Dakle, pored ovoga što su mediji preneli, evo i par info iz neformalnih razgovora sa Googlerima
BG, NS i NI, sa bližom okolinom, će biti dostupni online ne pre sredine sledeće nedlelje. Prikazali su demo snimke nekih delova grada, kvalitet slika (onoga što su predstavili, npr. Miletićev trg u NS, ili Hajdučka česma u BG, deo ispred tvrđave u Nišu) je odličan.
Ovo sa 70 gradova i sela uzmite uslovno. Pitao sam njihovog PM-a za ovu rgiju šta možemo da očekujemo u SRB po pitanju obuhvata snimanja i on je rekao da će ići gde god mogu. Ja sam ga pitao da li će obuhvatnost biti na nivou HRV, ROM, BUL, SVN i on je rekao da hoće. Dakle biće puno više od ovih 70.
Pitao sam ih, off the record, gde je bilo zapelo i što im je trebalo tolio vremena, ali nisam dobio nikakvu info o tome ko im je i da li je uopšte pravio probleme. Hvalili su Šabića na sva usta, a i ostale državne organe. Mo'š misliti.
Pitao sam i za ostale zemlje regije - kažu kurtoazno da ima puno interesa da uđu, naročito u MNE i BIH, i da je pitanje vremena kad će ući. Nažalost, nikakve prognoze nisu hteli da daju.
Još sam ih malo davio, pa me zanimalo da li će kroz SRB samo voziti auto, ili će ići i sa onim Trekkerom na leđima. Kažu, ići će i sa trekkerom, prioriteti su lokacije tipa Knez Mihailova, Kalemegdan, itd, ali da za to moraju tražiti posebnu dozvolu. Mada ne vidim zašto, KMH je javna ulica baš kao i svaka druga.
Kao i svuda, ko god želi moći će da podnese zahtev i zamagli svoju kuću.
Na kraju, najviše me zanimalo kakvi su rokovi za Srbiju, kada će završiti snimanje i kad će ostatak zemlje biti online. Rekli su da kreću sa tri vozila odmah, i da će snimanje završiti vrlo brzo, ali niko nije hteo ni da nagovesti tačan datum puštanja servisa online. Naslućuje se da bi to moglo biti u kasnu jesen, najkasnije do kraja godine.
eto, toliko od specijalnog izveštača sa lica mesta