Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

Dobro onda nam reci ti za koju manju partiju mislis da bi trebalo da se glasa?

Ko sam ja da vam kažem za koga da glasate. Samo nemojte se praviti da nema alternative. Ko neće lopove na vlastima ne mora da glasa za njih.

Već smo duboko u off-u (mislim da bi diskusiju trebalo preneti na odgovarajuću temu).
Alternativa: da, trenutno na ispod 5%, dok su vodeći kandidati sa obe strane u stavovima zaista veoma slični, da ne kažem isti. Eto.
Zato apstinencija.
Inače, nekoliko postova koje sam video u prethodnih nekoliko dana ozbiljno liče na "agitovanje" za pojedine političke opcije, koje su već istakle svoje kandidature za predstojeće izbore (pre svega mislim na Sizifa).

Ja se slažem i sa jednom i sa drugom stranom. Odavno sam prestao da gajim iluzije da ako Pera pobedi Žiku biće nam super, a ako pobedi Mika biće nam stoput gore. Sve su to manje više isti ološi sa malim varijacijama, koji će svi do jednog da slušaju i igraju onako kako im finansijeri kažu.

Ali se ne slažem sa time da je glas malim partijama petarda u vodi. Da su svi oduvek tako rezonovali, svet se ne bi menjao prethodnih 200 godina. Nego bi svuda bila ista partija kao i nekad.

Elem, ja u zadnjih par godina glasam za manje partije ne zato što mislim da će moj Žika pobediti zlog Miku i izvesti Srbiju/Beograd na put blagostanja, nego da unesem malo balansa u tu računicu. Da ne leži baš sva moć u rukama jedne te iste sekt... ovaj, partije. Dakle meni je bitno da postoji neka podela odgovornosti i moći. Kao npr kad na nekom tržištu ima 3 ista igrača koji u svom nametanju moraju da prave kompromise i da daju što bolje ponude i rezultate da bi privoleli potrošače. Jer ako se jedan osili, ljudi pređu na drugog, a on gubi pare. Nego se svi dodvoravaju potrošačima i trude da ostanu omiljeni.
E tako nešto treba da važi i ovde. Dakle, samo da nije hegemonija i jednoumlje. Jer to nikad ne izlazi na dobro. Pogotovu ne u regionima gde vlada plemenski mentalitet, u šta spada i Balkan. A to dal će Pera biti bolji od Mike, dal bi nam bilo ovako da je Žika ili onako da je Steva... od toga sam odavno dig'o ruke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506102#p506102:2j18wa1u je napisao(la):
DzonTravolta » Sub Jan 06, 2018 7:26 pm[/url]":2j18wa1u]
Alternativa: da, trenutno na ispod 5%
A ko ti je dao tu informaciju? Faktor plus možda?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506103#p506103:2j18wa1u je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sub Jan 06, 2018 7:27 pm[/url]":2j18wa1u]Da ne leži baš sva moć u rukama jedne te iste sekt... ovaj, partije. Dakle meni je bitno da postoji neka podela odgovornosti i moći. Kao npr kad na nekom tržištu ima 3 ista igrača koji u svom nametanju moraju da prave kompromise i da daju što bolje ponude i rezultate da bi privoleli potrošače.
Upravo to. Tako funkcioniše demokratija na zapadu. Zamislite da nakon izbora imamo scenario gde SNS ima 45%, a opozicija ima većinu. Od te opozicije oko 15% ne podržava Djilasa. U toj situaciji opozicija sa 15% može da se dogovori sa Djilasom o formiranju vlasti ali pod nekim uslovima, na primer da gradonačelnik ne bude Djilas već neko ko će zastupati celu opoziciju, transparentnost budžeta, ukidanje partijskog zapošljavanja itd.
Ta vlast bi bila daleko zdravija od trenutne, iako sadrži i one "stare lopove", pošto bi partije jedna drugu kontrolisale.

To je sve tacno u teoriji ali praksa ipak pokazuje da u ovom trenutku opozicija ne postoji upravo iz razloga sto medju sobom ne mogu da se dogovore.

Upravo. I sad, pošto je poslednjih godina aktuelan termin "slanje poruke", hajde da im apstinencijom svi lepo "pošaljemo poruku".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506100#p506100:3flb3qcf je napisao(la):
And7rey » 06 Jan 2018 06:06 pm[/url]":3flb3qcf]Ko sam ja da vam kažem za koga da glasate. Samo nemojte se praviti da nema alternative. Ko neće lopove na vlastima ne mora da glasa za njih.
Da li ti zaista verujes da u ovoj zemlji ima i da je ikad bilo sustinske opozicije?

