Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

Sad ce da se jave naprednjaci kako eto mogu i pomocnici notara mogu da overavaju. A da je sve cisto notari bi bili svima na raspolaganju u toku skupljanja potpisa, ali ne, dobiju direktivu da moraju taj dan ceo dan da rade non stop samo naprednjake i nista drugo... I par dana nakon toga se ljudi polome da nadju dva-tri notara.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510737#p510737:3o1abg5p je napisao(la):
roland » 23 Јан 2018 02:10 pm[/url]":3o1abg5p]
U Beogradu ima oko 43 javnih beležnika (izvor javnobeležnička komora). Znači, prosečno je svaki javni beležnik tog dana, od podneva do uveče overio malo manje od 200 potpisa, što ispada da je na svaka 3 minuta overio jedan potpis. Ko god je bio kod javnog beležnika zna da je nemoguće da se overi potpis za tako kratko vreme, jer se mora proveriti lična karta, upisati i zavesti podaci, i na kraju staviti potpis.
Потребно је по особи око 35 секунди.

Уосталом, као што сам написао, што је баби мило, то јој се и снило. Вероваћеш у оно што желиш да верујеш, не у оно што је истина па те ја сигурно нећу убедити у супротно жељеном уверењу.

Али, ако овако олако наседате на најбаналније буве опозиције, није ни чудо да вас политичари возају и вуку за нос и за далеко озбиљније ствари.

Ja sam samo naveo brojke koje su proverljive, i prostom aritmetikom dobio neke prosečne vrednosti. I na osnovu ličnog iskustva prilikom overe nekih dokumenata kod javnog beležnika izrazio sumnju u zakonitost procesa prikupljanja potpisa za navedenu listu.
Imam dovoljno mozga da mogu sam da izvedem zaključke i nisu mi potrebni političari da bi izgradio svoj stav po nekom pitanju. Nijedan političar nema blanko moje poverenje a naročito ne političari i stranke koje se obraćaju građanima sa pozicije gole sile, vređaju inteligenciju velikog dela populacije ove zemlje i kao odgovor na svaku argumentovanu kritiku kukaju da su predmet napada zbog lične mržnje i animoziteta.

Ukinuti da ko prvi preda potpise prvi bude na listi vec da se lista sastavlja javnim aletornim izvlacenjem i kraj price

Da, to bi bilo rešenje. Ovako se favorizuju veliki.

ps: Naravno da redni broj liste na listiću utiče bar malo na glasove. Ružno zvuči, ali postoji dosta naroda koji je funkcionalno nepismen i zato se na reklamama vrlo često ističe koji broj treba da zaokruže glasači.

Da ne ulazim to ko pročita ceo listić i da im je taj listić retka stvar koju pročitaju tog dana.

ne treba napadati stf-a, on iz licnog iskustva zna koliko treba sekundi za overu sns potpisa.

sto se tice overe potpisa za liste koje se ne zovu aleksandar vucic ja bih podelio svoje iskustvo sa proslih izbora kada sam za overu potpisa za jednu drugu listu potrosio dva sata. notar se nije pojavio na zakazanom mestu (zgradi opstine) u zakazano vreme pa smo svi koji smo zeleli da overimo svoj potpis morali kod njega u kancelariju

Takođe je interesantno pitanje na koji bi stf kao izgleda obavešteni naprednjak mogao da nam odgovori: Zašto i otkad državne institucije rade noću? Da bi SNS predao listu? Predavanje izborne liste je izgleda postalo urgentno stanje u medicini pa se osoblje angažuje za noćni rad.

Da li je trajalo 35 sekundi i za NDMBGD (pitam za njih jer su ovde neki rekli (@vucko i @Saobraćajna Kamera) da su kod njih overili potpise)

Naravno da ne, ja kad sam prosle godine potpisivao za Belog trajalo je nekoliko minuta. Iako sam imao iskopiranu LK.
Ali naravno da cemo da verujemo
naprednjacima, zasto bi tako “velika” stranka sebe kompromitovala time, kao npr onih 40 000 din priloga od soc slucajeva i milion nepravilnosti i pranja para. Zasto da se kompromituju...

