Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

DzonTravolta":2fs2nedr je napisao(la):
Donegde da, ali je to krajnje uprošćeno.
U tvom profilu piše da imaš 29 godina.

Uz dužno poštovanje tebe i tvojih godina, moram da napomenem da ljudi koji sada imaju manje od 35 godina jednostavno ne znaju i nisu upoznati sa političkim dešavanjima krajem 1980-ih i tokom prve polovine 1990-ih godina.

Taj period pred rasturanje SFRJ, kao i period nastanka tzv. višestranačkog sistema u Srbiji je ključan za pravilno i sveobuhvatno sagledavanje, tumačenje i analizu aktuelnog stanja na tzv. političkoj sceni u Srbiji.

Otkud to da se Beli vrti oko cenzusa posle svega što se desilo? Znam ljude koji su glasali za njega, sad ne da neće opet da mu daju glas nego ga preziru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520711#p520711:1cgf6z4z je napisao(la):
Vladivoje » 28 Feb 2018, 16:14[/url]":1cgf6z4z]
DzonTravolta":1cgf6z4z je napisao(la):
Donegde da, ali je to krajnje uprošćeno.
U tvom profilu piše da imaš 29 godina.

Uz dužno poštovanje tebe i tvojih godina, moram da napomenem da ljudi koji sada imaju manje od 35 godina jednostavno ne znaju i nisu upoznati sa političkim dešavanjima krajem 1980-ih i tokom prve polovine 1990-ih godina.

Taj period pred rasturanje SFRJ, kao i period nastanka tzv. višestranačkog sistema u Srbiji je ključan za pravilno i sveobuhvatno sagledavanje, tumačenje i analizu aktuelnog stanja na tzv. političkoj sceni u Srbiji.
A otkud znaš da ne razgovaraš sa nekim ko se bavi ili makar jako zanima za savremenu istoriju?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520696#p520696:abmmv8kg je napisao(la):
DzonTravolta » Sre Feb 28, 2018 3:40 pm[/url]":abmmv8kg]
Ali ne, Srbi podsvesno žele da imaju nekoga koga će ljubiti do kraja života, pa se kao razočaravaju.
Upravo. Što je opet samo još jedan odraz našeg plemenskog mentaliteta. Ne glasa on za premijera. Ne glasa za gradonačelnika. Ne glasa za program. Ne glasa za kandidata za određenu funkciju koji će određeno vreme obavljati određeni posao, plaćen parama celog društva.

Ne, on glasa za poglavicu. Za mini-božanstvo, faraona. Za svog ljubljenog Peru/Miku/Lazu, koji mu je drag kao da mu je sin. A zašto mu je drag? Pa zato što je najbolji čovek na svetu. A kako zna da je najbolji čovek na svetu? Gde je radio? Šta ume? Pa nebitno gde je taj čovek radio i šta ume, ali rekle su babe u čaršiji i oni mali čovaci iz one kutije s pokretnim slikama da je on najbolji i zato ima da se glasa za njega. Ili zato što je poslao kilo brašna, Domaćicu keks i privezak za ključeve, i time pokazao da je najbolji i najplemenitiji čovek na svetu.

I onda kad prosečnog glasača (posle dovoljno udaraca glavom u zid) razočara Pera jer je ispao kleptoman, umesto da mu dođe iz dupeta u glavu i da od sad pa nadalje izbore doživljava odgovornije i pametnije, on umesto Pere kleptomana nađe Miku psihopatu. I zalepi se za njega i krene da ga obožava kao novo božanstvo samo da bi udario kontru Peri. I tako u krug. Menjamo kleptomane psihopatama, pa psihopate sadistima, pa sadiste šizofreničarima, i tako u krug.

Koliko tu samo materijala za psihologe i psihijatre ima, pa to nije normalno. Može 20 naučnih radova da se napiše samo proučavajući prosečne glasače i političke scene na Balkanu.

Da, mi glasamo za Velikog Vođu, Mesiju koji će da nas spase.

