Šta je novo?

Gradske fontane i javne česme

Ne kažem da je idej suštinski loša, ali ja bih pre ''uzeo'' 20 fontana a ostatak iskoristio za sređivanje drugih problema, kao što su: zapušteni prolazi, grafiti, raspadnuti kolovozi, raspadnuti trotoari, vozila JGP, metro, stanice i stajališta, kanalizacija, infrastruktura, obale, parkinzi, itd itd...

Plus, treba imati u vidu da fontante iziskuju više održavanja. A znajući srpsko (ne)održavanje i (ne)nadležnost, bićemo srećni ako za dve godine od svih tih fontana 20 ostane u funkciji.

Sve u svemu, ovo mi deluje kao nešto iz Sovjetskog saveza u doba Staljina. Velikom vođi dunulo da su Beogradu najpotrebnije fontane i ima da se seju fontane i tamo gde treba i gde ne treba. I na kraju će stvarno i da bude kao u SSSRu, prigradska naselja koja decenijama mole za kanalizaciju, bolji prevoz ili prosto bolje održavanje postojeće infrastukture, ima da dobiju po fontanu. Koja je možda lepa, ali je daleko od prioriteta. Opet, samo zato što je Veliki Vođa tako odlučio a Veliki vođa ipak zna najbolje zar ne...
Tako to biva u plemenskim zajednicama i društvima gde politika vodi ne glavnu, nego svaku reč.

Ovo je skandal da po zamisli jednog čoveka sređujemo fasade, gradimo Beograd na Vodi, kupujemo određene autobuse, pravimo 50 fontana, jarbol od 200m... Treba svakog od nas da bude sramota što živimo u gradu gde se jedan čovek pita za sve i što donosi katastrofalne odluke što je svima jasno i što mi ćutimo.

Ne postoji opcija da se fontana a narocito cesma ,,poseje,, gde ne treba.

I u najudaljenijem ,,budzaku,, da se postavi korisno i dobro je
Moze se govoriti samo o opciji da bi na nekom drugom mestu bilo jos vise korisnije.
Za ovoliki Bgd i tih 20 je malo, jedva ce se i primetiti boljitak a da jeste, jeste boljitak :)

Boco, ti kad praviš kuću, i kad dođeš do stadijuma gde si upravo završio građevinske radove ali ćeš narednih par godina biti jako ograničen s parama... šta bi stavio kao prioritet za sledeću nabavku? Jel bi gledao da nabaviš stvari poput vode, kanalizacije, struje... ili pak kreveta, stola, stolice, bele tehnike... ili bi kupovao 54 saksija i ukrasa?

I naravno da postoji opcija gde je neka fontana višak. Podvlačim ovo ''fontane'' jer se u tekstu česme ne pominju. Elem, prvo, za sve postoji vreme i mesto, pa i za takve objekte. I sa urbanističkog i sa tehničkog aspekta. A drugo, na osnovu čega mi treba da poverujemo da ako naše službe ne mogu da održavaju ni ovaj postojeći broj fontana, da će moći da održe još 54 dodatne? I to još kad pola njih bude u prigradskim naseljima.

Ta prigradska naselja bez kanalizacje su sa po 70% glasala za Vođu. Očigledno su im metro, BGH2O i fontante preče od kanalizacije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=532746#p532746:2a0ffdr6 je napisao(la):
unedfined » Wed Apr 18, 2018 10:04 am[/url]":2a0ffdr6]Ta prigradska naselja bez kanalizacje su sa po 70% glasala za Vođu. Očigledno su im metro, BGH2O i fontante preče od kanalizacije.
Rec METRO je ovde visak (od toga u skorije vreme nema nista)
Ali imace zato fontanu pa mogu u njoj da se zaperu... :mrgreen:

Cek cek samo ziva u termometru da skoci pa ce biti druga pesma da se peva......

Sada kao starih i dece nema u prigradskim naseljima, da kad upece zvezda da borave u hladu uz neku fontanu....
Kao trebaju samo u centru za turiste i slikovanje.... :(

Prvenstveno sve sto se radi je za nas SVE pa tek onda za druge koj dodju da se dive nasim lepim stvarima, a to sto turisti retko zalaze u naselja ne znaci da tamo bakice ne cuvaju unucad .... a da ima i po koja fontana a narocito i cesma a za nj. to beskonacne milina :)

Fontane su naravno lepe i poželjne, ali one bi trebalo da dolaze kao šlag na torti, a to znači nakon što se završi sve ostalo. Kao što se kuća ne gradi od fasade i ukrasnog bilja u vrtu, već od temelja, tako bi i u uređenju grada, prvo trebalo graditi metro i kanalizaciju, potom nadzemne saobraćajnice, a izgradnja fontana bi trebalo da ide na kraju.

Tako da je ovo populistička ideja, očigledno jednog psihopate, koji želi, apsolutno sve sam da odlučuje, bez konsultovanja sa bilo kim iz bilo koje struke. Uz to, ovo će verovatno poslužiti za dalja pljačkanja budžeta, ako imamo u vidu da je fontana na Slaviji koštala 1.8 miliona evra, a znamo da identična može da se naruči po ceni od 200 000 dolara.

