Naravno da nije besmisleno porediti ZK i GG i u smislu projekta i lokacije.
Oba projekta su vezana za istu Ulicu Cara Dusana na rastojanju od par stanica prevozom sto za velicinu Beograda jeste blizu. To bi bilo isto kao kada bi se reklo da je besmisleno porediti Vozdove kapije i neku zgradu na Autokomandi. Da ne kazem da su VK skuplje od svih zgrada na Autokomandi, a lokacijski dalje od centra.
Kada kupac gleda takva dva uporediva projekta naravno da ce da vaga koliko dobija za neku visu cenu kod jednog, cega se odrice za nizu kod drugog.
Ima stvari gde GG i ZK nisu uporedive, recimo raspon potencijalnih kupaca. ZK imaju mozda vise od 60% stanova manje kvadrature. Recimo da je prosecan stan velicine 50m2, dvosoban, koji se sa garaznim mestom bez PDV-a kupuje za nekih 80.000 evra. Znaci 60% kupaca iz ZK uopste mozda ne gledaju GG jer tamo za 80.000 evra nema sta da se kupi, a u ZK dobija funkcionalan dvosoban stan sa garaznim mestom.
Veci stanovi su itekako uporedivi. ZK npr. imaju trosobne stanove od 68m2 koji imaju spavace sobe punog profila od 12m2, znaci u obe moze francuski lezaj. Ko zeli da kupi trosoban u GG naravno da ce da razmatra vise okolnosti sta dobija sta gubi.
Lokacijski se razlikuju za 2km i to u jednoj ulici, ne dele se ambijentalno kao npr kada bi poredili Zelenu aveniju i GG. To mi je vec neuporedivo lokacijski, potpuno su druge raskrsnice, cepovi i sl. Naravno prednost za GG jer je blize centru od ZK. U kvalitetu se projekti nece puno razlikovati, ZK cak ima spoljne sendvic zidove, kose krovove (neko smatra da prave manje problema od ravnih). U estetskom smislu GG su mnogo jace, bar za moj ukus od ZK, ali ne u kvalitetu. Prosto su nasli boljeg arhitektu da uklapa boje, dizajn, sve na oko izgleda lepse. Cenovno nije skuplji ni parket, ni plocice, ni ulazna vrata niti bilo sta drugo. To je moja najveca zamerka ZK jer mislim da vecina ima takav ukus i da ce slicno reci.
GG nudi jedan mnogo urbaniji zivot, sve je mnogo vise koncentrisano, sve u okviru stambenih objekata, i market i vrtic i lokali, a same zgrade niske spratnosti. Iako ima iskljucivo velike stanove opet je u garaze stavila klackalice, znaci investitor je tu jos malo zgusnuo objekte.
Sa druge strane ZK malo vise vuku na sistem stare gradnje, ovog puta GDS nije stavljao lokale u sve zgrade, samo u neke, sve je malo prostranije, nema klackalica u garazama i sl. Vrtic je na posebnoj katastarskoj parceli, prema PDR-u ce mozda imati i zdravstvenu stanicu u okviru objekata A i B, videcemo sta ce od toga biti.Neko u Beogradu voli iskljucivo visu spratnost, ne mislim na potkrovlje, ali zbog zagadjenosti nece ispod 5. sprata i sl.
Uopste nisam zalazio u tematiku pravne prirode, mislim da cete i vi dobiti svu infrastrukturu kao ZK i da ce sve da prodje OK.
Ima itekako puno parametara koje kupci stanova razmatraju izmedju ova dva projekta. Naravno, GDS je sve malo vise iznenadio, svi su ga konstantno vezivali za Stepu iako ova dva projekta nemaju nikakve veze. Stepa je bila drzavni projekat vezan za Ministarstvo odbrane, stanovi su se delili vojnim licima u velikom broju, on zapravo nije bio komercijalan u potpunosti pa samim tim bilo je nedostataka i u pracenju projekata i u samoj konstrukciji. Izgradjeno previse lokala po zgradama, nastupila ekonomska kriza, sve otislo u pm, naravno da je trzni centar kao dodatni projekat morao da pukne. ZK su potpuno komercijalno naselje u rangu privatnih investitora koje nema veze sa Stepom i neuporedivo je manje. Uvozni materijali, projektno finansiranje, pricip kondominijuma.
Tu je samo pitanje odnosa sta ko finasijski moze i sta je kome u nekom smislu bitnije, sta mu je cenovno vrednije. A da je za poredjenje, itekako jeste.