Šta je novo?

Gradske fontane i javne česme

Ajd sad da vidimo ,da li ce Šapić za razliku od one pustinjske kamile , sada krenuti sa postavljanjem javnih česmi, bar na svim vecim gradskim čvorištima.
 
НИС

DAhJCuaXgAEdLKX.jpg
 

Помен жртвама комунистичког режима и подршка идеји о обнови спомен-парка „Краљева чесма”


Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас комеморативном скупу и помену невиним жртвама комунистичког режима у Београду и Србији и том приликом подржао обнову девастиране „Краљеве чесме” у Лисичјем потоку. Идеја је да се у сарадњи с градом и надлежним институцијама и предузећима чесма рестаурира, а према оригиналном изгледу и нацрту, који је радио тим архитекте Николаја Краснова, обнови читав спомен-парк у склопу којег би се подигао и први споменик бројним жртвама стрељаним без суда на овој локацији крајем 1944. године.

Градоначелник Шапић је подржао скуп као „Србин и родољуб, као први међу једнакима”, изражавајући наду да ће моћи да уради оно што је требало много раније да буде урађено.

– Ово место је важно како бисмо указали на то да је бољшевички, комунистички режим српском народу и српској држави донео само чемер, јад и несрећу. Некима је направио платформу да добију своје државе, некима је створио чак и нације, нама не видим да је добра донео. Због националног помирења важно је да правимо јасну разлику између тог режима и наших сестара и браће који су се борили против нациста и фашиста у народноослободилачком покрету једнако као и борци Југословенске војске у отаџбини. После 2000. године десила се рехабилитација Равногорског покрета, али ми се чини да су још увек дубоке ране међу нама због прекрајане историје. И други народи имају различитости, али постоје тачке које треба да нас уједињују – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио да ће се за почетак санирати и рестаурирати чесма која је, како је оценио, посвећена једној од најважнијих историјских личности српског народа краљу Александру.

– Завод за заштиту споменика ће урадити детаљан пројекат санације, након чега ћемо читав овај парк уредити јер он треба да буде спомен-обележје жртвама комунистичког, бољшевичког режима. Неке ствари морамо да оставимо иза себе, али не смемо да их заборавимо. Дајем вам јавно обећање да ће Град Београд овај пројекат завршили зарад националног јединства, зарад тога да као Срби једни друге штитимо и да бисмо чували сећања за будућа времена – нагласио је Шапић.

Престолонаследник Александар Карађорђевић подсетио је да је на овом месту страдало на хиљаде људи, због другачијег и слободног мишљења, што је ван граница разума.

– Проглашени су кривима без суда, без опције да се бране. Зато данас сви треба да се сетимо њиховог невиног страдања и да упутимо јасну поруку да ови злочини нису и никада неће бити заборављени. Они који су страдали нису имали правду, али заслужују да имају сећање – нагласио је Александар Карађорђевић.

Група грађана, интелектуалаца, Удружење жртава комунистичког режима и Удружење „У име народа за слободну Србију”, уз подршку још неколико удружења и покрета, већ пет година сложно раде на реализацији ове идеје. Иницијативни одбор, који је покренуо акцију, чине академици Душан Ковачевић и Матија Бећковић, Јелисавета Карађорђевић, професор Леон Којен, Саво Јовић, протојереј-ставрофор Српске православне цркве, Слободан Ђурић, председник Удружења жртава комунистичког режима, Љиљана Пекић, фондација „Борислав Пекић”, историчари Милан Ст. Протић, Срђан Цветковић, Коста Николић и многи други.

На скупу су се обратили и проректор БУ проф. др Ратко Ристић, проф. др Мило Ломпар, др Бојан Димитријевић, Мирко Петровић, Невена Татић Карајовић, те испред удружења др Ена Мирковић и др Срђан Цветковић, помен је обавио протојереј-ставрофор Илија Шмигић са свештенством, а химну „Боже правде” и „Востани Сербие” отпевао је Зоран Све Јовановић.

На крају су положени венци у знак сећања на жртве. На скупу је изражена посебна захвалност градоначелнику Александру Шапићу јер је, како је наведено, први градоначелник на овом месту после Владе Илића.

9a240e224008a6f30e695e57f358456b_3556739040.jpg

 
И догурао би само до председника МЗ Село Бњжанија.
 
Verovatno je mislio na Bežanijsku kosu, koja je kasnije nastala.
 
Bežaniju ne dirajte i ne spominjite u vezi ni sa ovim likom ni sa komunistima. Čuj, Bežaniju/Kosu izgradili komunisti, aha, ali na otimačini bežanijske zemlje. I on lično samo ponavlja uzurpatorski obrazac svojih ideoloških očeva, iako se sada deklariše protiv njih.
 
20230323_131838.jpg


Danas sam prolazio Ušćem i vidim da nisu još postavili slavine (tako da kažem) gde može da se pritisne da izađe voda...

Svake zime ih sklanjaju iz ne znam kog razloga, pretpostavljam da ima neke veze sa zamrzavanjem vode, ali pošto su mrazevi iza nas bilo bi dobro da se ubrzaju jer sam danas baš bio žedan a nigde prodavnice okolo da kupim nešto da pijem...
 
Danas bilo 26 stepeni, a česme ne rade.
Jedino šta mi pada na pamet je da neće namerno da ih puste u rad kako bi njihovi pajtosi koji drže firme za flaširane vode imali veći promet.
 
Све нам чесме пишкају као да имају простатит..
 
Kad sam pre neki dan video kako osoba sa velikim kučetom stavlja kuče da pije voodu kao što bi i ljudi stavili svoja usta blizu česme, mislim da više nikad neću tu popiti vodu...
 
Vrh