Znaci da posto ce biti manje i skromnije fontane i zarada ce biti manja. Jedva ako se dobaci do milionce po komadu. Vidis elisoidni da covek danima ne moze da spava i jede. I kako bi se resio nesanice smislio je da to bude uz zubor pedesetak fontana...

unedfined":1qwpdnhp je napisao(la):
Ta prigradska naselja bez kanalizacje su sa po 70% glasala za Vođu. Očigledno su im metro, BGH2O i fontante preče od kanalizacije.
Зато што је за време вође свако то приградско насеље цветало, колико код мрзео СНС тај исти СНС је највише радио на приграду. ДС и осталу се мрднули из центра града нису.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Navali narode fontane svh velicina i boja jos malo pa nestalo a da zapocetak osposobe ove postojece sto nerade polu zatrpane recimo

Šta vam je ljudi, pa oni da ispune Vođin plan od 50 fontana bilo bi im potrebno 20 godina ovako nesposobnim. Možemo mirno da spavamo.

Što se fontana tiče iznela sam svoj stav i slažem se sa Diogenom (inače meni omiljeni filozof), ali javne česme su zaista potrebne a nisu skupe.

Pre nedelju dana počeli su graditi česmu na banovobrdskoj pijaci. Juče sam otišla da vidim kako izgleda uverena da je "objekat" završen kad ono međutim. Kažu da rade u fazama ali da ima čak šest pipa (slavina) :lol: - Kao BnV, komentarišem, a oni me pitaju šta to znači. Šta će radnici, nemaju vremena da se informišu.

Evo rezultata i ni malo mi se ne dopada, bolje rešenje bi bilo da je kružna kao i unutrašnji stub:

Pogledajte prilog 1

U odnosu na ovu, daleko mi je draža ona prastara na drugom delu pijace (postavila fotografije)

Svaka pohvala za inicijativu. I u Londonu su skoro shvatili da su pijaće česme preko potrebne, ali ovde se to opravdava smanjenjem upotrebe jdnokratnih plastičnih flaša. I naravno, ljudi podržavaju plan, uglavnom bez ulaska u politiku čija je ideja i sličnog mudrovanja.

A nije da nema kontroverzi i netransparentnosti u vezi sa tim...

But quite where these fountains will appear is up for grabs: landowners, community groups, boroughs and others have until 24 April to apply for a fountain, with £50,000 from the mayor and £25,000 from the provider of the fountains, MIW, set aside for successful applicants to help fund installation.

https://www.theguardian.com/environment ... s-revealed

You will be willing and in a position to take full responsibility for the drinking fountain. Successful applicants will agree to assume ownership of the fountain. You will agree to be liable for the fountain and to take responsibility for cleaning and maintaining it to adequate standards (see FAQs for more information).

https://www.onelessbottle.org/fountainfund

Elem, politika na stranu i šeme sa privatnim kompanijama, londonske česme će imati ugrađen merače, brojače i razna druga čudesa radi prikupljanja informacija o načinu na koji se one koriste. Mislim da će dizajn biti jako jednostavan, možda jedan on onih koje ta kompanija već ima na lageru.

I u Londonu su skoro shvatili da su pijaće česme preko potrebne...
Jel beše... oni imaju samo Temzu sa njenim kanalima ? Rim ima samo rečicu Tibar
pa ljudi u tim elitnim gradovima ,,seju,, fontane i česme :kk:

A Bgd ko Saharski grad, jedva po koja .... :(
a leži na više različitih reka .... al djaba

Sad ,kao nešto najavili , neku sicu od 50 kom za čitav grad od čega naselja dobijaju po jedan komad
i eto i na Beobuildu se da videti NEopravdano protivnljenje u korist ,,prečih,, stvari ....

Jeste, ima puno prečih stvari
al samo za jedan polovan vojni avion koj najnovijim letelicama( ko i onda ) ne može ni da pridje
moze preča stvar
čitava klinika da se napravi, pa niko ni slovo da zucne :lol: :lool: :lol:

al za fontane koje čine život prijatniji EEEeee , tu moze ko god oce da pljuje i da mu se ništa ne zameri :shock:

Eto kakvi smo, da sam ja napredak isto bi zaobilazio taki Bgd u širokom luku :lol:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JrF4HZLCncs[/youtube]

Od 21. aprila do danas radovi na izgradnji javne česme na banovobrdskoj pijaci su u sledećem stanju:

Pogledajte prilog 1

Verovala sam da će zid srediti ali nisu, neko mi reče da će lepiti pločice i to granitne. A vrh.... maestralno. :lol:

Kad bi ta česma bila automobil izgledala bi ovako:

2666a549fb6ab0071c0cb65b76f530f0-586x307.jpg

@Bender Rodriguez
Ti si svetla tačka ovog foruma i treba te negovati makar što se mene tiče jer uvek me nasmeješ a onda shvatim da La vita è bella doke god je takvih. :kk:

Vrh