DusanBG":20o8fpho je napisao(la):Pa laki gasne elektrane upravo grade zbog toga sto i dalje obnovljivi izvori ne mogu da podmire sve potrebe i nece moci sigurno jos nekoliko deceniija u svakom slucaju. A jedino elektrane na fosilna goriva i nuklearke imaju mogucnost da rade cele godine u svako vreme, nevezano za vremenske uslove. Niko to ne spori.
Da se vratimo pocetku teme, mini hidro elektrane u Srbiji su nikakav nacin da postanemo energetski nezavisni (a sada zapravo i jesmo), posto su generalno malih kapaciteta i morale bi da se naprave sve da budu iole znacajan igrac u el miksu.
Ja sam evo prvi za to da napravimo jos jednu gasnu el uz ove vetro i solar, obzirom da je najmanje zagadjujuci energent, ali ne znam da li nam bas treba u skorije vreme jos kapaciteta
dobro planirane el na biomasu ili biogas mogu da mozda i znacajnije uticu na proizvodnju, a sa manje negativnih uticaja i sigurniji rad tokom godine.
Pa da, upravo o tome i ja pricam, jer se siri mit kakoje dovoljno postaviti par stotina vetrenjaca po banatu i solarne panele po krovovima, i eto nama koliko hoces ciste i jeftine elektricne energije.
Voleo bih i ja da je tako, ali na zalost nije.
A sto se tice pomenutih mini hidroelektrana i aktuelne price vezane za njihovu gradnju bio bih vrlo obazriv i strog.
No ipak, budimo realni. Dal je svaki mali potok ili recica po srbiji toliko lepa i cista? Dakle, ne govorim o konkretnom primeru, ali nije li cudno da sa jedne strane 'branimo' reke i potoke od unistavanja branama, dok istovremeno nikada vise i njih nije bacan raznorazni otpad?
Meni se ipak namece pitanje dal je motiv protivlj uvek iskrena briga za ocuvanje prirodnih bogatstava, ili iza nekada stoje i neki i 'neciji' ekonomski interesi, te zato kazem da bih bio izuzetno oprezan.
Inace, da ce mini hidroelektrane obezbediti energetsku nezavisnost Srbije? Naravno da nece.
Doduse nece ni solarna energija (pogledati datum, pa pogledati kroz prozor )
Žika":20o8fpho je napisao(la):I kod tih centrala koliki je stepen iskorišćenja ?
Dal se tu uopste moze govoriti o stepenu iskoriscenja, sobzirom da se veca energija ulaze nego sto se dobija?
Naravno, ipak mislim dau smislu akomuliranja energije kada je ima visak da bi se koristila kada je veca potraznja, reverzibilne elektrane i akomulacije jesu dobre.
abrines":20o8fpho je napisao(la):Имамо још нешто занимљиво, ПАП(Пумпно-акумулационо постројење) Лисина које ноћу по јефтиној тарифи пумпа воду из Лисинског језера у Власинско за Врлу 1,2,3 и 4 у Власинске ХЕ. Иначе занимљивост је да вода из притока Лисинског језера спада у Егејски слив, а Валсинско језеро је Црноморски, тако да препумпавамо воду из једног слива у други.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=555126#p555126 je napisao(la):Михаило » Пет Јул 27, 2018 6:32 pm[/url]":20o8fpho]Najbolje rešenje za to su reverzibilne hidroelektrane. Imamo jednu već - Perućac i Zaovinsko jezero, druga je u planu - Đerdap 3. Princip je jednostavan, kad ima viška struje, upumpava vodu uzbrdo u jezero, a kad fali, voda se vraća nazad na turbine i pravi struja. Postoje i druga rešenja, kao što je prvo veliko skladište struje (čitaj: ogromna baterija) koje je Tesla motors izgradila u Australiji.
Hvala na ovom interesantnom podatku vezano za slivove
Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk