Šta je novo?

'Građevinska mafija',gradnja mimo zakona,korupcija,...

RAQN":2jhevdfc je napisao(la):
Smena zbog gradnje

Kako saznaje B92, na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa smenjena je šefica građevinske inspekcije izvršenja u opštini Stari grad Dubravka Mirković.

Ona je smenjena zbog slučaja nelegalne nadgradnje biznismena Vukomana Rutovića. Naime, Rutović je u Fruškogorskoj 6 nelegalno podigao krovnu konstrukciju od 110 kvadrata i nadzidao stambeni prostor. 15. septembra je, po nalogu Četvrtog opštinskog suda, uklonjen deo tog objekta.

Ljubinka Lazarević, vlasnica susedne zgrade, koja je i zahtevala uklanjanje nadogradnje, tada je izjavila da je podnela krivičnu prijavu protiv Rutovića, a zbog neizvršenja sudskih i opštinskih rešenja, i protiv odgovornih u opštini Stari grad.

Izvor: B92


Bar da se nešto dogodi s vremena na vreme po ovom pitanju.
Svaka čast Đilasu, čovek je toliko moćan i politički i finansijski, da neće svoje ime ukaljati, zbog sitne građevinske korupcije, nego odmah smenjuje bez ikakve bojazni. Nadam se da je zaista tako.
 
Evo slika iz Fruškogorske ...Pogjedajte ovu idiotsku klimu :bash:Kao što sam već rekao ta nadogradnja se skoro ni ne vidi sa prednje strane.

 
Ovo je slika iz 2006te. Verovatno i dalje stoji ako nije palo :)
3e835031b2.jpg


Ulica Prote Mateje,skroz do Slavije.

Verujem da ce svi primetiti "mocne" celicne profile koji drze kosuljicu,blokove,serklaze i ceo cosak krova :) To je verovatno bila nekada nastresnica ali su se dosetili da ima cao 1m2 :rant:
 
ma super :bash: Sto bi voleo da "investitor" padne sa sve ovom terasom ili šta je već....
 
Ne znam da li je odgovarajuci topic, tek, zanimljiva vest:

„Станком” тужи хиљаду оштећених купаца станова
Упркос уверавањима Живадина Михаиловића, директора фирме, да купци нису криви за спор између њих и суинвеститора „Делта легал”, око 50 несуђених власника станова у Филмском граду мораће пред суд

После уверавања из „Станком холдинга” да имају саосећања за купце недовршених станова у Филмском граду које је, према њиховим наводима, преварио суинвеститор „Делта легал” продајући квадрате који нису били пребачени у његово власништво, предузеће Живадина Михаиловића извукло је пред суд управо те купце. „Станкомове” тужбе за раскид уговора стигле су на адресе око 50 несуђених станара и најављено је да ће и остали, којих има око 1000, морати да, осим оног за станове који је можда већ улудо бачен, истресу и новац за хонораре адвоката.

– Почетком августа добили смо тужбу и суд је одмах усвојио део тужбеног захтева и забранио нам располагање станом. Будући да је власништво спорно, такво решење суда можда има смисла. Чудно је што нам је у августу, у сезони годишњих одмора, остављен рок за жалбу од три дана. Нама је то био сигнал да је онај ко је одлучивао о захтеву „Станкома” био пристрастан у њихову корист – каже Марија Рауш из удружења „1000 оштећених”.

У „Станкому” објашњавају да је правна техника таква да су морали да туже и „Делта легал” и купце како би издејствовали раскид уговора и повратили имовину коју називају својом. На питање да ли је то било неопходно, или су могли да сачекају резултате вештачења, које су сами затражили, и на основу налаза стручњака постигну споразум са наводно нелојалним партнером, немају одговор.

– „Делта легал” је, као суинвеститор и извођач радова, био исплаћиван у квадратима на основу обрачуна вредности обављених радова. Ми смо уговор поштовали, али су они продали 9.600 квадрата више него што смо им преписали. Вештачење ће, верујемо, бити готово за месец дана и тада ће ситуација бити јасна – поновили су у „Станком холдингу” своју уобичајену изјаву.

Мишљење вештака, међутим, није обавезујуће, примећује адвокат купаца Владан Златић.

– Незадовољној страни нико не може ускратити другог вештака. То ће се претворити у игранку без престанка и последњи ће са ногу да спадне онај ко има највише пара. „Станком” је умиривао купце да нема ништа против њих, позивао их да им донесу уговоре и онда је уговоре искористио да сазна адресе купаца и тужи их – рекао је Златић.

– Збрка је настала зато што је квадрат на тој локацији у време када смо куповали станове коштао 1.100 евра, док сада за њега треба платити 1.700 евра. Они хоће да узму разлику. Исту овакву пљачку је „Станком” организовао са „Кумингом” и „Сумиксом”, започну лажну свађу да би завлачили купце, па онда заиста покушају да преваре једни друге. Подизвођачи нам тврде да Жика Муштикла покушава да се погоди са њима обећавајући да ће им све квадрате пренети у власништво, само да се реши „Делта легала”. Када то уради, отарасиће се и нас и опет ће продавати исте станове – претпоставља Раушева.

У „Станкому” негирају да су ишта нудили подизвођачима и тврде да о наставку радова не размишљају док вештаци не кажу своје. Они верују да ће бити посла за њих иако је „Делта легал” почетком септембра наставио радове на плацевима у Филмском граду, замрзнутим још прошле године, када је избио сукоб између њих и „Станкома”.

– Александар Лукић, власник „Делта легала”, обећао је купцима да ће за Нову годину имати велику журку за усељење. Нисмо им задавали проблеме, али не видимо да радови одмичу и да постоје шансе да они заврше зграде до Нове године или, ако остану овако неозбиљни, било када – проценили су у „Станкому”.