Ali, kad uvidimo da je "car go", e onda mu smrsimo konce. :)

Pa ne bih baš rekao da smo im ikad smrsili konce. Ja ne znam nijednu veću političku štetočinu iz poslednjih 30 godina koja je odgovarala za svoje postupke. Jedini koji su odgovarali su Sloba i mala ekipa oko njega. Jer su se zamerili zapadu pa im se ovaj (višestruko) napio krvi. Svi ostali, za koje i vrapci na grani znaju koliko su divljali, ne da su i dalje na slobodi, nego netaknuti šetaju okolo i uživaju.

Neki su savetnici u Crnoj gori, drugi su direktori u Americi, treći uživaju u Moskvi (neki u hotelu Moskva, a neki pak u gradu Moskva), a četvrti su sada zaštitna lica i kerovi čuvari istih stranaka koje su nekad pljuvali iz sveg glasa.

Narod ovde kad se razočara u jednu protuvu, on uzme pa glasa za drugu (često još goru), samo da bi ovoj prvoj udario kontru. Al ne pričam o glasanju za opoziciju radi balansiranja, nego baš za glasanje iz inata. A narod ne kapira da time ne da ništa ne postiže, nego sebi čini štetu. Jer dok se mi jedemo, inatimo i delomo na frakcije, oni se iza kulisa lepo dogovaraju. Ko oće da ostaje ''u biznisu'', on dobija novo mesto u novoj garnituri. Ko neće, on ide u savetnike po regionu. Ali u mardelj ili na banderu niko nikad nije otišao. Otišle su sitne ribe. Žrtveni jarci i pajaci što su igrali oko vladara. Ali sami vladari nikad.

Jer kriminalac neće da osuđuje kriminalca. A narod se ovde lepi najviše za takve. ''Uuu Pera je bahat. Znači Pera je sposoban. Aj glasam za njega.'' I naravno, šta je prvo što Pera uradi kad se dokopa prestola? Pomiluje sebi slične, a onda kreće sa uspostavljanjem svoje kriminalne imperije. Deo stare garniture se sklanja, ''penzioniše se'' i ide u razne egzotične zemlje da tamo krcka plen. A deo se priključuje novom poretku. I tako se stvara jedna da tako kažem dinastija protuva i lopova koji se samo vrte i recikliraju.

Negde je problem što naš čovek 2000. godine nije percipirao Koštunicu kao kandidata čitave grupe ljudi, koalicije, koja je nudila sistemsku promenu, već kao "sultana umesto sultana", samo nekog ko će biti bolji od Miloševića, ko će narod maziti i paziti.
Prisetite se da je on krajem 2000. godine imao popularnost od oko 80% - u smislu, 80% ljudi je o njemu govorilo da im se čini da je pozitivna pojava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520729#p520729:10hz6opq je napisao(la):
Bender Rodriguez » 28 Feb 2018, 17:18[/url]":10hz6opq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520696#p520696:10hz6opq je napisao(la):
DzonTravolta » Sre Feb 28, 2018 3:40 pm[/url]":10hz6opq]
Ali ne, Srbi podsvesno žele da imaju nekoga koga će ljubiti do kraja života, pa se kao razočaravaju.
Upravo. Što je opet samo još jedan odraz našeg plemenskog mentaliteta. Ne glasa on za premijera. Ne glasa za gradonačelnika. Ne glasa za program. Ne glasa za kandidata za određenu funkciju koji će određeno vreme obavljati određeni posao, plaćen parama celog društva.

Ne, on glasa za poglavicu. Za mini-božanstvo, faraona. Za svog ljubljenog Peru/Miku/Lazu, koji mu je drag kao da mu je sin. A zašto mu je drag? Pa zato što je najbolji čovek na svetu. A kako zna da je najbolji čovek na svetu? Gde je radio? Šta ume? Pa nebitno gde je taj čovek radio i šta ume, ali rekle su babe u čaršiji i oni mali čovaci iz one kutije s pokretnim slikama da je on najbolji i zato ima da se glasa za njega. Ili zato što je poslao kilo brašna, Domaćicu keks i privezak za ključeve, i time pokazao da je najbolji i najplemenitiji čovek na svetu.