Ne. Za moj potpis je bilo potrebno nekoliko minuta: skeniranje i štampa podataka sa lične karte, štampa teksta izjave, provera podataka kod notara koji su bili u istoj prostoriji, potpisivanje izjave i potpis u evidencionu knjigu.

Znači sada možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je skoro pa nemoguće da je SNS za 10-ak sati overio 8000 potpisa na potpuno regularan način.

ps: Daleko od toga da mislim da ne bi skupili potpise, ali želim da pokažem da je ovo još jedan vid neregularnosti koji naravno opozicija ne ume da iskoristi, kao ni 40000rsd, ni gomilu Vučićevih izjava zbog kojih bi morao da da izjavu nadležnom organu.

ps: A pre neki dan je "zamolio" novinarku da ako ima nekih saznanja o ubistvu Ivanovića ode u Policiju i to njima kaže (reče čovek koji zna ko je ubio pevačicu, ko je rušio u Hercegovačkoj, koji sve zna, a ti slučajevi i dalje otvoreni, a nije davao izjavu nadležnom organu)

Nemoj tako, on je isao na poligraf pre par godina i prosao je :D
Sta tek reci za proslu godinu kad su 60 000 potpisa skupili za 12 sati. Tek to je bilo nemoguce ali eto veruju ljudi svasta.
Da su svi notari sa pomocnicima overavali ne bi stigli da overe za dva dana tolike potpise ali oni se ne kompromituju sa tim, velika stranka.

Da li zna neko zašto se Bastać zalaže za ukidanje JKP Infostan?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510974#p510974:3avgskzs je napisao(la):
astrodule » 24 Jan 2018 11:49 am[/url]":3avgskzs]Da li je trajalo 35 sekundi i za NDMBGD (pitam za njih jer su ovde neki rekli (@vucko i @Saobraćajna Kamera) da su kod njih overili potpise)
Nekoliko minuta je trajalo, 35 sekundi ne može nikako u praksi. Nije to pitstop u Formuli 1 već davanje potpisa sa sve proverama.

Tan2018-1-24_13523794_0.jpg

http://rs.n1info.com/a359120/Bg-Izbori/ ... aziji.html

Zemunska gimnazija u Beogradu dobiće donaciju od 5.000 evra za uređenje sportske sale i nabavku sportske opreme, najavio je funkcioner SNS i kandidat za odbornika sa liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" Goran Vesić.

Navodeći da će novac dati naši proslavljeni košarkaši Milan Gurović, Goran Grbović i Nebojša Ilić, koji su takođe kandidati na toj listi, Vesić je poručio: "Na našoj listi su i Zvezda i Partizan i reprezentacija Srbije zato što svi volimo Beograd".

Da li je ovo zloupotreba školstva? Da li sada škole zvanično postaju stranačke?

Sve bi bilo OK da je tekst sledeći

Zemunska gimnazija u Beogradu dobiće donaciju od 5.000 evra za uređenje sportske sale i nabavku sportske opreme, najavio je GRADSKI MENADŽER Goran Vesić.

Navodeći da će novac dati naši proslavljeni košarkaši Milan Gurović, Goran Grbović i Nebojša Ilić, Vesić je poručio: "ZA BEOGRAD SU i Zvezda i Partizan i reprezentacija Srbije zato što svi volimo Beograd".

Грбовић и Илић ми на овој слици не делују баш задовољни што их сликају, као да се стиде.