Tako je, Nebojša.

Ljudi ili ne kapiraju ništa, ili imaju neki lični interes u propagiranju izlaska na lopovske "izbore", čiji je ishod uvek unapred poznat.

Nije ovde nikad bilo ni opozicije, ni izbora...

Ono sto mene nervira na srpskoj politickoj sceni je tzv preletacki kadar-fukara (tipa maja gojkovic koja jos jedino nije bila u droplja partiji) i koji kako se koja partija postavi na poziciju, za mesec dva evo ih u novoj ekipi. A takvih ima mnogo sa njihovim tajkunskim ili drugim obligacijama. Sa clanstvom partija je potpuno ista prica samo jos izrazenija. Valjda misle da su time zasticeni ?

Očigledno je da su svi oni zaštićeni, jer faktički nikome od njih za ovih poslednjih 30 godina dlaka sa glave nije zafalila, iako su činili i još uvek čine raznorazne vrste krivičnih dela.

Ustvari, svi oni štite jedni druge i rade jedni za druge, a sve na štetu naroda i države.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506102#p506102:kc1txy08 je napisao(la):
DzonTravolta » 06 Јан 2018, 18:26[/url]":kc1txy08]
Zato apstinencija.
Inače, nekoliko postova koje sam video u prethodnih nekoliko dana ozbiljno liče na "agitovanje" za pojedine političke opcije, koje su već istakle svoje kandidature za predstojeće izbore (pre svega mislim na Sizifa).

Види овако. Ти агитујеш да поново треба бојкотовати изборе "јер су сви исти", а ја већ годинама на овим странама отворено износим своје убеђење да то није тачно и да је Драган Ђилас најбољи градоначелник Београда још од времена Бранка Пешића. И зато у марту по први пут нећу гласати за жуте, већ за листу која њега подржи. Нисам члан ниједне странке, немам никаквог додира са њим или његовим фирмама, чак се у последњих десетак година нисмо ни сусрели, сем на пар сахрана.

Старији форумаши знају, а ко је докон може да истражи шта сам писао на почетку Ђиласове градоначелничке каријере, да сам одмах рекао да га лично познајем, да смо били колеге док је био у новинарским водама, али да се нисмо дружили и да ми је био помало одбојан због својеврсне хладноће и ароганције. Ако се сећате, било је то време распада државе, које је кулминирало студентским демонстрацијама 1992. када је на састанку с Милошевићем гласно затражио да поднесе оставку.

Моје мишљење о њему почело је да се поправља када се крајем деведесетих вратио у земљу из Прага, где је маркетиншко искуствао стицао у тамошњем Сачију и где је већ поседовао фирму за трговину телевизијским емисијама у Чешкој, Словачкој, Мађарској и Румунији. Радио сам за конкурентску компанију и врло брзо увидео да, иако најмлађи, свој новоосновани Овејшн ББДО води далеко професионалније од осталих маркетиншких газда код нас. При том, у време Нато агресије једини је збринуо све своје запослене и, поред професионалне, показао и јаку људску црту. То му се вратило поштовањем и оданошћу тих људи, па је још у време Слобе постао најјачи регионални играч у послу којим се бавио.

Дефинитивно ме је "купио" када је основао и финансирао хуманитарну организацију Наша Србија која је стипендирала децу која су у ратовима деведесетих остала без једног или оба родитеља. Свако од нас донатора познавао је дете које стипендира и могао је лично да провери да оно што месечно уплаћује до последњег динара стиже на његову адресу. У почетку је било нас неколико десетина, а када су се људи уверили да је све чисто и транспарентно, број стипендиране деце се повећао на преко две хиљаде.

У политику је ушао тек после убиства Ђинђића, најпре као подршка из сенке новом лидеру Тадићу, а касније као главни човек у граду. Први сам га на БеоБилду жестоко испрозивао због сече платана, али сам касније и похвалио то што је признао грешку и при том пронашао решење без трошка за град, тако што су нова, већ ижђикала стабла куповали појединци и организације. Зато сада Булевар изгледа боље него икад. Имао је, потом, херца да после страховитог кашњења обезбеди несметано одвијање Универзијаде, храбро се супротставио НВО манипулацијама око ромских фавела испод Газеле и геј-парада, а о осталим учинцима његовог мандата на челу Београда сам писао у претходном посту. Оно о чему, признајем, нисам писао јесте манипулација Студијом Б, мада је Студио Б у време Тимофејева био Би-Би-Си за ову данашњу грозоту коју води она несрећница.