I onda kad prosečnog glasača (posle dovoljno udaraca glavom u zid) razočara Pera jer je ispao kleptoman, umesto da mu dođe iz dupeta u glavu i da od sad pa nadalje izbore doživljava odgovornije i pametnije, on umesto Pere kleptomana nađe Miku psihopatu. I zalepi se za njega i krene da ga obožava kao novo božanstvo samo da bi udario kontru Peri. I tako u krug. Menjamo kleptomane psihopatama, pa psihopate sadistima, pa sadiste šizofreničarima, i tako u krug.

Koliko tu samo materijala za psihologe i psihijatre ima, pa to nije normalno. Može 20 naučnih radova da se napiše samo proučavajući prosečne glasače i političke scene na Balkanu.
Bendere, koliko shvatam, ti, ja i još svega nekoliko ljudi ovde razumemo jednu veoma jednostavnu stvar, a ona ne važi samo za Srbiju.
Visoka politika se, činjenica, vodi negde napolju. Ko će ući u velike vojno-političke blokove, gde će se voditi ratovi, gde će se voditi zaista krupni infrastrukturni projekti,... U krajnjoj liniji, jasno je da i iza tih zapadnih, a naravno i istočnih političara stoje neki drugačiji centri moći (čitaj: krupni kapital).
Srbi umišljaju da u toj krupnoj politici participiraju na ravnoj nozi, u smislu, "eto, ode Vučić malo kod Merkelove, pa Dačić čavrlja sa Trampom u sred sednice GS UN, pa dolazi Putin ovde...".
Istina je tužna i jednostavna: naši političari moraju biti dovoljno vešti u manevrima da pročitaju kako vetar duva i da u tome prođemo sa što manje štete, a po mogućstvu sa što više koristi. Iznad svega, to što će protokolarno biti izrečeno posle tih velikih susreta najčešće nema mnogo veze sa onim što je rečeno na samom sastanku. Čitam autorski komentar u "Danasu" kako se čudi što Merkelova ne opomene Vučića za Kosovo, kao što je Tadića 2011. godine (podsetnik: Merkelova je tada tražila da Srbija ukine svoje institucije na severu Kosova, Tadić je rekao da će zbog toga izgubiti izbore, a Merkelova lakonski odvratila: "Pa šta"). Pobogu: ni Tadića nije opomenula pred kamerama, to šta su pričali je tek posle dospelo u javnost.
No, da se vratim na temu: postoji hipoteza da se ovde političari biraju spolja. U tome, verovatno, ima neke istine, ali situacija je jednostavna: što više ljudi izađe na izbore, to su manje šanse da će neko birati za nas.
Uostalom, da: jeste Zapad podržao Koštunicu i DOS, ali tek pošto je opipao puls koga bi narod ovde izabrao.

Tim pre što, opet kažem, Mama Merkel ne odlučuje o kanalizaciji u Borči.

Нису људи за демократију где год испадне пичвајз као овде то је минимум 25 година неспособних и неваљаних

Jer kriminalac neće da osuđuje kriminalca. A narod se ovde lepi najviše za takve. ''Uuu Pera je bahat. Znači Pera je sposoban. Aj glasam za njega.'' I naravno, šta je prvo što Pera uradi kad se dokopa prestola? Pomiluje sebi slične, a onda kreće sa uspostavljanjem svoje kriminalne imperije. Deo stare garniture se sklanja, ''penzioniše se'' i ide u razne egzotične zemlje da tamo krcka plen. A deo se priključuje novom poretku. I tako se stvara jedna da tako kažem dinastija protuva i lopova koji se samo vrte i recikliraju.
Tako je.
Ja o tome sve vreme pričam u ovoj temi, a mnogi ovde se prave blentavi, kao ne razumeju ili jednostavno ignorišu... :roll:

Banditi štite jedni druge, a sve zajedno ih štiti krivosuđe.

