Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

Možda je trebalo napraviti "tehničku koaliciju" sa nap. Zavetnicima

i Belim, pa tako udružiti nove mlade snage kako bi sigurno ušli u

Skupštinu, a posle mogu da glasaju i različito, ako se negde ne slažu.

Pa, verovatno se ne bi slagali ni oko cega :D

Možda i ne bi oko svega, ali bi bili u Skupštini i mogli bi da sprovode

sviju politiku i zajedno kontrolišu vlast, tendere, ugovore, korupciju, . .

GOJE":3jnh557k je napisao(la):
A možda je baš to rešenje da SNS nema većinu. Rizikovati i dati što veću podršku NDMBG. Ako oni pređu, a SPS ne pređe cenzus, eto situacije. Dakle, što jača kampanja za izlaznost i glas inicijativi. Čak i ako rizik ne upali, a oni dobiju 4% - etabliraće se kao neki politički činilac za budućnost. Ostaje žal što više nezavisnih organizacija nije moglo da stane pod istu kapu i ima siguran prolaz, jer skupštini grada fali takav jedan korektivni faktor.

Loša strana svega je ta što će čak i da nema većinu SNS ostati na vlasti, jer će na ovaj ili onaj način namaknuti par odbornika. Nezamisliv je scenario da se svi ostali dogovore da naprave vlast.
Од доста људи сам чуо, рачунајући и овај форум, "гласао би зан НДМБГ али се плашим неће прећи цензуз бише бачен глас". Кад би сви ипак одлучили да гласају за њих сигуран сам да би прешли цензус. Чак и ако не пређу цензус то није бачен глас, јер ако се приближе цензусу показују се као релевантна политичка снага у овом исцепканом опозиционом простору. Ко посматра ову ситуацију као ја да је битно да СНС има што мањи проценат гласова чак и ако формирају власт у БГ, јер се на тај начин показује да им опада популарност и да то постаје неповратан процес, неће видети овај глас као бачен.
Разлог зашто још увек нисам одлучио да ли ћу свој глас дати њима је што о истима јако мало знам, ниси имали времена да се покажу ни у једном ни у другом светлу. Оно што ми се свакако свиђа је што инсистирају на конкретним аферама.

Bukvalno će ljudi koji budu glasali za Ne davimo Beograd odlučiti pobednika tj.odlučiti da Vučić bude pobednik. Evo, ko hoće da se kladi, može. Uzaludno potrošeni naši glasovi.
Sve je to ok, šetnje, bunt, ponos...ali valjda je poenta da pokažemo i da smo i pametniji od te bagre.

Za mene su NDMBGD jedini koji ove izbore posmatraju kako treba, a to je lokalno. Svi ostali ove izbore gledaju kao pripremu za republičke i vrlo malo rade konkretnih stvari za lokal.

A to za cenzus. Glasovi koji ne pređu cenzus se proporcionalno raspoređuju ostalima. Kada bi svi ti glasovi bili za jednu opozicionu stranku, to bi bilo OK, ali i ti glasovi će se raspodeliti na ne znamo koji način Raduloviću, Đilasu, Šapiću, možda i nekim Zelenim...

Znači tih 4% (na primer) neće svi ići SNS-u, već će se raspodeliti svima koji pređu cenzus, a pošto sistem blago podržava veće stranke (što i jeste fer), to će rezultovati možda sa 1 poslaničkim mestom više njima nego ostalima.

@Beki, napravi računicu kada prođu izbori (u stvari ja ću) šta bi bilo kada bi se NDMBGD glasovi (ako ne pređu 5%), raspdelili na Đilasa, Šapića i Raduleta. Videćeš da će se tada desiti ovo što sam napisao gore (jedno mesto više za SNS)

Ja nešto mislim, a i iskreno se nadam, da DJB - Dveri neće preći cenzus. Prvo, DJB je jako prdnuo u čabar na predsedničkim, a nije se nešto suštinski promenilo od tad. Drugo, Dveri i inače nisu imale nešto veliku podršku u Beogradu. I treće, njihova koalicija je prilično neprirodna. Ne shvatam zašto bi neko ko je podržavao DJB podržao koaliciju sa potpuno desničarskim Dverima, a i obrnuto.