Редовне патроле купаца потврђују део њихових речи. На градилишту има радника, Лукић је обећао да ће ускоро стићи и тешка механизација али, ако се настави овом брзином, купцима се чини да ће и ову Нову годину прославити у изнајмљеним становима.
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Stankom-tuzi-hiljadu-oshtecenih-kupaca-stanova.sr.html
 
Stanari Dubljanske bez rešenja
Nadoknadu nude samo baka Milki
Nakon 20 dana od urušavanja kuća na gradilištu u Dubljanskoj ulici, jedino je baka Milku juče posetio advokat Nedeljka Prelića, prvoosumnjičenog investitora „Optusa”. Ekspertiza je završena, ali kako „Blic” saznaje nisu uređena detaljna merenja uzoraka uzetih sa gradilišta.
2hxx2ya.jpg

- Prelićev advokat mi je ponudio stan od oko 45 kvadrata na Vračaru kao nadoknadu štete. Rekao je da napravim spisak kako bi mi kupio nameštaj. Više mi nije bitno šta će biti sa placem u Dubljanskoj, nabaviću je te sitne stvari, potreban mi je samo krov nad glavom. Skeptična sam prema svemu tome, jer sam mnogo puta bila prevarena u životu, a oni sada mnogo obećavaju - priča baka Milka Goljevac, čija je kuća potpuno uništena i dodaje da najviše pati za zidom prepunim umetničkih slika čiji je autor njena ćerka.
Ruinirani ostaci urušenih kuća „čuče” na Čuburi, ostavljeni i napušteni. Vlasnici nemaju kuda. Vladimira Lazića i Igora Đorđevića niko nije kontaktirao. Oni zahtevaju da im se kuće vrate u prvobitno stanje i na taj način nadomesti šteta.
- Hoću da mi se izgradi ista kuća kao što je bila. Urušeno mi je oko 40 kvadrata. Nameštaj mi nije bitan, ali neke stvari niko ne može da mi nadokandi ili ponovo kupi. U toj sobi su mi bili svi dokumenti vezani za kuću i posed, kao i uspomene na preminule roditelje - ogorčen je Igor.
Institut za merenje materijala je u četvrtak predao Gradu rezultate uzorka šipova i vode uzetih iz temeljne jame. Ekspertiza je kasnila dva dana, ali kako saznajemo nisu urađena kompletna merenja.
- Institut se opravdao time da je takva tehnologija i da je potreban duži vremenski period da bi se dobili detaljni rezultati. Potrebno je još nekoliko dana kako bi se uradila detaljnija analiza - rekao je Petar Živanović, gradski sekretar za imovinsko pravne poslove i građevinsku inspekciju.
Prema Živanovićevim rečima, ekspertiza će biti prosleđena Trećem opštinskom sudu, a njeni detalji ne mogu biti otkriveni jer bi se time ometao istražni postupak koji je u toku.

Uspomene su nezamenljive
Stanari iz Stojana Protića 40, Vladimir i Igor dele mišljenje da će im najviše nedostajati predmeti iz detinjstva. Niko neće moći Igoru da nabavi projektorske trake na kojima su bili snimci kada su brat i on bili mali. Vladimiru su se „survali” instrumenti, biblioteka, snoubord koji je mnogo voleo i ogromna kutija sa igračkama koju je, kako kaže, nameravao da čuva do kraja života.


Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=63456

Sve jasnija postaje namera investitora da sto jeftinije dodje do zemljista. Verujem da ta kuca koja je imala ova zena nije bila nikakva ali je cista prevara dati joj tako mali stan na ime zemljista. Naravno da je dobro sto ce se skuciti, stara je, bolesna, verovatno ce joj dobro doci taj stan, ali opet trzisno gledano, prevarena je. Znam dva slucaja iz svog komsiluka, gde stariji ljudi nisu hteli da se nagode sa investitorima oko svojih kuca i sta se desilo - u oba slucaja kuce su iznenada izgorele.
 
Polako, ovde se navodi stan kao nadoknada štete, ne kao zamena za zemljište. Mislim da je žena i dalje vlasnik zemljišta. I da, većina malih investitora je zrela za kopanje krompira u Padinjaku.
 
bigvlada":194y2xtr je napisao(la):
Polako, ovde se navodi stan kao nadoknada štete, ne kao zamena za zemljište. Mislim da je žena i dalje vlasnik zemljišta. I da, većina malih investitora je zrela za kopanje krompira u Padinjaku.
Pa to su novine, dakle pola baci u vodu. Ne verujem bas da bi se investitor isprsio i da joj da stan dzabe i jos da ona ostane vlasnik zemljista. Ko zna sta je u pitanju.
 
Смењена начелница грађевинске инспекције
Због случаја „Дубљанска” отказ прети свима који нису поштовали прописе
Драгана Пешић смењена је са места начелнице градске грађевинске инспекције. Њој је јуче званично уручено решење о распоређивању на друго радно место и од данас ће обављати посао грађевинског инспектора. Зашто је смењена у решењу не пише, а Пешићева каже да не зна разлог за овакву одлуку. Тврди да није одговорна за случај „Дубљанска”, када су пре месец дана у дубоку темељну јаму пропале суседне куће, јер није обављала инспекцијски надзор на градилишту пре незгоде.

– За проблеме сам сазнала 12. октобра када је дошло до урушавања. Моја одговорност почиње те ноћи. Тада сам преузела инспекцијски надзор и донела све законом прописане мере, покренула поступке пред правосудним органима, омогућила да се обави обезбеђење доказа за даље вештачење како би се утврдио узрок, извршила принудно затрпавање темељне јаме да не би дошло до нових оштећења. Агенција „Geoinch”, којa је и раније oсматрала суседне објекте, поновним мерењем утврдила је да се они нису померили нити слегли – истиче Пешићева.

Она претпоставља да је погрешно интерпретирана изјава у једном дневном листу могла да утиче на овакву одлуку.

У току је и дисциплински поступак против њене две колегинице, Мирославе Даскаловић, помоћнице градског секретара за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију и Драгане Коларић, инспекторке која је водила предмет Дубљанска, због неблаговременог обављања дужности. Повод за покретање овог поступка је пријава фирме ЛХР, која је била одговорни извођач радова на побијању шипова, а коју је инспекција добила у јуну. Даскаловићева каже да је у њој писало да се не изводи по одобреном пројекту и да се ЛХР плаши да ће доћи до нежељених последица. Иначе, постављање шипова почело је крајем јануара када је инвеститор имао само решење о одобрењу за изградњу. Пријава радова, без које како је законом прописано не би смело да се гради, прибављена је у априлу.

– У јуну није могло да дође до нежељених последица, јер није била урађена надглавна греда, а није било ни ископа. Евентуална грешка инспекторке је што није сачинила записник, а то није могла да уради јер њега мора да потпише инвеститор или одговорна особа на градилишту, које моја колегиница обилазећи у неколико наврата није затицала – објашњава Даскаловићева.

Уколико се утврди да су одговорне, осим новчане казне, њима прети отказ. Ко ће сести у фотељу главног инспектора још није познато. Петар Живановић, градски секретар за имовинско правне послове и грађевинску инспекцију, истиче да је место веома одговорно и да нови начелник мора да буде неко ко има довољно знања и искуства. На питање да ли очекује још неку смену Живановић је одговорио:

– Осим Драгане Пешић нико није разрешен или кажњен. У току је дисциплински поступак и не знамо како ће се то завршити.

Дисциплински поступак води се и против петоро запослених у Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове. Према незваничним сазнањима, Драгана Пешић неће бити једина која ће због Дубљанске остати без функције. Спекулише се да отказ прети многима који су на било који начин повезани са градњом у овој улици на Врачару.