Naravno da SNS može da laže, i laže, pa to je opšte poznato.
Kada njihov Toma diploma, može da zida sa ortacima na Savskom nasipu, otima državnu zemlju, nelegalno se
priključuje na struju, vodu, vozi kolima po nasipu, infrastrukturnom objektu, parkira kola, nasipa zemlju...
Svojim postupcima ugožava zdravlje i bezbednost velikog broja ljudi...
Sve to po našem zakonu predstavlja krivično delo, ali SNS naravno ne mora da poštuje zakon.
Bio sam juče i danas da pomognem NDBG u Makdeonskoj,
pod 12-15 zvao sam ljude na ulici, da daju potpis za inicijativu.
malo ljudi bi sami usli, da ne stojimo na ulici, delimo letke i molimo ih za potpis.
Naravno da sam i ja dao potpis.
Nemam veze sa inicijativom, nisam clan ili sta vec, ali su mi ok, tako da zelim da pomognem, koliko mogu.

Gradska vlast koristi gradske "PR projekte" (sto znaci iz budzeta, placeno iz dzepa beogradjana ili cak iz republickog budzeta), od kojih su neki fix izmisljeni, kao np. https://beogradzivi.rs/ u cilju predizborne kampanje za listu A. Vucic.
Naravno da nije tako ofirno, nema stranackih obelezaja, ali je propaganda ocita.

Sad, vidjao sam nesto slicno i u inostranstvu. Pred izbore, partija ili grupa na vlasti, koja se opet kandiduje, pokazuje "sta je sve uradjeno", ali sa par bitnih razlika:

- Kampanja se ne finansira iz gradskog budzeta, sem ako ne postoji budzet za svaku listu podjednako. Van toga je najgori kriminal.
- Svi kandidati su u toku kampanje podjednako zastupljeni u medijima.

Ni ovi izbori nece biti fer, a imam predosecaj da ce gradske vlasti u korist liste A. Vucic, tek izvuci nekog keca iz rukava. Ovo sa "partizanom i zvezdom na njihovoj listi" je tek pocetak. Moze im se, mogu sve.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510943#p510943:21ieaip7 je napisao(la):
roland » 24 Јан 2018 09:40 am[/url]":21ieaip7]Ja sam samo naveo brojke koje su proverljive, i prostom aritmetikom dobio neke prosečne vrednosti. I na osnovu ličnog iskustva prilikom overe nekih dokumenata kod javnog beležnika izrazio sumnju u zakonitost procesa prikupljanja potpisa za navedenu listu.

Сумња је оправдана, и лично могу да потврдим време које је мени било потребно код нотара да оверим копију неког уверења. Цео процес јесте трајао 6-7 минута. Али је нотар све радио сам, од прегледа документа, копирања, скенирања, завођења, јављања на телефон, одласка по копије у другу канцеларију, издавања рачуна ...

Међутим, такође сам лично присуствовао и овери потписа за листу. Мало сам претерао, није 35 секунди, већ око минут по потпису. Али је његов посао био само да провери ЈМБГ са формулара и ЛК, баци поглед на фацу човека и ЛК, удари печат и упише три податка у књигу. Сакупљено је нешто преко 100 потписа за сат и по времена.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510973#p510973:21ieaip7 je napisao(la):
Marcus Lupus » 24 Јан 2018 11:45 am[/url]":21ieaip7]Takođe je interesantno pitanje na koji bi stf kao izgleda obavešteni naprednjak mogao da nam odgovori: Zašto i otkad državne institucije rade noću? Da bi SNS predao listu? Predavanje izborne liste je izgleda postalo urgentno stanje u medicini pa se osoblje angažuje za noćni rad.
Изборна комисија увек ради 00-24 и свака листа може предати потписе ако хоће и после поноћи.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=510977#p510977:21ieaip7 je napisao(la):
Saobraćajna Kamera » 24 Јан 2018 11:57 am[/url]":21ieaip7]Ne. Za moj potpis je bilo potrebno nekoliko minuta: skeniranje i štampa podataka sa lične karte, štampa teksta izjave, provera podataka kod notara koji su bili u istoj prostoriji, potpisivanje izjave i potpis u evidencionu knjigu.