@Beki, zar nije poenta glasati za politčku opciju sa kojom se slažeš?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520588#p520588:3gr9ft1t je napisao(la):
astrodule » 28 Feb 2018 11:10 am[/url]":3gr9ft1t] . Znači tih 4% (na primer) neće svi ići SNS-u, već će se raspodeliti svima koji pređu cenzus,. .
Da, neći im ići svi, ali će im 1% obezbediti mandat više, a

ostalima kad se podeli neće ništa značiti po nap.+ 0,2%..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520588#p520588:369o70ew je napisao(la):
astrodule » 28 Feb 2018 11:10 am[/url]":369o70ew]Za mene su NDMBGD jedini koji ove izbore posmatraju kako treba, a to je lokalno. Svi ostali ove izbore gledaju kao pripremu za republičke i vrlo malo rade konkretnih stvari za lokal.

Ja NDMBGD nista ne verujem iz razloga sto krajnji ciljlevi njihovih finansijera su jasno anti srpski nastrojeni.
Nije NDMBGD izmislio zutu patku, bilo je u svetu jos takvih pokreta sa zutom patkom kao maskotom (gle cuda!) sa ciljem da se destabilizuju vlade koristeci bunt mladih ljudi.
Kad kazu da se sami finansiraju to je apsolutna laz, jednim delom da ali imaju oni finansijsku podrsku (istinski ne bas veliku ali je imaju), naravno oni to do sada nisu nikad priznali niti ce.

Setite se na pocetku cele price su se izjasnili da ih politika ne zanima ni malo.
A kad se domognu skupstinske fotelje onda krece drugi list, po direktivi njihovih gazda.

Zato treba voditi racuna kome se daje glas.

Коме највише иде у прилог ако нечји глас оде опцији која не пређе цензу и у којој мери највшише зависи од тога шта за кога би та особа гласала (ако би гласала) да није постојала опција (НДМБГД или било ко други). За случај НДМБГ знам да нико од њихових гласача не би гласао за СНС тако да СНС-у највише иде у прилог ако не пређу цензус. Међутим треба имати у виду да део поменутих гласача не би ни изашао на изборе да не постоји ова опција, тако да тај део гласова не иде никоме у прилог, тј што се тиче расподеле одборника исто је као и да нису изашли.
Истим размишљање дођемо до дога да би највећу штету имао СНС уколико НДМБГД пређе цензус, а ја нисам сигуран да је овакав исход нереалан без обзира на сва истраживања. Увек имамо неко изненађење, а читајући овај форум и слушајући друге прилично сам сигуран да ће имати више него што истраживање показују.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520596#p520596:1ep1zjxn je napisao(la):
Kokos » Sre Feb 28, 2018 11:24 am[/url]":1ep1zjxn]Ja nešto mislim, a i iskreno se nadam, da DJB - Dveri neće preći cenzus. Prvo, DJB je jako prdnuo u čabar na predsedničkim, a nije se nešto suštinski promenilo od tad. Drugo, Dveri i inače nisu imale nešto veliku podršku u Beogradu. I treće, njihova koalicija je prilično neprirodna. Ne shvatam zašto bi neko ko je podržavao DJB podržao koaliciju sa potpuno desničarskim Dverima, a i obrnuto.

Uf, pa predsednicki izbori su potpuno druga stvar. Logicno je da u tom trenutku vecina ljudi nije htela da glasa za DJB jer je bila svesna da bas baca glas. U takvim odnosima snaga, jedino ima smisla glasati za 2-3 opcije, jer predsednik je samo jedan...covek :D

Evo računice iz 2014. Imamo mandate
SNS 63
DS 22
SPS 16
DSS 9

Dveri nisu prešli cenzus (3.74). Da su njihovi glasači umesto za njih, glasali za DS i DSS (ravnomerno), imali bismo ovu situaciju
SNS 60
DS 24
SPS 15
DSS 11

Da glasači Dveri nisu izašli na izbore ne bi se ništa promenilo u odnosu na zvanične rezultate.

http://icon.cat/util/elections (poklapa se za zvaničnim rezultatima već kada se unesu samo oni koji su prešli cenzus)