Д. Мучибабић
[објављено: 07/11/2008]
Izvor Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Smenjena-nachelnica-gradjevinske-inspekcije.sr.html
 
Napravljen spisak gradilišta koja bi mogla da ugroze okolne objekte
Opasna gradnja na 37 adresa u gradu
2pq6jgi.jpg

U Beogradu postoji ukupno 37 gradilišta koja bi potpuno ili delimično mogla da ugroze okolne kuće i ljude koji u njima žive. Na ovim gradilištima se i danas izvode radovi, jer građevinska inspekcija, kao i u slučaju Dubljanske ulice, „nije našla osnov za pokretanje postupka”. Kako je za „Blic” izjavio gradonačelnik Dragan Đilas, to je i razlog smene načelnice Gradske građevinske inspekcije Dragane Pešić.

Odmah posle nesreće u Dubljanskoj ulici, gradonačelnik Dragan Đilas zatražio je izveštaj o svim gradilištima u Beogradu, koja bi mogla da dovedu u opasnost okolne objekte.

- Kad sam zatražio izveštaj o gradilištima, koja su neobezbeđena poput onog u Dubljanskoj, ispostavilo se da ih ima ukupno 37. Nisam bio zadovoljan činjenicom da se na njima i dalje gradi i zbog toga sam tražio promene u gradskoj građevinskoj inspekciji - kaže Đilas. On dodaje da bi tužilaštvo i u ovim slučajevima trebalo da reaguje, kao što je to učinilo u slučaju Dubljanske ulice.
- Obaviću sastanak sa tužilaštvom i policijom i tada ću im dostaviti materijal sa lokacijama za koje smo procenili da su opasne. Ako zakon kaže da se nastavak gradnje na takvim gradilištima tretira kao ozbiljno krivično delo i da za one koji to rade budu određene pritvor, onda će verovatno da prestanu sa tim - priča Đilas.
Prva osoba koja je smenjena sa neke funkcije posle slučaja „Dubljanska“ je Dragane Pešić, načelnice gradske građevinske inspekcije.
Iako je izjavljivala da postupak gradonačelnika nema nikakav osnov, jer je „njena odgovornost počela 12. oktobra kad je došlo do urušavanja u Dubljanskoj”, bivša načelnica juče za „Blic” nije želela da prokomentariše razloge zbog kojih je smenjena. Nije mnogo želela da govori ni o činjenici da u Beogradu postoji 37 opasnih gradilišta, na kojima radovi do danas nisu prekinuti.
- Zaista nemam tu informaciju. Nisam više načelnica građevinske inspekcije i ne moram to da komentarišem - kratko je rekla Pešićeva, koja će posle smene obavljati posao gradskog inspektora.
Međutim, Dragana Pešić po svemu sudeći neće biti jedina „žrtva” Dubljanske. U toku je i disciplinski postupak protiv njenih koleginica Miroslave Daskalović, pomoćnika gradskog sekretara za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju, i Dragane Kolarić, inspektorke koja je vodila predmet „Dubljanska”. Ukoliko se utvrdi da su odgovorne, osim novčane kazne, njima preti i otkaz. Disciplinski postupak vodi se i protiv petoro zaposlenih u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove.

Saslušani svedoci
U Trećem opštinskom sudu juče su saslušani svedoci u istrazi protiv trojice osumnjičenih za urušavanje kuća u Dubljanskoj. Očekuje su i početak građevinskog veštačenja, a posle toga predmet će biti prosleđen tužilaštvu na odluku o podizanju optužnice protiv osumnjičenih.

Spisak gradilišta
ZVEZDARA
Milana Rakića 123
Križanićeva 20
Križanićeva 14
Križanićeva 16
Vojvode Savatija 15
Paje Jovanovića 12
Pećska 1a
Kulina Bana 1
Kulina Bana 20
Kajmakčalanska 33
Rtanjska 29
VRAČAR
Vojvode Šupljikca 37
Todora Stalaća 16
Šumatovačka 42
Todora od Stalaća 8
Patrijarha Varnave 50
Sazanova 108
Vojvode Šupljikca 29
Generala Horvatovića 7
Šumatovačka 149
Baba Višnjina 38-42
ČUKARICA
Spasenovićeva 11-13
Zrmanjska 3-5
STARO GRAD
Mihizova 9
BLOK 52
Autoput 11
BLOK 65
Omladinskih brigada
VOŽDOVAC
Stražilovska 79
Vojvode Stepe 230
Kruševačka 35
Tikveška 25
Debarska 23
Rade Končara 35
Rade Končara 8
PALILULA
Slanački put bb, uz broj 80
Ugao Juhorske i Danteove
Vojislava Ilića 39
KALUĐERICA
Starca Vujadina 8Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=64429
 
...„nije našla osnov za pokretanje postupka” znaci jednostavnim recima "vlast je kupljena". Vecina objekata u gradu koji se trenutno grade nemaju dozvole, zato sto nisu izdavane prethodnih meseci. E, ako gradjevinska inspekcija u nemanju dozvole ne vidi problem, treba smeniti ne samo rukovodioce, vec SVE koji tamo dzbolebare, a mi ih placamo!

Djile je izgleda otpoceo cistku - a to je njegovo obecanje broj 1.
 
U gradu 37 gradilišta koja mogu da ugroze okolne objekte
Proglašeni opasnim, a ipak grade
Dva dana nakon objavljivanja spiska potencijalno opasnih gradilišta u gradu, na nekima od njih gradnja je zaustavljena. Reporteri „Blica“ su obišli deset lokacija sa spiska Grada na opštinama Zvezdara i Vračar i uverili se, međutim, da neki nastavljaju da grade kao da se ništa nije dogodilo.
33palu8.jpg

- Nema nekog posebnog razloga za obustavljanje gradnje. Jednostavno, odlučili smo malo da se odmorimo, trebalo bi u petak da nastavimo sa radovima - tvrdi Radmilo Rašić, investitor na gradilištu u Šumatovačkoj 149, koje je procenjeno kao opasno po okolne objekte.
Zbog ovog gradilišta, kako kažu stanari, dogodilo se obrušavanje zida stare šupe, ali investitor je na vreme sanirao štetu.
Juče se nije gradilo i u Vojvode Šupljikca 37. Prema rečima čuvara gradilišta, gradnja je zaustavljena jer „nešto nije bilo u redu sa projektom“. Kad se dopuni projekat, i inspektori dozvole gradnju, nastaviće sa radovima.
Pucaju zidovi, radovi u toku
Na nekim adresama radovi i dalje traju. Posledice zbog iskopavanja temelja u Šumatovačkoj 42 stanari okolnih kuća već osećaju.
- Samo čekam kad ćemo da propadnemo u rupu. Popucali su nam zidovi, prozor je izašao iz štoka, stvari nam se šetkaju po kući. Beton u dvorištu je nedavno skroz popucao - priča Miloš Georgijevski, koji živi u istoj ulici na broju 44.
Dvorište je sanirano pre neki dan, a investitor objekta Aleksandar Radovanović kaže da će obeštetiti sva oštećenja, ali tvrdi da njihovi životi, kao ni kuća, nisu u opasnosti.
- Normalno je da dođe do malih naprslina. Za ono za šta smo mi krivi, to ćemo i da saniramo. Čak nismo ni sigurni da su im zidovi popucali od naše gradnje, a da to nije od ranije - dodaje Radovanović.
Na drugim lokacijama sa spiska na opštinama Zvezdara i Vračar, međutim, radovi se ne samo neometano obavljaju, već komšije kažu kako sa investitorima imaju odličnu saradnju. Takva je situacija sa gradnjom u Sazanovoj ulici i Kulina bana.
- Od samog početka imali smo odličnu saradnju. Sve što smo tražili investitor je ispoštovao. Živimo u kući staroj 106 godina i ni pukotinu nismo dobili - kaže Dragoslav Stojanović, stanar Sazanove 108.

Inspektori ne rade posao do kraja
Gradska građevinska inspekcija nije učinila ništa da zaustavi gradnju na ovih 37 gradilišta, na kojima bi izvođenje radova moglo da uruši okolne kuće i ugrozi živote ljudi koji u njima žive. Nadležni gradski građevinski inspektori nisu podneli nijednu krivičnu prijavu protiv nesavesnih investitora, što su po zakonu morali da učine.
Otuda ne čudi postupak gradonačelnika Dragana Đilasa da sa mesta načelnice Gradske građevinske inspekcije smeni Draganu Pešić i da se protiv njenih najbližih saradnika pokrenu disciplinski postupci. Odobrenje za gradnju na ovim lokacijama dala je gradska uprava, jer su u pitanju objekti veći od 800 kvadrata.
- Već izvesno vreme tražmo od Grada „duplu kontrolu“, odnosno da i opštinske inspekcije mogu nadgledati objekte za koje je nadležan Grad i obrnuto. Za sada nema odgovora - kaže Đorđe Belamarić, savetnik predsednika opštine Vračar.
Praksa gradskih građevinskih inspektora bila je da odu na ova gradilišta, vide da li nešto nije u redu i napišu rešenje o prekidu radova. Međutim, tu se kontrola nad nesavesnim investitorima uglavnom završavala.
- Inspektori nekad ne rade svoj posao kako bi trebalo. Napišu rešenje o prekidu radova i više se ne vraćaju. Međutim, oni bi morali da se vrate kroz nekoliko dana i provere da li je nastavljena gradnja - priča Milan Popović, predsednik opštine Vračar i dodaje da ukoliko se gradnja nastavi, protiv tog investitora mora da bude podneta krivična prijava.

Čeka se novi načelnik
Još nije poznato ko će doći na mesto Dragane Pešić, koja je do pre pet dana obavljala funkciju načelnice Gradske građevinske inspekcije.
„Blic“ je juče pokušao da
stupi u kontakt i zatraži komentar nekog u Građevinskoj inspekciji, ali nam je rečeno da dok se ne izabere novi načelnik niko ne može da govori za medije.

Opasna gradilišta
Zvezdara: Milana Rakića 123, Križanićeva 20, Križanićeva 14, Križanićeva 16, Vojvode Savatija 15, Paje Jovanovića 12, Pećska 1a, Kulina Bana 1, Kulina Bana 20, Kajmakčalanska 33, Rtanjska 29, Vojislava Ilića 39
Vračar: Vojvode Šupljikca 37, Todora od Stalaća 16, Šumatovačka 42, Todora od Stalaća 8, Patrijarha Varnave 50, Sazanova 108, Vojvode Šupljikca 29, Generala Horvatovića 7, Šumatovačka 149, Baba Višnjina 38-42
Čukarica: Spasenovićeva 11-13, Zrmanjska 3-5, Mihizova 9
Novi Beograd: Autoput 11 (Blok 52), Omladinskih brigada (Blok 65)
Voždovac: Stražilovska 79, Vojvode Stepe 230, Kruševačka 35, Tikveška 25, Debarska 23, Rade Končara 35, Rade Končara 8
Palilula: Slanački put bb (uz broj 80), Ugao Juhorske i Danteove
Kaluđerica: Starca Vujadina 8


Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=64961
 
Inspektori obišli 134 gradilišta i izrekli 28 zabrana rada
13:40 BEOGRAD, 14. novembra - Inspektori Ministarstva rada i socijalne politike obišli su 134 gradilišta, izrekli 28 usmenih zabrana rada i podneli 46 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, saopšteno je danas iz tog Ministarstva. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da devet poslodavaca nije prilavilo gradilište, a utvrđen je i niz nedostataka, 39 na ličnim zaštitnim sredstvima, kao i 110 na mestima rada - najčešće zbog neobezbeđenih skela.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.rs
 
Ево и мало шире о томе из Новости

Gradilišta puna grešaka
D. KRSNIK, 14.11.2008

NAKON pojačanog nadzora na 134 gradilišta u sedam gradskih opština, inspektori rada podneće 46 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, zbog nesprovedenih mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, i četiri zahteva protiv zaposlenih, zbog nekorišćenja ličnih zaštitnih sredstava i opreme.

U izveštaju Inspektorata za rad kaže se da su u sredu, 32 inspektora iz sva tri odeljenja Iinspekcije rada Beograda i inspektori iz sedam odeljenja inspekcije upravnih okruga obuhvatili čak 1.600 zaposlenih na gradilištima.
- Inspektori rada podneće 46 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, zbog nesprovedenih mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i četiri zahteva protiv zaposlenih, zbog nekorišćenja ličnih zaštitnih sredstava i opreme - kaže Radovan Ristanović, direktor Inspektorata. - Izrečeno je 28 zabrana rada na gradilištima.

Pregledano je 134 mesta gde neimari rade, a nadzorom je obuhvaćeno 1.600 zaposlenih.
- Devet poslodavaca nisu prijavili gradilište, a utvrđeno je 39 nedostataka na ličnim zaštitnim sredstvima - kažu u Inspektoratu. - To znači da su neobezbeđena od strane poslodavaca i da zaposleni nisu koristili lična zaštitna sredstava.

Tokom nadzora utvrđeno je i 110 nedostataka na mestima rada, odnosno skele i ograde kao i deset nedostataka na oruđima za rad. Kako kažu u ovoj ustanovi, biće doneta 53 rešenja o otklanjanju nedostataka.

Na nivou cele zemlje, inspektori su u prvih osam meseci doneli 6.670 rešenja o otklanjanju nedostataka, a njima je naloženo da se "sredi" čak 14.944 nepravilnosti. Nažalost, tokom tog perioda u svim delatnostima dogodila se 31 smrtna povreda na radu, 22 teške povrede, nakon čega su povređeni preminuli, i 684 teških povreda.

DUGAČAK SPISAK
GRADILIŠTA u ulicama koje inspektori "snimaju" biće, prema svemu sudeći, proširena sa 46, koliko ih je bilo na početku nedelje. Na papiru su, između ostalih, Križanićeva u broju 20, Mihizova 9, Paje Jovanovića 12, Debarska 23, Kajmakčalanska 33, Patrijarha Varnave 50, Vojvode Šupljikca 37, Stražilovska 7a...
Inače najavljeno je i da će sva nebeznedna gradilišta biti posebno obeležena!
извор Новости
линк http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=132222&datum=2008-11-15
 
Uhapšen Aleksandar Lukić
21. novembar 2008. | 15:46 |
Beograd -- Policija je saopštila da je uhapšen Aleksandar Lukić, direktor preduzeća "Delta legal" iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje.

On je od maja 2004. do aprila 2008. izgradio više od 300 stambenih zgrada u Filmskom gradu. Te stanove je u sivoj fazi prodavao fizičkim licima za gotov novac, koji je prisvojio, u iznosu od preko dva miliona evra, i to bez evidentiranja ostvarenog prihoda, čime je izbegao plaćanje poraze i doprinosa u iznosu od 64 miliona dinara, saopštio je MUP.

Policija nastavlja rad na proveri svih okolnosti prodaje stanova preduzeća "Delta legal" na području Beograda, a u nastavku akcije suzbijanja zloupotreba u oblasti stambene izgradnje.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=11&dd=21&nav_id=330054
 
Низао зграде без дозволе и – кривичне пријаве
Низао зграде без дозволе и – кривичне пријаве
Немамо коментар на хапшење Александра Лукића, утолико пре што је ухапшен због утаје пореза, не због бесправног продавања квадрата који му, по слову нашег уговора, нису припадали. Нека полиција и судови раде свој посао, рекао је јуче Миодраг Ружић, задужен за односе с јавношћу у „Станкому”, Лукићевом суинвеститору у Филмском граду

Почетком септембра Александар Лукић, власник грађевинске фирме „Делта легал доо”, славодобитно је стао пред гневне купце недовршених станова у Блоку 50а у Филмском граду и обећао им да ће Нову годину прославити у својим дуго ишчекиваним домовима. Одговорено му је клицањем, али вероватно ће несуђени станари, с обзиром на то да ни тада нису показивали намеру да му опросте за све муке које им је приредио, клицањем поздравити и вест да је он јуче ухапшен због утаје пореза на добит за управо тај комплекс зграда. Новогодишњој журки код куће тешко да више може да се нада и Лукић, будући да је полиција најавила проширење истраге о њему на све околности продаје станова широм града. Ако пронађу доказе о бројним малверзацијама које му купци стављају на терет, он би могао да заврши у затвору дуже време.

Лепи манири, тих и смирен говор и помодна гардероба нису помогли Лукићу против лошег гласа о његовом пословању који већ неколико година кружи међу људима које је ојадио и грађевинским и комуналним инспекторима у неколико општина. Где год је подизао зграде, иза њега су остајале притужбе, па и кривичне пријаве због градње без дозволе.

– Такво је било време, сви су тако радили. Када направите саобраћајни прекршај, ни ви нећете звати полицајца него ћете гледати да се провучете – објаснио је он у неформалном разговору за „Политику” средином септембра.

Тамо где није успео да се провуче, зграде су рушене, као на Вождовцу и Звездари. Иста група људи унесрећена је два пута пошто је Лукић купцима порушених станова на Вождовцу „великодушно” доделио станове на Звездари.

– Без иједног папира подигао је две зграде, одмах до њих почео и трећу, и тек онда затражио легализацију. Како је пробио рокове, купци су се на своју руку уселили у зграду која је имала само костур, фасаду, врата и прозоре. Сами су се прикључили на канализацију, наравно нестручно, па су отпадне воде истицале у рупу покрај градилишта, на којем је Лукић и даље неометано радио. Када смо издали решење за рушење, станари су похрлили у општину и завапили „неће ваљда опет да нам униште домове, мислили смо да смо коначно на свом” – сећа се Александар Ребић, шеф одељења за инспекцијске послове општине Звездара.

Чаславу Арсићу инспектори нису срушили стан на Коњарнику, али га је уништио сам Лукић. Први стан за који су склопили уговор Арсић није хтео да преузме будући да је приметио грађевинске пропусте. Лукић му је дао други стан, али је одбио да плати, као што је налагао уговор, трошкове малтерисања и увођења воде, канализације и струје. Чим је пуштена кроз цеви, вода је поплавила стан, што је Арсић поправио опет празнећи свој џеп. Ни та оправка није била довољна да среди лоше инсталације, па су се фекалије разлиле, потпуно уништивши стан. Изгубивши око 47.000 евра на плаћање квадрата и инфраструктуре и покривање штете, Арсић се вратио међу подстанаре, са једином сатисфакцијом да му је суд одобрио делимичну надокнаду трошкова. Полиција, међутим, није могла да нађе Лукића ни на једној од бројних адреса на којима је био пријављен.

– У суду су ми рекли да морам да доставим Лукићеву адресу, као да је мој посао да га тражим. Нашао сам им и адресу и бројеве телефона и чекао. Онда су ми затражили и да будем детектив и откријем куда се он креће пошто код куће, наравно, никада није био – каже Арсић.

2u9u5p5.jpg

Протест оштећених купаца у августу ове године

Како је овакав инвеститор могао да уђе у озбиљан посао попут градње можда објашњава изјава Живадина Михаиловића, директора „Станком холдинга”, суинвеститора у Филмском граду, о томе како је упознао Лукића. Како је Михаиловић рекао на конференцији за медије у августу, након што су купци станова у Филмском граду изашли на градилиште да протестују, Лукић се 2004. године појавио у његовој фирми и обећао да може брзо да добије дозволе за градњу које је „Станком” већ дуго јурио. Михаиловић је прихватио понуду и ускоро је имао дозволе у рукама. У „Станкому” нису могли да објасне зашто су се уортачили са таквим човеком.


