно и може да се плански руши? На шта се ми тачно сад ослањамо, "заклео се инвеститор у кеву да је безбедно"?

Šta tebi tačno nije jasno u onome što ja govorim, da probam da ti razjasnim? Vidim da si se zapetljao kompletno u ovoj konverzaciji, možda sa tobom mora malo sporije, nikakav problem, samo reci.

Opet, vidis pristup u komunikaciji ti je pogresan. Odajes prve znake nervoze. Prvo napadas i lepis nekome etikete da je za ovoga i onoga.

Zatim u nedostatku argumenata kreces sa uvredama, jer gle zaboga neko pise nesto sto nije u skladu sa tvojim narativom. Kako se samo drznuo, verovatno intelektualno ogranicen.

Izbroj do deset, smiri se malo, pa se vrati u normalan tok misli. Mozes ti to, ali samo polako, verujem u tebe!

Opet, vidis pristup u komunikaciji ti je pogresan. Odajes prve znake nervoze. Prvo napadas i lepis nekome etikete da je za ovoga i onoga.

Zatim u nedostatku argumenata kreces sa uvredama, jer gle zaboga neko pise nesto sto nije u skladu sa tvojim narativom. Kako se samo drznuo, verovatno je glup ili je za ove na vlasti.

Izbroj do deset, smiri se malo, pa se vrati u normalan tok misli. Mozes ti to, ali samo polako.

Uopšte te ne vređam, apsolutno sam ozbiljan u svojoj ponudi da ti polako objasnim u čemu je problem. Imam dosta empatije prema činjenici da slabo kapiraš i otvoren sam da ti pomognem koliko god mogu.

Samo reci.

Pogledajte prilog 220256

Investitor može i sam da objavi dokumentaciju, a pošto to ne radi i umesto toga daje potpuno neobavezna saopštenja, verovatno znači da nešto krije.
Dodatno, isti taj investitor izvodi rušenje iako još uvek nema građ. dozvolu za to?!
Sve to ukazuje da nema razloga da se investitoru poklanja blanko poverenje oko ovako opasne stvari, naročito u senci nedavne katastrofe u Novom Sadu. Naprotiv, pošten i razuman investitor bi se u ovom momentu do krajnjih granica potrudio da sve učini potpuno legalnim i transparentnim.

Upravo tako. Ovde su institucije toliko razorene da više ne postoje ni autoritet, ni poverenje, niti bilo kakav prostor za dijalog. Realno, ljudi koji veruju da ima azbesta u hotelu verovali bi da ga ima i da Bošnjak i Vujko dođu i lično pred kamerama ližu prašinu od rušenja.

I baš je ova razvaljena država dovela do toga da kroz njene pukotine na površinu izbiju razni demagozi i populisti, razni Miketići, branitelji ovoga i onoga, anonimni inžinjeri nečega koji nešto tvrde i analitičari sa društvenih mreža.

To je upravo poenta svega. I toga ce nazalost biti sve vise i vise. Imamo jednu osobu koja je prigrabila svu vlast, imamo razorene institucije, niko vise nikome ne veruje.

I to je u ovoj situaciji ocekivano. I naravno da sada imamo plodno tlo da raznorazni Sutraw clanovi i ekipe manipulisu i pokusavaju da svesno prosire paniku.

Ja se opet vracam na svoj prvi post na ovoj temi. Dokle god osoba koja je izasla u javnost sa informacijom u vezi azbesta ne prilozi validne dokaze svaka dalja prica na ovu temu potpada u spekulacije.

Isto tako i da Mikasin insajder iz inzenjerske komore kaze njemu da azbesta nema opet je besmisleno jer nije svoj stav potkrepio dokazima.