Ne ide samo opozicija u vise kolona, ide i vlast. I njihovi ce ostajati ispod cenzusa pa ce se prelivati Djilasu i DS-u. Bitno je da izadje sto vise glasaca pa da, na primer, obore SPS ispod crte. Tako ce i raspodela glasova ispod crte biti vise u korist opozicije nego SNS-a.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520609#p520609:hil5wnhq je napisao(la):
spatiotecte » Сре Феб 28, 2018 12:30 pm[/url]":hil5wnhq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520588#p520588:hil5wnhq je napisao(la):
astrodule » 28 Feb 2018 11:10 am[/url]":hil5wnhq]Za mene su NDMBGD jedini koji ove izbore posmatraju kako treba, a to je lokalno. Svi ostali ove izbore gledaju kao pripremu za republičke i vrlo malo rade konkretnih stvari za lokal.

Ja NDMBGD nista ne verujem iz razloga sto krajnji ciljlevi njihovih finansijera su jasno anti srpski nastrojeni.
Nije NDMBGD izmislio zutu patku, bilo je u svetu jos takvih pokreta sa zutom patkom kao maskotom (gle cuda!) sa ciljem da se destabilizuju vlade koristeci bunt mladih ljudi.
Kad kazu da se sami finansiraju to je apsolutna laz, jednim delom da ali imaju oni finansijsku podrsku (istinski ne bas veliku ali je imaju), naravno oni to do sada nisu nikad priznali niti ce.

Setite se na pocetku cele price su se izjasnili da ih politika ne zanima ni malo.
A kad se domognu skupstinske fotelje onda krece drugi list, po direktivi njihovih gazda.

Zato treba voditi racuna kome se daje glas.
премда гајим у извесној мери слична подозрење не утиче одлучујуће јер:
1. ни за једну странку и покрет не знамо тачно у којој мери има финансијску и политичку подршку од стране иностраних моћника. Ја дубоко верујем да су стране обавештајне службе и корпорацијски моћници убацили своје пипке у све значајније политичке факторе.
2. Сарађивати са западним или источним моћницима не чини те аутоматски издајником и антисрбином све док не урадиш нешто конкретно на штету сопстевеног народа.
3. Не чине те већим родољубом уколико имаш на страначким оделима националистичка обележја, пишеш ћирилицом и слично а са друге не бориш се против корупције и неправде која ти разједа домовину. Још мање те чини родољубом ако пљујеш по комшијама (као што су Хрвати) по трулом западу а не бориш се против "Парова" и "Фарми". Другим речима не можеш на речима бити родољуб а поджавати све што не ваља у сом дому, заправо можеш али си самим тиме недоследан.
4. Ово су градски избори и главне теме морају бити нагомилане афере, и ко се најжешће бори против истих, тај је за мене највећи родољуб. Наравно ово пада у воду ако неко почне да пљује по мојим националним осећањима за сопстевну историју, веру писмо и слично.....

Paradox Polje, slazem se sa ovim sto si napisao.
Svaka stranka ima spoljasne veze i ljude preko granice koji lobiraju za neciji interes.
kazem samo da treba da se jako vodi racuna da nije sve onako kako se neki predstavljaju.

Inace ako se sagleda objektivno situacija, u ovom trenutku realno, od svih lista ima samo 4-5 koje mogu da uticu na balans snaga.
Ne moze se ocekivati od lista sa 1 ili 2% da predju cenzus nikako, to je zabluda. I glasanje za njih je samo pucanje sebi u nogu.

Aktuelnoj vlasti odgovara što više lista, jer će biti veći rastur glasova

koje će onda proporcijalno dobiti oni koji budu imali najviše glasova.

Nap. ako bude 20% glasova ispod cenzusa SNS će dobiti 12 - 15%.