A narod glasa, i glasa, i glasa... (i tako nam prođe već 30 godina)... :roll:

DzonTravolta":tv3t6y43 je napisao(la):
A otkud znaš da ne razgovaraš sa nekim ko se bavi ili makar jako zanima za savremenu istoriju?
Izvini, citirao sam tebe zato što si mlad, ne aludirajući na tebe lično, već čisto da bih napomenuo to što sam mislio. :wink:

Bez namere sad da ja isprozivam bilo čije godine (tebe najmanje): ljudi koji bi trebalo da su stariji i iskusniji su do sada pravili najkatastrofalnije greške. A to i dalje čine.

Poimence mislim na Slobodana Miloševića i Aleksandra Vučića, koji su svoje primarno uporište imali u populaciji starijoj od 50 godina.
Štaviše, prvi je imao podršku i među obrazovanima, a ovom drugom ta nije ni potrebna.

Milošević je imao podršku samo na prvim izborima 1990. godine.

Narod k'o narod, nije tada mogao da zna šta mu se sprema.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=519983#p519983:1us7e5m2 je napisao(la):
Vladivoje » Pon Feb 26, 2018 1:54 am[/url]":1us7e5m2]Meni je sve definitivno postalo jasno tokom tromesečnih zimskih demonstracija 1996/97. godine.
Zanimljivo da ti je bas tokom demonstracija postalo jasno a ne sulucajno po formiranju gradske vlasti i smenjivanju od strane spo-a jul-a i srs-a.

Šta je tu toliko zanimljivo :?:

Da, postalo mi je sve jasno tokom demonstracija, kada su jedni odustali od protesta, a studenti sa Čedomirom Jovanovićem nastavili sa šetnjama.
Ja sam tada definitivno odustao od svega.

Razlog za moje odustajanje se ubrzo potvrdio kao ispravan, jer je ta tzv. Miloševićeva opozicija odustala od daljih svojih aktivnosti nakon priznavanja rezultata od strane Miloševića.

Jer, da je to zaista bila opozicija Miloševiću, ona bi išla dalje u svojim zahtevima i ne bi se nikako zadovoljila priznatim rezultatima nakon više od 3 meseca demonstracija i protestovanja.

Kao što svi znamo, tzv. opozicija Slobodana Miloševića je 2000. godine došla na vlast i nije uradila ništa na procesuiranju kriminalaca iz Miloševićevog vremena. Da ne idem dalje, ovo je i više nego dovoljno (kada me već vučete za jezik).

Koliko vidim (s obzirom na lajkovanje pojedinih postova), i u ovoj temi ima dosta stranačkih likova kojima se nimalo ne dopada ono što ja govorim.
Njihov problem, ali da se ja pitam - to bi bio veliki društveni i pravosudni problem koji već jednom treba rešiti...

Niti je to moguće, dodao bih.
Naravno, treba poraditi na tome, i te kako, apsolutno podržavam ideju o lustraciji.
Ali, živeti u iluziji da će se ovde dogoditi neka revolucija, pa jakobinski teror... To nećemo gledati.

Nažalost, nećeš videti ni lustraciju.

Jer, banditi štite jedni druge, a sve zajedno ih štiti krivosuđe.

Mislim, pričati o nekakvoj lustraciji nakon 18 godina je u najmanju ruku jadno i bedno, a na kraju i uvreda za inteligenciju prosečnog čoveka.

Хех, што мислите да су кутије са гласовима спаљене чим су упали тог петог октобра?

Требали су тенкови да се пошаљу. Не би било овог русваја данас

b62c2a807d7cfffbdcbe85dfb31f3f7a2b29f5e221d3fb2bf763ff271545428c.gif

SRBO":127cyw42 je napisao(la):
Требали су тенкови да се пошаљу. Не би било овог русваја данас
Eeee, ali cilj je upravo i bio da bude rusvaja do dana današnjeg.
Ili preciznije rečeno, da se nastavi i uveća rusvaj koji je započeo za vreme Slobodana Miloševića.

Vrh