– Немамо коментар ни на то питање ни на хапшење Лукића, утолико пре што је ухапшен због утаје пореза, не због бесправног продавања квадрата који му, по слову нашег уговора, нису припадали. Нека полиција и судови раде свој посао – рекао је јуче Миодраг Ружић, задужен за односе с јавношћу у „Станкому”.

На оптужбе Михаиловићеве компаније да је у Филмском граду продао 9.600 квадрата више него што му је било преписано на основу радова које је завршио, Лукић је узвратио тврдњама да је „Станком” закинуо њега. Упитан због чега тако слободно износи детаље наводних погађања са Михаиловићем мимо уговора и добрих пословних обичаја, Лукић је новинару „Политике” у септембру рекао: „Сад је све изашло у јавност. Они су кренули свом снагом на нас, испричали све прљавштине и лажи којих су могли да се сете, касно је да се штитим ћутањем.”

Ухапшен директор предузећа „Делта легал доо”

Александра Лукића (35) из Београда, директора и оснивача предузећа „Делта легал доо” из Београда, због основане сумње да је извршио кривично дело пореске утаје ухапсили су припадници Министарства унутрашњих послова Србије, у сарадњи са службеницима Пореске полиције Министарства финансија, саопштено је из МУП-а.

Од 11. 5. 2004. године до 18. 4. 2008. године Лукић је изградио више стамбених зграда насељу Филмски град (Блок 57а, 56а, 49б, 48б, 50а) са око 300 стамбених јединица. Наведене станове у такозваној „сивој фази” продавао је физичким лицима за готов новац који је присвојио, у износу већем од два милиона евра, без евидентирања оствареног прихода у пословним књигама. Тиме је избегао обрачунавање и плаћање јавних прихода у укупном износу од око 64.000.000 динара, на штету буџета Републике Србије.

У наставку акције сузбијања злоупотреба у области стамбене изградње полиција наставља проверу свих околности продаје станова које је изградило предузеће „Делта легал доо” на подручју Београда.

В. Вукасовић
[објављено: 22/11/2008]


Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Nizao-zgrade-bez-dozvole-i-krivichne-prijave.sr.html
 
Протест удружења „Хиљаду оштећених”
За готовину добили смо невидљиве станове у Филмском граду, кажу у удружењу „Хиљаду оштећених”
Купци станова у Филмском граду, који тврде да су обманути од инвеститора, фирме „Станком холдинг” и суинвеститора грађевинске фирме „Делта легал” протестовали су јуче испред ископине у Улици Ратка Митровића 56 а. На овој адреси, пре четири и по године, требала је да почне изградња једне од многих спорних стамбених зграда, али до данас ни темељ није започет.
2n1768z.jpg

Парцела на којој је требало да буду изграђене зграде у којима су станове оштећени чланови удружења купили пре пет година (Фото Танјуг)

Грађани окупљени у удружење „Хиљаду оштећених” станове су, како кажу, исплатили у готовини. Међутим, радови и право купаца да располажу имовином одлуком суда стопирани су пре годину и по дана када је настао конфликт између инвеститора и суинвеститора, праћен међусобним тужбама..

Александар Лукић, директор и оснивач суинвеститорске фирме „Делта легал”, пре два дана ухапшен је због основане сумње да је утајио порез на добит од продаје некретнина, али не и због оптужби „Станкома” да је бесправно продавао квадрате који му не припадају. Поводом његовог хапшења оштећени грађани траже да надлежни органи расветле околности под којима су „легално обманути и оштећени”, као и путеве којима су „Станком холдинг” и „Делта легал” прибавили сву потребну грађевинско-техничку и административну документацију.

Своје незадовољство „Хиљаду оштећених” изразили су паролом „Америка има невидљиве авионе, а Србија невидљиве зграде”. Извели су и перформанс у коме купац стана седи и држи ноге у лавору испред шаторчића, разапетог под таблом на којој је представљен инвеститор грађевинских радова. Један од присутних грађана глумио је власника „Станком холдинга” Живадина Михајловића, познатијег као Жика Муштикла, пушећи томпус и пресецајући врпцу на градилишту.

И. Ј.

[објављено: 23/11/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Protest-udruzenja-Hiljadu-oshtecenih.sr.html
 
Zaboravljeni vlasnici oštećenih kuća iz Dubljanske
Obećanje investitora - prazna priča
Autor: J.Š. | Foto:g. sivački | 26.11.2008. - 10:25
Nakon mesec i po dana od urušavanja kuća u Dubljanskoj ulici, vlasnicima nije nadoknađena šteta, a oni koji su ostali bez krova nad glavom su i dalje privremeno smeštenu u hotel „Slavija“.
kei23d.jpg

Nedeljko Prelić, investitor ovog gradilišta je Milki Goljevac, čija je cela kuća upala u rupu na gradilištu, obećao da će joj kupiti stan na Vračaru. Nešto kasnije je odustao od te ponude i predložio joj privremeni smeštaj u stanu u njegovom vlasništivu u naselju Žarkovo.
- Više se ne spominje nikakav stan. Sada mi obećavaju da će mi sagraditi kuću na istom mestu do kraja decembra. Ništa im više ne verujem. Neću odustati i pokloniti im kuću, to je jedino što imam - očajno priča baka Milka.
I vlasnicima druge dve kuće još uvek nije ništa obeštećeno. Niko im se ne javlja i daje bilo kakav predlog kako bi se šteta nadoknadila.
- Moramo što pre da rešimo njihovo stambeno pitanje. Saniraćemo im objekte i nadoknaditi štetu. Krivični postupak je u toku, što nas mnogo usporava. Čim se završi veštačenje, počeće se sa obnovom njihovih kuća - kaže Dragan Ivanović, advokat investitora Prelića.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.rs/beograd.php?id=67297
 
Градилишта радила упркос забрани
2wd8x20.jpg

Градилишта обухваћена појачаниминспекцијским надзором

Појачаном инспекцијском контролом досад је од 60 прегледаних градилишта запечаћено девет, на којима се радило премда им је било забрањено. Градско јавно правобранилаштво поднело је 60 кривичних пријава против инвеститора због изазивања опште опасности јер су извођењем радова угрозили живот људи и њихову имовину.

На надлежним општинским тужилаштвима је да одлуче да ли ће покренути кривични поступак, каже Страхиња Секулић, градски јавни правобранилац.

Од 18. новембра када је почела ова акција, жуте траке са натписом „обустављени радови по решењу градске грађевинске инспекције” освануле су на још четири локације али су у међувремену скинуте јер су инвеститори добили дозволе.

Раније наредбе инспектора да обуставе радове и отклоне недостатке, јер на већини парцела инвеститори нису имали пријаву радова без које није дозвољено зидати, нису уродиле плодом. То значи да су, према Закону о планирању и изградњи, нелегално копали.

