Evo da vam prenesem malo atmosfere sa jučerašnjeg prvog svetskog takmičenja u vožnji tramvaja. Mi smo bili malo lenji pa smo došli tek na drugu deonicu takmičenja, kada su se testirale veštine u mirnoj i preciznoj vožnji.
Tako smo videli vožnju unazad sa konzole koja se nalazi u zadnjem delu tramvaja, a spolja je bila postavljena činija sa vodom na fiksirano postolje koje je dodato na tramvaj, pa su vozači morali mirno i blago da voze, ali i da potpuno stanu dva ili tri puta.
Potom je bila vožnja u rikverc iz vozačke kabine, gde je drugi vozač sa pištaljkom davao signale kada da tramvaj stane što bliže određenoj liniji, a nakon toga se davao gas i igralo se kuglanje sa tramvajima. Posle toga, vozač mora brzo da promeni tramvaj.
Sa druge strane ulice je onda precizna procena vozača tramvaja gde drugi vozač mora na stanici da postavi kartonsku sliku para, ali uz navođenje vozača iz tramvaja. Nakon toga se on približava na stanicu, otvara vrata i meri se odstojanje između ruke i vrata.
Sledeća disciplina je bila u preciznom stajanju na stanicu, odnosno na određenu linija koja mora da se poklapa sa drugim vratima tramvaja. I poslednja je u suštini karling na šinama, sa malim kolicima na šinama i blokovima betona.
I meri se vreme.
U timskom takmičenju su Bečlije odnele pobedu, dok je najbolji vozač iz Nemačke. Wiener Linien imaju izuzetno jak marketing i očigledno je da su se dobro izreklamirali, jer je na takmičenju bilo malo milion ljudi. Atmosfera je bila izuzetna, oni su se pobrinuli da animiraju ljude, ali samo takmičenje je bilo dovoljno zanimljivo. Najviše od svega se meni dopalo to što je takmičenje potpuno neozbiljno - ovo su "obični" ljudi koji vole tramvaje i svoj posao, zabavljaju se i samim tim zabavlja se i publika.
Ko ima prilike da poseti ovakvo takmičenje u blizini, ima moju toplu preporuku. Jedina negativna stvar je to što mi je kroz glavu prošlo koliko je tužno što Beograd, sa toliko dugom istorijom tramvaja, niti ima značajnu tramvajsku mrežu danas, niti se trudi da unapredi i da uopšte možda učestvuje u ovakvim manifestacijama. Imidž gradskog prevoza u Beogradu, a prevashodno GSP, je čista nula.