Наравно да је потребно неколико минута за процес. Ја све време причам да нотар као особа по потпису троши не више од минута. Сам остали посао раде техничари које организује странка. Тад препроцес зависи искључиво од организације странке и од те организације зависи и брзина скупљања потписа. Док нотар оверава потпис и троши свој минут времена, дотле техничари припремају документацију за сведећег потписника, екипа на скенеру троши свој минут, техничари са формуларима троше свој минут ИСТОВРЕМЕНО. Дакле, процес који траје око 3-4 минута се добром организацијом сведе на минут јер се три процеса раде симултарно.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1351044
Transparentnost Srbija: Da li su i škole u kampanji?
Beograd -- Povodom posete gradskog menadžera i kandidata za gradske odbornike Zemunskoj gimnaziji, TS podseća da je zabranjeno sprovoditi političke aktivnosti u školama.

TS je navela da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u školama zabranjeno sprovoditi političke aktivnosti, a da iz izjava proizlazi da su sportisti i gradski menadžer prilikom posete školi govorili i o tome da su kandidati sa jedne stranačke liste.

"Ako je Gimnazija sama omogućila političku promociju, to predstavljalo povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti", navela je TS i dodala da političke subjekte ne smeju da finansiraju ni udruženja, a da su sportska društva u Srbiji uglavnom organizovana upravo kao udruženja, a znatno ređe kao privredna društva.

"Iako u ovom slučaju Crvena zvezda i Partizan nisu aktivno pomogli stranačku kampanju, moglo bi se reći da su u tu svrhu iskorišćena od strane kandidata na izborima i rečima i vizuelno (klupski dresovi)", navela je TS.

Transparentnost mnogo dobro radi monitoring izborne kampanje, cak nekad i bolje od same Agencije za borbu protiv korupcije. Samo, abpk i kad podnese prijavu ili upozori direktor to stopira da se ne zamera a tek sada ce da stopira jer su naprednjaka dokazanog doveli na to mesto.
Ovakvih primera je bilo u proslosti milion od strane sns-a, organizovanje lekarskih pregleda, humanitarne aktivnosti, organizovanje tribina i mitinga po skolama, zloupotreba javnih preduzeca (Vuksa je prosle godine fotkao sve gsp buseve sto su vozili sendvicare po BGu a abpk ima sve podatke o tome, i nikom nista). Dovozenje radnika u sred radnog vremena sa sve uniformama i firminim autobusima, do sutra mogu da nabrajam.

Mislim da ne. Ja znam za sva ta krsenja u kampanji u 2017. i 2016. godini jer sam radio u Agenciji dok je bila izborna kampanja. Ljudi koji tamo rade su profesionalci, ali direktor pa i odbor Agencije kao drugostepeni organ su sad potpuno naprednjacki. Ako i nesto prodje za tuzilastvo to oni odbiju.

Sad kad krene po BG selima kampanja, ima da se prodaju za litar ulja i 5 kila brasna. Ili za merenje pritiska i besplatan pregled (koji bi inace cekali mesecima, a sasvim slucajno su za to krivi isti naprednjaci koji su godinama na vlasti).
Secam se u Nisu prosle godine svaki dan besplatni pregledi u organizaciji sns i jos to reklamira na FBu neki njihov glavesina koji je valjda direktor doma zdravlja, a ima privatnu ordinaciju. I tako rade besplatne preglede npr magnetnom rezonancom za dzabe i to
odmah a zna se da je jedan pregled oko 10 000. Nigde nema ugovora o donaciji, rade zabranjene stvari u kampanji itd...
Agencija izda u toku prosle kampanje saopstenje ne navodeci koji politicki subjekat da je primeceno da to radi i to je to.
Sad sam se setio i cuveno organizovanje “dobrovoljnog davanja krvi”. Kao mesni odbor sns iz tri lepe organizuje dobrovoljno davanje krvi...

Upravo je to nešto na šta opozicija i NVO treba da skreće pažnju nekoj stranoj instanci. Ukazivati na nepravilnosti pre samog dana izbora.

Vrh