Cudna zanimanja imaju kandidati sa lisete br.22 nijedan od ponudjenih odgovora. Mislim da je njihovo prijavljivanje krajnje degutantno

ja takodje ocekujem da ce ndmbgd preci cenzus i zao mi je sto je ndmbgd trenutno veci trn u oku opoziciji nego ovoj opskurnoj skupini na vlasti. izlazak ndmbgd na izbore je sasvm logican korak, kada vec nije bilo bojkota istih. ljudi koji ce podrzati ndvbgd su svakako ranije ili bili apstinenti ili glasaci neke opozicione liste i sada je ta opozicija u strahu da ce im patkice otkinuti znacajan komad glasaca. ovi opskurni ionako imaju ogroman problem da i ovu svoju marvu drze pod konrolom i ndvbgd nije u njihvom fokusu uopste..

ja ovaj put ndvbgd, zelim da im dam sansu da se pokazu kroz institucije sistema, tj kroz ono sto je od ikakvog sistema preostalo. neko kao oni ce morati da pravi novi sistem svakako, potrebno je samo da se steknu uslovi. mozda ndvbgd nije siguran korak u pravom smeru, ali bilo kakav korak u smerovima ovih koji su se pokazali do sada je siguran korak u provaliju

CeSID debelo kasni, ne bi me čudilo da na kraju ni ne objave istraživanje.
Klačar je na Twitter-u još sredinom januara obećavao da će biti oko 20.02.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520596#p520596:bcjveciz je napisao(la):
Kokos » Sre Feb 28, 2018 11:24 am[/url]":bcjveciz] @Beki, zar nije poenta glasati za politčku opciju sa kojom se slažeš?
Uverena sam da je ovo jedini ispravan stav.

Silne kalkulacije, procenti, cenzusi, kako su prošli ranije, s kime će u koaliciju, ko ih finansira, desnica ili levica, možda centar a možda strani plaćenici; da li manje lista, više lista, izaći ili ne izaći na izbore itd. itd. Računica o kojoj se ne bave svi a koliko je glasačko telo i svaki glas se računa, i one babe od 100 leta i studenta od 20. Dokle narod kalkuliše, pozicija i opozicija će još više. Meni je to isto kao i u kladionici da ne kažem kockarnici.

Vidimo šta se dešava u opštinama gde živimo i šta će mi više od toga. Naravno, mišljenje treba oprezno formirati a za to mi nisu potrebne nikakve kalkulacije. Ipak, razumem one kojima je to zadovoljstvo ali i umešnost. Priznajem, za to sam antitalenat jer me zapravo ne zanima, zato sam i podržala stav Kokosa.

Na nekim izborima glas sam dala odličnom kandidatu i znala sam da neće proći ali neka, mirna mi je savest. I zaista, čovek je fantastičan, kapacitet za sve samo ne da urliče po gradovima kao svojevremeno Vuk Drašković, kako ga je lepo opisao gospodin Paroški kod šarmantnog Teše :D

Btw, da vuk bude sit (odnosno, oni koji kažu kako treba glasati za nova lica) i ovce na broju (tj, da se pokuša sa guranjem što više lista iznad cenzusa), ja sam prelomio.
Patkica, pa kud puklo da puklo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520645#p520645:2h5xubww je napisao(la):
DzonTravolta » 28 Feb 2018, 14:29[/url]":2h5xubww]CeSid debelo kasni, ne bi me čudilo da na kraju ni ne objave istraživanje.
CESID je kao neko nepristrasno telo (!?).

Marko Blagojević je dugo godina bio na čelu CESID-a (da li je i sada - ne znam, jer ne pratim ovaj politički govnarluk).

Toliko o tome koliko je CESID objektivan i nepristrasan... :roll:

Marko Blagojević i ekipa koja je vodila CeSID do pre nekoliko godina nemaju više veze sa njima. Sada ih vode Klačar i novi ljudi.
Ni u njih se ne sme čovek zakleti (imali su nekoliko omaški oko prvih procena rezultata u izbornim noćima), ali su solidno pouzdaniji od "Faktora Plus", npr.
A to što ne izlaze sa procenama valjda još nešto govori...

Nadovezaću se i na Bekija i na ostale:
ovo su zaista nenormalni izbori, i u tom smislu imam razumevanja za kalkulisanje (što i sam radim).
Priznajem da jeste blagi rizik glasati za NDBGD, međutim, pored toga, u nedostatku adekvatnijeg istraživanja... nagađam da jesu negde oko 5%, pa ih treba pogurati.
Vukadinoviću svaka čast za moć debate, ali voli da nateže za svoje favorite. Redovno.

Vrh