Šta je novo?

Gradske fontane i javne česme

Случајно приметих ову фонтаницу на Црвеном крсту
50411188688_b8dc59c4e2_k.jpg
 
Kako i kada je fontana iz baste kafane Vecitog mladozenje (Vracar) zavrsile ispred hotela Jugoslavija ? :shock: :shock: :shock:
 
A da nam pomognes sa fotkama posto mislim da si nesto pobrkao...
 
Na netu stare slike ,, Juge,, su bez fontane
a nigde ne mogu da pronadjem stare slike ulične kafanske bašte ,, Večitog mladoženje ,, u kojoj se i nalazila ta fontana .
Da, sečam se odlicno te velike globus kugle sa debelim ko kristalnim staklicima preko kojih išla voda.
Pamtim je zato što je igra prelamajuceg svetla kroz vodu i ,,kristale,, pravila u to vreme (70 i koje ) pravu čaroliju , koja je opčinjavala svako dete pa i mene dok sam srkao ,,crni sok - Koktu - sav važan sa ocem u kafani...

Nema je vise tamo ... al eto pronadjoh je malko zavučenu ispred ulicnog gl. ulaza hotela zaklonjenu parkiranim aitomonblima ...
Tu čaroliju teško više da mogu da vide Beogradjani ( deca) Eto namenjena je hotelskoj klijenteli koja je i zbog lošeg položaja i ne primecuje ...

Mozda naš Vožd pomogne sa nekom starom fotografijom bašte Vecitog mladozenje sa Crvenog krsta - Vracara
:sesir:
 
Zemun česma tipična ali fali delovi ....nzm ima li i jedna ispravna i kompletna ....

cesme01-2020-11-18-17-40-06.jpg
 
Malo sam smarao nadležne i ove godine povodom fiksnih datuma kada se javne česme konzevrviraju. BVK je rekao da oni samo rade po Gradskom pravilniku gde tačno piše da se česme konzerviraju (uklanjaju) 1.11, a vraćaju 1.4.

Onda sam pisao Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove i dobio ovaj odgovor

Поштовани,

Одржавање јавних чесми и фонтана постављених на јавној површини обавља комунално предузеће, према годишњем програму који се доноси до 31.12. текуће године за наредну годину и садржи врсту , обим и динамику радова као и висину средстава потребних за његову реализацију, а у складу са одредбама Одлуке о пречишћавању и дистрибуцији воде донете од стране Скупштине града Београда.

На основу наведеног,како је у току је израда предлога Програма одржавања јавних градских чесама и фонтана за наредну годину, Ваш предлог ће бити размотрен од стране стручних служби пружаоца комуналне услуге и овог Секретаријата, након чега ће се утврдити врста , обим и динамика радова, а у складу са висином средстава предвиђених за ову намену одлуком о буџету града Београда за наредну годину.

С поштовањем

Секретаријат за комуналне и стамбене послове
 
Obnovljena skoro mislim da nema jos godinu dana ....
 
Не знам да ли је било већ говора о овој мини-реплици. Мислим да је и из Чумићевог сокачета давно нестала...

Knez Mihailova, 1989. Građani se tiskaju oko mini replike nekadašnje Terazijske fontane (srušena 1947. godine) koja je upravo postavljena na uglu ove ulice sa Zmaj Jovinom. Na garderobi i izgledu ovih ljudi vidi se težak efekat prethodnih godina duboke ekonomske i društvene krize. Replika fontane će biti posle izvesnog vremena prebačena u novosagrađeni tržni centar "Čumićevo sokače".

 
Jeste, o njoj se bas diskutovalo na nekim od poslednjih strana u temi "Pesacke zone".
 
Ona limena obostrana česma na autobuskoj okretnici Zeleni venac , nema ni slavine, zvrje samo prazne rupe u nj. udublenjima.
Taj tip cesme mozda bi dobro ,,legao,, negde drugde po svom dizajnu.
Ovako kad god je ugledam vidim pisoar , pa se onda prsetim da je to ipak česma :(
Nadam se da ce je zameniti drugom koja ce se uklopiti u taj prostor kao i da ce uskoro cim temperatura dozvoli i proraditi.
:sesir:
Ajd da pitam još i ovo mozda neko i zna
Di su česme na Savskom trgu a gde je fontana :shock:
 
Već dugo vodim "bitku" da se česme što ranije aktiviraju i što kasnije deaktiviraju, ali prilično uzaludno. BVK se vadi na Grad jer oni samo postupaju uredbama koje donosi Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a oni baš i ne odgovaraju na mejlove.

Trenutno gradske česme rade samo od 1 maja do 1. oktobra, što je smešno jer u aprilu i oktobru retko kada ima mraza. https://www.bvk.rs/javne-cesme-i-fontane/

Šta više, imamo neke fontane koje rade i zimi, a tu je osetljivija oprema (Palata federacije - SIV).

Sada zbog Kovida, su još smanjili broj česama koje rade. Tek je to smešno, jer su kafići otvoreni, pa ispade da je javna česma opasnija od kafića.

Naravno, rizik zaražavanja postoji na česmama, ali realno, koliki je?
 
Bezistan ima tu "vintidz" estetiku, samo sto se to gotovo ne primecuje koliko je zapusten.
 
Vrh