Када су га пре четири-пет година смењивали, написао сам (а касније у више наврата поновио) "Правићемо ми Риђана од блата". Нажалост, клика која је засела на Ђиласово место врло брзо је потврдила да сам био у праву.

То је моје искрено виђење као грађанина наше престонице и као човека који заиста жели да она буде боље место за живот. Ја се свог убеђења не стидим, немам никакву личну корист нити аспирацију везану за евентуалну промену власти, али ако неко мисли да је то агитација, нека буде агитација.

Ako nam je latentni fašista i psihopata najbolji izbor onda bolje da kolektivno izvršimo harakiri.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=505743#p505743:2uix8n90 je napisao(la):
GOJE » 05 Јан 2018, 10:32[/url]":2uix8n90]Sizife, u suštini se slažem ali treba biti iskren i iz uspeha prethodne vlasti izuzeti poslove u republičkoj nadležnosti, kao i one urađene u periodu pre 2008. Takođe nisi pomenuo rekonstrukcije pešačkih zona i fasada.

Слажем се да је било и послова које је финансирала држава, али зашто их данас нема? А ремонт РВР-ова, као и радове на железници, обилазници и Панчевцу је финансирао град, иако су ови послови били у надлежности републике.

Што се тиче пешачке зоне око Кнез Михаилове, претходна власт је поплочала јабланичким гранитом Чика Љубину и Змај Јовину, затим Николе Спасића и Ускочку, а ако се не варам и 1.300 каплара и Вука Караџића ка Студентском тргу. Исправи ме ако грешим, али мислим да би се лако дало измерити да та површина није мања од Обилићевог венца, другог дела Вука Караџића и платоа испред Певца. Они ранији су средили и сам Студентски трг и парк код њега, као и плато испред Храма Св. Саве, Карађорђев парк, Финансијски парк, Мањеж, Ташмајдан... Једино се мора признати да Фолић има више осећаја за мале, урбане џепове од својих претходника, али то су вишеструко јефтинији захвати од ових које сам поменуо.Такође, подржавам га што је имао храбрости да за завршетак пешачке зоне у центру Старог града и Земуна ангажује Бориса Подреку.

Неко овде написа да је Славија урађена према плану Ђиласове градске управе, а ми знамо да је тај пројекат предвиђао подземне пролазе којима би се стизало на различите делове трга, али и до саме фонтане која је требало да буде далеко модернија. Овако, добили смо трг без пешака и шарено певајуће водено чудо унутар њега.

Када је реч о фасадама, сигуран сам да број оних које су у Краља Милана, на Булевару и око њега, у Његошевој, око Кнеза, на Дорћолу и на другим локацијама далеко превазилази број оних које су окречене у претходних годину-годину и по дана. Али, оне су рађене сваке године и на различитим местима и од тога није прављен спектакл за медије. Мислим да је апсурдно поредити квалитет обнове фасада Правног и Техничког факултета, Студентске библиотеке, затим низа зграда у Његошевој, Крунској и у Краља Милана, а неколико и у Карађорђевој улици са оним што се на брзака и кампањски радило пре годину дана. Раније су се фасаде реконструисале, а сада се - уз пар позитивиних изузетака - крече. При том, не одричем потребу да се и то ради, само ми смета некритичка употреба кајсија-боје и одсуство двобојних комбинација које би нагласиле рељефе којима су украшене старе зграде.

Ово је врло занимљива тема и тек ће бити будући да је састав форума екстремно антинапредњачки па су сва препуцавања на теми заправо међуопозициона препуцавања.