– У неким предметима, као што је градилиште на Андрићевом венцу, инспектори су наложили прекид радова иако је инвеститор имао дозволе – каже Мирослава Даскаловић, помоћница градског секретара за имовинско-правне послове задужена за сектор грађевинске инспекције.

– После забране радова због одступања од главног пројекта мајстори су и даље били на градилишту. Зато смо га запечатили. Добили су потврду о измењеној документацији и скинули су жуту траку. Сада могу да наставе посао – објашњава Даскаловићева.

Нека градилишта, назначена као ризична, нису била затворена јер инспекција није стигла до њих пре него што су инвеститори добили потребна документа за почетак радова. Даскаловићева напомиње да ће инспектори обићи сва места градње са списка и превентивно их запечатити како зидање или непрописно обезбеђење темељних јама не би угрозило суседне објекте.

Још у принудном смештају

Четири породице које су остале без крова над главом, и после скоро два месеца од обрушавања кућа у темељну јаму на градилишту у Дубљанској улици на Врачару, још су привремено смештене у хотелу „Славија”. Сва обећања инвеститора, општинских и градских власти нису дала резултате. Они не губе наду и верују да ће за који дан хотелске собе коначно заменити условнијим становима.

– Преговарамо са Недељком Прелићем, инвеститором. Обећао је да ће нам плаћати кирију за станове док наше урушене куће не изгради и поправи. Огорчени смо јер су општина и град обећали да ће нас подржати, а откако се бура стишала нико нам се није обратио – каже Игор Ђорђевић, оштећени станар.

Драган Ивановић, адвокат инвеститора, тврди да су поједини житељи већ пронашли стан и да ће се пресилити за дан-два.

– Штету ћемо надокнадити. У току је судско вештачење и још ништа не можемо да предузмемо на терену. Колико сам упознат ради се пројекат санације темељне јаме, а чим буде завршено вештачење почећемо да обнављамо куће – истиче Ивановић.

Д. М.

[објављено: 28/11/2008]


Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Gradilishta-radila-uprkos-zabrani.sr.html
 
Катанац на градилиште за „1000 оштећених”
Инспектори забранили рад „Делта легалу” јер није ангажовао надзорни орган
6zx91y.jpg

Када је почетком септембра, после јавних протеста купаца недовршених станова, оптужби партнера „Станком холдинга” за криминалне преступе и медијског оцрњивања, вратио раднике на годину дана умртвљене парцеле у Филмском граду, власник „Делта легал” Александар Лукић покушавао је да остави утисак ни храбрости ни очајања, већ пуког професионализма, који му не дозвољава да клијенте остави на цедилу.

Одлучивши да настави радове без „Станкома”, који се повукао из посла док спор не буде решен, Лукић је прескочио да ангажује надзорни орган, који утврђује да ли је квалитет радова задовољавајући и да ли су поштоване пропозиције пројекта. Због тог пропуста градска грађевинска инспекција забранила му је наставак радова.

– После пријаве „Станкома”, инспектори су изашли на терен и утврдили да су радови текли без надзорног органа. Издата је забрана радова док недостатак не буде отклоњен. Ако се не варам, закон не предвиђа казне за тај пропуст – рекла је Мирослава Даскаловић, начелница градске грађевинске инспекције.

Није изненађење што је пропуст уочио „Станком”, који је као инвеститор био дужан да унајми надзорни орган. Неочекиваном би могла бити оцењена пријава коју су упутили инспекторима с обзиром на то да су раније тврдили да им није намера да ометају Лукића ако је он спреман да без њихове помоћи подигне зграде, али за квалитет радова и поштовање пројекта морали би да брину, будући да никада нису одустали од имовине коју сматрају својом.

Управо слаб квалитет радова, као и бесправно присвајање квадрата и дуплу продају станова, Живадин Михаиловић, директор „Станкома”,ставио је на терет суинвеститору и извођачу „Делта легалу”. Лукић јеузвратио противоптужбама да је закинут за квадрате на које је имао право. Још је у току вештачење пред Трговинским судом које ће потврдити или оповргнути оптужбе једне од „зараћених” страна и пружити основ за поделу власништва над становима и пословним простором у Филмском граду. Изјаву о забрани радова у „Станкому” обећали су да ће дати данас.

И без привремене забране радова, септембарско обећање Лукића, који је од 21. новембра у притвору због утаје пореза, да ће зграде бити довршене до Нове године не би било испуњено. У „Делта легалу” су дан пре забране радова најавили да ће три објекта од планираних шест бити спремна за усељење у фебруару, али закинути купци станова, окупљени у удружењу „1000 оштећених”, кажу да су им радници на градилишту навели 31. март као дан када ће моћи да им препусте зграде.

В. Вукасовић
[објављено: 04/12/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Katanac-na-gradilishte-za-1000-oshtecenih.sr.html
 
Фалсификован пројекат обезбеђења темеља у Дубљанској
Завршена истрага против тројице окривљених за случај обрушавања суседних кућа приликом грађевинских радова у овој врачарској улици. – Тужилаштво одлучује да ли ће проширити истрагу, допунити је или ће подићи оптужницу

Истрага против тројице окривљених у случају „Дубљанска”, када су се 12. октобра у овој улици на Врачару приликом извођења грађевинских радова обрушиле суседне куће, завршена је јуче и предмет је прослеђен тужилаштву. Следећи потез је на тужилаштву које може да, подсећа Драган Милошевић, портпарол Трећег општинског суда, подигне оптужницу против Недељка Прелића, инвеститора и власника грађевинске фирме „Оптос”, Мирољуба Ђорђевића, надзорног органа инвеститора и Душка Божића, извођача радова, да затражи допуну истраге или одустане од кривичног гоњења. Они се терете да су починили тешко дело против опште сигурности у вези са кривичним делом неправилног извођења грађевинских радова.

– У току двомесечне истраге суд је саслушао више сведока, оштећене станаре са суседних плацева, неимаре који су градили, прикупљена је пројектна документација и налаз вештачења Архитектонског факултета – рекао је Милошевић.

Још се не зна зашто су попуцали шипови и ко је одговаран за урушавање кућа и оштећења на суседним објектима, али, како смо незванично сазнали од извора блиског истрази, пројекат обезбеђења темељне јаме је фалсификован. У овом случају, према речима Гордане Чолић, тужиоца Трећег општинског тужилаштва, неће се одустати од кривичног гоњења.

– Да ли ћемо захтевати да се истрага прошири или допуни, или ћемо подићи оптужницу, одлучићемо чим предмет стигне у тужилаштво – објаснила је Чолићева.

