ево сажетог прегледа који је комбинација важеће српске и европске регулативе. Српска тренутно није до краја усклађена са европском и у неким елементима је рестриктивнија, а у некима флексибилнија. Ја сам у сажетку увек изабрао рестриктивнију опцију – где је европска регулатива флексибилнија, ставио сам *, а где је српска флексибилнија сам ставио **.
Уколико летите дроном тежине испод 250 грама, можете да летите без икакве дозволе, регистрације и плаћања осигурања ако поштујете следећа ограничења:
- Искључиво у видокругу и не даље од 500 м*
- Под непрестаним активним управљањем пилота (тј. не сме да лети у аутоматском моду, ако има такав мод) **;
- До максималне висине од 100* m у односу на тле;
- не преко људи и у близини скупа људи – ова формулација је намерно остављена нејасно, али смисао јој је да каже: ок ако случајно прелетиш неког изолованог планинара док снимаш обронке и пашњаке, или пливача док снимаш море, али није ок да летиш изнад улице, трга или плаже где увек мораш да очекујеш да има људи. Различите државе различито интерпретирају овај принцип и неке државе ће под "скупом људи" сматрати и ауто-пут или било које насељено подручје, док друге државе неће, водећи се логиком да људи у колима или зградама нису директно изложени. Свакако предлажем да стриктно избегавате било кога непознатог.
- поштујући туђу приватност, тј. не изнад нечијег дворишта**
- не прилазећи другим ваздухопловима и дајући првенство пута свим ваздухопловима са људском посадом. Не постоји утврђена удаљеност која представља "опасно приближавање". Она зависи од геометрије конфликта, брзине, временских услова, доба дана.
- не вући ништа кроз ваздух (заставе, траке), не избацивати (нпр. летке) и не прскати.
- не ближе од 5 км од свих аеродрома и хелидрома**
- никад у близини "осетљивих објеката". Ова квалификација се разликује од државе до државе, али генерално обухвата периметар:
- војних инсталација;
- осетљивих индустријских и енергетских постројења и инсталација;
- затвора, болница, школа и свих дечјих установа;
- никад кроз заштићена станишта животиња и птица и резервате природе.
Наравно, могуће је одступити од било којег од ових ограничења, али онда морате да уђете у процес дозволе, регистрације и, потенцијално, осигурања.