Ја као напредњак само да испржим кокице, седнем и читам вас. :)

Ja sam za gradske uvek glasala na osnovu rezultata na lokalu. Ovi na Cukarici su toliko nesposobni i neradni da ni na jednu moju molbu ili prijavu nisu reagovali, a pisala sam im od gluposti tipa da Kosutnjak pliva u djubretu do molbe da postave 100 m makadama na nekoj lokalnoj stazi kroz sumu da ne gacamo blato. Sve je bilo nemoguce ispuniti. Zato svako malo prave priredbe u opstini i dele neke ''diplome''. Ulicu ispod moje su ''asfaltirali'' 1/3, pa su za 6 meseci uradili jos 1/4, ali tako da izmedju razlomaka ostade neasfaltirano. Ko maloumni. Ko da zivimo u Despotovcu a ne 5 km od Terazija.
Da sam u centralnog gradskoj zoni, da su mi poplocali ulicu i sredili fasadu opusteno bih glasala za SNS iako dobijem alergiju kad ih vidim.

Sto se tice Djilasa, jel ono bese uveo ulaz u GSP na prednja vrata?

Mislim da nije dobro da isti ljudi (Đilas) budu predvodvnici neke opozicije, a da Đilas nije odgovorio na brojnja pitanja od kada je sišao sa funkcije!
Ćutao je sve vreme, da ga niko ništa ne bi pitao, a onda se na 5min pred izbore pojavio.
Đilas je prvo trebao da odgovori na brojna pitanja, pre kandidature, ali očigledno ne želi na pitanja da odgovora.
Uostalom tako je bilo i za njegove vlasti, mediji su bili autocentzrisani.
Studio B, Luka Beograd, Savski nasip, Bus plus, nelegalna gradnja Zvezdara, Bulevar bez bici staze, Maketa Terazija, medijska blokada,
mogao je da iseli rome, ali nije mogao da spreći da se otme Savski nasip i 9km obale, iste te godine!
I tada su zapošljavalo preko veze, podobni novinari, mediji su dobiljalii novac preko reklama...
Mislim da sve treba da nas zabrine to što će svako nakon ovih izbora proglasiti pobedu,
Ne pada mi napamet da podržim nijednu opciju koja je stala iza Đilasa, navodeći bilo šta kao razlog za tu odluku, pre nego se odgovori na brojna pitanja, na koje za sada odgovora nema.
Dobro je da će NDBG učestvovati na ovim izborima, neće im biti lako jer će ih napadati, omalovažavati SNS i Đilasovci.

Evo ovi 10-og zasedaju "na mnogobrojne zahteve članstva i istaknutih funkcionera se spoje bg i parlamentarni izbori" tako da...

Reče Vučić da će baš videti da li će da ga nadglasaju.
I, šta ćemo imati: lidersku stranku ili simulaciju demokratije unutar SNS-a?
Ili malo jednog, malo drugog.

51 milijarda evra?
Dovoljno za:
-50ak linija beogradskog metroa :mrgreen:
ILI
-100tinak najnovijih američkih borbenih aviona (ne kažem da su najbolji)/50 stelt aviona (mada mi Srbi najbolje znamo da to čudo ne radi :mrgreen:)
ILI
-Da skoro svaki međumesni put u Srbiji bude auto-put.

Ali hajde da to ovako racionalizujemo:
-Dovoljno da odmah otplatimo celokupni javni dug, stabilizujemo privredu, modernizujemo vojsku, izgradimo "prosečan" metro u Beogradu i u potpunosti modernizujemo infrastrukturu. Time bismo sopstvenim novcem pokrenuli privredu, iskorenili nezaposlenost, omogućili pristojne plate i penzije i tako sprečili odliv mozgova.

Toliko.

Bulevarac":2z7mcttb je napisao(la):
Mislim da nije dobro da isti ljudi (Đilas) budu predvodvnici neke opozicije, a da Đilas nije odgovorio na brojnja pitanja od kada je sišao sa funkcije!
Ćutao je sve vreme, da ga niko ništa ne bi pitao, a onda se na 5min pred izbore pojavio.
Da, niko ga ništa nije pitao (mislim i na medije i na istražne organe).
A zašto i njega i sve politikante poput njega niko nikada ništa ne pita???
Zato što svi oni rade jedni za druge, štite jedni druge, ne diraju jedni druge...

Politikanti govore istinu jedino u situacijama kada iznose prljav veš jedni o drugima, u tzv. predizbornim kampanjama, zato što dobro znaju kada je svako od njih činio raznorazna krivična dela.
Kao što vidimo, te njihove istinite navode jednih o drugima nema ko da zabeleži, pa da ih onda i iskoristi u sudskim postupcima protiv svakoga od njih pojedinačno.
E zato svi oni mogu 'ladno da rade šta hoće, jer odgovarati za bilo šta nikada neće.

Vrh