Šta je novo?

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd - Surčin

8 je tačan odgovor.

Ali logika kod nas je "o tome ću misliti sutra"
 
Вероватно шкртарење. Имали су толики и толики буџет за цео пројекат, и све паре су дали за радове по њивама а ово оставили за касније по добром старом обичају.
 
IMG_3934 Kopie.jpg
 
cija, ali su definitivno stagnirali zadnjih 3-4meseca. Ne znam da li su nesto radili nakon NG, mozda ako neko prolazi tamo da nas informise
Zadnji put kada sam bio, nisam uspeo ni da lociram tablu sa informacijama, koju

Ima i Gornje polje, kad se popnemo uz Bežanijsku kosu 😊

Pa Marina Bara, Perina Bara, Popova Ada (ne na reci, već usred njiva)... ihaj koliko ima tih "vlažnih" toponima u bežanijskom ataru, a svi kao na suvom.
 
Hvala ti @Пантограф -е na podsetniku na Goli Vrh, dao si mi sjajan šlagvort, jer ovaj toponim se jako često pogrešno tumači, valjda usled pogrešnog čitanja loših rukopisa na starim, rukom crtanim planovima... pa tako čujem da ljudi danas uglavnom govore Goli Vrh, ali i Goli Vrt, Goli Vr(ta)c (wtf??) a zapravo, ovaj potes Gornjeg Polja, naspram autobuske okretnice na Ledinama, pa u dubinu polja skoro do Autoputa, zvao se i zove se GORNJI VRH, jer je tu najviša tačka nekadašnjeg atara, a i danas, Novog Beograda (>100 m nmv). Topografija ne laže :)

Izvinjavam se na offtopic-u, ali flešbek je bio jači.
 
Inače, zanimljivo, preko Gornjeg vrha i dan danas ima atarski put, kojim je moguće izaći direkt na podvoznjak ispod AP kod Zmaja (i dalje oko Altine dublje u Srem ka Dunavu).

:)
 
Hvala ti @Пантограф -е na podsetniku na Goli Vrh, dao si mi sjajan šlagvort, jer ovaj toponim se jako često pogrešno tumači, valjda usled pogrešnog čitanja loših rukopisa na starim, rukom crtanim planovima...
Tako nekako se iz "Donjeg polja" izrodilo i "Dojno polje", a onda i sa internetom i "Aerodrom Dojno polje" (?!?) 😀
 
Vrlo moguće, a ono što je neverovatno je da je tako i Veliko ratno ostrvo kroz vekove prevođeno kao War island tj stranci su prevodili rat kao vojnu akciju, dok je u suštini veliki i mali rat ,što se i danas sreće u mnogim toponimima po našem govornom području- veliki i mali rt. Istog smisla i sličnog zvuka je i reč rit, koji predstavlja močvarno zemljište. Nadam se da će se jednog dana setiti neko da to ispravi, jer i u mapama iz 17-18 veka piše da su ratna ostrva, što je diznilend sci fi interpretacija velikog i malog rta, a možda i rita. A i lepo se uklapa u onu sliku balkana,ratovi divljaci, slejvs i ostalo..
 
Poslednja izmena:
Ja sam bio ubeđen da naziv "Ratno ostrvo" potiče iz nemačkog jezika i da je nastao nakon jedne od brojnih opsada Beograda, jer su se na njemu nalazili privremeni vojni objekti i položaji artiljerije koja je gađala grad.
 
Na dalmatinskoj obali ima mnogo ratova... odmah mi pada na pamet Dugi rat.
 
Vrh