Окривљени су, подсетимо, после пропадања суседних кућа у темељну јаму били приведени, и убрзо пуштени да се бране са слободе, док су оштећени житељи привремено смештени у хотелу „Славија”. Инвеститор је обећао да ће свима обезбедити кров над главом и надокнадити штету која према грубим проценама износи око 6.000.000 динара.

У хотелу је остала само Миљка Гољевац чија је кућа пропала у амбис дубок петнаестак метара. Прелић је спреман да јој изнајми стан на годину дана док њен дом не буде поново саграђен.

– Понудили су ми и видела сам стан у згради у Дубљанској 23 у који би требало да се уселим, али то је привремено решење које не обавезује никога. Шта да радим када истекне закуп и ако ми за то време не подигну нову кућу. Највише би ми одговарало да ми инвеститор купи стан и надокнади штету – истакла је Гољевац.

Породици Лазић, која је такође остала без крова над главом, Прелић плаћа кирију за стан који су изнајмили, док Ђорђевићи, наглашава Драган Ивановић, адвокат инвеститора, нису прави власници куће која је срушена.

– Пројекат санације темељне јаме се ради и нема померања тла на парцелама које се граниче са градилиштем у Дубљанској 35. Градски завод за вештачење процениће штету, и као што је инвеститор обећао сви ће бити обештећени – нагласио је Ивановић.

На градилишту у Дубљанској 35 требало је да никне стамбено-пословни објекат са четири етаже испод земље, приземљем, три спрата и поткровљем. Изградња овог објекта може да буде настављена када се заврши пројекат санације темељне јаме и уколико Секретаријат за урбанизам не поништи грађевинску дозволу.

Д. М.
[објављено: 24/12/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beog...at-obezbedjenja-temelja-u-Dubljanskoj.sr.html
 
Дејан Симоновић
Хајдучки урбанизам
Жеље инвеститора кроје изглед града

Урбанистички планови кроје наше окружење. Оно у којем живимо и радимо. Оно којим пролазимо. Урбанистичка решења могу да отежају или олакшају, обогате или осиромаше, поједноставе или додатно замрсе нашу свакодневицу.
Било би природно идемократски да учествујемо у њиховом осмишљавању, одлучујемо о њиховом усвајању или одбацивању.
То, међутим, није случај. Поступак урбанистичког планирања остао је мутан и дубоко антидемократски. Грађане нико ништа не пита, јавност је готово искључена. Све је ту препуштено на милост и немилост планерској самовољи, похлепи инвеститора, корумпираности функционера. Како недавно рече директор једне компаније: „Жеље инвеститора кроје изглед града”. Воља грађана ту ништа не значи.
Урбанистички планови се припремају и доносе хајдучки, у потаји. Јавност и грађани се укључују тек на крају, када је мање-више све готово, када су сви дилови склопљени. Нема никакве јавне расправе. Постоји само фарса која се зове јавни увид. А увид и расправа су две сасвим различите ствари. У току увида имате право да видите шта су вам планери замесили, али не и да о томе расправљате. Са планерима се, наиме, не расправља, они су бескрајно изнад грађана, на недохватној висини. Можете, истина, да изнесете своје примедбе, које ће бити осионо обезвређене као нестручне. Шта год да приметите, добићете један једини одговор – то тако мора бити. Без икаквог образложења иаргументације.
Можете да писмено упутите своје примедбе комисији за планове, која ради у строгој конспиративности, састајући се у непознато време, у непознатом саставу и доноси одлуке непознате јавности. Чик покушајте да на сајту Београда нађете састав градске комисије за планове, извештајса неке њене седнице или неку њену одлуку, осим оне о позиву на јавни увид. Не, тога нема. Имајући у видустепен тајновитости, човек би рекао да је у питању неко илегално удружење.Од комисије ћете добити одговор као појединац, као подносилац неке примедбе, али као грађанин немате никакав увид у целину њеног рада. Одговор ће како-тако бити образложен, колико да се закамуфлира самовоља, али на бирократском,не и на српском језику, иако је српски званичан,а бирократски незваничан. Ако не „спикате” бирократски, некако ћете разабрати да је ваша примедба одбијена, али не и зашто.
У изради урбанистичких планова нема ни јавне стручне расправе, нема трибина, нема медијских сучељавања. Нема конкуренције идеја и решења. Једно једино предузеће Урбанистички завод Београда има практички монопол на израду урбанистичких планова. Послови му се поверавају одлуком градске управе, без расписаног јавног конкурса.
На крају одборници се изјашњавају за један јединипонуђени план, а да о њему нису ништа информисанији од осталих грађана.
Овакав поступак неминовно ствара огорчење и становништва и јавности и производи бројне афере – Пети парк, Веро, Лука Београд, Звездарска шума, поменимо само неке од њих.
Жртве смо планерског насиља и планерског деспотизма у друштву које себезове демократским.
У урбанистичко планирање од почетка морају се увести и грађани и јавност.Изради плана морало би да претходи анкетирање сваког домаћинствана подручју које план захвата. Морао би да се распише јавни конкурс за израду плана,како би могло да се бира између више решења. Морале би да се организују трибине и стручне расправе, али и састанци грађана са планерима. Све релевантне чињенице морале би да буду расположиве на сајту Београда. Градска телевизија морала би да урбанистичким плановима посвети низ емисија,што информативног, што полемичког карактера. Грађани је плаћају из буџета, дужна је да им буде на услузи. Било би, наравно, веома пожељно да се укључеи остали медији.
Тек тада би се код урбанистичког планирања испоштовала основна демократска начела: активно учешће грађана, јавност рада, конкуренција идеја.
Књижевник, уредник сајта ,,Заштитимо Звездарску шуму”

Дејан Симоновић

http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Hajduchki-urbanizam.sr.html
 
Čisto da vidite kako funkcioniše mito ovo crveno predstavlja prostor na kome će ilegalno da "nikne" zgrada u sred parka i to preko staze !!!

qoiu5x.jpg


стојичино брдо Матице српске
 
Opstina zvezdara ponovo :bash:
Pohlepna kopilad.Daj link ka planu u kome stoji da je gradjevinsko zemljiste?Koje su informacije o tome?

Hocemo da objavimo na nasem sajtu http://zvezdarskasuma.blogspot.com/ ako su pouzdane informacije
 
Građani i Gradska uprava zaustavili nelegalnu gradnju na Bežanijskoj kosi
Beoinfo | 13. 08. 2015. - 15:09h | Foto: Beoinfo | Komentara: 9

Gradski i opštinski inspektori zaustavili su nelegalnu gradnju u Ulici majora Branka Vukosavljevića na Bežanijskoj kosi i naložili da se teren vrati u pređašnje stanje, izjavio je gradski urbanista Milutin Folić.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/582615 ... jskoj-kosi
 
Vrh