Investitor može i sam da objavi dokumentaciju, a pošto to ne radi i umesto toga daje potpuno neobavezna saopštenja, verovatno znači da nešto krije.
Dodatno, isti taj investitor izvodi rušenje iako još uvek nema građ. dozvolu za to?!
Sve to ukazuje da nema razloga da se investitoru poklanja blanko poverenje oko ovako opasne stvari, naročito u senci nedavne katastrofe u Novom Sadu. Naprotiv, pošten i razuman investitor bi se u ovom momentu do krajnjih granica potrudio da sve učini potpuno legalnim i transparentnim.
Tako je. investitor, da umiri javnost mogao bi za jedan dan da ovo utvrdi.
Azbest se prilikom gradnje nije sakrivao po konstrukciji vec postoje tacna mesta gde se on upotrebljavao.

Medjutim investotora jednostavno ne zaznima ima li azbesta ili ne, i ne zanima ga ni zdravlje gardjana, ni nijihovih radnika.
Drzavne organe takodje ne zanima, osim sto tvrdim stavom mogu da fasciniraju rulju.

Zivimo u jednom propalom, unistenom drustvu koje vode kriminalci.

To je upravo poenta svega. I toga ce nazalost biti sve vise i vise. Imamo jednu osobu koja je prigrabila svu vlast, imamo razorene institucije, niko vise nikome ne veruje.

I to je u ovoj situaciji ocekivano. I naravno da sada imamo plodno tlo da raznorazni Sutraw clanovi i ekipe manipulisu i pokusavaju da svesno prosire paniku.

Ja se opet vracam na svoj prvi post na ovoj temi. Dokle god osoba koja je izasla u javnost sa informacijom u vezi azbesta ne prilozi validne dokaze svaka dalja prica na ovu temu potpada u spekulacije.

Isto tako i da Mikasin insajder iz inzenjerske komore kaze njemu da azbesta nema opet je besmisleno jer nije svoj stav potkrepio dokazima.
I u tom slučaju ćemo sopstvene bezbednosti radi, smatrati da azbesta itekako ima. A odgovorni postoje.

Evo ljudi strpite se jos malo @MiKasa ima kontakt iz inzenjerske gradjevinske komore. Uskoro ce biti resena enigma da li ima otrova ili ne
Ne znam sta je tu smesno, il okrenuto ka sprdnji... ja sam zabrinut za moje, sebe, projatelje koji zive tu u blizini, i kao za ovo sto se desilo u NS`u, da li da cekamo 10-15-20 godina da zakacimo rak il da se lepo uradi analiza, sa vise strana (drzavne, nezavise itd)... Al ocigledno vama ovakve neke stvari nisu razlog za brigu, ili niste u blizini il imate poverenja u investitore/vlast.
Па чекај, имамо ли ми неки конкретан извор да нема азбеста осим скриншота изјаве представника компаније? Ваљда постоји неки јавно доступан документ са информацијама о материјалима, планом одлагања отпада итд. Што компанија не укаже на њега? Или ако је већ прошло неопходну процедуру, обелодани документацију коришћену при добијању дозволе, да је безбедно и може да се плански руши? На шта се ми тачно сад ослањамо, "заклео се инвеститор у кеву да је безбедно"?
A povrh svega, nigde se nista ne pise o azbestu sem u Danas i Nova. To mi samo pokazuje da neke firme su off limits skrupulu medija i institucija, a to je razlog za brigu.

Tražiti da investitor i nadležne institucije potvrde da zgrada ne sadrži jako otrovan i kancerogen materijal koji bi potencijalno mogao imati dalekosežne posledice po zdravlje okolnog stanovništva = širenje panike.

Jako si neozbiljan, nekad je bolje ne pisati ništa.

Znaci po toj logici ja sad mogu da idem od investitora do investitora i da trazim da dokazuje da nema azbesta? da nema uranijuma? da nema kalcijuma, magnezijuma? aspartama i on mora da uradi i plati sve te analize i da se brani iako je dobio projektnu dokumentaciju u kojoj ne pise da ima azbesta i gradjevinski dnevnik u kome ne pise da ima azbesta i gradjevinsku dozvolu u kojoj ne pise da ima azbesta i on sam pregledao objekat i utvrdio da nema stetnih materija? Jel ja to dobro razumem

Vrh